Koronavirüs salgını Mısır’daki taziye geleneklerinin değişmesine neden oluyor

Mısır’da koronavirüs salgınından önceki bir taziye çadırı. (Facebook el-Kay’i Cenaze Törenleri Sayfası)
Mısır’da koronavirüs salgınından önceki bir taziye çadırı. (Facebook el-Kay’i Cenaze Törenleri Sayfası)
TT

Koronavirüs salgını Mısır’daki taziye geleneklerinin değişmesine neden oluyor

Mısır’da koronavirüs salgınından önceki bir taziye çadırı. (Facebook el-Kay’i Cenaze Törenleri Sayfası)
Mısır’da koronavirüs salgınından önceki bir taziye çadırı. (Facebook el-Kay’i Cenaze Törenleri Sayfası)

Kahire’nin kuzeyindeki Kalyubiye ilinin köylerinden birinde ikamet eden el-Tuhi Atiye’nin örf ve adetlerine göre, kendi köyünde ve çevre köylerde hiçbir taziye görevini yerine getirmemek veya düğünlere katılmamak kabul edilmeyecek bir durumdu. Ancak geçen mart ayında, koronavirüs salgının ülkede yayılmaya başlamasının ardından Mısırlı yetkililerin salgınının yayılmasını engellemek için camilerde taziye törenlerinin yasaklanması da dahil olmak üzere ihtiyati tedbirler uygulaması ile bu durum tamamen değişti.
El-Tuhi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:
“Krizin başlangıcında virüse yakalanmaktan korktuğum için cenaze töreni kısıtlı da olsa herhangi bir taziyeye gitmekten korkuyordum. Özellikle de çevre köylerden bazı kişilerin vefatının ardından, ancak vaka sayılarının azalmasıyla büyük çaplı olmayan cenazelerde taziye görevimi yerine getirmeye geri döndüm.”
Mısır Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına göre dün akşam itibariyle virüs nedeniyle toplam 5 bin 541 kişi yaşamını yitirirken vaka sayısı ise 100 bin sınırını aştı. 
Hükümetin kararlarına aykırı bir şekilde, özellikle köylerde düğünler büyük çadırlarda düzenlenmeye devam ediliyor. Taziye törenleri için ise durum aynı değil. Taziyeler, cenaze törenleri ile sınırlı durumda. El-Tuhi açıklamasında “taziyelerin yüzde 95’inden fazlasının definin ardından mezarlıkta yapıldığını ve merhumun ailesinin evlerinin önünde veya ailelerine özel konut evlerinde taziyeleri kabul ettiğini” söyledi.
Mısır Evkaf Bakanlığı, mart ayında bir sonraki duyuruya kadar kendilerine bağlı olan tüm etkinlik alanlarının çalışmalarını ve camilerde taziye töreni veya evlilik törenlerinin yapılmasını askıya alma kararı vermişti.
Ancak merhum yakınlarının tokalaşmadan taziye kabul ettiği ve maske taktıklarını belirten el-Tuhi’nin sözlerine şöyle devam etti:
“Bu durum aileden aileye değişiyor. Bazen çoğu maske takmış oluyor. Özellikle de merhumun resmi olarak olmasa da koronavirüsten öldüğüne dair bir şüphe varsa. Ancak sayıların azalması ile bazıları dikkatli davranmayı bırakmaya, el sıkışmaya ve güvenli mesafeyi dikkate almamaya başladı.”
El-Tuhi adetlerin “vakalara ilişkin resmi verilerle bir bağlantısının olduğunu, oranların yükseldiği zaman tokalaşma adeti azalırken vaka oranlarının düşmesi ile bazılarının bunu şakalaşmak veya alay etmek için bir fırsat olarak gördüğünü” belirtti.
Konuk evlerinin yeniden açılması, büyük ailelere özel etkinliklerin tekrar başlaması ve büyük çadırların kurulmasından kaçınılması ile tokalaşma azaldı. Koronavirüs salgının başlamasının ardından taziye törenlerindeki tek değişim bunlar değildi. Ayrıca cenazelere ve taziye törenlerine katılanların sayısı da azaldı. El-Tuhi’nin aktardıklarına göre Kalyubiye ilinde koronavirüsten önce cenaze törenlerine ortalama bin 500 kişi katılıyorken bu sayı şu an en fazla 150 kişiyi bulunuyor.



Microsoft karbon ayak izi sorununu insan dışkısıyla çözecek

Vaulted Deep'in ortak kurucusu Omar, Hutchinson sahasının açılış töreni sırasında ekip liderlerini yönlendiriyor (Vaulted Deep)
Vaulted Deep'in ortak kurucusu Omar, Hutchinson sahasının açılış töreni sırasında ekip liderlerini yönlendiriyor (Vaulted Deep)
TT

Microsoft karbon ayak izi sorununu insan dışkısıyla çözecek

Vaulted Deep'in ortak kurucusu Omar, Hutchinson sahasının açılış töreni sırasında ekip liderlerini yönlendiriyor (Vaulted Deep)
Vaulted Deep'in ortak kurucusu Omar, Hutchinson sahasının açılış töreni sırasında ekip liderlerini yönlendiriyor (Vaulted Deep)

Microsoft, insan atıklarını yeryüzünün yaklaşık 1500 metre altına pompalayarak muazzam seviyedeki karbon ayak izini azaltmaya çalışıyor.

Teknoloji devi yapay zeka alanındaki girişimleriyle daha da artan devasa karbon ayak izini, alışılmadık bir sera gazı giderme stratejisi kullanarak dengelemeyi umuyor.

Microsoft perşembe günü Vaulted Deep'ten 4,9 milyon metrik tonluk dayanıklı karbondioksit giderme kredisi satın almak üzere bir anlaşma yaptığını duyurdu. Şirket, insan ve çiftlik atıklarının karışımından oluşan "biyolojik gübre kompostu"nu, karbon kredileri karşılığında yeraltının derinliklerine enjekte ediyor.

Microsoft'un aldığı karbon kredisi gelecek yıldan başlayarak 12 seneye yayılacak. Yeraltının derinliklerine gönderdikleri her 1 ton karbon için bir karbon giderme kredisi alacaklar.

Vaulted Deep'in kurucu ortağı ve CEO'su Julia Reichelstein, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada "Farklı türlerde organik atıklar alıyoruz" diyor.

Reichelstein "Bugün yeryüzünde sorunlara yol açan, çamurumsu ve genellikle kirli organik atıkları alıp kalıcı karbon giderimi için yerin çok derinlerine gönderiyoruz" diye ekliyor.

Vaulted Deep'in kullandığı atık genellikle bulamaç oluyor; tam olarak katı, sıvı veya gaz değil. Geleneksel olarak işlenmesi zor olan bu tür atıklar, sıklıkla arazilerde bırakılarak besin kirliliğine ve PFAS diye bilinen "sonsuz kimyasalların" su sistemlerine yayılmasına yol açıyor.

Ancak Vaulted Deep, bulamacı alıp doğal kaya oluşumlarının derinliklerine aktarıyor. Şirket daha sonra toprağın altında depoladığı karbon miktarına göre karbon kredisi satıyor. Habere göre bu kredilerin bir metrik tonu halihazırda yaklaşık 350 dolardan satılıyor.

2020'den 2024'e kadar 75,5 milyon ton CO2 salan Microsoft gibi şirketler, organik atıkları yerin binlerce metre altında depolamanın emisyon hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamasını umuyor.

Microsoft'un 2030'a gelindiğinde karbon negatif olma hedefi var ve kuruluşundan bu yana yaydığından daha fazla sera gazını 2050'ye kadar ortadan kaldırmayı umuyor.

Microsoft bugüne kadar çok sayıda karbon giderme kredisi satın aldı. Habere göre Vaulted Deep'le anlaşmasının dışında, bu yıl şimdiye kadar 59 milyon tonu satın alınmış olmak üzere 83 milyon tondan fazla karbon giderme kredisi edindi.

Teknoloji devinin enerji ve karbon gideriminden sorumlu kıdemli direktörü Brian Marrs, Vaulted Deep'e yapılan yatırımın her iki taraf için de faydalı olduğunu dile getiriyor.

Marrs "Esasen biyokatıları alıyorlar ve bugün bunların çoğu arazilere yayılıyor" diyor. 

Su havzalarında besin [kirliliğine] ve diğer kirleticilerin yayılmasına neden olabilir ve bu biyokatıları çevreye rahatsızlık veremeyeceği, karbonu atmosfere geri göndermeyeceği bir yerde izole etme yaklaşımı, bu ortak fayda yaklaşımı bizim için çok ama çok ilgi çekici.

Independent Türkçe