Fetih ve Hamas, genel seçimler konusunda uzlaştı

 Abbas, resmi bir kararname çıkarmadan önce siyasi programla ilgili kapsamlı bir anlaşmaya varılmasını bekliyor

Fetih’ten Cibril er-Rucub ve Hamas’dan Salih el-Aruri, geçtiğimiz Temmuz ayında telekonferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdiler (Reuters)
Fetih’ten Cibril er-Rucub ve Hamas’dan Salih el-Aruri, geçtiğimiz Temmuz ayında telekonferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdiler (Reuters)
TT

Fetih ve Hamas, genel seçimler konusunda uzlaştı

Fetih’ten Cibril er-Rucub ve Hamas’dan Salih el-Aruri, geçtiğimiz Temmuz ayında telekonferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdiler (Reuters)
Fetih’ten Cibril er-Rucub ve Hamas’dan Salih el-Aruri, geçtiğimiz Temmuz ayında telekonferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdiler (Reuters)

Hamas, kendi heyeti ile Fetih Hareketi heyeti arasında iç ittifak konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Hamas’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Hamas yönetiminin, heyetler arası görüşmelerde anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıkları, ikili diyaloğun kapsamlı bir diyalog sürecinin yerini almaması, daha ziyade kolaylaştırıcı ve ilerletici ​​bir başlangıç olarak sonuçlarının tüm ulusal gruplara sunulması gerektiğini vurgulandı.
Hamas yönetimi bu açıklamayı, Fetih Hareketi yönetiminin açıklamaya ilişkin açıklamasından bir gün sonra yaptı. İki açıklama da pratikte, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçim kararnamesini resmi olarak yayınlaması öncesinde diğer Filistinli gruplarla bir görüşme sürecinin başladığı anlamına geliyor. Hamas ve Fetih, geçtiğimiz hafta, önce Meclis, ardından Devlet Başkanlığı ve daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi’nden başlayarak seçimlerin kademeli olarak 6 ay içinde tamamlanmasını kararlaştırdılar.
Hamas, Filistinlilerin, ulusal birliğe ulaşma konusundaki ciddiyetlerine olan güvenlerini artıracak şekilde, askıda bekleyen tüm sorunların son bulması, birlik, ortaklık ve uzlaşı çabalarının başarıya ulaşması için içeride bir özgürlük atmosferinin yayılması ve çoğulculuğun sağlanması gerektiğini vurguladı. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Ulusal ortaklığı ve birliği sağlamak, Hamas ve Fetih’in yanı sıra tüm siyasi ve toplumsal güçler için stratejik ve zorunlu bir seçimdir. Birliğin yerini hiçbir şey tutamaz. Halkımızın kurtuluş ve topraklarına geri dönme hayalinin gerçekleşmesinin tek garantisidir” ifadeleri yer aldı.
Hamas açıklamasında, tüm bölgelerde, herkesin katılımıyla, kapsamlı, özgür ve adil seçimler yoluyla siyasi sistemin sağlam demokratik temeller üzerinde yeniden inşa edilmesinin ulusal ortaklığın bir tecellisi olacağına işaret ederken bu bölgelerin başında da Kudüs’ün geldiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca FKÖ ve onun kolları başta olmak üzere çeşitli ulusal oluşumlara ve kurumlara katılmanın, yurtiçi ve yurtdışında yaşayan tüm Filistinlilerin hakkı olduğu kaydedildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Hamas yönetimi, ortaklığı ve birliği sağlamak için tüm gücüyle çalışacak ve bunun için elinden geleni yapacak, böylece halkımız topraklarını ve kutsallarını kirleten gaspçı işgalcinin karşısında birlikte duracaktır.”
Hamas, ortak bir yönetim yapısının oluşumunun ve saha çalışmalarının derhal başlatılması çağrısında bulundu. Hamas ayrıca Filistinli gruplar arasında uzlaşı ve ortaklığı sağlayacak diyalog oturumlarının hızlandırılması çağrısı yaptı.
Öte yandan Hamas’ın yukarıdaki açıklaması öncesi, Fetih Hareketi Merkez Komitesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık ettiği oturumda, Hamas ile yapılan anlaşmaları oy birliğiyle onayladı. Fetih’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada toplantıda ulusal ortaklığın geri dönüşü olmayan stratejik bir seçim olduğunu vurgulanarak, Fetih Hareketi Merkez Komitesi'nin Hamas heyeti ile yapılan anlaşmaları oybirliğiyle onayladığı belirtildi. Bu arada Merkez Komite, Cibril er-Rucub, Ruhi Fettuh ve Azzam el-Ahmed'e, ilgili kararnameleri mümkün olan en kısa sürede çıkarmak için seçim sürecini olgunlaştırma çalışmalarına devam etme yetkisi verdi.
Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Rucub yaptığı açıklamada, toplantı sırasında anavatandaki ve diasporadaki halk direnişinin ve ulusal faaliyetlerin geliştirilmesi ve harekete geçirilmesi için çalışma sorumluluğu taşıyan ortak bir liderlik oluşturulmasını kararlaştırıldığını söyledi. Rucub, Fetih’in, toplantı sırasında kararlaştırılan gerekli mekanizmaların geliştirilmesini tamamlamak için ulusal gruplar ile derhal bir diyalog süreci başlatma kararı aldığını açıkladı.
Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, Ramallah’ta düzenlediği basın toplantısında, oluşturulan ortak yönetimin, hem Filistin topraklarında hem de dışında halk direnişi ve ulusal faaliyetleri geliştirmek ve harekete geçirmek için çalışma sorumluluğunu üstleneceğini doğruladı. Alul Fetih’in halk hareketi için ortak bir liderlik yaratmayı amaçladığını belirtti. Barışçıl direniş geliştirmeyi ve ona tüm Filistin topraklarında yeni bir ivme kazandırmayı, nüfuzunu artırmayı ve İsrail işgali üzerindeki maliyetleri artırmayı taahhüt ediyor.
Şimdi, grupların Filistin genel seçimlerinin tarihinin açıklanması öncesinde yapılacak bir genel toplantının tarihi üzerinde anlaştıkları düşünülüyor. Alul, mevcut temaslarda, ulusal birlik ile ilgili tüm dosyaların ele alınmasının ve seçim tarihi konusunda ortak paydalara ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.
Alul, seçimlerin tarihini belirleyen bir kararname yayınlanmadan önce seçim yasası, yasayı yürütme mekanizmaları ve ilgili tüm ayrıntılar üzerinde anlaşma sağlanması gerektiğinin de altını çizdi. Alul ayrıca, seçim dosyasıyla ilgili tüm konularda tüm gruplardan yazılı onay alınması ve siyasi program hakkında bir uzlaşıya varılması gerektiğini vurguladı.



Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
TT

Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, bugün, Duhok vilayetinde Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin evine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Başbakanlık Basın Ofisi, Irak Haber Ajansında yer alan açıklamasında, “Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak ve bölgedeki son gelişmeleri, ulusal düzeydeki güvenlik konularını ve güvenlik ile istikrarı sağlama yollarını ele aldı” denildi.

Sudanlı, «Duhok vilayetinde Barzani’nin evine yönelik acımasız saldırıyı kınadığını ve reddettiğini» ifade ederek, «vatansever tutumunu ve tüm Iraklılar arasındaki birliği güçlendirmeye gösterdiği özeni» övdü.

Açıklamada ayrıca, “Başbakan, olayın tüm yönlerini araştırmak, failleri tespit etmek ve aleyhlerine gerekli tüm yasal işlemleri başlatmak üzere, federal hükümet ve bölge hükümetinin ilgili güvenlik kurumlarından oluşan ortak bir güvenlik ve teknik ekibin kurulmasını emretti” denildi.

Başbakan, hükümetin "herhangi bir kanunsuz, bölgesel veya uluslararası oluşumun Irak'ı bölgedeki devam eden çatışmaya sürüklemesini engelleme" konusundaki kararlılığını vurgularken, "kapsamlı ulusal sorumluluk çerçevesinde ve her düzeyde Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını güvence altına almak için her türlü bütünleşik çabayı göstereceğini" ifade etti.


Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
TT

Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)

Suriye ordusu bugün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki el-Tanf askeri üssünü hedef alan bir insansız hava aracı (İHA) saldırısını püskürttüğünü duyurdu.

SANA’nın haberine göre Suriye Arap Ordusu Operasyonlar Komutanlığı, İHA’nın Irak topraklarından havalandığını ve askeri üssü hedef almaya çalıştığını belirterek, “bölgede konuşlanmış Suriye güçlerinin dikkati sayesinde hedeflerine ulaşamadıklarını” kaydetti.


Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
TT

Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)

Bağdat ve Washington, Ortadoğu'daki savaşın başlangıcından bu yana Irak güçlerini ve Amerikan çıkarlarını hedef alan "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştırmak" konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Dün akşam ayrı ayrı yayınlanan açıklamalarda, Irak hükümetinin Güvenlik Medya Birimi ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, "Irak ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, ortak bir üst düzey koordinasyon komitesi kurulmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.

Komite, «terör saldırılarını önlemek için iş birliğini yoğunlaştırmaya ve Irak topraklarının Irak halkına, Irak güvenlik güçlerine, tesislerine ve stratejik varlıklarına, ayrıca ABD vatandaşlarına, diplomatik misyonlara ve uluslararası koalisyona yönelik herhangi bir saldırı için üs olarak kullanılmamasını sağlamaya» karar verdi. Taraflar, “Irak topraklarının, hava sahasının ve karasularının Irak'ı veya komşu ülkeleri tehdit etmek için kullanılmamasını sağlamada Irak'a destek vereceklerini” teyit ettiler.

Buna ilave olarak, Irak Savunma Bakanlığı, Basra vilayetinin Deyr ilçesindeki Mecnun petrol sahası içinde bir insansız hava aracının (İHA) düştüğünü, ancak patlamadığını ve düşüşünün herhangi bir maddi hasara veya can kaybına yol açmadığını duyurdu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Olay yerinde bulunan güçler derhal Basra Harekat Komutanlığı ve El-Neşve Polis Karakolunu bilgilendirdi. Uçağın uygun prosedürlere göre kaldırılması için olay yerine mühendislik ekipleri ve Patlayıcı Maddeler Kontrol Dairesi ekipleri sevk edildi" denildi.

Erbil Havalimanı yakınlarında patlama sesi

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bugün, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun “DEAŞ” ile mücadele eden birliklerinin bulunduğu Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bir patlama sesi duyulduğunu bildirdi. Bir görgü tanığı ajansa, havalimanı çevresinde duman yükseldiğini gördüğünü söyledi.

Ortadoğu'da savaşın başlamasından bu yana, hava savunma sistemleri, büyük bir ABD konsolosluğunun da bulunduğu Erbil semalarında İHA’ları durdururken, İran'a bağlı Iraklı silahlı gruplar her gün Irak ve bölgedeki “düşman üslerine” saldırılar düzenlediklerini duyuruyor.