İngiltere, Belarus büyükelçisini geri çağırdı

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab (Reuters)
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab (Reuters)
TT

İngiltere, Belarus büyükelçisini geri çağırdı

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab (Reuters)
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab (Reuters)

İngiltere, Başkan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun Polonyalı ve Litvanyalı diplomatları sınır dışı etme kararını protesto etmek için diğer Avrupa ülkeleri gibi Belarus büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab dün akşam Twitter'dan yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Belarus'un Polonyalı ve Litvanyalı diplomatları sınır dışı etme kararını kınadığını söyledi. AFP’nin haberine göre Raab, “bu kararın haksız olduğunu ve sadece Belarus halkının sorunlarını artıracağını” belirterek, "Dayanışmamızın bir ifadesi olarak, büyükelçimizi geçici olarak ve Belarus'taki durumu gözden geçirmek için geri çağırıyoruz" dedi.
Litvanya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde,  tartışmalı seçimler sebebiyle düzenlenen protesto gösterilerinin bastırılması sebebiyle devam eden gerginliğin gölgesinde, Almanya dahil olmak üzere dört ülkenin Belarus’taki büyükelçilerini geri çağıracağını duyurmuştu.
Reuters haber ajansına göre, Belarus,  Polonya ve Litvanya'yı sürgündeki muhalefet liderlerine ev sahipliği yaparak işlerine müdahale etmekle suçluyor.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters