Haseke’yi ziyaret eden James Jeffrey, Kürt partileri arasındaki yeni siyasi oluşumu ilan edecek

Fırat’ın doğusunda ABD’li Büyükelçi William Roback’ın katılımıyla Haziran ayında bir araya gelen Kürt parti temsilcileri (Şarku’l Avsat)
Fırat’ın doğusunda ABD’li Büyükelçi William Roback’ın katılımıyla Haziran ayında bir araya gelen Kürt parti temsilcileri (Şarku’l Avsat)
TT

Haseke’yi ziyaret eden James Jeffrey, Kürt partileri arasındaki yeni siyasi oluşumu ilan edecek

Fırat’ın doğusunda ABD’li Büyükelçi William Roback’ın katılımıyla Haziran ayında bir araya gelen Kürt parti temsilcileri (Şarku’l Avsat)
Fırat’ın doğusunda ABD’li Büyükelçi William Roback’ın katılımıyla Haziran ayında bir araya gelen Kürt parti temsilcileri (Şarku’l Avsat)

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin Haseke şehrine dün bir ziyaret gerçekleştirerek, Kürt partilerinin liderleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Uluslararası Koalisyon’un askeri üssünde bir araya geldi.
Kürt kaynaklara göre Jeffrey, Kürt hareketinin iki partisi olan Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğindeki Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ve Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında en yüksek Kürt otoritesinin kurulmasını öngören siyasi bir anlaşma imzalandığını duyuracak.
Jeffrey’nin Fırat’ın doğusuna yaptığı bu ziyaret, bu bölgede Rus kuvvetleriyle tekrarlanan çatışmaların ardından ABD’nin askeri takviyeleri artırdığı bir dönemde gerçekleşti.
ABD, Suriye’ye 100 askerin yanı sıra Bradley 6 zırhlı araç ve gelişmiş Sentinel radar sistemi gönderdi.
ABD’ye ait savaş uçakları da, DEAŞ’ın uyuyan hücrelerini hedef almaya devam etme noktasında koalisyon güçlerine hava koruması sağlamak amacıyla bölge üzerinde uçuşlarını da artırdı.
Kaynaklara göre Jeffrey, Kürt siyasi hareketi partilerinin liderlerine, Washington ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Suriye’deki iki Kürt hareketi arasındaki siyasi anlaşmayı desteklediğini iletti.
Jeffrey ayrıca Trump yönetiminin, Suriyeli muhalif güçleri harekete geçirmek, Anayasa Komitesi’nin çalışmaları ve 2254 sayılı BM kararının uygulanmasını engellemekle birlikte siyasi sürecin başarısızlığı ve askeri operasyonların devamından Şam ve müttefiki Moskova’yı sorumlu tutmak için çalıştığını da dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Fırat’ın doğusundaki temsilcisi Zehra Bill, Kürt müzakere taraflarından aralarındaki sorunları üçüncü tur görüşmelere aktarmalarını istedi.
Kaynaklara göre, Kürt Ulusal Konseyi’nin SDG’nin nüfuz ettiği alanlarda eğitim planını değiştirme, eğitim sürecini askeri çatışmalardan uzak tutma ve sertifikaları onaylamak için BM kuruluşları ve UNICEF ile koordineli çalışma isteği bu sorunlardan en önemlileri arasında yer alıyor.
Kürt Ulusal Konseyi’nin askeri kanadı Rojava Peşmerge gücünün geri dönüşü ve bölgede nasıl konuşlanacağı konusu da bir sonraki tura bırakıldı.
Zehra Bill ayrıca PYD’nin PKK ile ilişkisinin de gelecek turlara taşınmasını talep etti.
Bununla birlikte, tutuklular, kayıplar, zorla silah altına almanın yanında SDG’nin Rakka, Deyr-i Zor ve diğer bölgelerde konuşlanması konusu da sonraki turlara kaldı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz