Burkina Faso ordusu, Mali ve Nijer sınırlarında 26 teröristi etkisiz hale getirdi

Bölgede son beş yıl içinde bin 100 kişi terör saldırıları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Fotoğraf (Reuters_Arşiv)
Fotoğraf (Reuters_Arşiv)
TT

Burkina Faso ordusu, Mali ve Nijer sınırlarında 26 teröristi etkisiz hale getirdi

Fotoğraf (Reuters_Arşiv)
Fotoğraf (Reuters_Arşiv)

Afrika Kıtası'nın batısında yer alan, bölgenin yoksul ülkelerinden Burkina Faso başta Mali ve Nijer sınırı olmak üzere kuzey sınırlarında faaliyet gösteren terörist gruplara büyük bir darbe indirdi.
Burkina Faso Genelkurmay Başkanlığı önceki gün yaptığı basın açıklamasında, 11-13 Eylül 2020 tarihleri arasında ülkenin kuzey bölgelerinde gerçekleştirilen iki farklı operasyonda en az 26 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Burkina Faso Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin kuzeyindeki Boulkiemde'nin Soum ilçesinde orduya bağlı dört askerin teröristlerce öldürüldüğü saldırıların ardından ilk askeri operasyonun başladığını ve saldırganlarını izini sürmek için ordunun bir tarama harekatı düzenlendiği bilgisini verdi. Söz konusu operasyon, 11 teröristin etkisiz hale getirilmesi ve silahlarına el konulmasıyla sonuçlandı.
İlk operasyondan sadece iki gün sonra, 13 Eylül 2020'de, Burkina Faso Kara ve Hava Kuvvetleri Loroum ilinde faaliyet gösteren bir grup teröriste karşı büyük çaplı bir askeri harekat daha başlatıldı. Bu operasyon sonucu 15 terörist öldürülürken silahlarına da el konuldu.
Burkina Faso ordusu tarafından iki hafta önce yapılan açıklamada Soum'un Tongomayel bölgesindek faaliyet yürüten bir terör biriminin abluka altına alındığı duyuruldu. Teröristlerin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. 
Burkina Faso’nun askeri operasyonları, “İslami Mağrip’te El Kaide” yapılanması ve “Büyük Sahra İslam Devleti” örgütlerinin nüfuzlarının yoğunlaştığı bölge olan ülkenin kuzeyindeki ve doğusundaki terörist gruplara karşı verilen savaş kapsamında geldi.
Burkina Faso, Nijer ve Mali arasındaki sınır üçgeni, ormanlar ve nehirlerle dolu olması ve terörist grupların saldırı başlatmak için bu alt bölgeleri kolayca kullanmaları nedeniyle Afrika Kıtası'nın en tehlikeli yerlerinden kabul ediliyor. Şimdiye kadar bin 100’den fazla kişinin öldürüldüğü ve bir milyondan fazlasının da çatışma bölgesinde olmaları nedeniyle yerlerinden olduğu Burkina Faso’da terör saldırıları özellikle son beş yıldır artarak devam ediyor. Ülke ayrıca etnik şiddetten, devletin zayıflığından ve kırılgan durumdaki birçok bölgede devlet otoritesinin bulunmamasından muzdarip. Birleşmiş Milletler raporuna göre, Orta Sahel bölgesindeki cihatçıların şiddet eylemleri, mezhep ve etnik temelli çatışmalar sadece 2019 yılından Mali, Nijer ve Burkina Faso’da 4 bin kişinin ölümesine neden oldu.



Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı: Ateşle oynuyorlar

Tayvanlı askerler M1A2 Abraham tanklarını inceliyor (AFP)
Tayvanlı askerler M1A2 Abraham tanklarını inceliyor (AFP)
TT

Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı: Ateşle oynuyorlar

Tayvanlı askerler M1A2 Abraham tanklarını inceliyor (AFP)
Tayvanlı askerler M1A2 Abraham tanklarını inceliyor (AFP)

Çin, ABD'ye Tayvan'a silah göndermenin "ateşle oynamak" anlamına geldiği ve ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısını yaptı.

ABD yakın zamanda adaya 571,3 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacağını açıklamış ve 295 milyon dolarlık silah satışını onaylamıştı.

Global Times'ın haberine göre Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü pazar günü yaptığı açıklamada bu adımın Tek Çin ilkesini ve üç Çin-ABD ortak bildirisini ihlal ettiğini söyledi. Tek Çin ilkesi, Tayvan'ın bir gün birleşeceği Çin'in vazgeçilemez bir parçası olduğunu belirtiyor.

Sözcü, daha fazla silah sağlama kararının aynı zamanda ABD liderlerinin "Tayvan'ın bağımsızlığını" desteklememe taahhütlerinin ihlali anlamına geldiğini ve adadaki "ayrılıkçı güçlere" son derece yanlış bir sinyal gönderdiğini söyledi.

Sözcü, adayı silahlandırarak Tayvan'ın bağımsızlığına yardım etmenin ateşle oynamak anlamına geleceğini ve ABD'nin yanmasına neden olacağını belirtti.

Yayın organı, her halükarda Çin'i kuşatmak için "Tayvan meselesini" kullanma stratejisinin başarısızlığa mahkum olduğunu da ekledi.

Pekin, silah satışına karşı Washington'a resmi protestoda bulundu.

Ayrıca ABD'yi Tayvan'ı silahlandırmayı derhal durdurmaya ve Tayvan Boğazları'nda barış ve istikrarı baltalayan hareketlere son vermeye çağırdı.

Sözcü, "Ulusal egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü sıkıca savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacağız" dedi.

Çin bu yıl Tayvan'a yapılan bir önceki Amerikan silah satışının ardından 5 Batılı silah üreticisine yaptırım uygulamıştı.

Joe Biden yönetiminin bu yıl Tayvan'a yönelik üçüncü askeri yardım paketi, yükseltilmiş taktik sistemler ve donanma silahlarının satışıyla birlikte geliyor. Çinli strateji analistleri yeni silahların Tayvan için önemini görmezden gelirken maliyetlerine dikkat çekti ve ABD'yi silah üreticilerine fayda sağlamak için adayı sömürmekle suçladı.

Tayvan Boğazı'ndaki gerilim taşma noktasında seyretmeye devam ederken Pekin, ekimde ada yakınlarındaki askeri tatbikatları arttırmış ve Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te bunu, "ilhaka direnme" ya da "egemenliğimize tecavüze" karşı "ceza" diye nitelendirmişti.

Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve Başkan Şi Cinping adayı gerekirse güç kullanarak anakarayla birleştirme sözü verdi.

Independent Türkçe