Hollanda, Esed rejimini Suriye’de işkence, kimyasal silah kullanımı ve insan hakları ihlalleriyle ilgili müzakerelere davet eden bir nota verdi. Hollanda Temsilciler Meclisi'nden yapılan açıklamaya göre nota cuma günü Dışişleri Bakanı Stef Blok tarafından Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Misyon Şefliği'ne iletildi.
Suriye rejimi, iki ülkenin anlaşamaması halinde Hollanda’nın Uluslararası Adalet Divanı'na gitmeden önce atacağı yasal adımlar noktasında bilgilendirildi.
Blok, “Hollanda bugün uluslararası hukuka göre insan hakları ihlalleri ve özellikle yapılan işkencelerden Suriye’yi sorumlu tutuyor” ifadesini kullandı.
Hollanda Dışişleri Bakanı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Beşşar Esed rejimi defalarca korkunç suçlar işledi. Çok fazla delil var. Bütün bunların bir karşılığı olmalı. Çok sayıda Suriyeliye işkence yapıldı, birçoğu öldürüldü ve zehirli gaz saldırılarına maruz bırakıldı. Kimisi ortadan kayboldu kimisi ise canını kurtarmak için kaçarken her şeyini kaybetti.”
Notada, Şam'ın 2004 yılında onayladığı BM İşkencenin Önlenmesi Anlaşması’na saygı gösterme taahhüdü olduğuna dikkat çekildi.
Hollanda, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insan hakları ihlallerini Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma girişimlerinin Rusya tarafından engellenmesinden sonra bu adımı atmaya karar verdi.
Hollanda, Suriye’de yaklaşık on yıldır devam eden iç savaşın en az 200 bin can aldığına, 100 bin kişinin kayıp ve 5,5 milyon kişinin de başka ülkelere kaçmak zorunda kalmasına neden olduğunu aktardı.
Hollanda, Suriye’de işlenen suçlar için Esed rejimine nota verdi
https://turkish.aawsat.com/home/article/2516706/hollanda-suriye%E2%80%99de-i%C5%9Flenen-su%C3%A7lar-i%C3%A7in-esed-rejimine-nota-verdi
Hollanda, Suriye’de işlenen suçlar için Esed rejimine nota verdi
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)
Hollanda, Suriye’de işlenen suçlar için Esed rejimine nota verdi
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok. (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıdan (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025'te SDG'nin Suriye ordusuna entegre olma anlaşmasını imzalarken (EPA)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, geçtiğimiz salı günü Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmede, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu anlaşmasının uygulanmasını ele aldılar. (Dışişleri Bakanlığı)
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, geçtiğimiz ağustos ayında Ankara ile Şam arasında askeri iş birliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması sırasında (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye'nin kuzeyinde tünelleri temizleme çalışması yapan Türk askerleri (Milli Savunma Bakanlığı)
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın katılımıyla Lübnan Bayındırlık Bakanı Fayez Rassami ile belgeleri imzaladı, 26 Kasım (AFP)
Total Energies tarafından yayınlanan bu tarihsiz fotoğraf, 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü Akdeniz'deki yerine ulaşan Transocean Barents sondaj platformunu gösteriyor