Mısır hükümeti ‘güven verici duruma’ rağmen önlemlere uyulması çağrısında bulundu

Dün Şarm El Şeyh Havaalanı gelen, koruyucu maske takan gelin ve damat (EPA)
Dün Şarm El Şeyh Havaalanı gelen, koruyucu maske takan gelin ve damat (EPA)
TT

Mısır hükümeti ‘güven verici duruma’ rağmen önlemlere uyulması çağrısında bulundu

Dün Şarm El Şeyh Havaalanı gelen, koruyucu maske takan gelin ve damat (EPA)
Dün Şarm El Şeyh Havaalanı gelen, koruyucu maske takan gelin ve damat (EPA)

Mısır hükümeti, “Koronavirüs ile mücadele için ihtiyati tedbirlerin sürdürülmesini” vurguladı.
Mısır Bakanlar Kurulu Başkanlığı Sözcüsü Nadir Saad, “Mısır’ın Kovid-19 aşısının temini için görüşmeler yaptığını” vurguladı. Sözcü dün akşam yaptığı açıklamada “Mısır, onaylanır onaylanmaz Kovid-19 aşısından 30 milyon doz almak üzere Uluslararası İlaç Üreticileri Derneği Federasyonu’ndan (IFPMA) taahhüt aldı. Mısır, bu miktardaki dozlara ulaşan ilk ülkelerden biri olacak” ifadelerini kullandı.
Mısır Hükümeti “ülkedeki Kovid-19 durumunun güven verici olduğunu” vurguluyor ancak aynı zamanda “aşırı güven, salgının hafife alınması ve virüs ile mücadele için alınan tedbirlerin hafifletilmemesi” konusunda uyarıda bulunuyor.
Kovid-19 vaka oranları Mısır’da yeniden yükselişe geçti. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada Kovid-19 laboratuvar testleri pozitif çıkan 138 yeni vaka kaydedildiği bilgisini verdi. Geçtiğimiz Çarşamba günü ise 121 yeni vaka kaydedilmişti.
Mısır hükümeti önümüzdeki dönemde en önemli konunun, mevsimsel griple birlikte Kovid-19 salgını gölgesi altında okulların ve üniversitelerin nasıl korunacağı ve eğitimin sistematik bir şekilde nasıl devam ettirileceği ile ilgili olduğunu belirtti. Saad açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Bakanlığı çalışma planlarını hassas bir şekilde oluşturuyor” dedi.
Bakanlar Kurulu Sözcüsü, vatandaşın alınan tedbirler uyarınca kendisini ve ailesinin korunması konusunda esas faktör olduğuna dikkati çekti.
Mısır Bakanlar Kurulu Medya Merkezi “yeni eğitim-öğretim yılında okuldaki devam ve devamsızlık sisteminin kaldırılması” ile ilişkili bazı medya kuruluşlarında, web sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında dolaşan haberleri yalanladı.
Medya Merkezi dün yaptığı açıklamada Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ile görüştüğünü belirtti. Merkeze göre Bakanlık “Kovid-19 ile mücadele kapsamında önlemlerin alınması dahilinde okula gitmenin yanı sıra uzaktan eğitim sisteminin etkinleştirilmesiyle önümüzdeki 17 Ekim’de başlaması planlanan yeni eğitim-öğretim yılında çeşitli eğitim aşamalarında olan öğrenciler için yoklama sisteminin devam ettiğini” vurguladı.
Merkez “Virüsün yayılmasını engellemek için yapılan önlem planı, farklı çalışma ekipleri ve eğitim aşamaları için okula devam etme zorunluluğunun bulunduğu,  okuldaki eğitim günlerinin azaltılmasını ve evden dersin olduğu günlerde müfredatın açıklanması için öğrencilere ücretsiz e-öğrenme platformları sağlanmasını içeriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.