Racub: Fetih ile Hamas’ın anlaştığı seçimler yakında

Seçime hazır halen gelen Filistin Otoritesi, İngiltere’den Kudüs’te oylama yapılması için müdahalede bulunmasını istedi.

İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
TT

Racub: Fetih ile Hamas’ın anlaştığı seçimler yakında

İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)
İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda bir araya gelen Fetih ve Hamas heyetleri. (Şarku’l Avsat)

Fetih Merkez Komitesi Sekreteri Cibril Racub, Fetih ile Hamas arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın dün verdiği haberi doğrulayan yetkili, varılan anlaşma gereği yakın zamanda Filistin’de yakında genel seçime gidileceğini belirtti. Seçimlerin altı ayı geçmeyecek temsil sisteminde düzenleneceği bilgisini paylaştı.
Racub, televizyonda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan, son aşamaya ulaşmak için seçim ilkelerini belirlemek üzere Filistinli örgütlerin genel sekreterlerini çağırmasını bekliyoruz.”
İstanbul'daki Filistin Konsolosluğu'nda bir stratejik diyalog yürüttüklerini ve kısmi temsil sistemiyle seçim yapma ve ulusal ortaklık kurma mekanizmaları konusunda net bir vizyona ulaştıklarını ifade eden Racub, seçim sürecinin önce Yasama Konseyi, ardından başkanlık seçimleri ve sonrasında da Ulusal Konsey için oylama sırasıyla ilerleyeceğini bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın perşembe günü verdiği haberde, İstanbul'da Fetih ile Hamas arasında kademeli kısmi seçim ile yasama ve başkanlık seçimleri, ardından da hükümetin kurulması konusunda varılan anlaşmanın içeriği yayınlamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bugün Birleşmiş Milletler’deki konuşmasında bölünmeyi sona erdirmek ve Filistin kurumlarını birleştirmek için genel seçimler yapılması amacıyla bir başkanlık kararnamesi çıkaracağını duyurması bekleniyor. Yetkililer, Abbas’ın bugün ayrıca barış sürecinin ve Filistin hükümetinin akıbetini ortaya koyacağı, aynı zamanda uzlaşma ve yaklaşan seçimler konusuna da değineceğini aktardılar. Siyasi analistler bu konuşmayı “önemli” olarak nitelendiriyorlar.
Racub, İsrail’in ilhakı, “Yüzyılın Anlaşması”na karşı halk direnişi ve ulusal ortaklık kurma süreciyle ilgili mekanizmaların Filistinli örgütlerin genel sekreterleri tarafından konuşulacağı toplantının bir hafta içinde yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
FKÖ Sekreteri, ulusal birliği inşa etmenin stratejik bir amacı olduğunu vurgulayarak "Yolumuz seçimlerdir ve demokratik süreç siyasi sistemimizi inşa etmenin tek yoludur” dedi.
Fetih ve Hamas heyetleri dün de Katar’a gitti. Heyetin daha sonra Mısır’a geçmesi bekleniyor. Fetih Hareketi’nin medya sorumlusu olan Münir el-Cağub, anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgilendirme yapmak için Katar ve Mısır'a gideceğini aktardı.
Fetih ve Hamas delegasyonları anlaşmanın ciddiyetini doğrulayan ortak bir bildiri yayınladılar. Bildiride "Halkımızın hak ve çıkarlarını savunmak için ortak çalışma ve başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletine ulaşılıncaya kadar tüm komplolarla yüzleşmek için birlikte çalışma sözü veriyoruz” denildi.
Açıklamada sürece dair bilgi verildi. Söz konusu açıklamaya göre İstanbul’da Filistin Başkonsolosluğu’nda toplanan Hamas ve Fetih liderleri, genel sekreterler toplantısının sonuçlarına dayanarak ulusal diyalog çerçevesinde anlaştılar. Filistinli örgütlerin genel sekreterleri tarafından yapılan toplantılar bu ay içinde Ramallah ve Beyrut’ta gerçekleşmişti. Sonucun resmi olarak ilanı Mahmud Abbas başkanlığında ekim ayında düzenlenecek genel sekreterler toplantısında yapılacak. Anlaşma söz konusu toplantıdan hemen sonra uygulanmaya başlanacak.
Fetih ve Hamas yetkilileri, anlaşmanın uzlaşma yolunda çok önemli bir adım olduğunu vurguladılar. Fetih Merkez Komitesi üyesi Hüseyin el-Şeyh, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Türkiye'de Fetih ile Hamas arasında olumlu, verimli ve yapıcı bir diyalog gerçekleştiğini, uzlaşma ve ortaklık yolunda önemli bir adım ve ulusal davamız için tüm tasfiye projelerini reddetmeye dayalı Filistin pozisyonunun birliğini teşkil etiğini kaydetti.
Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum da İstanbul’da yapılan toplantıda, Filistinlilerin karşılaştığı zorluklara karşı mücadele etmek ve Filistin’in iç sorunlarının nasıl çözüleceği üzerinde durmak ve mevcut aşamanın gerekliliklerini yerine getirmek konularına odaklanıldığını belirtti.
Fetih Merkez Komitesi üyesi ve Ulusal İlişkilerden Sorumlu Komiseri Azzam el-Ahmed bu ayın başında Ramallah ve Beyrut’ta yapılan genel sekreterler toplantısında alınan kararların sonuçlarının uygulanmasını takip etmek için görüşmelere devam edeceklerini söyledi. El-Ahmed, FKÖ gruplarına yapılan görüşmelerde kısmi temsil sistemine dayalı dereceli seçim üzerinde anlaşıldığını aktardı.
Diğer yandan Filistin hükümeti yaptığı açıklamada seçimleri uygulamaya hazır olduğunu bildirdi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, “Fetih  ve Hamas hareketleri arasındaki olumlu diyalog, Filistin'in demokratik ışıltısını yeniden tesis etme, bölünmeyi sona erdirme ve ulusal birliği yeniden tesis etme sonrasında seçimlerin başarılı olması için tüm imkanları sağlamaya hazırdır” ifadesini kullandı. Iştiyye, İngiltere’nin Filistin Konsolosu Philip Hall'u Ramallah'taki ofisinde kabul etti. Londra yönetiminden oylamanın denetlenmesine ve Kudüs’te de seçim yapılmasının sağlanmasına yardımcı olmasını istedi.



İtirazlar ve boş oy pusulaları... Gazze’deki Hamas başkanlık seçimlerinde neler oluyor?

(Soldan sağa) Hamas’ın liderlik konseyi üyeleri Nizar Avadallah, Halil el-Hayye ve Muhammed Derviş, Şubat 2025’te İran’ın merhum Dini Lideri Ali Hamaney ile gerçekleştirilen görüşmede. (Hamaney’in internet sitesi – AFP)
(Soldan sağa) Hamas’ın liderlik konseyi üyeleri Nizar Avadallah, Halil el-Hayye ve Muhammed Derviş, Şubat 2025’te İran’ın merhum Dini Lideri Ali Hamaney ile gerçekleştirilen görüşmede. (Hamaney’in internet sitesi – AFP)
TT

İtirazlar ve boş oy pusulaları... Gazze’deki Hamas başkanlık seçimlerinde neler oluyor?

(Soldan sağa) Hamas’ın liderlik konseyi üyeleri Nizar Avadallah, Halil el-Hayye ve Muhammed Derviş, Şubat 2025’te İran’ın merhum Dini Lideri Ali Hamaney ile gerçekleştirilen görüşmede. (Hamaney’in internet sitesi – AFP)
(Soldan sağa) Hamas’ın liderlik konseyi üyeleri Nizar Avadallah, Halil el-Hayye ve Muhammed Derviş, Şubat 2025’te İran’ın merhum Dini Lideri Ali Hamaney ile gerçekleştirilen görüşmede. (Hamaney’in internet sitesi – AFP)

Gazze Şeridi’nin içinden ve dışından dört Hamas kaynağı, Şarku’l Avsat’a yaptıkları ayrı açıklamalarda, üç hafta önce gerçekleştirilen ilk turda sonuç alınamamasının ardından, hareketin Gazze Siyasi Büro Başkanı seçimi için planlanan ikinci turun durdurulduğunu açıkladı.

Kaynakların ifadeleri, ilk turun ‘oy hakkına sahip kişilerin boş oy kullanması nedeniyle sonuçlanamadığı’ yönünde birleşti. Bu durumun, geçtiğimiz mayıs ayında Siyasi Büro Genel Başkanı seçimi sırasında yaşanan ve Halid Meşal’e karşı Halil el-Hayye’nin galibiyetiyle sonuçlanan ikinci tur seçimdeki sürecin bir tekrarı olduğu belirtildi.

Gazze ve yurt dışından üç kaynak, Gazze’deki Hamas bürosu liderliği için yapılacak ikinci turun durdurulmasının; yurt dışında ikamet eden Nizar Avadallah ile Gazze’de bulunan Ali el-Amudi (her ikisi de Siyasi Büro üyesi) arasındaki yarışta, Avadallah’ın ikinci turda uygulanan bazı prosedürlere itiraz etmesi üzerine gerçekleştiğini aktardı.

vfbgf
Hamas hareketinin askeri medya birimi tarafından yayınlanan bir videodan alınan ekran görüntüsünde, 7 Ekim 2023’teki saldırı sırasında bir Kassam Tugayları savaşçısı görülüyor. (Reuters)

Gazze dışındaki dördüncü kaynak ise ‘seçimlerin geçici olarak dondurulmasına ve açıklanmayan bazı düzenlemelerin ardından yakın zamanda tamamlanmasına yol açan başka görüş ayrılıklarının da bulunduğunu’ ifade etti. Kaynak, bu durumun ‘hareket içindeki her seçim sürecini düzenleyen yasa ve tüzükler çerçevesinde doğal bir süreç olduğunu’ değerlendirmesinde bulundu.

Bazı kaynaklar, seçimin ertelenmesini kısmen ‘güvenlik durumuna, Gazze Şeridi’nin içinden geçtiği süreç ile savaş sonrası seçim gerçekliğiyle başa çıkma koşullarına’ bağladı. Bir diğer kaynak ise seçimlerin ‘İsrail’in seçimlere veya diğer faaliyetlere katılan kişilere ulaşmayı amaçlayan yoğun istihbarat takibi altında yürütüldüğüne’ dikkat çekerek, tüm bu nedenlerin mevcut duruma yol açan hukuki açıkların ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirtti.

Beyaz kağıtlar neden geri geldi?

Yine boş oy kullanılmasına ilişkin olarak Gazze içindeki iki kaynak, bu durumun doğal olduğunu, adayların fikir ayrılıklarından ve izleyecekleri yaklaşımın bazı üyelerce mevcut dönem için uygun görülmemesinden kaynaklandığını; nitekim genel seçimlerde de benzer bir tablonun yaşandığını belirtti.

Kaynaklar, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halil el-Hayye’nin adaylardan Ali el-Amudi veya Nizar Avadallah’ı destekleyip desteklemediğine dair bilgi vermedi.

Hamas, 7 Ekim 2023’te İsrail’in Gazze sınırındaki mevzilerine ve yerleşim yerlerine yönelik başlattığı ve İsrail’in uzun süreli, kesintisiz bir savaş açmasına yol açan saldırıların ardından, 1987’deki kuruluşundan bu yana en karmaşık süreçten geçiyor.

Ali el-Amudi hakkında ne biliyoruz?

Geçtiğimiz aralık ayında Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, eski bir tutuklu ve Siyasi Büro üyesi olan, savaştan önce de hareketin medya dairesi sorumluluğunu yürüten el-Amudi’nin; Hamas’ın hayatını kaybeden lideri Yahya Sinvar’a yakın ve çoğu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta ikamet eden bazı isimlerle birlikte Gazze’deki hareketin yönetimiyle görevlendirilmesinin ardından, Gazze Şeridi Siyasi Büro Başkan Vekilliği görevini üstlendiğini aktarmıştı.

2011 yılındaki İsrail askeri Gilad Şalit takas anlaşmasıyla serbest bırakılan el-Amudi, yaklaşık bir yıldır Gazze’nin yönetiminde merkezi ve kilit bir figür haline gelmişti. İsrail hapishanelerindeki tutukluluk süreçlerinde ve serbest kaldıktan sonra Sinvar’a oldukça yakın isimler arasında yer alan el-Amudi, birçok toplantı ve etkinlikte de kendisine eşlik etmişti. Gazze’nin yönetimi için el-Amudi’nin görevlendirilmesi uzlaşı ve istişare yoluyla gerçekleşmiş, ancak o dönemde bazı kaynaklar bu adımı iç tüzüğün etrafından dolaşma olarak değerlendirmişti. Gazze’deki iç seçimlerin yapılması da bu durumla açıklanıyor.

Geçtiğimiz dönemde el-Amudi’nin Gazze’de aldığı kararlar, yaptığı değişiklikler ve bazı yetkilileri görevden alması geniş tartışmalara yol açmış, Gazze’deki yerel lider kadro arasında huzursuzluk yaratmıştı. Bu durum, yurt dışındaki bazı Siyasi Büro üyelerinin müdahale ederek krizleri çözme arayışına girmesine neden olmuştu.

Nizar Avadallah hakkında ne biliyoruz?

Nizar Avadallah, Hamas’ta 2004 sonlarından 2007 başlarına kadar olan dönemde Siyasi Büro yönetimini gizlice yürüten tarihi kuşak liderleri arasında yer alıyor. Avadallah, Şalit takası müzakerelerinin sorumluluğunu üstlenmesinin yanı sıra son savaştaki müzakerelerde aktif ve önemli bir rol oynamış; hareketin 2007’de Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinin ardından çeşitli başkentlerde yürütülen Filistin uzlaşma turlarında da kritik görevler üstlenmişti.

Avadallah, Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, Abdulaziz Rantisi ve hareketin birinci kuşak diğer tarihi liderleriyle oldukça yakın bir ilişkiye sahipti.

Gazze şehrinin Şeyh Rıdvan mahallesinde ikamet eden ve evi daha önceki savaşlarda birkaç kez bombalanan 68 yaşındaki mimar Avadallah’ın yıldızı bu süreçte parladı.

2021 yılında düzenlenen son iç seçimlerde Gazze Şeridi Siyasi Büro liderliği için Yahya Sinvar ile yarışan Avadallah, o dönemde yapılan ikinci tur seçimlerin ardından liderliği Sinvar’a kaybetmişti.


Fas seçimleri parlamentoda yeni bir tablo ortaya koydu

“Asalet ve Çağdaşlık” Partisi’nin liderlik kadrosundan Fatima ez-Zehra el-Mansuri, dün erken saatlerde seçim sonuçlarını kutlayan destekçileri arasında (AFP)
“Asalet ve Çağdaşlık” Partisi’nin liderlik kadrosundan Fatima ez-Zehra el-Mansuri, dün erken saatlerde seçim sonuçlarını kutlayan destekçileri arasında (AFP)
TT

Fas seçimleri parlamentoda yeni bir tablo ortaya koydu

“Asalet ve Çağdaşlık” Partisi’nin liderlik kadrosundan Fatima ez-Zehra el-Mansuri, dün erken saatlerde seçim sonuçlarını kutlayan destekçileri arasında (AFP)
“Asalet ve Çağdaşlık” Partisi’nin liderlik kadrosundan Fatima ez-Zehra el-Mansuri, dün erken saatlerde seçim sonuçlarını kutlayan destekçileri arasında (AFP)

Fas’ta çarşamba günü gerçekleştirilen parlamento seçimleri, parlamentoda yeni bir siyasi tablo ortaya çıkardı. “Asalet ve Çağdaşlık” Partisi (PAM) birinci sıraya yükselirken, 2021 seçim sonuçlarıyla kıyaslandığında “Ulusal Bağımsızlar Birliği” (RNI) ve “İstiklal” Partisi geriledi. Buna karşılık “Adalet ve Kalkınma Partisi” (PJD) güçlü bir dönüş yaparak yeniden siyasi gündemin ön sıralarına çıktı.

Sonuçlara göre “Asalet ve Çağdaşlık” Partisi 97 sandalye kazanırken, onu 66 sandalyeyle “Ulusal Bağımsızlar Birliği”, 65 sandalyeyle “İstiklal” Partisi ve 54 sandalyeyle “Adalet ve Kalkınma Partisi” izledi. Kalan sandalyeler ise “Halk Güçleri Sosyalist Birliği”, “Halk Hareketi”, “İlerleme ve Sosyalizm Partisi” ile “Anayasal Birlik” arasında dağıldı. Seçime katılım oranı yüzde 38,02 olarak gerçekleşti.

Oylama başlamadan önce de “Asalet ve Çağdaşlık” Partisi içerisinde, bir sonraki hükümetin başbakanlığı konusunda gayri resmi tartışmalarda iki isim öne çıkmıştı: Fouzi Lekjaa ve Fatima ez-Zehra el-Mansuri.


Yemen ordusu, Husilerin Taiz’i Aden’den izole etme girişimini engelledi

Yemen ordusunun Taiz cephelerinde Husilerin saldırılarına karşı yürüttüğü şiddetli çatışmalar (Askeri medya)
Yemen ordusunun Taiz cephelerinde Husilerin saldırılarına karşı yürüttüğü şiddetli çatışmalar (Askeri medya)
TT

Yemen ordusu, Husilerin Taiz’i Aden’den izole etme girişimini engelledi

Yemen ordusunun Taiz cephelerinde Husilerin saldırılarına karşı yürüttüğü şiddetli çatışmalar (Askeri medya)
Yemen ordusunun Taiz cephelerinde Husilerin saldırılarına karşı yürüttüğü şiddetli çatışmalar (Askeri medya)

Yemen hükümet güçleri, Taiz cephesindeki Hayfan ve El-Mukatira bölgelerinde Husilerin, Hicet el-Abd yoluna yaklaşmayı amaçlayan girişimlerini püskürttü. Söz konusu girişimlerin, Taiz vilayetini güney bölgelerinden ayırarak, Aden’e uzanan güzergâhı kesmeyi hedeflediği belirtildi.

Hükümet güçleri, stratejik öneme sahip yolun güvenliğinin sağlandığını ve vatandaşlar ile yolcuların ulaşımının yeniden başladığını açıkladı. Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Kurmay Albay Macid en-Nezili, Taiz ve Tur el-Baha eksenlerindeki birlikler ile “Devler Tugayları”nın, Halk Direnişi’nin desteğiyle sızma girişimlerini püskürttüğünü ve saldıran unsurları geri çekilmeye zorladığını belirtti. En-Nezili, Husilerin insan gücü ve maddi kayıplar verdiğini ifade etti.

Hayfan ilçesinde hükümet güçleri, Husilerin El-Ahkûm bölgesine yönelik saldırısını püskürtürken, El-Mukatira’daki El-Eşbut ve Hicet el-Abd bölgelerinde de yola yaklaşmaya ve yol yakınındaki mevzilere konuşlanmaya çalışan unsurlarla çatışmalar yaşandı.

Öte yandan Yemen’de meşru hükümete destek koalisyonu güçleri, dün Husilerin Suudi Arabistan yönüne fırlattığı 6 balistik füzeyi önleyerek imha etti. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre füzeler, Taif ve Yanbu kentlerini hedef aldı. Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, Husileri uyararak, terör operasyonlarını artırılmasına “kararlılıkla karşılık verileceğini” belirtti.

Saldırı girişimiyle eş zamanlı olarak Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü, Mekke, Cidde, Taif, Yanbu ve Tebük’te erken uyarı sirenlerini devreye soktu. Ardından beş kentteki tehlikenin sona erdiği açıklandı.