ABD’nin Riyad Büyükelçisi Abizaid: ABD Suudi Arabistan’ın bölgesel ve uluslararası lider rolünü hissediyor

Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Suudi Arabistan’ın 90. Milli Günü’nü kutlamak için yeşile büründü
Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Suudi Arabistan’ın 90. Milli Günü’nü kutlamak için yeşile büründü
TT

ABD’nin Riyad Büyükelçisi Abizaid: ABD Suudi Arabistan’ın bölgesel ve uluslararası lider rolünü hissediyor

Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Suudi Arabistan’ın 90. Milli Günü’nü kutlamak için yeşile büründü
Riyad’daki ABD Büyükelçiliği Suudi Arabistan’ın 90. Milli Günü’nü kutlamak için yeşile büründü

ABD’nin Riyad Büyükelçisi John Abizaid, Suudi Arabistan’ın G20 dönem başkanlığında dünyanın en müreffeh ülkelerinin liderlerine yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sağlık ve finans üzerindeki sonuçları gibi küresel sorunları ele almak için çeşitli toplantılar yapma çağrılarıyla elde ettiği başarılarla ilerlemeye devam ettiğini söyledi.
Büyükelçi Abizaid, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu planıyla ekonomisi ve toplumunu dönüştürme amacıyla kadınları ekonomi, hükümet ve çeşitli sektörlerde liderlik pozisyonlarına ulaşmaları için güçlendirmek de dahil iddialı değişiklikler yaparak çalıştığını vurguladı.
Bu vizyonun, Suudi Arabistan’ın küresel rekabet gücü için muazzam bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Büyükelçi, aynı zamanda eğitim, çevre, kültür, turizm ve enerji gibi çeşitli alanlarda vatandaşlara getirilen yeniliklerin ülkenin beşeri sermayesini geliştirme ve ekonomisini çeşitlendirme konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
ABD ve Suudi Arabistan arasındaki tarihi ilişkilere değinen Abizaid, bu yıl iki ülke arasında derin bir ortaklık ve dostluğun temellerini atan Başkan Franklin D. Roosevelt ile Kral Abdulaziz Al Suud arasındaki tarihi görüşmenin 75. yıldönümü olduğunu hatırlattı.
Büyükelçi, uzun yılların ardından ABD ve Suudi Arabistan’ın ortak tehditlerle yüzleşmek, bölgesel güvenliği artırmak, iki ülke halkları arasındaki bağları güçlendirmek ve refahlarını artırmak için yan yana çalışmaya devam ettiğini ifade etti.
John Abizaid, ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve tüm ABD’liler adına Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Suudi halkını ülkenin 90. Milli Günü münasebetiyle tebrik etti.
ABD’nin Riyad Büyükelçisi, “Suudi Arabistan’ın kuruluşunun 90. yıldönümünde, ülkenin bölgesel güvenliği destekleme ve vatandaşları için refah elde etmede bölgesel ve uluslararası lider rolünü hissediyoruz” dedi.



Devrim Muhafızları, Kuveyt ve Bahreyn'deki 85 Amerikan tesisini hedef aldığını duyurdu

“İran yapımı ‘Şahid’ insansız hava aracı (AP)
“İran yapımı ‘Şahid’ insansız hava aracı (AP)
TT

Devrim Muhafızları, Kuveyt ve Bahreyn'deki 85 Amerikan tesisini hedef aldığını duyurdu

“İran yapımı ‘Şahid’ insansız hava aracı (AP)
“İran yapımı ‘Şahid’ insansız hava aracı (AP)

İran devlet televizyonunun haberine göre Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin saldırılarına karşılık olarak Bahreyn ve Kuveyt’teki onlarca ABD askeri tesisini hedef aldığını açıkladı.

Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, “Bu saldırganlığa karşı ilk yanıt kapsamında, Devrim Muhafızları’nın Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri, füzeler ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldığı ortak bir operasyon düzenledi. Operasyonda iki ülkedeki 85 önemli ABD askeri tesisi hedef alındı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “MQ-9 tipi bir insansız hava aracının düşürüldüğü” de belirtildi.


Kuveyt ve Bahreyn'e füze ve İHA saldırıları düzenlendi

Manama'nın genel görünümü (Reuters)
Manama'nın genel görünümü (Reuters)
TT

Kuveyt ve Bahreyn'e füze ve İHA saldırıları düzenlendi

Manama'nın genel görünümü (Reuters)
Manama'nın genel görünümü (Reuters)

Kuveyt ordusu, İran’ın ABD’nin düzenlediği bir dizi saldırıya karşılık vereceği yönündeki tehdidinin ardından bugün füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı koyduğunu açıkladı. Bahreyn ise hava savunma sistemlerinin İran kaynaklı saldırılarla mücadele ettiğini bildirdi.

Kuveyt ordusu, X platformundan yaptığı açıklamada, “Kuveyt hava savunma sistemleri şu anda düşman kaynaklı füze ve İHA saldırılarına karşı koymaktadır” ifadelerini kullandı. Açıklamada saldırıların kaynağına ilişkin bilgi verilmedi.

Genelkurmay Başkanlığı ayrıca, “Duyulabilecek patlama seslerinin, hava savunma sistemlerimizin düşman saldırılarını engellemesi sonucu meydana geldiğini” belirtti.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı ise bugün sabah saatlerinde, ABD’nin İran’daki onlarca noktayı hedef alan saldırılarının ardından hava saldırısı sirenlerinin çaldığını duyurdu. Söz konusu gelişmenin, Ortadoğu’daki savaşı sona erdirmeye yönelik çabalar üzerinde etkileri olabileceği değerlendiriliyor.

Bakanlık, X hesabından yaptığı açıklamada, “Sirenler devreye alındı. Vatandaşlarımızdan ve ülkede yaşayanlardan sakin olmalarını ve en yakın güvenli bölgeye yönelmelerini rica ediyoru” ifadelerine yer verdi.


Körfez ve Arap ülkeleri, İran'ın Kuveyt ve Bahreyn'e yönelik saldırılarını kınadı

Kuveyt Şehri (KUNA)
Kuveyt Şehri (KUNA)
TT

Körfez ve Arap ülkeleri, İran'ın Kuveyt ve Bahreyn'e yönelik saldırılarını kınadı

Kuveyt Şehri (KUNA)
Kuveyt Şehri (KUNA)

İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'i hedef alan saldırıları, Körfez ülkeleri ve Arap dünyasında peş peşe gelen kınama açıklamalarına neden oldu. Açıklamalarda saldırıların, devletlerin egemenliğine yönelik açık bir ihlal ve bölgenin güvenliği ile istikrarına doğrudan tehdit oluşturduğu vurgulanırken, gerilimin düşürülmesi ve diplomatik sürece dönülmesi çağrısı yapıldı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik saldırılarının, güvenlik, barış ve krizin çözümüne yönelik uluslararası ve bölgesel çabaları baltalamayı amaçlayan bir yaklaşımın devamı olduğunu belirtti. Budeyvi, saldırıları iki ülkenin egemenliğine yönelik açık bir ihlal, güvenlik ve istikrarlarına doğrudan tehdit ve uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Şartı'nın ağır ihlali olarak nitelendirdi. KİK'in Bahreyn ve Kuveyt ile tam dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Budeyvi, iki ülkenin güvenlik ve istikrarını korumaya yönelik bütün adımlarını desteklediklerini ifade etti.

Katar da İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik tekrarlanan saldırılarını sert bir dille kınadı. Doha yönetimi, saldırıları iki ülkenin egemenliğine yönelik açık ihlal ve uluslararası hukukun ağır biçimde çiğnenmesi olarak değerlendirdi. Açıklamada, bölgenin saldırıların sonuçlarından korunmasının, diyalog ve diplomasi yolunun sürdürülmesinin, gerilimin azaltılmasının ve bölgesel ile uluslararası güvenlik ve istikrarı güçlendirmeyi amaçlayan mutabakatların korunmasının önemine dikkat çekildi. Katar ayrıca Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik tam desteğini yineledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da yayımladığı açıklamada, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'i hedef almasını "en sert ifadelerle" kınadı. Kahire yönetimi, saldırıları iki ülkenin egemenliğinin açık ihlali, Körfez bölgesinin güvenliği ve istikrarına yönelik ciddi tehdit ve bölgedeki gerilimi artırabilecek kabul edilemez bir adım olarak değerlendirdi. Açıklamada, dost ülkelerin güvenlik ve egemenliğini hedef alan her türlü girişimin reddedildiği belirtilirken, itidal çağrısı yinelendi. Ayrıca, Bahreyn ile Kuveyt'e tam dayanışma mesajı verildi. Mısır ayrıca Körfez'in güvenliğinin, kendi ulusal güvenliği ile bölgenin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Ürdün de Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik İran saldırılarını ayrı ayrı yayımladığı iki açıklamayla kınadı. Amman yönetimi saldırıları iki ülkenin egemenliğine yönelik açık ihlal, güvenlik ve istikrarlarına tehdit, ayrıca uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın ağır biçimde ihlali olarak değerlendirdi. Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Bahreyn ve Kuveyt ile tam dayanışma içinde olduklarını ve egemenliklerini, güvenliklerini, vatandaşları ile ülkelerinde yaşayanların emniyetini korumaya yönelik tüm adımlarını desteklediklerini bildirdi.

Söz konusu açıklamalar, Körfez ve Arap ülkelerinin İran saldırılarını ortak bir tutumla reddettiğini, devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini ve bölgesel gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınılması çağrısında bulunduğunu ortaya koydu. Açıklamalarda krizin çözümü için siyasi ve diplomatik yolların öncelikli olduğu da vurgulandı.

Öte yandan Kuveyt ordusu bugün, füze ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıları püskürttüğünü açıkladı. Bahreyn ise hava savunma sistemlerinin İran kaynaklı saldırılara müdahale ettiğini duyurdu. Bahreyn İçişleri Bakanlığı, sirenlerin çalındığını bildirerek vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancılara en yakın güvenli bölgeye gitmeleri çağrısında bulundu. Saldırılarda can kaybı veya doğrudan maddi hasara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.