Musul'da erken seçim savaşı

Irak Parlamentosu'ndan bir kare (Arşiv_Reuters)
Irak Parlamentosu'ndan bir kare (Arşiv_Reuters)
TT

Musul'da erken seçim savaşı

Irak Parlamentosu'ndan bir kare (Arşiv_Reuters)
Irak Parlamentosu'ndan bir kare (Arşiv_Reuters)

Irak’ın Ninova vilayetindeki siyasi çevrelerde, Irak Meclisi’nde kabul edilen seçim bölgelerinin şekli ve yapısıyla ilgili sert bir bölünme yaşanıyor. Bir taraf, Meclis’te kabul edilen seçim bölgelerinin dağılımının vilayetteki bileşenleri en iyi şekilde temsil ettiğini belirterek bu dağılıma destek verirken, diğer taraf ise oyların, vilayetin dışından olan ve DEAŞ’tan kurtarılmasından bu yana vilayeti kontrol eden siyasi grupların çıkarlarına hizmet edecek şekilde bölünmesine neden olacağı gerekçesiyle mevcut dağılıma karşı çıkıyor.
Ninova’nın halihazırdaki milletvekilleri ve yetkililerinin başını çektiği birinci grup, Ninova vilayeti kent merkezi Musul’un bazı mahalleleri ile Musul dışındaki bazı bölgelerin birleştirilerek seçim bölgesi yapılmasının nüfus ve bileşen dağılımının getirdiği bir zorunluluktan kaynaklandığını ifade ederken, eski vekillerin yer aldığı ikinci grup ise seçim bölgelerinin şu anki dağılımının, Ninova’yı silahlı gruplar ve ekonomik bürolar eliyle kontrol eden siyasi güçlerin çıkarlarına göre dizayn edildiğini dile getiriyor. Hatta ikinci grup daha da ileri giderek, söz konusu siyasi grupları, vilayetteki bazı bölgelere tahsis edilen yeniden imar ödeneğinin seçim çıkarları için istismar etmekle suçluyor.
Ninova Eski Milletvekili Muhammed Nuri el-Abdurrabah, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Halihazırda seçim bölgeleri için ilan edilen dağılımda birçok sıkıntı var. Bu durum, özellikle vilayet merkezi Musul’daki siyasi yapıda bozulmalara ve oyların bölünmesine yol açabilir” dedi.

Abdurrabah, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Musul, Ninova vilayetinin nüfusunun yüzde 52’sini oluşturuyor. Musul’un şehir merkezindeki bazı mahallelerin, Musul’dakinden farklı dini yönelimlere sahip nüfusun bulunduğu Başika ve Telkif gibi beldelerdeki seçim bölgeleriyle birleştirilmesi oyların bölünmesine sebep olabilir. Dolayısıyla bu oylar, Musul halkının oylarının tümünün heba olmasına neden olacaktır. Bazı siyasi taraflar, Ninova’da kendileri tarafından seçilen yürütme idaresi eliyle kamu malını ve yürütme otoritesini seçim çıkarları için kullanıyor. Yürütme idaresindeki yetkililere, seçtikleri seçim bölgelerindeki coğrafi bölgelerde imar projeleri hibe edildi. Bunun amacı, söz konusu yetkililerle irtibatlı bazı siyasi şahsiyetlerin bu seçim bölgelerinde kazanmasıdır. Bunu yapanlar, Bağdat’taki büyük siyasi partiler ile vilayetleri daire müdürleri ve destekledikleri taraflar eliyle yöneten diğer vilayetlerdeki partilerdir. Musul’daki ekonomik büroların amacı siyasi ve aynı zamanda fon sağlamaktır. Bu büroların (Ninova) vilayeti üzerinde jeopolitik değişim açısından doğrudan büyük bir etkisi bulunuyor. Aynı zamanda imar süreci ve hizmetlerin bölgeye götürülmesinde rol oynaması nedeniyle bu büroların ekonomik etkileri de var.”
Adalet ve Reform Cephesi Partisi Başkanı Abdullah Yaver, “(DEAŞ’tan) kurtarılan ve kayıt dışı silahlar ile yolsuzluk mafyalarının baskısı altındaki şehirlerde erken seçimlerin yapılması, çatışmaları yeniden alevlendirecek, yerinden edilenlerin geri dönmesini ve yeniden imar bekleyen bu şehirlerdeki krizleri ikiye katlayacaktır. Ninova'daki hırsızlık her zamankinden daha fazla arttı. Kamu ve özel malları çalmakla, seçim ve siyasi amaçlar için kullanılmakla suçlanan ekonomik büroların açılmasıyla yolsuzluk artık başka bir boyut kazandı. Ninova kendi halkı tarafından yönetilmiyor, yıllardır dışardaki parti ve şahsiyetler tarafından yönetiliyor. 2014’ten bu yana Ninova’daki çoğu idari mevki, söz konusu şahsiyetler ve özel çıkarları doğrultusunda pay ediliyor” ifadelerini kullandı.
Ninova Valisi’nin İmar İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Abdulvahhab Sultan, basına yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın yeniden imar için tahsis ettiği ödeneğin birinci parti ödemesi kapsamında Valiliğe 40 milyar Irak dinarı teslim ettiğini açıkladı. Sultan, Ninova’nın istikrarı için bu yıl ayrılan ödeneğin miktarının 100 milyar olduğunu belirterek, ikinci parti ödemesinin bir aydan daha kısa zamanda teslim alacaklarını söyledi.
Musul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mahmud Azu, Ninova vilayetindeki seçim savaşının diğer vilayetlerde olduğu gibi geçici değil, daima canlı olduğunu ifade etti. Azu, “Ninova vilayetindeki bölgeler arasında yeniden imar paralarını dağıtma süreci, vilayetteki seçim savaşını sürekli hale getiriyor. Bu savaş, daire müdürlerinin değiştiği veya milletvekillerin yeniden imar projeleri üzerinde otorite kurarak, bunları kendi özel çıkarları için kullandığı esnada daha çok görünür hale geliyor. Bu durum, açık bir biçimde Haşdi Şabi, Kürt güçler ve Bağdat’taki büyük siyasi partilerin yönettiği kentte idareyi belirleme sürecine de yansıyor” dedi.
Ninova Vilayet Meclisi’nin eski üyelerinden Ali Haydar, “Meclis, kadın sandalye kotasını da gözeterek, yalnızca vilayetteki seçim bölgelerinin dağılımını oyladı. Buna göre, Ninova vilayeti 8 seçim bölgesine ayrılacak. Ancak dağılımın yöntemi ve şekli, Meclis koridorlarında tartışma konusu olmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.



Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
TT

Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, bugün, Duhok vilayetinde Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin evine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Başbakanlık Basın Ofisi, Irak Haber Ajansında yer alan açıklamasında, “Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak ve bölgedeki son gelişmeleri, ulusal düzeydeki güvenlik konularını ve güvenlik ile istikrarı sağlama yollarını ele aldı” denildi.

Sudanlı, «Duhok vilayetinde Barzani’nin evine yönelik acımasız saldırıyı kınadığını ve reddettiğini» ifade ederek, «vatansever tutumunu ve tüm Iraklılar arasındaki birliği güçlendirmeye gösterdiği özeni» övdü.

Açıklamada ayrıca, “Başbakan, olayın tüm yönlerini araştırmak, failleri tespit etmek ve aleyhlerine gerekli tüm yasal işlemleri başlatmak üzere, federal hükümet ve bölge hükümetinin ilgili güvenlik kurumlarından oluşan ortak bir güvenlik ve teknik ekibin kurulmasını emretti” denildi.

Başbakan, hükümetin "herhangi bir kanunsuz, bölgesel veya uluslararası oluşumun Irak'ı bölgedeki devam eden çatışmaya sürüklemesini engelleme" konusundaki kararlılığını vurgularken, "kapsamlı ulusal sorumluluk çerçevesinde ve her düzeyde Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını güvence altına almak için her türlü bütünleşik çabayı göstereceğini" ifade etti.


Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
TT

Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)

Suriye ordusu bugün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki el-Tanf askeri üssünü hedef alan bir insansız hava aracı (İHA) saldırısını püskürttüğünü duyurdu.

SANA’nın haberine göre Suriye Arap Ordusu Operasyonlar Komutanlığı, İHA’nın Irak topraklarından havalandığını ve askeri üssü hedef almaya çalıştığını belirterek, “bölgede konuşlanmış Suriye güçlerinin dikkati sayesinde hedeflerine ulaşamadıklarını” kaydetti.


Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
TT

Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)

Bağdat ve Washington, Ortadoğu'daki savaşın başlangıcından bu yana Irak güçlerini ve Amerikan çıkarlarını hedef alan "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştırmak" konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Dün akşam ayrı ayrı yayınlanan açıklamalarda, Irak hükümetinin Güvenlik Medya Birimi ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, "Irak ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, ortak bir üst düzey koordinasyon komitesi kurulmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.

Komite, «terör saldırılarını önlemek için iş birliğini yoğunlaştırmaya ve Irak topraklarının Irak halkına, Irak güvenlik güçlerine, tesislerine ve stratejik varlıklarına, ayrıca ABD vatandaşlarına, diplomatik misyonlara ve uluslararası koalisyona yönelik herhangi bir saldırı için üs olarak kullanılmamasını sağlamaya» karar verdi. Taraflar, “Irak topraklarının, hava sahasının ve karasularının Irak'ı veya komşu ülkeleri tehdit etmek için kullanılmamasını sağlamada Irak'a destek vereceklerini” teyit ettiler.

Buna ilave olarak, Irak Savunma Bakanlığı, Basra vilayetinin Deyr ilçesindeki Mecnun petrol sahası içinde bir insansız hava aracının (İHA) düştüğünü, ancak patlamadığını ve düşüşünün herhangi bir maddi hasara veya can kaybına yol açmadığını duyurdu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Olay yerinde bulunan güçler derhal Basra Harekat Komutanlığı ve El-Neşve Polis Karakolunu bilgilendirdi. Uçağın uygun prosedürlere göre kaldırılması için olay yerine mühendislik ekipleri ve Patlayıcı Maddeler Kontrol Dairesi ekipleri sevk edildi" denildi.

Erbil Havalimanı yakınlarında patlama sesi

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bugün, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun “DEAŞ” ile mücadele eden birliklerinin bulunduğu Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bir patlama sesi duyulduğunu bildirdi. Bir görgü tanığı ajansa, havalimanı çevresinde duman yükseldiğini gördüğünü söyledi.

Ortadoğu'da savaşın başlamasından bu yana, hava savunma sistemleri, büyük bir ABD konsolosluğunun da bulunduğu Erbil semalarında İHA’ları durdururken, İran'a bağlı Iraklı silahlı gruplar her gün Irak ve bölgedeki “düşman üslerine” saldırılar düzenlediklerini duyuruyor.