BM Güvenlik Konseyi’nde Kovid-19 arka planında ABD-Çin tartışması

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
TT

BM Güvenlik Konseyi’nde Kovid-19 arka planında ABD-Çin tartışması

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (AP)

ABD ve Çinli diplomatlar, Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul görüşmelerinde birçok dünya liderinin gözü önünde, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve sonrası iyileşme sürecini görüştüğü oturumda birbirlerini azarlayarak kınadılar. Oturuma, BM  Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat da katıldı.
Söz konusu tartışma, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft’ın, BMGK üyelerine hitaben yaptığı şu konuşmanın ardından başladı:
"Hepinize yazıklar olsun. Bugünkü toplantının içeriğinden tiksindim ve bu konseyden utanıyorum. Önümüzdeki kritik mesele yerine siyasi kin gütmeye odaklanan konsey üyelerine yazıklar olsun."
Craft açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın ''Popüler olmasa, kabul görmese de doğru olanı yapacağız” sözlerini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
"Bunun sebebi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin’in işbirliğini engelleme ve dünyaya yalan söyleme kampanyasına yardım ettikten sonra bugün acınacak bir durumda olmasında yatıyor. Bugüne kadar, dünya bilim insanları hala virüsün kökenleri, özellikleri ve yayılımı hakkında tam bir bilgiye sahip değiller, ki bu bilgiler yalnızca Çin Komünist Partisi tarafından sunulacak bilgiler. Bu bağımsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği Başkan Trump'ın WHO’nun programından çekilme kararının arkasında yatan sebep. Küresel sağlık kaynaklarımızı güvenilir ortaklardan ve daha güvenilir ülkelerden başkalarını desteklemek için yönlendirmek varken neden WHO’dan bir çözüm talep etmeye devam edelim?"
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Cang Cün ise Craft’tan duyduklarına üzüntüsünü dile getirerek Craft’ın açıklamalarının toplantının atmosferiyle tamamen tutarsız olduğunu ifade etti. Cang açıklamasında şunları kaydetti:
"Çin, ABD’nin tüm bu asılsız suçlamalarına karşı çıkıyor ve kesin bir şekilde reddediyor. Bazı ABD’li siyasetçiler uzun süredir diğer ülkelere ve BM organlarına sözlü saldırılarda bulunmaya hevesli. ABD hükümeti, BM ve Güvenlik Konseyi platformunu kötüye kullanarak siyasi virüs ve bilgi kirliliği yayıyor, çatışma ve bölünme yaratıyor. ABD böyle bir tavırla virüsü yenemez. Aksine, salgınla mücadelede uluslararası toplumun ortak çabalarını ciddi şekilde sekteye uğratabilir.”
Cang, Kraft’ın eleştirilerine cevaben, "Artık yeter, dünya için zaten yeterince soruna neden oldunuz. ABD yaklaşık 7 milyon vaka ve şu ana kadar 200 binden fazla ölüm kaydetti. Neden en fazla vakayı ve en fazla ölümü ABD kaydetti? Süper bir güç süper güç gibi hareket etmeli" diye konuştu. 
Cang, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun başkanlığını yaptığı ve Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'ın katıldığı toplantıda Rus mevkidaşı Vasiliy Nebenzya’dan destek aldı. Bu açıklamaların ardından ABD'li ve Çinli diplomatlar karşılıklı suçlamalarda bulunmaya devam etti.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Guterres, "küçük bir virüsün bugün dünyadaki bir numaralı tehdit haline geldiğini" belirterek, salgının uluslararası işbirliğine dayalı gerçek bir sınav olduğunu söyledi.
Guterres açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu, başarısız olduğumuz bir sınav. Kontrolden çıkan salgın, dünya çapında yaklaşık bir milyon insanın ölümüne yol açtı ve 30 milyondan fazla insanı etkiledi. Bu durum, uluslararası hazırlıkların, işbirliğinin, birlik ve dayanışmanın eksikliğinden kaynaklanıyor. BM’nin kuruluşunun 75. yıldönümü bize kurucularının başarılarını hatırlattı ve onların seviyelerine ulaşmak için hepimize bir çağrı oldu.”
Uluslararası ve bölgesel kuruluşlar arasında güçlü bağlara ve işbirliğine dayalı birlikteliğin önemini vurgulayan Guterres, “BM ile AfB arasındaki ortaklık, BM'nin diğer bölgesel kuruluşlarla ilişkilerinde örnek alınması gereken bir model” dedi. Dünyanın artık tek kutuplu veya iki kutuplu olmadığını, bunun yerine çok kutupluluğa doğru ilerlediğini vurgulayan Guterres, 100 yıl önce dünyanın etkili çoğulcu yönetim mekanizmaları olmadan bölünmeye ve parçalanmaya tanık olduğunu ve bunun sonucunun Birinci Dünya Savaşı olduğunu belirtti.
Bu ay BMGK’ya başkanlık eden Nijer tarafından hazırlanan bir konsept notuna göre salgın, birçok güvenlik sorunundan mustarip olan küresel sistemin tüm çatlaklarını ve kırılganlığını ortaya çıkardı. Bu sorunlar arasında terörizm, uluslararası organize suç, yasadışı silah ticareti, iklim değişikliği ve pandemiler yer aldı.
Ayrıca notta, ekonomik büyümeyi ve sosyal ilerlemeyi teşvik etme ve uluslararası barış ve güvenliği sürdürme ana hedeflerine ulaşmak için İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan uluslararası sistemin etkinliği hakkında uluslararası toplumun kendisini bir sorgulama girdabının içinde bulduğu vurgulandı. Ayrıca, yönetişim reformunun uluslararası toplumun hayatta kalması için gerekli olduğuna dikkat çekildi.



Güney Afrika’da silahlı saldırı: 10 ölü, 10 yaralı

Johannesburg kent merkezinde 18 Aralık 2025 tarihli polis baskınından bir kare (AFP)
Johannesburg kent merkezinde 18 Aralık 2025 tarihli polis baskınından bir kare (AFP)
TT

Güney Afrika’da silahlı saldırı: 10 ölü, 10 yaralı

Johannesburg kent merkezinde 18 Aralık 2025 tarihli polis baskınından bir kare (AFP)
Johannesburg kent merkezinde 18 Aralık 2025 tarihli polis baskınından bir kare (AFP)

Güney Afrika polisi, Johannesburg yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişinin öldüğünü, 10 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin haberine göre olay, Johannesburg’un 40 kilometre batısındaki Bekkersdal kentinde, ruhsatlı bir barın bulunduğu caddede meydana geldi. Saldırının nedenine dair herhangi bilgi açıklanmadı. Polis sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, saldırganların kimlikleriyle ilgili henüz “ayrıntılı bilgi” bulunmadığını söyledi.

Reuters haberine göre polis, saldırıda yaklaşık 12 kişinin yer aldığı bilgisini verdi. Saldırganların beyaz bir minibüs ve gri bir sedanla olay yerine gelip bara ateş açtığı, ardından kaçarken etrafa gelişigüzel ateş ettikleri bildirildi. Yetkililer, saldırı nedeninin soruşturmayla ortaya çıkacağını duyurdu.

Güney Afrika’da suç oranları yüksek ve organize suç örgütlerinin etkisi dikkat çekiyor. Ülkede bireyler, kişisel güvenlik amacıyla ruhsatlı silah taşıyabiliyor ancak yasa dışı silahların dolaşımı da ciddi bir sorun oluşturuyor.

6 Aralık’ta da Pretoria’da bir işçilerin kaldığı bir eve düzenlenen silahlı baskında, aralarında üç yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu 11 kişi öldürülmüştü. Söz konusu evde yine bir bar bulunuyordu.

Ülkede silahlı şiddet oranı son derece yüksek. Polis verilerine göre, Nisan ile Eylül ayları arasında her gün ortalama 63 kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybediyor.


Tayvan, ada çevresinde 7 askeri uçak ve 8 Çin gemisi tespit etti

Tayvan çevresinde icra edilen askeri tatbikatlarda, Shandong uçak gemisinden kalkışa hazırlanan Çin savaş uçağı (Arşiv – AP)
Tayvan çevresinde icra edilen askeri tatbikatlarda, Shandong uçak gemisinden kalkışa hazırlanan Çin savaş uçağı (Arşiv – AP)
TT

Tayvan, ada çevresinde 7 askeri uçak ve 8 Çin gemisi tespit etti

Tayvan çevresinde icra edilen askeri tatbikatlarda, Shandong uçak gemisinden kalkışa hazırlanan Çin savaş uçağı (Arşiv – AP)
Tayvan çevresinde icra edilen askeri tatbikatlarda, Shandong uçak gemisinden kalkışa hazırlanan Çin savaş uçağı (Arşiv – AP)

Tayvan Savunma Bakanlığı, son 24 saatte Çin’in ait yedi askeri uçak ve sekiz geminin ada çevresinde görüldüğünü duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, tespit edilen uçaklardan beşi Tayvan Boğazı’ndaki orta hattı geçerek ülkenin kuzey ve güneybatı Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ne girdi. Şarku’l Avsat’ın Taiwan News’ten aktardığı habere göre Tayvan ordusu bu hareketliliğe karşı deniz ve hava unsurlarını görevlendirerek sahil füze sistemleri de bölgede hazır konuma getirildi.

Tayvan, bu ay şu ana kadar Çin ordusuna ait uçakları 235, gemileri ise 148 kez tespit etti. Çin, Eylül 2020’den bu yana Tayvan çevresindeki askeri uçak ve gemi faaliyetlerini kademeli şekilde artırarak gri bölge taktiklerini yoğunlaştırmış durumda.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), gri bölge taktiklerini, “Bir devletin doğrudan ve yoğun güç kullanımına başvurmadan güvenlik hedeflerine ulaşmasını amaçlayan çaba veya çabalar bütünü” olarak tanımlıyor.


Avustralya Başbakanı Albanese’den Bondi saldırısının ardından güvenlik alarmı

Bondi sahilinde 21 Aralık’ta kurban ve yaralıları anma töreni öncesi, maskeli ve silahlı bir görevli çatı üstünde nöbet tutarken görüntülendi (AP)
Bondi sahilinde 21 Aralık’ta kurban ve yaralıları anma töreni öncesi, maskeli ve silahlı bir görevli çatı üstünde nöbet tutarken görüntülendi (AP)
TT

Avustralya Başbakanı Albanese’den Bondi saldırısının ardından güvenlik alarmı

Bondi sahilinde 21 Aralık’ta kurban ve yaralıları anma töreni öncesi, maskeli ve silahlı bir görevli çatı üstünde nöbet tutarken görüntülendi (AP)
Bondi sahilinde 21 Aralık’ta kurban ve yaralıları anma töreni öncesi, maskeli ve silahlı bir görevli çatı üstünde nöbet tutarken görüntülendi (AP)

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, geçen hafta Sydney’in Bondi sahilinde Yahudi bir bayram kutlaması sırasında meydana gelen ve 15 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan saldırının ardından, ülkenin güvenlik mimarisinin yeniden değerlendirileceğini duyurdu. Albanese, emniyet ve istihbarat birimlerinin yetkilerinden işbirliği düzenlerine kadar tüm unsurlarının kapsamlı bir incelemeden geçirileceğini söyledi.

Albanese, bugün yaptığı açıklamada, eski Avustralya istihbarat örgütü başkanlarından birinin yöneteceği incelemenin; federal polis ve istihbarat birimlerinin “Avustralyalıların güvenliğini sağlamak için gerekli yetkilere, yapılara, prosedürlere ve işbirliği düzenlemelerine sahip olup olmadığını” değerlendireceğini söyledi.

Saldırı sonrasında, silah ruhsatı değerlendirme süreçleri ile kurumlar arası bilgi paylaşımında ciddi açıkların bulunduğu ortaya çıkmıştı.

fvg
Bondi Pavilion’da güvenlik birimleri, 14 Aralık’taki saldırının kurbanları ve yaralılarını anmak için düzenlenecek tören öncesi konukları aramadan geçiriyor (AP)

Başbakan Albanese, açıklamasında, “Geçen pazar günü DEAŞ’tan ilham alınarak gerçekleştirilen vahşi eylem, ülkemizdeki güvenlik ortamının hızla değiştiğini gösteriyor. Güvenlik kurumlarımızın, bu duruma en güçlü şekilde yanıt verebilecek kapasitede olması gerekiyor” dedi.

İncelemenin Nisan ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Albanese ayrıca bugün Sydney ve Melbourne’de düzenlenen göçmen karşıtı yürüyüşleri kınadı. Başbakan, “Geçen pazar günü yaşanan antisemitik terör saldırısının ardından toplumu bölmeyi amaçlayan bu yürüyüşlere ülkemizde yer yok. Yapılmamalı ve katılım sağlanmamalıdır” ifadelerini kullandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre öğle saatlerinde Sydney’deki yürüyüşte yaklaşık 50 kişinin bulunduğu görüldü.

Albanese, güvenlik incelemesinin; federal güvenlik ve istihbarat kurumlarının halkı korumak için gerekli yetki ve kapasitelere sahip olup olmadığını ortaya koyacağını belirterek, raporun Nisan ayında kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

Bugün, Sydney’in ünlü Bondi sahilinde iki saldırganın kalabalığa ateş açarak 15 kişiyi öldürdüğü ve onlarca kişiyi yaraladığı saldırının üzerinden bir hafta geçti.