Netanyahu ve Burhan’ın Uganda’da görüşmesi gündemde

Netanyahu ve Burhan’ın Uganda’da görüşmesi gündemde
TT

Netanyahu ve Burhan’ın Uganda’da görüşmesi gündemde

Netanyahu ve Burhan’ın Uganda’da görüşmesi gündemde

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 24 Eylül’de yaptığı açıklamada Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile yakın zamanda bir toplantı daha gerçekleştireceği bildirildi. Hükümet sözcülüğü her ne kadar söz konusu buluşmaya dair değerlendirme yapmayı kabul etmese de Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar toplantının Uganda’da düzenlenmesinin beklendiğini aktardılar.
Yafa’dan yayın yapan Fransa- İsrail kanalı NEWS 24, söz konusu toplantının iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için yürütülen önlemlerin bir parçası olduğunu bildirdi. Kanal, Sudan yönetimindeki mevcut anlaşmazlıkların, haberin onaylanmasının önüne geçtiğini kaydetti.
Söz konusu gelişmelerle birlikte Hartum’daki ez-Zeytune Hastanesi’nin doğusundaki el-Abbasi salonunda 26 Eylül’de düzenlenen basın toplantısında Sudan- İsrail Dostluk Derneği açılışı için hazırlıkların sürdüğü kaydedildi. Sudan’da derneğin resmi çalışmalarının başladığını duyurması için medya organlarının basın toplantısına davet edileceği belirtildi.
Aynı kaynaklar, Sudan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’i İsrail ile barış ilişkileri kurmak üzere takip etmesinin beklendiğini aktardılar.
ABD yönetiminin söz konusu adımın atılması halinde Sudan’a yönelik tüm yaptırımları kaldıracağını ve terörü destekleyen ülkeler listesinden adını çıkaracağını vaat etmesi nedeniyle ülkedeki askeri liderliğin ve hükümette Burhan’ın başını çektiği kanadın söz konusu yakınlaşmayı ‘desteklediği’ kaydedildi. Kaynaklar ayrıca Netanyahu ile görüşmenin, ‘iki ülke arasındaki anlaşmaya yeni ufuklar sağlayacağını’ belirtti.
İsrail ile ilişkilerin kurulmasında rol oynayan İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, İsrail’in İngilizce yayın yapan Jerusalem Post gazetesinin 24 Eylül’deki toplantısında yaptığı açıklamada “Arap dünyasında barış önce Arap ülkeleri ile İsrail arasında kurulmalıdır. Ancak o zaman Filistin meselesine geçiş yapılmalıdır. Bu yönde bir görüş bulunuyor” dedi. Barışın, Filistinlileri müzakere masasına geri getirip getirmeyeceği yönündeki bir soruya da şu cevabı verdi:
 “Yeni nesil Filistinli politikacıların çocuklarını, bir devlete sahip olmanın tek yolunun sadece toprak müzakerelerinden değil, insanlar ve kültürler arasındaki derin ve gerçek anlayıştan geçtiğine ikna etmeye çalışmalıyız.”
Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da konuya dair şunları söyledi:
“Bugün Arap ülkeleri menfaatlerinin çıkarlarını tehdit eden İran’a karşı bir ittifak kurmaktan yana olduğunun farkındadır. Bu savaşta İsrail’den daha iyi bir müttefik yoktur. Dolayısıyla çıkarları, İran’ın kendilerine düşman olan planlarını dizginlemek için İsrail ile iş birliğinin kurulmasını ve ilişkilerin normalleşmesini gerektirir.”
ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ida el-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada ‘diğer Arap ülkelerinin iki gün içerisinde İbrani devletiyle bir barış anlaşması imzalamasının beklendiğini’ söyledi. Craft, ABD’nin daha fazla Arap ülkesinin sürece dahil olmayı planladığını ve bunun yakın zamanda duyurulacağını kaydetti.
Bu açıklama üzerine sürece dahil olacak bir sonraki Arap devletinin hangisi olduğuna yönelik tahminler yürütülmeye başlandı. Umman Sultanlığı, Fas ve Sudan’ın adları ön plana çıktı.
Kelly Craft, Hartum’un İsrail ile Arap ilişkilerini normalleştirmedeki rolünü belirlemek için ABD ile bir ön anlaşmaya varması sonrasında ilk aday olarak kabul edildiğine dikkat çekti. Söz konusu anlaşma, ABD’nin, Sudan’ın ismini terörizme sponsorluk yapan ülkeler listesinden çıkarmasını ve Sudan’a ekonomik yardımlar yapmasını içeriyor.
Diğer yandan resmi İsrail radyosundan 24 Eylül’de yapılan açıklamada “İsrail, barış anlaşmasını pratik adımlara yansıtmak için Abu Dabi ve Manama ile çalışmalarını sürdürüyor” denildi. Verilen bilgilere göre İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan geçen çarşamba gecesi BAE’li mevkidaşı Lana Nusseibeh ile bir araya geldi. İki tarafın Ortadoğu’da barış çemberini genişletmek için iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmenin önemine değindiği, ayrıca koronavirüs ile mücadele gibi ortak sorunları ortadan kaldırmak için birlikte çalışma hususunda uzlaşı sağladığı kaydedildi.
Aynı şekilde Bahreyn Kralı’nın çevre işlerinden sorumlu temsilcisi, İsrail Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel ile bir araya geldi. Ortak çalışma alanları gözden geçirildi.
Daha önce de BAE Enerji ve Sanayi Bakanı Suheyl bin Muhammed el-Mazrui, İsrailli mevkidaşı Yuval Steinitz ile iki ülke arasında iş birliği sağlanabilecek alanlara ilişkin bir görüşme gerçekleştirmişti.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.