Sadr’dan yabancı misyonlara yönelik saldırılara karşı ortak komite kurma çağrısı

Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
TT

Sadr’dan yabancı misyonlara yönelik saldırılara karşı ortak komite kurma çağrısı

Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.
Pompeo ve Kazımi geçen ağustos ayında bir araya geldi.

Bağdat’daki yabancı elçiliklere düzenlenen bombalı saldırılar sonrasında Irak’taki bazı Şii fraksiyonlara yönelik sert eleştirilerin arttı. Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr, bombalama eyleminden iki gün sonra, dün  yaptığı açıklamada yabancı misyonlara yönelik ihlalleri araştırmak üzere ortak bir komite kurulması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Sadr’ın çağrısıyla eş zamanlı olarak Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e bombalı eylemlerin durdurulmaması halinde büyükelçiliklerini kapatma kararı alacakları mesajını iletti. Pompeo, söz konusu eylemleri gerçekleştirenlerin İran yanlısı olduğu görüşünde
Sadr konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Uluslararası forumlarda Irak’ın itibarına zarar verecek şekilde yabancı misyon temsilciliklerinin ve devletin resmi kurumlarının hedef alınmasını araştırılması için güvenlik, askeri ve parlamenter bir komisyonun kurulmasını çıkarlarımız için önemli buluyoruz. Komite, uluslararası platformlarda Irak’ın itibarına zarar verecek şekilde diplomatik misyonların ve devletin resmi karargahının maruz kaldığı güvenlik ihlallerini soruşturma sorumluluğunu üstlenebilir. Heyetin, bu konuda gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alınabilmesi için soruşturma sonuçlarını belirli bir süre içinde kamuoyuna duyurması şarttır. Aksi takdirde hükümetin ve devletin prestijini yeniden tesis etme ve güvenliği sağlama çalışmalarında ihmal yaşanır.”
Sadr yaklaşık bir aydır başta ABD ve İngiltere elçilik ve misyonları olmak üzere yabancı temsilciliklere yönelik saldırılar hakkında soruşturma yapmak üzere komisyon kurulması çağrısı yapıyor. Söz konusu çağrıya Başbakan Mustafa el-Kazımi’den de destek geldi.
Kazımi, Twiter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Sadr’ın komisyon kurma teklifini olumlu bulduğunu belirterek “Kim aksini düşünürse düşünsün kanunun eli kaçakçıların üstündedir” dedi.
Nahrain Üniversitesi Ulusal Güvenlik Profesörü ve Akad Stratejik İşler ve Gelecek Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin Allavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:
“Özelikle Irak’ta üst düzey yöneticiler arasında üzerine istikrarın bina edileceği bir mutabakat arayışı var. Zira uluslararası kamuoyu önünde devletin itibarını ve istikrarını korumak istiyorlar.” 
Irak’taki başlıca Şii örgütler yaklaşık bir aydır hemen hemen her gün ABD Büyükelçiliği’nin de bulunduğu Yeşil Bölge’ye füze atılması sorumluluğunu üstlenmediler. Bu eylemlerle ilgileri olmadığını beri açıkladılar. Her ne kadar Söz konusu füzeleri şu ana kadar hiçbir örgüt üstlenmemiş olsa da eylemleri gerekleştirenlerin İran destekli olan Irak’taki Şii örgütler olabileceği düşünülüyor. Diğer yandan Irak hükümeti ülkenin İran ile ABD arasında hesaplaşma sahası olmasına karşı çıkıyor.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.