İslamcı “Toplumsal Barış Hareketi” ile Cezayir hükümeti arasında tansiyon yükseldi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun. (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun. (AFP)
TT

İslamcı “Toplumsal Barış Hareketi” ile Cezayir hükümeti arasında tansiyon yükseldi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun. (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun. (AFP)

Cezayir'de yönetim ile muhalefetteki İslamcı "Toplumsal Barış" hareketi arasındaki ilişkiler gerildi. Gerginliğin nedeni Haşimi Cabub’un parti liderliğine danışmadan Çalışma Bakanlığı görevini üstlenmesi oldu. Bu adımın ardından hareket, davranışının görüşülmesi için Cabub’u parti disiplin kuruluna gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı çarşamba akşamı, bir buçuk ay önce istifa eden Şevki Fuad Aşık’ın yerine Çalışma Bakanı olarak İslamcı partinin Şura Meclisi üyesi Cabub’u atadığını duyurdu. Bu durum parti yönetiminde tepkiye neden oldu. Zira Toplumsal Barış Hareketi lideri Abdurrezzak Makri önümüzdeki ayın ilk haftasında referanduma sunulacak anayasanın reddedilmesi çağrısında bulunmuştu.
Daha önce Ticaret Bakanlığı yapmış olan Cabub, partisinin önceki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın hükümetlerine katılmayı reddetmesine rağmen Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un teklifini kabul etmekte tereddüt etmedi.
Cezayir siyasi ve medya çevrelerine göre Cabub’un muhalefet konusunda Makri ile aynı fikirde olmadığı uzun yıllardır biliniyordu. Bu durum kendisini Makri başkanlığındaki "icra bürosundan" istifa etmeye itti. Cabub, şura meclisi içinde partinin yeniden hükümete girmesini isteyen eğilimini sürdürüyor. Bu eğilim 2003 yılında partinin kurucusu Şeyh Mahfuz Nahnah’ın vefatının ardından dokuz yıl boyunca partiye liderlik eden eski devlet bakanı Ebu Cerre Sultani tarafından da destekleniyordu.
Hareket, 2012 yılında da tamamen bu duruma benzer bir durum yaşamıştı. Şura Meclisi’nin kararına rağmen Bakan Mustafa bin Badah hükümette kalma kararı almıştı. Böylelikle partisinin aleyhine bir biçimde Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın yanında yer almış oldu. Bin Badah o sırada parti teşkilatından ayrıldı.
Barış Toplumu Hareketi’nin önde gelen liderlerinden Nasır Hamdaduş, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mevcut otorite eski siyasi geleneklere sadık ve bu gelenekleri sürdürüyor. Bu da yeni Cezayir hakkında görüşlerini ortaya koyuyor. Bu tutum, dünyadaki demokrasinin ve çoğulculuğun temel ilkeleriyle çelişmektedir.”
 Hamdaduş, liderlere danışmadan partisinden bir yöneticiyi hükümete taşıdığı iddialarına yönelik de şunları söyledi:
"Söz konusu davranış, bu otoritenin iflasını ve zayıflığını yansıtıyor. Ne yazık ki bel altına vurma ve arkadan bıçaklama gibi ahlaksız yöntemlere başvuruluyor.”
Toplumsal Barış Hareketi dün gerçekleştirdiği toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı’nın kendilerine danışmadan hareketleri içindeki  “şura konseyi” üyesini bakan olarak atamasını hareketi karıştırmaya yönelik bir girişim” olarak gördüklerini bildirdi.  Özellikle de anayasaya hayır oyu kullandıktan sonra...
Açıklamada “Bu durum, daha önceki dönemlerde defalarca benzer girişimlere maruz kalındığı gibi siyasi sistemde hiçbir şeyin değişmediğini de teyit etmektedir” İfadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca Cabub’un bakanlığı kabul etmesi kınandı ve bu davranışın siyasi ahlak ve ideallere aykırı olduğu belirtildi. Cabubun üyeliğinin askıya alınıp disipline sevk edildiği kaydedildi.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP