Hollanda, Suriye’de işlenen suçlar için Esed rejimine nota verdi

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)
TT

Hollanda, Suriye’de işlenen suçlar için Esed rejimine nota verdi

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)

Hollanda, Esed rejimini Suriye’de işkence, kimyasal silah kullanımı ve insan hakları ihlalleriyle ilgili müzakerelere davet eden bir nota verdi. Hollanda Temsilciler Meclisi'nden yapılan açıklamaya göre nota cuma günü Dışişleri Bakanı Stef Blok tarafından Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Misyon Şefliği'ne iletildi.
Suriye rejimi, iki ülkenin anlaşamaması halinde Hollanda’nın Uluslararası Adalet Divanı'na gitmeden önce atacağı yasal adımlar noktasında bilgilendirildi.
Blok, “Hollanda bugün uluslararası hukuka göre insan hakları ihlalleri ve özellikle yapılan işkencelerden Suriye’yi sorumlu tutuyor” ifadesini kullandı.
Hollanda Dışişleri Bakanı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Beşşar Esed rejimi defalarca korkunç suçlar işledi. Çok fazla delil var. Bütün bunların bir karşılığı olmalı. Çok sayıda Suriyeliye işkence yapıldı, birçoğu öldürüldü ve zehirli gaz saldırılarına maruz bırakıldı. Kimisi ortadan kayboldu kimisi ise canını kurtarmak için kaçarken her şeyini kaybetti.”
Notada, Şam'ın 2004 yılında onayladığı BM İşkencenin Önlenmesi Anlaşması’na saygı gösterme taahhüdü olduğuna dikkat çekildi.
Hollanda, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insan hakları  ihlallerini Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma girişimlerinin Rusya tarafından engellenmesinden sonra bu adımı atmaya karar verdi.
Hollanda, Suriye’de yaklaşık on yıldır devam eden iç savaşın en az 200 bin can aldığına, 100 bin kişinin kayıp ve 5,5 milyon kişinin de başka ülkelere kaçmak zorunda kalmasına neden olduğunu aktardı.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.