Libya’da vatandaşlara karantina bölgelerini terk etmeme çağrısı yapıldı

Sağlık ekipleri, Trablus sokaklarındaki vatandaşları mobil araçlarla muayene ediyor. (Suq Aljuma Belediyesi)
Sağlık ekipleri, Trablus sokaklarındaki vatandaşları mobil araçlarla muayene ediyor. (Suq Aljuma Belediyesi)
TT

Libya’da vatandaşlara karantina bölgelerini terk etmeme çağrısı yapıldı

Sağlık ekipleri, Trablus sokaklarındaki vatandaşları mobil araçlarla muayene ediyor. (Suq Aljuma Belediyesi)
Sağlık ekipleri, Trablus sokaklarındaki vatandaşları mobil araçlarla muayene ediyor. (Suq Aljuma Belediyesi)

Libyalı sağlık yetkilileri ve yöneticiler, salgın izleme ve araştırma ekiplerinin enfekte vakalarla temas halinde olanları tespit edebilmesi ve salgını kontrol altına alabilmesi için Kovid-19 virüsünün hızlı bir biçimde yayıldığı bölgelerde ikamet eden vatandaşlara dün karantina alanlarından çıkmama çağrısında bulundu. Bu çağrı, günlük bulaş ve ölüm vakaların ülke genelinde artış gösterdiği bir zamanda geldi.
Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezi dün yaptığı açıklamada, 169’u enfekte vakalarla temas kaynaklı olmak üzere 749 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. 438 yeni vaka ile Trablus tespit edilen vaka sayısı bakımından ilk sırada yer alırken ülkenin doğusundaki Bingazi şehrinde 54 kişinin virüsten etkilendiği bildirildi. Bazı bölgelerde ise daha az sayıda vak kaydedildi.
Libya genelindeki toplam vaka sayısı 19 bin 583’e, iyileşen sayısı 2 bin 247’ye, vefat sayısı ise 314’e yükselirken, vatandaşların büyük çoğunluğu Kovid-19 salgını sebebiyle hastaneler dışında yaşamını yitiren ve bu sebeple de koronavirüs istatistiklerine dahil edilemeyenlerin sayısının ilan edilenden çok daha üzerinde olduğuna inanıyor.
Başta ülkenin batısındakiler ve güneyindekiler olmak üzere dün birçok belediye meclisi, virüsün kontrol altına alınmasına katkıda bulunmak, izleme ve araştırma ekiplerinin temasta bulunan vakaları tarama işlemlerini kolaylaştırmak ve tespit edilen vakaların hastanelere sevk edilmesini sağlamak için virüsün yaygın olarak görüldüğü bölgelerdeki vatandaşları ikamet ettikleri bölgelerden ayrılmamaya çağırdı.
Ulusal Merkez, özellikle Trablus’ta vaka sayısındaki dikkat çekici artışın ışığında virüsün yayıldığı bölgelerdeki vatandaşların zaruri durumlar dışında bulundukları yeri terk etmemeleri gerektiği açıklamasını yaptı. Merkez, virüsün yayılma hızını düşürmek için önleyici tedbirler ve talimatlara uymanın gereğini vurguladığı açıklamasının yanı sıra yayınladığı bir bültenle de her türlü toplantının yasaklanması, ev karantinasına bağlı kalınması, fiziksel ve sosyal mesafenin korunması, maske kullanılması, tüm kurum ve tesislerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin sürdürülmesi ve kişisel hijyen tedbirlerine uyulmasının önemine dikkat çekti.
Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezi, salgını kontrol altına almak ve salgını önlemeye yönelik çalışmalardan hızlı bir sonuç elde etmek için tüm yerel yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarına, salgın durumunu izleme ve araştırma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalara tüm imkanlarını seferber etmeleri çağrısında bulundu.
Salgının giderek daha da yaygın hale gelmesi, Libya’da faaliyet gösteren Libya Ulusal Petrol Şirketi’ne (The National Oil Corporation NOC) bağlı iki şirketin faaliyetlerini kısmi olarak durdurmalarına neden oldu. Zaviye Petrol Rafineri Şirketi’nden (Al Zawiya Oil Refining Company) dün yapılan açıklamada, başkent Trablus’un batısındaki, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin önceki akşam ofislerini kapattığı bildirildi. Açıklamada ayrıca şirketin 8-18 Eylül 2020 tarihleri arasında kapalı kalacağına, virüs nedeniyle acil durum iznine ayrılanlarla birlikte çalışan işçi sayısının toplamda yüzde 10 oranında azaldığına dikkat çekildi.
Ülkenin doğusunda faaliyet gösteren Arap Körfezi Petrol Şirketi de (Arabian Gulf Oil Company), güvenlik ve endüstriyel güvenlikle ilgili faaliyetler dışında şirkette çalışan petrol işçilerini koronavirüs salgınından korumak için tüm çalışmalara 30 gün ara verildiğini ve bu süre zarfında faaliyetlerin askıya alındığını duyurdu.
Söz konusu iki şirkette çalışan işçiler arasında herhangi bir enfete vaka kaydedildiğine dair açıklama yapılmazken şirketler, alınan bu tedbirin ihtiyati önlemler bağlamında geldiğini bildirdiler. Libya Ulusal Ordusu’nun ocak ayından bu yana uyguladığı ihracat kısıtlaması nedeniyle ülkedeki  petrol üretimi bu yıl neredeyse durma noktasına geldi.
Libya Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezi’nin himayesinde dün sabah Souq Al Jum'aa bölgesinde Kovid-19 salgınını önlemeye yönelik “ulusal bir kampanya” başlatıldı. Souq Al Jum'aa İlçe Belediyesi’ndeki Kriz ve Acil Durum Yönetim Servisi, virüs tespit çalışmaları kapsamındaki kampanyanın hıız kesmeden devam ettiğini bildirdi.



Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.


İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)
TT

İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye’deki bazı silahlı grupların Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşündüğünü söyledi. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel’den aktardığına göre Katz, İsrail’in Şam ile güvenlik anlaşması ya da normalleşme yolunda olmadığını belirterek, Suriye ordusu ya da ülkedeki farklı milislerin İsrail yerleşimlerine saldırma veya Suriye’deki Dürzi toplumunu yeniden tehdit etme ihtimaline karşı hazırlık yapıldığını ifade etti.

Katz, Husilerin de Golan Tepeleri’ne yönelik olası bir kara harekâtını değerlendirdiğini söyledi.

Öte yandan, İsrail güçleri Aralık 2024’te Beşşar Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’nin güneyinde dokuz noktada konuşlandı. Bu noktaların büyük bölümü, iki ülke arasındaki sınırda Birleşmiş Milletler tarafından izlenen tampon bölgede yer alırken, konuşlanma alanları arasında Cebel Hermon’un (Şeyh Dağı) Suriye tarafındaki iki nokta da bulunuyor.

İsrail, bu birliklerin İsrail yerleşimlerini korumak ve düşman unsurların eline geçtiğinde tehdit oluşturabilecek silahları güvence altına almak amacıyla Suriye topraklarında yaklaşık 15 kilometre derinliğe kadar faaliyet yürüttüğünü açıkladı. Bu potansiyel tehdit unsurları arasında Lübnan Hizbullahı ile İran destekli diğer milis gruplar da yer alıyor.

Suriye’nin güneybatısında bulunan Golan Tepeleri, başkent Şam’ın yaklaşık 60 kilometre batısında yer alıyor ve toplamda 1.860 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. İsrail, Haziran 1967 Savaşı sırasında bölgenin yaklaşık 1.250 kilometrekarelik kısmını işgal etmiş, 1981’de ise fiilen ilhak etmişti. Ancak bu ilhak, bölgeyi hâlen işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul eden Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.