Racub: Fetih ile Hamas’ın anlaştığı seçimler yakında

Seçime hazır halen gelen Filistin Otoritesi, İngiltere’den Kudüs’te oylama yapılması için müdahalede bulunmasını istedi.

İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
TT

Racub: Fetih ile Hamas’ın anlaştığı seçimler yakında

İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)

Fetih Merkez Komitesi Sekreteri Cibril Racub, Fetih ile Hamas arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın dün verdiği haberi doğrulayan yetkili, varılan anlaşma gereği yakın zamanda Filistin’de yakında genel seçime gidileceğini belirtti. Seçimlerin altı ayı geçmeyecek temsil sisteminde düzenleneceği bilgisini paylaştı.
Racub, televizyonda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan, son aşamaya ulaşmak için seçim ilkelerini belirlemek üzere Filistinli örgütlerin genel sekreterlerini çağırmasını bekliyoruz.”
İstanbul'daki Filistin Konsolosluğu'nda bir stratejik diyalog yürüttüklerini ve kısmi temsil sistemiyle seçim yapma ve ulusal ortaklık kurma mekanizmaları konusunda net bir vizyona ulaştıklarını ifade eden Racub, seçim sürecinin önce Yasama Konseyi, ardından başkanlık seçimleri ve sonrasında da Ulusal Konsey için oylama sırasıyla ilerleyeceğini bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın perşembe günü verdiği haberde, İstanbul'da Fetih ile Hamas arasında kademeli kısmi seçim ile yasama ve başkanlık seçimleri, ardından da hükümetin kurulması konusunda varılan anlaşmanın içeriği yayınlamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bugün Birleşmiş Milletler’deki konuşmasında bölünmeyi sona erdirmek ve Filistin kurumlarını birleştirmek için genel seçimler yapılması amacıyla bir başkanlık kararnamesi çıkaracağını duyurması bekleniyor. Yetkililer, Abbas’ın bugün ayrıca barış sürecinin ve Filistin hükümetinin akıbetini ortaya koyacağı, aynı zamanda uzlaşma ve yaklaşan seçimler konusuna da değineceğini aktardılar. Siyasi analistler bu konuşmayı “önemli” olarak nitelendiriyorlar.
Racub, İsrail’in ilhakı, “Yüzyılın Anlaşması”na karşı halk direnişi ve ulusal ortaklık kurma süreciyle ilgili mekanizmaların Filistinli örgütlerin genel sekreterleri tarafından konuşulacağı toplantının bir hafta içinde yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
FKÖ Sekreteri, ulusal birliği inşa etmenin stratejik bir amacı olduğunu vurgulayarak "Yolumuz seçimlerdir ve demokratik süreç siyasi sistemimizi inşa etmenin tek yoludur” dedi.
Fetih ve Hamas heyetleri dün de Katar’a gitti. Heyetin daha sonra Mısır’a geçmesi bekleniyor. Fetih Hareketi’nin medya sorumlusu olan Münir el-Cağub, anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgilendirme yapmak için Katar ve Mısır'a gideceğini aktardı.
Fetih ve Hamas delegasyonları anlaşmanın ciddiyetini doğrulayan ortak bir bildiri yayınladılar. Bildiride "Halkımızın hak ve çıkarlarını savunmak için ortak çalışma ve başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletine ulaşılıncaya kadar tüm komplolarla yüzleşmek için birlikte çalışma sözü veriyoruz” denildi.
Açıklamada sürece dair bilgi verildi. Söz konusu açıklamaya göre İstanbul’da Filistin Başkonsolosluğu’nda toplanan Hamas ve Fetih liderleri, genel sekreterler toplantısının sonuçlarına dayanarak ulusal diyalog çerçevesinde anlaştılar. Filistinli örgütlerin genel sekreterleri tarafından yapılan toplantılar bu ay içinde Ramallah ve Beyrut’ta gerçekleşmişti. Sonucun resmi olarak ilanı Mahmud Abbas başkanlığında ekim ayında düzenlenecek genel sekreterler toplantısında yapılacak. Anlaşma söz konusu toplantıdan hemen sonra uygulanmaya başlanacak.
Fetih ve Hamas yetkilileri, anlaşmanın uzlaşma yolunda çok önemli bir adım olduğunu vurguladılar. Fetih Merkez Komitesi üyesi Hüseyin el-Şeyh, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Türkiye'de Fetih ile Hamas arasında olumlu, verimli ve yapıcı bir diyalog gerçekleştiğini, uzlaşma ve ortaklık yolunda önemli bir adım ve ulusal davamız için tüm tasfiye projelerini reddetmeye dayalı Filistin pozisyonunun birliğini teşkil etiğini kaydetti.
Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum da İstanbul’da yapılan toplantıda, Filistinlilerin karşılaştığı zorluklara karşı mücadele etmek ve Filistin’in iç sorunlarının nasıl çözüleceği üzerinde durmak ve mevcut aşamanın gerekliliklerini yerine getirmek konularına odaklanıldığını belirtti.
Fetih Merkez Komitesi üyesi ve Ulusal İlişkilerden Sorumlu Komiseri Azzam el-Ahmed bu ayın başında Ramallah ve Beyrut’ta yapılan genel sekreterler toplantısında alınan kararların sonuçlarının uygulanmasını takip etmek için görüşmelere devam edeceklerini söyledi. El-Ahmed, FKÖ gruplarına yapılan görüşmelerde kısmi temsil sistemine dayalı dereceli seçim üzerinde anlaşıldığını aktardı.
Diğer yandan Filistin hükümeti yaptığı açıklamada seçimleri uygulamaya hazır olduğunu bildirdi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, “Fetih  ve Hamas hareketleri arasındaki olumlu diyalog, Filistin'in demokratik ışıltısını yeniden tesis etme, bölünmeyi sona erdirme ve ulusal birliği yeniden tesis etme sonrasında seçimlerin başarılı olması için tüm imkanları sağlamaya hazırdır” ifadesini kullandı. Iştiyye, İngiltere’nin Filistin Konsolosu Philip Hall'u Ramallah'taki ofisinde kabul etti. Londra yönetiminden oylamanın denetlenmesine ve Kudüs’te de seçim yapılmasının sağlanmasına yardımcı olmasını istedi.



Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
TT

Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)

Haseke’de bugün, hükümet birliklerinin şehre girişine hazırlık olarak Kürt güçlerinin konuşlandırılması nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu konuşlandırma, ABD tarafından da memnuniyetle karşılanan, hükümet ile Kürtler arasında özerk yönetim kurumlarının devlete entegrasyonuna başlanması için yapılan anlaşmanın bir parçası.

Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke'de, bir AFP muhabiri bu sabah ıssız sokaklar ve kapalı dükkanlar gözlemledi; şehrin girişlerinde ise Asayiş (Kürt güvenlik güçleri) yoğun bir şekilde bulunuyordu.

Cuma günü, Şam ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilileri, haftalarca süren çatışmaların ardından, Kürt özerk yönetiminin sivil ve askeri kurumlarını Suriye devletine entegre etmek için "kapsamlı" bir anlaşmaya vardılar. Bu çatışmalar, Şam'ın ülkenin kuzey ve doğusundaki geniş alanlar üzerinde kontrolünü genişletmesine olanak sağladı.

Kürt güvenlik güçleri dün yaptığı açıklamada, pazartesi gününden (bugünden) itibaren Haseke'de sabah 06:00'dan akşam 18:00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını, aynı önlemin yarın da Kamışlı'da uygulanacağını duyurdu.

 SDF Lideri Mazlum Abdi, anlaşmanın bugünden itibaren sahada uygulanmaya başlanacağını, güçlerinin ve hükümet güçlerinin kuzeydoğudaki "cephe hatlarından" ve Kobani (Ayn el-Arab) şehrinden çekileceğini, Haseke ile Kamışlı'ya "sınırlı bir güvenlik gücünün" gireceğini açıkladı.

Görsel kaldırıldı.Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)

Hükümet güçlerinin, Suriyeli Kürtler için özel bir öneme sahip olan ve 2015'te kuşatma altına aldıkları DEAŞ'a karşı gösterdikleri direncin ve zaferin sembolü olarak gördükleri Kobani şehrine de girmesi planlanıyor.

Pazar günü, Halep vilayetindeki iç güvenlikten sorumlu Albay Muhammed Abdül Gani, Kobani'de (Ayn el-Arab) Kürt iç güvenlik güçleriyle "işleri düzenlemek ve İçişleri Bakanlığı güçlerinin girişine başlamak" için görüştüğünü açıkladı, ancak başlangıç ​​tarihini belirtmedi. Konunun "bazı teknik detaylara" bağlı olduğunu belirten Gani, Kürt tarafının olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

Anlaşma, askeri güçlerin temas noktalarından çekilmesini ve İçişleri Bakanlığı güvenlik güçlerinin Haseke ve Kamışlı şehirlerine konuşlandırılmasını içeriyor. Ayrıca Kürt askeri güçlerinin ve idari kurumlarının Suriye devlet yapısına kademeli olarak entegre edilmesini öngörüyor. Dahası, ülkenin kuzeydoğusunda Suriye ordusu bünyesinde Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) üç tugaydan oluşan bir askeri tümen kurulmasını ve Kobani güçleri için de bir tugay oluşturulmasını zorunlu kılıyor.


Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)