Pompeo: Hizbullah’ın silahları Fransa’nın Lübnan’daki çabalarını baltalamakla tehdit ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (Reuters-Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (Reuters-Arşiv)
TT

Pompeo: Hizbullah’ın silahları Fransa’nın Lübnan’daki çabalarını baltalamakla tehdit ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (Reuters-Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (Reuters-Arşiv)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran destekli Hizbullah grubunu silahsızlandırma sorununun hemen çözülmemesi halinde Fransa’nın Lübnan’daki krizi çözme çabalarının boşa gidebileceği konusunda uyardı.
Pompeo, Fransız radyosu France Inter’e verdiği demeçte, “ABD sorumluluğu üstlendi ve İran’ın Çin tankları ve Rus hava savunma sistemlerini satın almasını, ardından Hizbullah’a silah satmasını ve Macron’un Lübnan’daki çabalarını baltalamasını durduracak. İran’ın daha fazla paraya, güce ve silaha sahip olmasına izin verip, aynı zamanda Hizbullah’ı Lübnan’da kışkırttığı felaketlerden koparmaya çalışamazsınız” dedi.
ABD, Lübnan’da güçlü siyasi etkiye sahip silahlı grup Hizbullah’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Fransa ise seçilmiş siyasi kanadının meşru bir siyasi role sahip olduğuna inanıyor.
ABD, geçtiğimiz hafta Hizbullah’a destek verdikleri gerekçesiyle eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Yusuf Finyanus’u yaptırım listesine dahil etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yozlaşmış yönetimin Lübnan’ı 1975’ten 1990’a kadar süren iç savaştan bu yana yaşanan en kötü krize sürüklemesinin ardından Lübnan’ı yeni bir yola sokmak için uluslararası çabalara öncülük etti.
Macron, Beyrut Limanı patlamasının ardından 1 Eylül’de Lübnan’a yaptığı ziyarette, Lübnanlı siyasetçilerin iddialı bir tarih olan 15 Eylül’e kadar yeni bir hükümet kurmayı kabul ettiklerini söyledi.
Fransız yetkililer, önceliğin reformları hızla uygulayabilecek bir hükümet kurmak olduğunu belirterek, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin acil olmadığını vurguladı.
Le Figaro gazetesinde geçtiğimiz ay yer alan bir habere göre Macron, Beyrut ziyaretinde Hizbullah parlamento bloğu başkanı Muhammed Raad ile görüştü.
Macron Raad’a grubun kendisini İran’dan uzaklaştırması ve Suriye’den güçlerini çekmesi gerektiğini söyledi.
Elysee Sarayı, Macron lider ve bir Hizbullah üyesi arasında ilk görüşmenin gerçekleştiğini inkar etmedi.
Fransız bir diplomatik konuya ilişkin, “Bu, Macron için iki ucu keskin bir kılıçtır. Hizbullah, iktidar rejiminin değiştirilmesi gereken özünün bir parçasıdır ve silahlı kanadıyla uğraşmadan siyasi kanadıyla başa çıkmanın mümkün olup olmadığından emin değilim” yorumunda bulundu.



Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kırsalında bulunan Kamışlı'da iki patlama meydana geldi

Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
TT

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kırsalında bulunan Kamışlı'da iki patlama meydana geldi

Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)

Suriye medyası, Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke kırsalındaki Kamışlı kentinde iki patlama meydana geldiğini bildirdi.

Suriye'deki yetkililer ve Kürt yetkililer dün yeni bir ateşkes ilan ederek Kürt güçlerinin hükümet kurumlarına entegre edilmesi konusunda daha fazla görüşmenin önünü açtı. Diğer yandan Washington, yıllarca destekledikleri DEAŞ'la mücadelede Kürtlerin rolünün sona erdiğini açıkladı.


Tunus'ta eşi benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle dört kişi hayatını kaybetti

Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
TT

Tunus'ta eşi benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle dört kişi hayatını kaybetti

Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)

Tunus'ta rekor seviyedeki yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde dört kişi hayatını kaybetti ve özellikle başkentte okullar eğitime ara vermek zorunda kaldı. Dün bir yetkili, bazı eyaletlerdeki durumun "çok zor" olduğunu ifade etti.

Tunus başkentinin yakınlarındaki bölgede bir adam, evindeki suyu kovayla boşaltıyor (AFP)Tunus başkentinin yakınlarındaki bölgede bir adam, evindeki suyu kovayla boşaltıyor (AFP)

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü'nde tahminlerden sorumlu müdür Abdulrezak Rehal, "Ocak ayında Monastir (doğu-orta), Nabeul (kuzeydoğu) ve Büyük Tunus gibi bölgelerde olağanüstü miktarda yağış kaydettik" dedi.

Bu bölgelerde 1950'den beri benzer miktarlarda yağış kaydedilmediğini belirtti.

Sivil Koruma sözcüsü Halil el-Meşri, Monastır Valiliği'ne bağlı Moknine şehrinde dört kişinin öldüğünü açıkladı.

 Sosyal medyada, sokaklarda yükselen sel sularının görüntüleri yayıldı; çok sayıda aracın mahsur kaldığı ve su seviyesinin kapı girişlerine kadar ulaştığı görüldü.

Sivil savunma görevlileri, Tunus'ta arabasıyla mahsur kalan bir kişiye yardım ediyor (EPA)Sivil savunma görevlileri, Tunus'ta arabasıyla mahsur kalan bir kişiye yardım ediyor (EPA)

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak yaptığı açıklamada, Ulusal Afet Yardım Komitesi üyesi olan ordunun kurtarma operasyonlarına katıldığını söyledi.

Pazartesi akşamından itibaren başkent Tunus ve orta-doğu bölgesindeki diğer yerlerde şiddetli yağmur neredeyse aralıksız devam ediyor.

Yerel baro birliği, durum nedeniyle Büyük Tunus'taki mahkeme oturumlarının askıya alındığını duyurdu.

Yerel medya, yetkililerden alınan bilgilere dayanarak, başkent ve diğer bölgelerdeki okullarda da dersler askıya alındı. Toplu ve özel ulaşım ciddi şekilde aksadı ve bazı bölgelerde tamamen durdu.

 Yetkililer, hava koşulları nedeniyle ülkenin 24 ilinden 15'inde kamu ve özel okullar ile üniversitelerde bugün derslerin askıya alınacağını duyurdu.

Mervani'ye göre, Sayada şehrinde sadece birkaç saat içinde metre kareye 250 milimetre yağmur yağdı.

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü yetkilisi Serhan Rehali'ye göre, Tunus'un banliyölerindeki turistik Sidi Bou Said bölgesinde ise 206 milimetre yağmur kaydedildi.

Enstitünün bir diğer yetkilisi Mahrez Gannuşi, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bazı bölgelerdeki durumu "çok zor" olarak nitelendirdi.

Bu yağmurlar, Tunus'un son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle uzun süreli kuraklıklar yaşadığı ve barajlardaki su seviyelerinde önemli düşüşle karşılaştığı bir dönemde geldi.

Bu durum, özellikle tarım sektörü ve içme suyu kaynaklarını etkileyen ciddi su baskısına yol açtı; özellikle yaz aylarında birçok bölgede su kısıtlamaları ve hatta kesintileri yaşandı.

Komşu Cezayir'de ise birçok bölgede şiddetli yağmur ve sel yaşandı.

Sivil koruma yetkilileri, Cezayir'in batısındaki Relizane vilayetinde selde ölen altmışlı yaşlarında bir adamın cesedinin bulunduğunu açıkladı.


Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti
TT

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam ve Suriye'deki Kürt yetkililer, Kürt güçlerinin hükümet kurumlarına entegrasyonuna ilişkin bir anlaşmanın tamamlanmasının ön adımı olarak yeni bir ateşkes ilan ederken, Washington, yıllarca destekledikleri DEAŞ ile mücadelede Kürtlerin rolünün sona erdiğini söyledi.

Şam'ın yeni bir anlaşmaya varıldığını ve Kürtlere bunun uygulanması konusunda anlaşmaları için dört günlük bir süre tanındığını duyurması, son yıllarda Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrol eden Kürt güçlerinin, ülkenin kuzeydoğusundaki son kaleleri olan Haseke vilayetinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu şehir ve köylere çekilmesinin sonrasında geldi.

Suriye ordusu daha önce, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte El-Hol kampı bölgesine girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurmuştu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili dün, Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.