Sudan'daki sel felaketi piramitleri tehdit ediyor

Sudan'daki sel felaketi piramitleri tehdit ediyor
TT

Sudan'daki sel felaketi piramitleri tehdit ediyor

Sudan'daki sel felaketi piramitleri tehdit ediyor

Sudan'da meydana gelen sel nedeniyle Nil Nehri’nde yükselen su seviyesinin Meroe Antik Kenti’ndeki piramitleri tehdit ediyor.
Sudan, şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketiyle mücadele ediyor. Sudan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sel nedeniyle şu ana kadar en az 102 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Sel sonucu on binlerce evde büyük hasar oluştuğu 500 binden fazla kişinin olumsuz etkilendiği ifade edildi.
Sel sularının şimdi de başkent Hartum'un yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Shendi kenti yakınlarında ve Nil Nehri'nin doğu kıyısında bulunan Meroe Antik Kenti'ni tehdit ettiği bildirildi. Şiddetli yağışlar sonucu Nil Nehri'nde su seviyesinin yükselmesi yetkilileri harekete geçirdi.
Eski Eserler ve Müze Direktörü Hatem al-Nour yaptığı açıklamada, Meroe'deki antik yapıların benzeri görülmemiş su seviyesinden dolayı risk altında olduğunu ve ekiplerin dünden beri bölgeyi sel sularından korumak için çalıştığını ifade etti.
Piramitlerin bulunduğu bölgeye ayrıca kum torbalarından duvarlar örüldüğü kaydedildi. Durumun şimdilik kontrol altında olduğu, ancak Nil Nehri'nde su seviyesinin yükselmeye devam etmesi durumunda alınan önlemlerin yetersiz kalacağı vurgulandı.
Sudan'da yaşanan sel felaketinin ardından geçtiğimiz cuma günü 3 aylık süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) de durumun önümüzdeki günlerde kötüleşebileceği konusunda uyardı.



Reuters: Suriye’de Aleviler silah zoruyla tahliye ediliyor

HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
TT

Reuters: Suriye’de Aleviler silah zoruyla tahliye ediliyor

HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)

Suriye'de Aleviler, silah zoruyla evlerinden çıkarıldığını söylüyor.

Reuters'ın haberinde, Heyetu Tahriru'ş Şam'ın (HTŞ) aralıkta yönetimi ele geçirmesinden bu yana yüzlerce Alevinin, güvenlik güçleri tarafından Şam'daki evlerinden zorla çıkarıldığı savunuluyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla konuşan iki hükümet yetkilisi, Şam'da çoğunluğu Alevi olmak üzere binlerce kişinin evlerinden atıldığını belirtiyor.

Yetkililer, bu kişilerin çoğunun kamudaki görevleri dolayısıyla devlet tarafından tahsis edilen konutlarda oturduğunu, artık çalışmadıkları için buralarda kalma haklarını kaybettiğini söylüyor.

Şam'ın bir banliyösünde yaşayan ve adının gizli tutulmasını isteyen Alevi bir belediye başkanı, martta 2 bin aileden 250'sinin tahliye edildiğini belirtiyor.

Belediye başkanı, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından HTŞ tarafından kurulan Genel Güvenlik Servisi'nden (GSS) bir yetkiliyle yaptığı görüşmeyi de anlatıyor. Telefon görüşmesinde, GSS yetkilisinin belediye başkanından bir aile için boş ev bulmasını talep ettiği, kiralık daire olmadığı yanıtını alınca da ona Alevilerden birini evden çıkarmasını söylediği savunuluyor.

Üç üst düzey GSS yetkilisi, Esad rejimiyle bağlantılı olduğu düşünülen kişilere ait mülkleri yönetmek için iki komite kurulduğunu belirtiyor. Komitelerden birinin el koyma işlemlerini, diğerininse şikayetleri değerlendirmeyi üstlendiği aktarılıyor. 

Haberde, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara'nın, tahliyelerden ne ölçüde haberdar olduğuna ya da komiteleri denetleyip denetlemediğine ilişkin net bilgi bulunmadığı yazılıyor.

Şam'ın Alevi mahallelerinden Dahyet el-Esad'da yaşayan 4 çocuk annesi Üm Hüseyin, ocak ayında evine gelen maskeli ve silahlı iki kişinin GSS mensubu olduğunu söylediğini ve mülkü boşaltmaları için kendilerine sadece iki dakika süre tanındığını öne sürüyor.

"Bu evde 22 yıldır yaşıyoruz, tüm birikimimizi buraya yatırdık. Başka yerde kiraya çıkamayız" diyen Hüseyin, ertesi gün dükkanlarına da aynı kişilerce el konduğunu savunuyor.

Alevi Suriyelilerden Refa Mahmud da 20 Şubat'ta 7 silahlı kişinin evine gelerek, 15 yıl önce satın aldıkları mülkü boşaltmamaları halinde kendisini ve ailesini öldürmekle tehdit ettiğini ileri sürüyor.

Reuters, düzenlenen baskınlarda Alevi vatandaşların herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın zorla evlerinden çıkarıldığını yazıyor.

Suriye'de Alevi nüfusunun yoğun olduğu Lazkiye ve Tartus'ta martta çatışmalar yaşanmıştı. Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR), yaklaşık 1600 kişinin Şam destekli milisler tarafından öldürüldüğünü öne sürmüştü. Bunlardan 600'den fazlasının sivillerden oluştuğu aktarılmıştı. Şara, iddiaları reddederek saldırıları Esad rejimi destekçilerinin düzenlediğini ileri sürmüş, olayla ilgili inceleme başlatıldığını ve tüm sorumluların cezalandırılacağını duyurmuştu.

Independent Türkçe, Reuters, Guardian