Bağdat’ta Yeşil Bölge’ye saldıranlara operasyon başlatıldı

Terörle Mücadele Birimi, Bağdat’ın lüks mahallelerinde arama kampanyası başlattı (Twitter)
Terörle Mücadele Birimi, Bağdat’ın lüks mahallelerinde arama kampanyası başlattı (Twitter)
TT

Bağdat’ta Yeşil Bölge’ye saldıranlara operasyon başlatıldı

Terörle Mücadele Birimi, Bağdat’ın lüks mahallelerinde arama kampanyası başlattı (Twitter)
Terörle Mücadele Birimi, Bağdat’ın lüks mahallelerinde arama kampanyası başlattı (Twitter)

Irak Terörle Mücadele Birimi’ne (ICTS) bağlı özel bir kuvvet, başkent Bağdat’ın lüks mahallelerinin birinde başta ABD ve İngiltere büyükelçilikleri olmak üzere, yabancı diplomatik misyonları hedef almak için Yeşil Bölge’ye füze fırlatan unsurları arama kampanyası başlatırken, Irak yargısı da ilk defa bu misyonları koruma hattına dahil oldu.
Bu çerçevede Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, 23 Eylül’de Irak’ta ABD Büyükelçisi Matthew Toeller ve İngiltere Büyükelçisi Stephen Hickey ile bir araya geldi. Görüşmede, Irak’taki yabancı diplomatik misyonlara yönelik saldırılar ele alındı.
Yüksek Yargı Konseyi, yayınladığı bir bildiride “Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Toeller ile, Irak’taki büyükelçiliklere ve diplomatik misyonlara saldıran ve bu misyonları tehdit eden unsurlardan hesap sorma prosedürlerini ele aldı” ifadelerine yer verdi. Bildiriye göre iki taraf, söz konusu tehditlerin, Irak’ın dünya ülkeleriyle ilişkilerine yönelik etkisini de masaya yatırdı.
Öte yandan Zeydan, 23 Eylül’de İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey ile de aynı meseleyi görüştü. Yüksek Yargı Konseyi, yayınladığı bildiride, “İki taraf, hükümetin ve yargının ‘diplomatik misyonlara koruma sağlama’ çabalarını ve bu misyonlara saldıranlara karşı alınan hukuki tedbirleri ele aldı. Aynı şekilde Irak yargısı ve DEAŞ suçlarına ilişkin delil toplamada uzmanlaşmış uluslararası soruşturma ekibi arasındaki adli ve hukuki işbirliğini görüştü” dedi.
Büyükelçi Hickey, Hukuk Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile de yabancı misyonlara yönelik saldırılar meselesini masaya yatırdı. Bu bağlamda Maliki’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Maliki’nin İngiliz Büyükelçiye ‘Irak ve bölgedeki çatışmalardan ve savaşlardan kurtulmak için iki ülke arasında ortak çalışma ve işbirliğinin önemine’ değindiği belirtildi. Irak’ın, dünya ülkeleriyle ilişkilerine değer verdiği ve diplomatik misyonların hedef alınmasını kabul etmediği kaydedilen bildiride, “Irak’ın, komşu ülkelere yönelik bir saldırı ​​bölgesi veya hesaplaşmak için bir savaş alanı olmasına izin verilmeyecek” ifadelerine yer verildi.
Bu gelişmeyle eş zamanlı olarak Yeşil Bölge’yi, uluslararası koalisyon karargahını ve ABD Büyükelçiliğini hedef alan füze saldırılarıyla ilişkisi olduğu sanılan şüphelileri araştırmak üzere 23 Eylül’de bir güvenlik kampanyası başlatıldı. Görgü tanıklarına ve yerel haber ajanslarına göre 23 Eylül’den bu yana Terörle Mücadele Birimi (ICTS), Bağdat’ın el-Cadiriyye bölgesinde füze ateşlenmesine karışmakla suçlanan unsurları aramak için bir arama denetleme operasyonu başlattı.
Güvenlik Medya Hücresi, geçen salı günü Yeşil Bölge’ye çok sayıda ‘havan mermisinin’ düştüğünü, saldırının herhangi bir kayıp veya maddi hasara yol açmadığını duyurdu. Hücre, yayınladığı bir bildiride, füzelerin lüks el-Cadiriyye mahallesindeki el-Zeviyye bölgesinden fırlatıldığına dikkati çekti. Yeşil Bölge, başta katyuşa füzeleri olmak üzere çok sayıda füze saldırısına maruz kalırken, henüz herhangi bir silahlı örgüt saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi. Ancak resmi açıklamalarda saldırıları kınayan ve uluslararası topluma failleri yargılamak ve onları adalete teslim etmek için vaatlerde bulunan Irak hükümeti, yaptığı açıklamalarda, saldırıların sorumlusu olarak İran’a yakın silahlı grupları gösterdi. Hükümet, ABD’nin Irak’taki varlığının bu saldırılarla ilişkisini ise yalanladı.
ABD ve İngiltere büyükelçilerinin diplomatik misyonların ve uluslararası koalisyon güçlerinin hedef alınmasını önlemeye yönelik çabaları ile eş zamanlı olarak bir güvenlik kaynağı, 23 Eylül’de yaptığı açıklamada, Selahaddin vilayetinde uluslararası koalisyona bağlı lojistik destek konvoyunun patlayıcı bir madde ile hedef alındığını duyurdu.
Yabancı misyonların hedef alınmasına ilişkin yorumda bulunan Ulusal Güvenlik Profesörü Dr. Hüseyin Allavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Yabancı misyonları hedef alan operasyonlar, ülkenin güvenliği ve istikrarı için bir tehdit oluşturmaktadır” dedi. Allavi, silahların devlet elinde toplanmasına ihtiyaç duyulduğunu söylerken, “Çünkü kontrol altında olmayan diğer herhangi bir silah, kullanıldığı işin kurallarının dışındadır. Irak’ta faaliyet gösteren ülkelerin, ister bu hükümet ister önceki hükümetler olsun, hükümet ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak çalıştığı biliniyor. Mevcut hükümet, ulusal egemenlik ve yüksek çıkarlar ışığında onu organize etmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.



Suriye: SDG'nin Fırat Nehri'nin su pompalama işlemini durdurmasının ardından Halep'te su kesintisi yaşandı

Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
TT

Suriye: SDG'nin Fırat Nehri'nin su pompalama işlemini durdurmasının ardından Halep'te su kesintisi yaşandı

Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Halep'in doğusundaki Fırat Nehri'nden su pompalama işlemini durdurduktan sonra, dün akşam Halep şehrine su temini aksadı, şehirde ve kırsal kesimde yaşayan milyonlarca insan susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Suriye Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Halep'in doğu kırsalındaki el-Babiri istasyonundan su pompalanması, SDG'ye bağlı askeri unsurların doğrudan emriyle bugün saat 17:30'da durduruldu” ifadesini kullandı.

Enerji Bakanlığı'nın açıklamasında, “El-Babiri istasyonu SDG'nin kontrolü altında ve Halep şehri ile kırsalının ana su kaynağıdır. İstasyonun kapatılması, tüm vilayete doğrudan zarar vermiş ve vatandaşların yaşamları ile temel hizmetler üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır” denildi.


Bishara Bahbah: Salı günkü Barış Konseyi'nin ardından Gazze Yönetim Komitesi toplanacak

Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
TT

Bishara Bahbah: Salı günkü Barış Konseyi'nin ardından Gazze Yönetim Komitesi toplanacak

Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)

Gazze'deki arabulucu ve “Barış İçin Arap Amerikalılar" komitesinin başkanı Bishara Bahbah, dün Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, aldığı bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ocak Salı günü Gazze Şeridi için geçici bir yönetimi denetleyecek "Barış Konseyi"ni açıklayacağını söyledi. Bunun ardından bir veya iki gün sonra Kahire'deki toplantılar sırasında Filistinli teknokratlardan oluşan bir komitenin kurulacağını belirtti.

Filistin kökenli Amerikalı Bahbah, “Barış Konseyi”nin Katar, Mısır ve BAE de dahil olmak üzere birçok ülkeyi içereceğini ve teknokratlardan oluşacak komitesinin isimlerinin “İsrail'in itirazıyla karşılaştığını, perşembe ve cuma günleri Gazze'deki (Barış Konseyi) direktörlüğü pozisyonuna aday olan Nikolay Mladenov'un İsrail ve Ramallah'a yaptığı iki ziyaret sırasında bu isimler üzerinde anlaşmaya varıldığını” açıkladı.


Suriye basını: Son SDG üyesi de Halep'ten ayrıldı

SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
TT

Suriye basını: Son SDG üyesi de Halep'ten ayrıldı

SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)

Suriye'nin resmi haber kanalı El-İhbariye TV, Kürtlerin önderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) son üyelerinin de Halep'ten ayrıldığını bildirdi.

SDG Komutanı Mazlum Abdi, SDG’nin ateşkes ve sivillerin ve kuşatma altındaki unsurların Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinden Suriye'nin kuzey ve doğusuna tahliye edilmesi konusunda bir anlaşmaya vardığını söyledi.

El-İhbariye TV dün akşam, SDG’nin geriye kalan üyelerini tahliye etmek için otobüslerin Halep'in Şeyh Maksud mahallesine girdiğini bildirdi.

dfrgthy
Dün Halep dışındaki Şeyh Maksud mahallesinde teslim olan SDG üyelerini taşıyan otobüsler (Reuters)

Öte yandan Suriye Arap Haber Ajansı SANA, SDG’nin kamikaze İHA’larının Halep şehri üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Bu haber, Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba'nın Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde yürütülen ‘hassas’ operasyonun son aşamasına geldiğini açıklamasından birkaç saat sonra basında yer aldı.

adfrgt
SDG'ye karşı düzenlenen askeri operasyon sırasında Halep'in Şeyh Maksud mahallesinde devriye gezen Suriye askerleri (Reuters)

Suriye televizyonu, Bakanlık Sözcüsü Nureddin el-Baba'nın Suriye güçlerinin Halep'in Şeyh Maksud mahallesini neredeyse tamamen kontrol altına aldığını söylediğini aktarırken devletin Halep'te kararını verdiğini ve silahlarını bırakıp geri dönen herkese hoşgörülü davrandığını doğruladı.

dfghyj
Halep'te Suriye ordusu ile SDG arasında çatışmaların yaşandığı bölgelerden yoğun duman yükseliyor (AFP)

Suriye ordusunun çabalarını överken eğer bu çabalar olmasaydı sivillerin evlerine dönemeyeceklerini söyleyen sözcü, operasyonu, SDG’nin eylemleri nedeniyle devletin karar vermek zorunda kaldığı ‘gerekli bir seçim’ olarak nitelendirdi.

SDG Komurani Abdi, ateşkes ve Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde ‘mahsur kalan’ sivillerin ve silahlı unsurların Suriye'nin kuzeydoğusuna tahliye edilmesi konusunda bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.