BAE’deki Muhammed Bin Zayid Yapay Zeka Üniversitesi ve İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü arasında işbirliği anlaşması

Video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreni (WAM)
Video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreni (WAM)
TT

BAE’deki Muhammed Bin Zayid Yapay Zeka Üniversitesi ve İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü arasında işbirliği anlaşması

Video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreni (WAM)
Video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreni (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan Muhammed Bin Zayid Yapay Zeka Üniversitesi ve İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü arasında yapay zeka araştırmaları başta olmak üzere bazı alanlarda iş birliği yapılmasını öngören mutabakat muhtırası imzalandı.
BAE resmi haber ajansı WAM’a göre iki ülkede yer alan yüksek öğretim kurumları arasında türünün ilk örneği olan anlaşma, yatırım, turizm, direkt uçuşlar, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı büyükelçiliklerin kurulması gibi alanlarda işbirliğini sağlayacak.
İlerleme ve büyümeye ulaşmak için yapay zekayı geliştirme ve kullanmanın hedeflendiği anlaşma kapsamında, iki kurum arasında öğrenci değişim programları ve doktora sonrası burslar, bilimsel konferans ve seminerler düzenleme, bilgi işlem kaynaklarını paylaşma ve yapay zekaya yönelik ortak bir sanal enstitü kurma gibi adımlar atılacak.
Video konferans aracılığıyla düzenlenen imza töreni, Weizmann Bilim Enstitüsü Başkanı Prof.Alon Chen ve BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Dr. Sultan bin Ahmed el-Caber’in yanı sıra üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.
Dr. Sultan Ahmed el-Caber, “Muhammed Bin Zayid Yapay Zeka Üniversitesi, öncü bir üniversite olarak bilimsel işbirliğini ve teknolojik yeniliklerin ufkunu genişletmek amacıyla önde gelen akademik ve bilimsel kurumlarla etkili ortaklıklar kurmayı hedefliyor. Bu nedenle Weizmann Bilim Enstitüsü gibi saygın bir akademik kurumla işbirliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu mutabakat muhtırası ile Kovid-19’dan iklim değişikliğine kadar bazı acil küresel zorlukları ele almak için her iki kurumun uzmanlığından yapay zekayı kullanma konusunda yararlanabileceğiz” dedi.
Prof. Alon Chen ise imza töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;
“Bu eşsiz, öncü kurumla işbirliği yapma ve yapay zeka alanını birlikte ilerletme fırsatına sahip olduğumuz için çok heyecanlıyız. Bir sinirbilimci olarak, yapay zekanın insan beyninin gücü ve karmaşıklığının dijital alemdeki bir uzantısı olduğuna inanıyorum. Bunun sonuçları hayatımızı, sağlığımızı ve küresel ekonomiyi etkileyecek kadar büyük olacak. Bilimin sınır tanımadığı söyleniyor. Aynı alandaki bilim insanları arasındaki bu işbirliğinin insan bilgisinin sınırlarını genişleteceğini umuyorum.”
2019 yılında Abu Dabi’de kurulan Muhammed bin Zayid Yapay Zeka Üniversitesi, lisansüstü düzeyde araştırma temelli bir akademik kurumdur.
Üniversite, BAE’yi yapay zeka konusunda lider yapmayı öngören ulusal stratejinin parçası olarak kabul ediliyor.
İsrail’in Rehovot şehrinde bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü ise dünyanın en üst düzey multidisipliner araştırma kurumlarından biri ve beş fakültede yüksek lisans ile doktora düzeyinde dereceler sunuyor.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.