ABD Adalet Bakanlığı: Al Jazeera’ye bağlı AJ+ ağı FARA’ya tabi tutulmalı

Doha merkezindeki Al-Jazeera kanalının logosu (Arşiv-Reuters)
Doha merkezindeki Al-Jazeera kanalının logosu (Arşiv-Reuters)
TT

ABD Adalet Bakanlığı: Al Jazeera’ye bağlı AJ+ ağı FARA’ya tabi tutulmalı

Doha merkezindeki Al-Jazeera kanalının logosu (Arşiv-Reuters)
Doha merkezindeki Al-Jazeera kanalının logosu (Arşiv-Reuters)

ABD Adalet Bakanlığı, Al-Jazeera'nin sahibi olduğu ABD merkezli bir dijital haber ağının ülkedeki gazetecilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayacak bir hamle ile Yabancı Ajan Yasası’na (Yabancı Temsilci Kayıt Yasası- FARA) tabi tutulması talimatı verdi.
New York Times gazetesine ulaşan bir mektupta, Adalet Bakanlığı,  İngilizce, Arapça, Fransızca ve İspanyolca olarak kısa sosyal medya videoları üreten Al Jazeera’ye bağlı AJ+’ın, Katar hükümeti adına ‘siyasi faaliyetlere’ katıldığı ve Yabancı Ajan Yasası’na (Yabancı Temsilci Kayıt Yasası- FARA) tabi tutulacağı bildirildi.
Mektupta, “ABD'nin bir iç siyasi meseleye, yabancı bir ülkenin faaliyetlerine veya liderliğine ilişkin algılarını etkilemek için tasarlanmış bir basın kuruluşunun yasalara göre (siyasi faaliyetlerde) sınıflandırılacağı ve bu nedenle ülkede yabancı bir ajan olarak kayıtlı olması gerektiği” kaydedildi.
Mektupta, ağın finansmanından ve yönetim kurulunu atamaktan Katar'ın sorumlu olduğu belirtildi.
Washington'daki Katar büyükelçiliğinin medya danışmanı konu hakkında yorum yapmayı reddederken, bir yetkili, alınan kararın Katarlı diplomatları şaşırttığını söyledi. Geçtiğimiz ay, ABD Kongresi’nin önde gelen 10 üyesi, Başsavcıya hitaben yazdıkları ortak bir mektupta, Adalet Bakanlığı’nın Al Jazeera’yi FARA’ya tabi tutması gerektiğini talep etti.
ABD'li milletvekilleri, ‘ülkenin ulusal çıkarlarının yabancı ülkelerin gereksiz etkisinden korunması’ gerektiğini ifade etti. Talepte, bu yasanın sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için, Adalet Bakanlığı'ndan, Katar’ın sahip olduğu ve finanse ettiği medya ağı Al Jazeera’yi Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası kapsamında kaydedilmesi yer aldı.
Bu bağlamda mektupta, Al Jazeera’nin ABD’de Katar’ın çıkarlarını ileriye taşıyan siyasi faaliyetlere katıldığı ve bununla ilgili bilgiler yayınladığı belirtilirken, ajansın uzun bir süredir Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin propaganda ajanı olarak çalıştığı aktarıldı.
Kongre üyeleri ayrıca Katar kanalının, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü teşvik etme iddiasında olduğunu söyledi. Ancak ağ, yerel haberleri yayınlama konusunda sessiz kalarak, Hamas gibi destekledikleri örgüt liderlerini koruyan içerikler üretiyor.



ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
TT

ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’a eleştirileriyle gündeme oturan milyarder Illinois Valisi JB Pritzker, başkanlığa aday olabilir. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi olan Demokrat Pritzker’ın, Trump karşıtı söylemlerini son dönemde artırdığına dikkat çekiliyor. 

Dünyaca ünlü Hyatt otel zincirinin varisi olan Pritzker, iki gün önce Politico’da yayımlanan söyleşisinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin her şeyi çarpıtarak ürettiği söylemlere yanıt vermekte 2024’te düştüğü tuzağa düşmemeli.

Demokratların kendi söylemlerini oluşturmakta yetersiz kaldığını savunan Pritzker, Cumhuriyetçilerin “temel değerlere” saldırılarının yanıtsız bırakılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ticaret bakanı ve Başkan Barack Obama'nın özel kalem müdürü olarak görev yapan Bill Daley, WSJ’ye açıklamasında Pritzker’ın adaylığına kesin gözüyle baktığını söylüyor. 

ABD’de ara seçimlerin Mart 2026’da yapılması öngörülüyor. Pritzker’ın üçüncü dönem Illinois Valisi olmak için yarışa katılıp katılmayacağı henüz belli değil. 

2019’da Illinois Valisi olarak göreve başlayan siyasetçi, kürtaja erişimin sağlanması, işçiler için ücretli izin zorunluluğu, 18 yaş ve üstü işçiler için günlük asgari ücretin 15 dolara çıkarılması ve silah kısıtlamalarının sıkılaştırılması gibi adımları destekledi. 

Diğer yandan eyalette özel sektörde istihdam sıkıntısı ve bütçe sorunları devam ediyor. WSJ’nin analizinde Pritzker’ın 2028 başkanlık seçimlerinde aday olması durumunda, Cumhuriyetçilerin bu sorunlar üzerinden Demokrat siyasetçiye yüklenebileceğine dikkat çekiliyor. 

Pritzker'ın servetinin, bağış toplama konusunda endişelenmesine gerek kalmadan bağımsız hareket etmesine olanak sağladığına da işaret ediliyor. Kürtajı, göçmenleri ve LGBT’leri savunan açıklamalarıyla dikkat çeken siyasetçi yaklaşık 3,7 milyar dolarlık şahsi servete sahip. Pritzker, valilik seçimlerindeki iki kampanyasını da 300 milyon dolar harcayarak kendisi finanse etmişti.

ABD Anayasası’nın 22. maddesi uyarınca başkanlık görevi iki dönemle sınırlı. Ancak Trump, üçüncü dönem başkanlık için “yöntemler” olduğunu iddia etmesiyle tartışma yaratmıştı. 

Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance'in aday olup ardından görevi kendisine devretmesinin bu yöntemlerden biri olabileceğini söylemiş, “alternatif yollar bulunduğunu” da savunmuştu. Cumhuriyetçi lider, "Bu konuda şaka yapmıyorum ama bunu düşünmek için henüz çok erken" ifadelerini kullanmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico