Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Erdoğan, askeri güçlerinin "sonsuza kadar Suriye'de kalmayacağını" söyledi. Parlamento askeri gücün süresini bir yıl daha uzattı.

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı
TT

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Suriye: Rus güçleri Türk-Rus ortak devriyesine katılmadı

Halep-Lazkiye M4 Karayolunda dün, yalnızca Türk askerleri devriye gezdi. Rusya saldırılardan korktuğu ve Ankara’nın İdlib’deki ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için devriyeye katılmadı. Bu arada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye asker gönderme tezkeresini onayladığı bir vasatta “güçlerinin sonsuza kadar Suriye’de kalmayacağını” söyledi.
İdlib'in doğusundaki Neyrab kasabasından yola çıkan Türk askeri gücü, Lazkiye-Halep Uluslararası Karayolu (M4) üzerinde Suriye’de bulunan grupların kontrolünde bulunan Lazkiye’nin kuzeyindeki Ayn el-Hur bölgesine yönelerek kara devriyesini icra etti. Devriye sırasında Türk keşif uçağı da askerlere eşlik etti.
Rusya ile Türkiye arasında Moskova'da imzalanan İdlib ateşkes anlaşmasına göre iki ülke güçleri ortak devriye icra edeceklerdi. Ancak 5 Ağustos’tan bu yana Rusya, Türk güçleriyle yan yana devriye yapmaktan kaçınıyor. 5 Mayıs’ta göreve çıkan devriye saldırıya uğramış yine 15 Mayıs’ta gezen devriye bölgede Rus varlığını istemeyen ve Türkiye-Rus anlaşmasını reddeden gruplar tarafından saldırıya maruz kalmış ve bazı kayıplar yaşanmıştı.
Moskova, yolun güvence altına alınmamasından ve gruplar arasında ılımlı ve radikal olanlarını ayırmamasından dolayı Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

TBMM Tezkereyi onayladı
Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), hem Suriye hem de Irak'taki terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik olası saldırılarını ortadan kaldırmak için askeri güçlerin ülke dışına bir yıl daha kalmasını öngören tezkereyi onayladı.
Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen iznin 30 Ekim’den başlamak üzere bir yıl uzatılmasına ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Mesele daha çok Türk güçlerinin, iki ülkede bulunan ve zaman zaman askeri operasyonlar gerçekleştirdiği Kuzey Irak'ta PKK ile Kuzey Suriye'deki YPG’ye yönelik operasyonlarla ilgili.

Erdoğan: Suriye’de sonsuza dek kalmayacağız
Erdoğan, tezkerenin onaylanmasıyla ilgili konuşmasında, Türkiye'nin Suriye topraklarında sonsuza kadar kalmayacağını ve mevcut krize kalıcı bir çözüm bulunduğunda varlığının sona ereceğini belirterek, 911 km uzunluğundaki sınırı nedeniyle ülkesinin 2011'den beri Suriye'de devam eden çatışmalardan en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (Perşembe) Katar’ın başkenti Doha ziyareti sırasında kendisiyle yapılan bir görüşmede, Türkiye'nin Suriye'de yaklaşık bir milyon insanın ölümüne ve 12 milyon kişinin yerinden edilmesine neden olan kriz konusunda sessiz kalamayacağını söyledi.
Erdoğan, ülkesinin şu anda 3,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve bu nedenle insani, sosyal ve maddi açıdan "ağır bir yük" taşıdığını vurguladı. Ayrıca, Türk ordusunun Suriye'de terör örgütü DEAŞ ile yüz yüze mücadele eden tek askeri güç olduğunun altını çizerek çatışmalarda bazı askerlerini kaybettiğini sözlerine ekledi.
Erdoğan, "Zeytin Dalı" ve "Barış Pınarı" adlı askeri operasyonların, PKK’nın uzantısı olarak gördükleri Suriye Demokratik Güçleri (SDG) koalisyonunun en büyük bileşeni olan YPG’nin sınır dışı edilmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca Türk ordusunun 8 bin 300 kilometrelik bir alanı DEAŞ ve YPG unsurlarından "temizlemeyi" başardığını ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte gerçek sahiplerine teslim ettiğini söyledi.
Erdoğan, kurtarılmış bölgelere dönen Suriyeli sayısının 411 bine ulaştığını belirtirken Türkiye'nin kendisine yönelik saldırılara karşı koymaya sürdüreceğini, ayrıca ABD ile terörle mücadele, demokrasiyi destekleme ve istikrarsızlığı sona erdirme alanlarında işbirliğine devam edeceğini sözlerine ekledi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.