Trabzonspor, sahasında Beşiktaş‘a 3-1 mağlup oldu: İşte dev maçın önemli anları

Trabzonspor, sahasında Beşiktaş‘a 3-1 mağlup oldu: İşte dev maçın önemli anları
TT

Trabzonspor, sahasında Beşiktaş‘a 3-1 mağlup oldu: İşte dev maçın önemli anları

Trabzonspor, sahasında Beşiktaş‘a 3-1 mağlup oldu: İşte dev maçın önemli anları

Süper Lig'in ilk haftasında Trabzonspor, sahasında Beşiktaş'ı konuk etti. Mücadelenin ilk yarısını 1-0 önde kapatan siyah-beyazlılar, karşılaşmayı da 3-1 kazanan taraf oldu.
Maçtan dakikalar 
8. dakikada Trabzonspor savunmasından atılan uzun topa hareketlenen Kamil Ahmet Çörekçi, son çizgiye inip ceza sahasına çevirdi, bu noktada Vida, Ekuban'dan önce müdahale ederek topu kornere gönderdi.
29. dakikada sol kanatta topla buluşan Tyler Boyd, ceza sahası önüne kat ederek çok sert vurdu, Hüseyin Türkmen'in kafasından da seken meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır'ın solundan ağalarla buluştu. 0-1
38. dakikada Necip'in sağ taraftan ortasında kale sahası içindeki Larin kafayı vurdu, meşin yuvarlak üstten auta çıktı.
41. dakikada Mensah'ın pasıyla ceza sahasına hareketlenen Tyler Boyd, kale sahası önündeki Larin'e ortaladı ancak savunma son anda araya girerek tehlikeyi önledi.
48. dakikada rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Mensah'ın vuruşunda meşin yuvarlak az farkla kaleci Uğurcan Çakır'ın sağından auta çıktı.
61. dakikada Beşiktaş'ın korner kullandığı sırada Flavio'nun Atiba'yı ceza sahası içinde düşürmesi sonrası hakem Ali Şansalan, VAR'a giderek penaltı noktasını gösterdi. Bu pozisyon sonrasında Flavio ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışı kaldı.
64. dakikada Atiba'nın düşürülmesiyle kazanılan penaltı atışında topun başına yeni transfer Mensah geçti. Bu futbolcu topu ve kaleciyi farklı köşelere gönderdi. 0-2
67. dakika Nwakaeme'nın uzak mesafeden vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Ersin'de kaldı.
75. dakikada Dorukhan'ın sol taraftan ön direğe doğru gönderdiği pasta savunmadan önce dokunan Lens, meşin yuvarlağı filelere göndermeyi başardı. 0-3
79. dakikada kazanılan serbest vuruşta Abdulkadir Ömür topun başına geçti. Genç futbolcunun sert şutunda kaleci Ersin topu iki hamlede kontrol etti.
83. dakikada Adem Ljajic'in uzak mesafeden vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti.
86. dakikada Campi'nin uzun pasında ceza sahası yayı üzerine kadar çıkan Ersin, kaleyi boş bırakınca araya giren Abdulkadir Ömür, kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. 1-3
Stat: Medical Park
Hakemler: Ali Şansalan, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Olguncan
Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Serkan Asan, Hüseyin Türkmen, Campi, Kamil Ahmet Çörekçi (Abdurrahim Dursun dk. 46), Flavio, Abdulkadir Parmak, Guilherme (Ahmet Canbaz dk. 84 ?), Abdulkadir Ömür, Nwakeme, Ekuban (Edgar Le dk. 78)
Yedekler: Erce Kardeşler, Safa Kınalı, Atakan Gündüz, Plaza, Ahmetcan Kaplan, Süleyman Cebeci, Kerem Baykuş
Teknik Direktör: Eddie Newton
Beşiktaş; Ersin, Necip, Vida, Welinton, N'Sakala, Atiba Hutchinson, Mensah (Adem Ljajic dk. 80), Ajdin Hasic (Lens dk. 72), Tyler Boyd (Atakan dk. 81 ?), Oğuzhan Özyakup, (Dorukhan Toköz dk. 50), Larin (Umut Nayir dk. 72)
Yedekler: Utku, Güven Yalçın, Erdoğan Kaya, Rıdvan, Kartal
Goller: Tyler Boyd (dk. 29), Mensah (dk. 64 Pen.), Lens (dk. 75) (Beşiktaş), Abdulkadir Ömür (dk. 86) (Trabzonspor)
Kırmızı Kart: Flavio (dk. 63) (Trabzonspor)
Sarı Kartlar: N'Sakala, Welinton (Beşiktaş), Kamil Ahmet Çörekçi (Trabzonspor)



Kadınların erkekleri geçmesi beklenen ekstrem sporlar açıklandı

Kenya'dan Sharon Lokedi, 21 Nisan 2025 tarihinde 129. Boston Maratonu Kadınlar klasmanında bitiş çizgisini geçerek yarışı kazandı (Reuters)
Kenya'dan Sharon Lokedi, 21 Nisan 2025 tarihinde 129. Boston Maratonu Kadınlar klasmanında bitiş çizgisini geçerek yarışı kazandı (Reuters)
TT

Kadınların erkekleri geçmesi beklenen ekstrem sporlar açıklandı

Kenya'dan Sharon Lokedi, 21 Nisan 2025 tarihinde 129. Boston Maratonu Kadınlar klasmanında bitiş çizgisini geçerek yarışı kazandı (Reuters)
Kenya'dan Sharon Lokedi, 21 Nisan 2025 tarihinde 129. Boston Maratonu Kadınlar klasmanında bitiş çizgisini geçerek yarışı kazandı (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre kadın sporcular, erkek rakipleriyle aralarındaki performans farkını kapatıyor ve yakında ultra maraton gibi ekstrem spor etkinliklerinde onları geçebilir.

Erkekler tarihsel olarak Olimpik 100 metre müsabakaları gibi atletizm yarışlarında kadınlardan daha iyi performans gösterirken, kadınlar atıcılık ve binicilik gibi sporlarda üstünlük sağlıyor.

Atletizmde cinsiyetler arasındaki performans farkı da 20. yüzyıldan bu yana daraldı ve sonrasında bir durağanlık dönemi yaşandı.

Hakemli dergi Frontiers in Physiology'de yayımlanan yeni bir çalışma, kadın atletlerin ultra maraton ve Arktik keşif gezilerinde erkeklerle aralarındaki performans farkını hızla kapattığını ve bu alanlarda bir gün onları geçebileceklerini ortaya koyuyor.

Bilim insanlarının egzersiz veya spor performansındaki cinsiyete özgü farklılıklar hakkında bildiklerinin çoğu bugüne kadar laboratuvar temelli çalışmalardan elde edildi.

Araştırmacılar bu çalışmaların iyi kontrol edilmesine ve fizyolojik mekanizmalarla ilgili bilgiler ortaya koymasına rağmen "gerçek dünya"yla pratik bir bağlantı eksikliği taşıdığını söylüyor.

Ekstrem sporlarda gerçek dünyadaki atletik performans daha yakından gözlemlendiğinde, erkekler ve kadınlar arasındaki farkın genel olarak kapandığı ortaya çıkıyor.

Örneğin erkekler maraton dünya rekoru halihazırda 2 saat 35 saniyeyle, hayatını kaybeden Kenyalı atlet Kelvin Kiptum'a ait ve bu rekor 2023'teki Chicago Maratonu'nda kırılmıştı.

Buna karşılık, kadınlar rekoru aynı etkinlikte yine Kenyalı Ruth Chepng'etich tarafından 2 saat 9 dakika 56 saniyeyle kırılmuştu. Bu rekor, erkek atletin sadece 10 dakika kadar gerisinde.

Daha önce 2002'de koşu efsanesi Pamela Reed, Kaliforniya'daki Death Valley'de düzenlenen 218 km'lik zorlu bir yarış olan Badwater Ultra Maratonu'nu tüm erkek rakiplerini yenerek kazanmıştı.

Güç, kuvvet ve hız gibi özellikler genellikle erkeklerde daha yüksek olsa da son zamanlarda yapılan çalışmalar, bir etkinliğin mesafesi veya süresi arttıkça cinsiyetler arasındaki atletik performans farkının azaldığını gösteriyor.

Bilim insanları rüzgarı kesmek için geliştirilmiş ayakkabılar ve tavşan atletler gibi gelişmelerin yanı sıra daha iyi beslenmenin, bu türden ekstrem atletizm etkinliklerinde performans açığını kapatabileceğini söylüyor.

Ayrıca ekstrem koşullar altında kadınlar erkeklerden daha fazla metabolik verimlilik sergiliyor gibi görünüyor.

Özellikle aşırı soğuk koşullarda gerçekleştirilen etkinlikler sırasında böyle bir durum olduğu anlaşılıyor.

Son çalışmaya göre uzak bir yerde desteksiz bir şekilde yapılan 200 kilometrelik bir Arktik kış keşif gezisi olan Alaska Mountain Wilderness Ski Classic sırasında, kadınların yük taşımada harcadığı toplam enerji erkeklere kıyasla daha düşüktü.

Kadın sporcularda soğuğa bağlı vücut ısısı üretiminin, erkeklere kıyasla daha düşük bir sıcaklıkta aktive olduğunu fark eden araştırmacılar, bu olguya "Arktik kayma" adını veriyor.

Bilim insanları, bu fizyolojik sürecin soğuk stresi altındaki metabolik taleplerini azaltıyor olabileceğinden şüpheleniyor.

Son 40 yılda, 6, 72, 144 ve 240 saat süren etkinliklerde erkekler ve kadınlar arasındaki yarış süreleri arasındaki fark yaklaşık yüzde 3 oranında azaldı.

Erkekler ve kadınlar benzer sayılarda yarıştığında fark daha da azalıyor ancak elit erkek sporculara kıyasla bu tür ultra etkinliklere daha az sayıda elit kadın sporcu katılıyor.

Bilim insanları, dünyanın en uzun ve en soğuk ultra maratonu olan Yukon Arktik Ultra (YAU) gibi zorlu ekstrem spor etkinliklerine katılanlardan alınan plazma, serum, dışkı, saç, kas ve yağ dokusu örneklerini analiz eden daha ileri çalışmalar yapmayı umuyor.

Araştırmacılar şöyle diyor: 

Ekstrem ortamlarda gerçekleştirilen dayanıklılık etkinliklerinden elde edilen veriler, kadınların fiziksel ve besinsel stres altında metabolik olarak daha fazla olmasa da eşit derecede dirençli olabileceğini gösteriyor.

Independent Türkçe