Dubai, uluslararası çapta bir suç örgütünün liderini tutukladı

Kompania Bello örgütünün liderinin tutuklandıktan sonra çekilen fotoğrafı. (WAM)
Kompania Bello örgütünün liderinin tutuklandıktan sonra çekilen fotoğrafı. (WAM)
TT

Dubai, uluslararası çapta bir suç örgütünün liderini tutukladı

Kompania Bello örgütünün liderinin tutuklandıktan sonra çekilen fotoğrafı. (WAM)
Kompania Bello örgütünün liderinin tutuklandıktan sonra çekilen fotoğrafı. (WAM)

Dubai Emniyet Genel Müdürlüğü, uyuşturucu ticareti ve değeri bin 532 milyar dirheme (350 milyon euro) ulaşan, Güney Amerika ile Avrupa arasındaki kaçakçılık operasyonlarının yürütülmesine karışan Kompania Bello adlı uluslararası suç örgütünün liderlerinden Denis Matoshi’nin tutuklandığını duyurdu.
Dubai polisi, İtalyan yetkililer tarafından aranan çete liderini 10 ülkenin desteğiyle gerçekleştirilen ‘Los Blancos’ adlı uluslararası ortak bir operasyon ile, “suç ortaklığı ve uluslararası düzeyde uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir çeteye liderlik etme” suçlamasıyla tutukladı. Söz konusu operasyon iki gün önce, emniyet güçleri tarafından aranan diğer 20 çete liderinin de tutuklanmasına yardımcı oldu. Operasyon, Dubai’deki Arnavutluk uyruklu çete lideri de dahil olmak üzere tüm üst düzey suçluların tutuklanması için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) tarafından kırmızı bülten çıkarılmasının ardından düzenlendi.
İtalyan güvenlik güçleri; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Dubai Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Güney Amerika ile Avrupa arasında deniz limanları aracılığıyla uyuşturucu kaçakçılığı yapan birbiri ile ilişkili 3 grupta faaliyet gösteren çetenin en tehlikeli liderlerinden biri olarak kabul edilen Denis Matoshi’yi bu kadar hızlı yakaladıkları için teşekkürlerini iletti.
Yetkililer, söz konusu çete liderlerinin 2015 yılından bu yana Floransa Şehir Polisi Narkotik Suçlarla Mücadele Birimi’nden iki ekibin yanı sıra hızlı müdahale ekipleri  tarafından takip edildiğini ve haklarında bilgi toplandığını bildirdi.
Dubai Polisi Başkomutanı Abdullah Halife el-Merri konuya ilişkin yaptığı açıklamada Dubai Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kompania Bello çetesinin liderini yakalama yönündeki azmine dikkat çekerek söz konusu çete liderinin İtalyan yetkililer ile karşılıklı paylaşılan bilgilerden hareketle Dubai Polisi Suç Araştırma ve Soruşturma Genel Dairesi’ndeki çalışma ekipleri tarafından hareketlerinin sürekli ve titizlikle takip edilmesinin ardından tutuklandığı bilgisini paylaştı.
Diğer taraftan Suç Araştırma İşleri Başkomutan Yardımcısı Halil İbrahim el-Mansuri, Los Blancos operasyonunun aranan 20 çete liderine tek seferde darbe indirilmesi için kararlaştırılan bir saatte, 10 ülkenin polis teşkilatlarının desteği ile Dubai güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Mansuri söz konusu 10 ülkeyi İtalya, Arnavutluk, Almanya, İspanya, Macaristan, Yunanistan, Romanya, Hollanda, BAE ve İngiltere olarak sıraladı.



Kuveyt, yeni Vatandaşlık Yasası’yla sonradan vatandaş olanların siyasi haklarını kullanmasını engelledi

Şeyh Ahmed Abdullah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında toplanan Kuveyt Bakanlar Kurulu (KUNA)
Şeyh Ahmed Abdullah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında toplanan Kuveyt Bakanlar Kurulu (KUNA)
TT

Kuveyt, yeni Vatandaşlık Yasası’yla sonradan vatandaş olanların siyasi haklarını kullanmasını engelledi

Şeyh Ahmed Abdullah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında toplanan Kuveyt Bakanlar Kurulu (KUNA)
Şeyh Ahmed Abdullah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında toplanan Kuveyt Bakanlar Kurulu (KUNA)

Kuveyt hükümeti dün, Vatandaşlık Yasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören bir tasarıyı onayladı. Söz konusu tasarı, sonradan vatandaşlığa geçenlerin seçme, seçilme veya herhangi bir parlamenter organa atanma gibi siyasi haklarını kullanma hakkının kaldırılmasını öngörüyor. Tasarı bunun yanı sıra, vatandaşlık dosyasına kendi çocuklarından veya soyundan olmayan bir kişiyi kasten ekleyenlerin vatandaşlığını düşürme ve bu durumdan haberdar oldukları kanıtlandığı takdirde söz konusu çocukların ve soyundan olmayan kişilerin vatandaşlığını düşürebilme yetkisini hükümete veriyor.

Başbakan Şeyh Ahmed Abdullah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, Kuveyt Vatandaşlık Yasası'nı düzenleyen 1959 tarihli ve 15 sayılı Emirlik Kararnamesi'nin bazı hükümlerinde değişiklik yapılmasına dair kanun hükmünde kararname tasarısını onayladı.

Kanun hükmünde kararname tasarısının birinci maddesinde şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu 1959 tarihli ve 15 sayılı Emirlik Kararnamesi'nin 14. maddesinin 4. bendi ve 19. maddesinin metni, aşağıdaki metinlerle değiştirilmiştir. Madde 14, Bent 4: Bir kişi; kendi vatandaşlık dosyasına veya bir başkasının vatandaşlık dosyasına, kendi çocuklarından ya da soyundan olmayan herhangi bir kişiyi kasten eklerse ve bu durum Kuveyt Vatandaşlığı Tahkik Yüksek Komitesi tarafından yürütülen bir soruşturmayla veya kesinleşmiş bir yargı kararıyla kanıtlanırsa vatandaşlığı düşürülür ve bu durumda, söz konusu durumdan haberdar olduğu kanıtlandığı takdirde çocuklarından veya soyundan olmayan herhangi birinin vatandaşlığı da düşürülebilir.”

Madde 19'da şu ifadelere yer verildi:

“İçişleri Bakanı, bu kanun hükümlerine göre uygunluğu doğrulandıktan sonra her Kuveytliye bir Kuveyt vatandaşlık belgesi verir. Bu belge elektronik formatta düzenlenir. Bakan, elektronik belgenin düzenlenmesi, saklanması, kullanılması, geçerliliğinin doğrulanması, iptal edilmesi veya askıya alınmasına ilişkin teknik kural ve şartları belirleyen bir karar çıkarır.”

Kanun hükmünde kararname tasarısının ikinci maddesinde ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu 1959 tarihli ve 15 sayılı Emirlik Kararnamesi'nin 7. maddesine aşağıdaki metni içeren yeni bir fıkra eklenir. Madde 7’nin yeni fıkrası, ‘sonradan vatandaşlık alarak Kuveyt vatandaşlığı kazananların seçme, seçilme veya herhangi bir parlamenter organa atanma hakkı bulunmamaktadır’ der.”

Kanun hükmünde kararname tasarısının üçüncü maddesinde ise “Bu kanun hükmünde kararnamede belirtilen elektronik belge, vatandaşlık belgesiyle aynı yasal geçerliliğe ve sonuçlara sahiptir. Yürürlükteki kanun, kararname ve yönetmeliklerin uygulanmasında basılı belgenin yerini alır” diyor.

Bakanlar Kurulu, kanun hükmünde kararname tasarısını Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'a sundu.


Birleşik Arap Emirlikleri, İran ile ticari ve finansal işlemleri askıya aldı

BAE bayrağı (Şarku'l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku'l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, İran ile ticari ve finansal işlemleri askıya aldı

BAE bayrağı (Şarku'l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku'l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bölgesel gerilimin arttığı bir dönemde İran’la bütün ticari faaliyetleri, bir sonraki duyuruya kadar durdurduğunu açıkladı. Karar, BAE hava savunmasının İran topraklarından ülkeye doğru gelen iki balistik füze tespit etmesinin sonrasında alındı.

BAE Dışişleri Bakanlığı Stratejik İletişim Direktörü Afra el-Hamli, Abu Dabi’nin İran’la ekonomik ilişkilerin durumuna ilişkin tüm iddiaları reddettiğini belirtti. Hamli, bununla birlikte ülkesinin bölgesel barış, istikrar ve refahın güçlendirilmesi için diyalog, iş birliği ve bölgesel bütünleşmeye bağlılığını sürdürdüğünü vurguladı.

Hamli, “Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği baltalayan bölgesel gerilim çerçevesinde, İran’la bütün ticari faaliyetler, ticari alışverişler ve finansal işlemler bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmıştır” dedi.

BAE’li yetkili, ülkesinin “uluslararası hukuka ve küresel en yüksek standartlara uygun şekilde uluslararası finans sisteminin bütünlüğünü korumaya kararlılıkla bağlı kalmaya devam ettiğini” vurguladı.

BAE’nin açıklaması, bölgede yaşanan yeni güvenlik gelişmelerinin ardından geldi. BAE Savunma Bakanlığı daha önce hava savunma sistemlerinin İran’dan ülke topraklarına doğru gelen iki balistik füze tespit ettiğini duyurmuştu.

Bakanlığa göre füzelerden ilki BAE’nin karasuları dışında, ikincisi ise ülkenin karasuları içinde düştü. Olayın herhangi bir hasara yol açtığına ilişkin bilgi verilmedi.

BAE Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetlerin “her türlü tehditle mücadele etmek üzere tam alarm ve hazırlık halinde” olduğunu belirtti. Bakanlık, ülkenin güvenliğini istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü girişime “kararlılıkla karşılık verileceğini” vurgulayarak;  BAE’nin egemenliğinin, güvenliğinin ve istikrarının yanı sıra, ulusal çıkarları ve varlıklarının korunacağını bildirdi.


Suudi Arabistan, Katar ve Umman dışişleri bakanları bölgesel konuları görüştü

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Katar ve Umman dışişleri bakanları bölgesel konuları görüştü

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman ile Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Bakanlar, bölgesel gelişmeler konusunda koordinasyon ve istişarelerin sürdürülmesinin, bölgede güvenlik ve istikrarın korunmasına yönelik diplomatik çabaların güçlendirilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.