Sadr’dan yabancı misyonlara yönelik saldırılara karşı ortak komite kurma çağrısı

Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
TT

Sadr’dan yabancı misyonlara yönelik saldırılara karşı ortak komite kurma çağrısı

Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.

Bağdat’daki yabancı elçiliklere düzenlenen bombalı saldırılar sonrasında Irak’taki bazı Şii fraksiyonlara yönelik sert eleştirilerin arttı. Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr, bombalama eyleminden iki gün sonra, dün  yaptığı açıklamada yabancı misyonlara yönelik ihlalleri araştırmak üzere ortak bir komite kurulması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Sadr’ın çağrısıyla eş zamanlı olarak Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e bombalı eylemlerin durdurulmaması halinde büyükelçiliklerini kapatma kararı alacakları mesajını iletti. Pompeo, söz konusu eylemleri gerçekleştirenlerin İran yanlısı olduğu görüşünde
Sadr konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Uluslararası forumlarda Irak’ın itibarına zarar verecek şekilde yabancı misyon temsilciliklerinin ve devletin resmi kurumlarının hedef alınmasını araştırılması için güvenlik, askeri ve parlamenter bir komisyonun kurulmasını çıkarlarımız için önemli buluyoruz. Komite, uluslararası platformlarda Irak’ın itibarına zarar verecek şekilde diplomatik misyonların ve devletin resmi karargahının maruz kaldığı güvenlik ihlallerini soruşturma sorumluluğunu üstlenebilir. Heyetin, bu konuda gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alınabilmesi için soruşturma sonuçlarını belirli bir süre içinde kamuoyuna duyurması şarttır. Aksi takdirde hükümetin ve devletin prestijini yeniden tesis etme ve güvenliği sağlama çalışmalarında ihmal yaşanır.”
Sadr yaklaşık bir aydır başta ABD ve İngiltere elçilik ve misyonları olmak üzere yabancı temsilciliklere yönelik saldırılar hakkında soruşturma yapmak üzere komisyon kurulması çağrısı yapıyor. Söz konusu çağrıya Başbakan Mustafa el-Kazımi’den de destek geldi.
Kazımi, Twiter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Sadr’ın komisyon kurma teklifini olumlu bulduğunu belirterek “Kim aksini düşünürse düşünsün kanunun eli kaçakçıların üstündedir” dedi.
Nahrain Üniversitesi Ulusal Güvenlik Profesörü ve Akad Stratejik İşler ve Gelecek Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin Allavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:
“Özelikle Irak’ta üst düzey yöneticiler arasında üzerine istikrarın bina edileceği bir mutabakat arayışı var. Zira uluslararası kamuoyu önünde devletin itibarını ve istikrarını korumak istiyorlar.” 
Irak’taki başlıca Şii örgütler yaklaşık bir aydır hemen hemen her gün ABD Büyükelçiliği’nin de bulunduğu Yeşil Bölge’ye füze atılması sorumluluğunu üstlenmediler. Bu eylemlerle ilgileri olmadığını beri açıkladılar. Her ne kadar Söz konusu füzeleri şu ana kadar hiçbir örgüt üstlenmemiş olsa da eylemleri gerekleştirenlerin İran destekli olan Irak’taki Şii örgütler olabileceği düşünülüyor. Diğer yandan Irak hükümeti ülkenin İran ile ABD arasında hesaplaşma sahası olmasına karşı çıkıyor.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz