BM Güvenlik Konseyi’nde Kovid-19 arka planında ABD-Çin tartışması

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
TT

BM Güvenlik Konseyi’nde Kovid-19 arka planında ABD-Çin tartışması

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)

ABD ve Çinli diplomatlar, Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul görüşmelerinde birçok dünya liderinin gözü önünde, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve sonrası iyileşme sürecini görüştüğü oturumda birbirlerini azarlayarak kınadılar. Oturuma, BM  Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat da katıldı.
Söz konusu tartışma, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft’ın, BMGK üyelerine hitaben yaptığı şu konuşmanın ardından başladı:
"Hepinize yazıklar olsun. Bugünkü toplantının içeriğinden tiksindim ve bu konseyden utanıyorum. Önümüzdeki kritik mesele yerine siyasi kin gütmeye odaklanan konsey üyelerine yazıklar olsun."
Craft açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın ''Popüler olmasa, kabul görmese de doğru olanı yapacağız” sözlerini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
"Bunun sebebi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin’in işbirliğini engelleme ve dünyaya yalan söyleme kampanyasına yardım ettikten sonra bugün acınacak bir durumda olmasında yatıyor. Bugüne kadar, dünya bilim insanları hala virüsün kökenleri, özellikleri ve yayılımı hakkında tam bir bilgiye sahip değiller, ki bu bilgiler yalnızca Çin Komünist Partisi tarafından sunulacak bilgiler. Bu bağımsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği Başkan Trump'ın WHO’nun programından çekilme kararının arkasında yatan sebep. Küresel sağlık kaynaklarımızı güvenilir ortaklardan ve daha güvenilir ülkelerden başkalarını desteklemek için yönlendirmek varken neden WHO’dan bir çözüm talep etmeye devam edelim?"
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Cang Cün ise Craft’tan duyduklarına üzüntüsünü dile getirerek Craft’ın açıklamalarının toplantının atmosferiyle tamamen tutarsız olduğunu ifade etti. Cang açıklamasında şunları kaydetti:
"Çin, ABD’nin tüm bu asılsız suçlamalarına karşı çıkıyor ve kesin bir şekilde reddediyor. Bazı ABD’li siyasetçiler uzun süredir diğer ülkelere ve BM organlarına sözlü saldırılarda bulunmaya hevesli. ABD hükümeti, BM ve Güvenlik Konseyi platformunu kötüye kullanarak siyasi virüs ve bilgi kirliliği yayıyor, çatışma ve bölünme yaratıyor. ABD böyle bir tavırla virüsü yenemez. Aksine, salgınla mücadelede uluslararası toplumun ortak çabalarını ciddi şekilde sekteye uğratabilir.”
Cang, Kraft’ın eleştirilerine cevaben, "Artık yeter, dünya için zaten yeterince soruna neden oldunuz. ABD yaklaşık 7 milyon vaka ve şu ana kadar 200 binden fazla ölüm kaydetti. Neden en fazla vakayı ve en fazla ölümü ABD kaydetti? Süper bir güç süper güç gibi hareket etmeli" diye konuştu. 
Cang, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun başkanlığını yaptığı ve Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'ın katıldığı toplantıda Rus mevkidaşı Vasiliy Nebenzya’dan destek aldı. Bu açıklamaların ardından ABD'li ve Çinli diplomatlar karşılıklı suçlamalarda bulunmaya devam etti.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Guterres, "küçük bir virüsün bugün dünyadaki bir numaralı tehdit haline geldiğini" belirterek, salgının uluslararası işbirliğine dayalı gerçek bir sınav olduğunu söyledi.
Guterres açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu, başarısız olduğumuz bir sınav. Kontrolden çıkan salgın, dünya çapında yaklaşık bir milyon insanın ölümüne yol açtı ve 30 milyondan fazla insanı etkiledi. Bu durum, uluslararası hazırlıkların, işbirliğinin, birlik ve dayanışmanın eksikliğinden kaynaklanıyor. BM’nin kuruluşunun 75. yıldönümü bize kurucularının başarılarını hatırlattı ve onların seviyelerine ulaşmak için hepimize bir çağrı oldu.”
Uluslararası ve bölgesel kuruluşlar arasında güçlü bağlara ve işbirliğine dayalı birlikteliğin önemini vurgulayan Guterres, “BM ile AfB arasındaki ortaklık, BM'nin diğer bölgesel kuruluşlarla ilişkilerinde örnek alınması gereken bir model” dedi. Dünyanın artık tek kutuplu veya iki kutuplu olmadığını, bunun yerine çok kutupluluğa doğru ilerlediğini vurgulayan Guterres, 100 yıl önce dünyanın etkili çoğulcu yönetim mekanizmaları olmadan bölünmeye ve parçalanmaya tanık olduğunu ve bunun sonucunun Birinci Dünya Savaşı olduğunu belirtti.
Bu ay BMGK’ya başkanlık eden Nijer tarafından hazırlanan bir konsept notuna göre salgın, birçok güvenlik sorunundan mustarip olan küresel sistemin tüm çatlaklarını ve kırılganlığını ortaya çıkardı. Bu sorunlar arasında terörizm, uluslararası organize suç, yasadışı silah ticareti, iklim değişikliği ve pandemiler yer aldı.
Ayrıca notta, ekonomik büyümeyi ve sosyal ilerlemeyi teşvik etme ve uluslararası barış ve güvenliği sürdürme ana hedeflerine ulaşmak için İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan uluslararası sistemin etkinliği hakkında uluslararası toplumun kendisini bir sorgulama girdabının içinde bulduğu vurgulandı. Ayrıca, yönetişim reformunun uluslararası toplumun hayatta kalması için gerekli olduğuna dikkat çekildi.



Huckabee reklam tartışması büyüyor: İsrail Büyükelçiliği görevi Öncesi inceleme altında

Fotoğraf: Relaxium
Fotoğraf: Relaxium
TT

Huckabee reklam tartışması büyüyor: İsrail Büyükelçiliği görevi Öncesi inceleme altında

Fotoğraf: Relaxium
Fotoğraf: Relaxium

Trump yönetiminin İsrail büyükelçisi Mike Huckabee'nin İsrail'le dış ilişkilerde ABD'yi temsil ederken aynı zamanda bir uyku takviyesinin marka yüzü olduğu bildirildi ve bu durum olası bir etik ikilem hakkında sorulara yol açıyor.

NOTUS'a göre, Arkansas eski valisi ve iki kez başkan adayı olan Huckabee, kablolu televizyonda yayımlanan gece yarısı reklamlarında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı olmayan Relaxium takviyesini tanıtıyor. Relaxium, uyku sorunu yaşayanlara hitap ediyor.

2016 başkan adayı olarak tanıtılan Huckabee, reklamda izleyicileri ekrandaki numarayı arayıp kendi şişelerini almaya çağırırken, "Relaxium'un uykusuna güveniyorum, siz de güvenmelisiniz" diyor.

Huckabee, birkaç yıldır Relaxium'un marka yüzü ve üst düzey yönetim görevinde bile bu işten kâr elde etmeye devam ediyor gibi görünüyor. Görünen o ki, bu işi bırakmaya hiç niyeti yok.

Trump'ın şubatta İsrail büyükelçiliğine aday gösterdiği 70 yaşındaki Huckabee, çıkar çatışmasına yol açabilecek çeşitli görevlerden istifa edeceğini ve bazı kurumlardan çekileceğini belirtmişti.

Ancak 7 sayfalık etik sözleşmesinde, Yönetim Etiği Ofisi'ne şunları bildirdi:

Adımı, imajımı ve görüntümü lisansladım. Büyükelçilik görevim süresince yeni lisans almayacağım. Ancak önceki lisanslar için ödeme almaya devam edeceğim.

Huckabee mal beyanında, Relaxium'un üreticisi Amerikan Davranışsal Araştırma Enstitüsü tarafından, aday gösterilmesinden önceki yıl olan 2024'te 414 bin 684 dolar ödendiğini belirtti.

Huckabee'ye Relaxium'a verdiği destekle ilgili endişeleri olup olmadığı sorulduğunda ABD Kudüs Büyükelçiliği, NOTUS'a şu yanıtı verdi:

Hayır. Büyükelçilerin de uyuması gerekiyor.

Relaxium, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Kudüs Büyükelçiliği, The Independent'ın yorum talebini yanıtlamadı.

ABD Kudüs Büyükelçiliği ayrıca NOTUS'a, Huckabee'nin Amerikan Davranışsal Araştırma Enstitüsü'nden, isim, imaj ve görüntü anlaşması nedeniyle kendisini tanıtımlarda kullanmayı bırakmasını istemek için "yasal bir hakkı" olmadığını bildirdi. Büyükelçilik, Huckabee'nin Relaxium için enstitünün içeriğine sahip olmadığını veya bu içeriği kontrol etmediğini vurguladı.

Ancak NOTUS'un bildirdiğine göre haber kuruluşu salı günü makaleyi yayımladıktan kısa süre sonra enstitü, Huckabee'nin bir videosunu internet sitesinden kaldırmış gibi görünüyor.

Relaxium'un internet sitesi arşivinde, eylülden kalma ana sayfanın kaydedilmiş bir sürümünde Huckabee, uyku takviyesini tanıttığı bir videoda görülüyor. Salı öğleden sonra itibarıyla Huckabee'nin videosu Relaxium'un ana sayfasında yer almıyor.

Genellikle federal çalışanlardan, yönetime olan kamu güvenini korumak için çıkar çatışması oluşturabilecek ya da çıkar çatışması gibi görünebilecek varlık veya pozisyonlardan çekilmeleri istenir. Bu aynı zamanda, bir aile üyesine veya arkadaşa fayda sağlayabilecek belirli konulardan çekilmeyi de içerir.

George Washington Üniversitesi Siyasi İletişimde Etik Projesi direktörü Peter Loge, NOTUS'a, "Hükümet yetkilileri ticari bir ürünü tanıtmamalı ve tanıtıyormuş gibi görünmemeli. Nokta" diye konuştu.

Bu yıl Amerikan Davranışsal Araştırma Enstitüsü, Relaxium'un klinik denemesine sponsor olmadan önce gerekli evrakları sunmadığı için FDA'dan uyarı almıştı.

Independent Türkçe


Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
TT

Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)

Oxfam bugün yaptığı açıklamada, Güney Sudan nüfusunun neredeyse yarısının akut açlıkla karşı karşıya olduğunu, şimdiye kadarki en düşük seviyede ve yetersiz yardım aldığını belirtti.

İngiltere merkezli kuruluş, Batılı ülkelerin yardım bütçelerini kısmasının ardından Güney Sudan'a 2025 yılı için ayrılan 1,6 milyar dolarlık insani yardım planının yalnızca yüzde 40'ının ulaştığını ifade etti.

Oxfam, yaklaşık altı milyon Güney Sudanlının şiddetli açlık çektiğini, temiz su ve sanitasyon hizmetlerine yeterli erişimden yoksun olduğunu ve bu sayının nisan ayına kadar 7,5 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler tarafından belgelendiği üzere, Güney Sudan'ın petrol zenginliğini çalan elitlerin yolsuzluğu, ülkeyi neredeyse her türlü temel hizmetten mahrum bıraktı.

Oxfam'ın Güney Sudan Ülke Direktörü Şebnem Baloch yaptığı açıklamada, "Dünya, tam da hayatları tehlikedeyken, yardıma en çok ihtiyaç duyanları terk ediyormuş gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Güney Sudan, 2011 yılında bağımsızlığını kazandı, ancak kısa süre sonra iki milyondan fazla insanı yerinden eden yıkıcı bir beş yıllık iç savaş yaşadı. Barış anlaşmasının çökmesiyle birlikte çatışmanın bu yıl yeniden alevlenebileceğinden endişe ediliyor.

Ayrıca savaştan kaçan yüz binlerce Sudanlıya da ev sahipliği yapıyor.

Sınır kasabası Renk'teki transit merkezlerine her gün yaklaşık bin kişi geliyor. Ancak Oxfam önümüzdeki ay buradaki operasyonlarını yüzde 70 oranında azaltmak zorunda kaldı ve şubat ayına kadar yeni fon sağlamazsa operasyonlarını tamamen durduracağını açıkladı.


Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
TT

Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)

AFP'ye konuşan konuya yakın bir kaynak, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmayı çözmeye yönelik son taslak planının Kiev için "çok daha iyi" hükümler içerdiğini söyledi.

Kaynak, "Ukrayna, ABD ve Avrupalılar, Amerikan önerisini uygulanabilir hale getirdi ve şimdi Kiev için çok daha iyi" ifadelerini kullandı.

Kaynak, bu versiyonun Ukrayna'nın planın ilk versiyonundaki 600 bin askerlik orduya kıyasla 800 bin kişilik bir ordu bulundurmasına olanak sağladığını ifade etti.