Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Erdoğan, askeri güçlerinin "sonsuza kadar Suriye'de kalmayacağını" söyledi. Parlamento askeri gücün süresini bir yıl daha uzattı.

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı
TT

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Halep-Lazkiye M4 Karayolunda dün, yalnızca Türk askerleri devriye gezdi. Rusya saldırılardan korktuğu ve Ankara’nın İdlib’deki ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için devriyeye katılmadı. Bu arada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye asker gönderme tezkeresini onayladığı bir vasatta “güçlerinin sonsuza kadar Suriye’de kalmayacağını” söyledi.
İdlib'in doğusundaki Neyrab kasabasından yola çıkan Türk askeri gücü, Lazkiye-Halep Uluslararası Karayolu (M4) üzerinde Suriye’de bulunan grupların kontrolünde bulunan Lazkiye’nin kuzeyindeki Ayn el-Hur bölgesine yönelerek kara devriyesini icra etti. Devriye sırasında Türk keşif uçağı da askerlere eşlik etti.
Rusya ile Türkiye arasında Moskova'da imzalanan İdlib ateşkes anlaşmasına göre iki ülke güçleri ortak devriye icra edeceklerdi. Ancak 5 Ağustos’tan bu yana Rusya, Türk güçleriyle yan yana devriye yapmaktan kaçınıyor. 5 Mayıs’ta göreve çıkan devriye saldırıya uğramış yine 15 Mayıs’ta gezen devriye bölgede Rus varlığını istemeyen ve Türkiye-Rus anlaşmasını reddeden gruplar tarafından saldırıya maruz kalmış ve bazı kayıplar yaşanmıştı.
Moskova, yolun güvence altına alınmamasından ve gruplar arasında ılımlı ve radikal olanlarını ayırmamasından dolayı Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

TBMM Tezkereyi onayladı
Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), hem Suriye hem de Irak'taki terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik olası saldırılarını ortadan kaldırmak için askeri güçlerin ülke dışına bir yıl daha kalmasını öngören tezkereyi onayladı.
Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen iznin 30 Ekim’den başlamak üzere bir yıl uzatılmasına ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Mesele daha çok Türk güçlerinin, iki ülkede bulunan ve zaman zaman askeri operasyonlar gerçekleştirdiği Kuzey Irak'ta PKK ile Kuzey Suriye'deki YPG’ye yönelik operasyonlarla ilgili.

Erdoğan: Suriye’de sonsuza dek kalmayacağız
Erdoğan, tezkerenin onaylanmasıyla ilgili konuşmasında, Türkiye'nin Suriye topraklarında sonsuza kadar kalmayacağını ve mevcut krize kalıcı bir çözüm bulunduğunda varlığının sona ereceğini belirterek, 911 km uzunluğundaki sınırı nedeniyle ülkesinin 2011'den beri Suriye'de devam eden çatışmalardan en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (Perşembe) Katar’ın başkenti Doha ziyareti sırasında kendisiyle yapılan bir görüşmede, Türkiye'nin Suriye'de yaklaşık bir milyon insanın ölümüne ve 12 milyon kişinin yerinden edilmesine neden olan kriz konusunda sessiz kalamayacağını söyledi.
Erdoğan, ülkesinin şu anda 3,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve bu nedenle insani, sosyal ve maddi açıdan "ağır bir yük" taşıdığını vurguladı. Ayrıca, Türk ordusunun Suriye'de terör örgütü DEAŞ ile yüz yüze mücadele eden tek askeri güç olduğunun altını çizerek çatışmalarda bazı askerlerini kaybettiğini sözlerine ekledi.
Erdoğan, "Zeytin Dalı" ve "Barış Pınarı" adlı askeri operasyonların, PKK’nın uzantısı olarak gördükleri Suriye Demokratik Güçleri (SDG) koalisyonunun en büyük bileşeni olan YPG’nin sınır dışı edilmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca Türk ordusunun 8 bin 300 kilometrelik bir alanı DEAŞ ve YPG unsurlarından "temizlemeyi" başardığını ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte gerçek sahiplerine teslim ettiğini söyledi.
Erdoğan, kurtarılmış bölgelere dönen Suriyeli sayısının 411 bine ulaştığını belirtirken Türkiye'nin kendisine yönelik saldırılara karşı koymaya sürdüreceğini, ayrıca ABD ile terörle mücadele, demokrasiyi destekleme ve istikrarsızlığı sona erdirme alanlarında işbirliğine devam edeceğini sözlerine ekledi.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.