Mısır, eğitim kurumlarının Kovid-19 ile mücadele planını açıkladı

24 Eylül’de Şarm El-Şeyh Uluslararası Havalimanı’nda yolculara koronavirüs testi yapan bir sağlık çalışanı (AFP)
24 Eylül’de Şarm El-Şeyh Uluslararası Havalimanı’nda yolculara koronavirüs testi yapan bir sağlık çalışanı (AFP)
TT

Mısır, eğitim kurumlarının Kovid-19 ile mücadele planını açıkladı

24 Eylül’de Şarm El-Şeyh Uluslararası Havalimanı’nda yolculara koronavirüs testi yapan bir sağlık çalışanı (AFP)
24 Eylül’de Şarm El-Şeyh Uluslararası Havalimanı’nda yolculara koronavirüs testi yapan bir sağlık çalışanı (AFP)

Mısır’da yeni eğitim yılının başlangıcından yaklaşık iki hafta önce, Eğitim Öğretim ve Teknik Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim yılında, eğitim sürecinde alınacak koruyucu önlemleri ve kuralları açıkladı.
Aynı zamanda “birden fazla yeni tip koronavirüs vakasının tespit edilmesi durumunda 28 günlük bir süre için sınıfların veya okulların tamamen kapatılması imkanını” içeren ihtiyati önlemlerin uygulanacağı belirtildi.
Mısır’da eğitim dönemi resmi olarak 17 Ekim’de başlarken, uluslararası sisteme sahip olan okulların bazıları birkaç haftadır eğitim veriyor. Bazıları ise koronavirüs vakalarının tespit edilmesi sebebiyle derslerin geçici olarak askıya alındığını duyurdu.
Eğitim Öğretim ve Teknik Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “önlemlerin devlet okullarını, özel okulları, uluslararası okulları ve diğerlerini kapsadığı, okul binalarında ve sınıflarda sterilizasyon çalışmalarının tamamlandığı, hastalarla temas kuran kişilerin sağlık idaresi tarafından takip edileceği” belirtildi.
Bakanlık “Kuralların, iki hafta içerisinde aynı sınıfta birden fazla koronavirüs vakasının tespit edilmesi durumunda, sınıfın kapanma kararının uygulandığı dünden başlayarak 28 günlüğüne kapatılmasını içerdiğini, bu kararın kararın hem eğitim idaresi hem de sağlık idaresi tarafından alınacağını” belirtti. 
Bakanlık ikinci önlemin ise okulun kapatılması olduğunu, iki hafta içerisinde birden fazla sınıfın kapatılması durumunda, okulda hastalığın yayılma oranının artışının bir göstergesi olarak görüldüğünü, bu durumda Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Öğretim Bakanlığı kararı ile okulun 28 günlüğüne kapatılacağını  açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, eğitim kompleksleri ile ilgili olarak, “Komplekste bulunan bir okulun kapatılmasının ardından iki hafta içerisinde aynı komplekste bir sınıfın kapatılması durumunda, kompleksteki tüm okulların 28 günlüğüne tamamen kapatılacağını” açıkladı.
Köyde ve kentlerde okulların kapatılması ile ilgili olarak, köylerden veya kentlerden birinde karantina uygulandığı zaman valiliğin kararı ile okulların kapatılma kararının uygulanacağını ve kapatılma süresinin karantinanın bitiş süresine kadar uzatılacağını belirtti. Ancak illerdeki okulların kapatılması ile ilgili olarak, bunun Kriz Yönetim Komitesi tavsiyesine ve salgının durumunun gelişimine bağlı olacağı, Komite tarafından kapatılma süresinin 28 günden az olmamasına karar verildiği ve bu kararın il eğitim müdürlüğü tarafından uygulanacağı açıklandı.
Öte yandan, Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı cumartesi günü, Bakanlık tarafından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine göre yürütülen gerekli gözetim, inceleme ve test işlemleri kapsamında gerçekleştirilen koronavirüs laboratuvar testleri sonucu 109 yeni vakanın teşhis edildiğini ayrıca 14 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.  
Cumartesi günü 131 kişi daha sağlığına kavuşarak hastanelerden taburcu oldu. Mısır’da kaydedilen toplam vaka sayısı 103 bin 575 kişi, vakalardan 97 bin 274’i tamamen sağlığına kavuşurken 5 bin 970’i ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.