Suudi Arabistan’da koronavirüs günlük vaka sayıları düşüyor

BAE’de koronavirüs testleri kapsamı genişletiliyor

Riyad'daki Prens Sultan Üniversitesi yakınların yürüyen ve koronavirüse karşı önlemlere riayet eden bir kadın ve kızı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Riyad'daki Prens Sultan Üniversitesi yakınların yürüyen ve koronavirüse karşı önlemlere riayet eden bir kadın ve kızı (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan’da koronavirüs günlük vaka sayıları düşüyor

Riyad'daki Prens Sultan Üniversitesi yakınların yürüyen ve koronavirüse karşı önlemlere riayet eden bir kadın ve kızı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Riyad'daki Prens Sultan Üniversitesi yakınların yürüyen ve koronavirüse karşı önlemlere riayet eden bir kadın ve kızı (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan'ın çeşitli bölgelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının kaydedilmesine rağmen vaka sayılarının genel eğrisi düşmeye devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı dün 348 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece ülke genelinde kaydedilen toplam vaka sayısının 339 bin 615 kişiye yükseldiğini duyurdu. Çoğunun sağlık durumunun güven verici olduğu belirtilen açıklamada, hala tedavi görmekte olan aktif vaka sayısının 87 bin 8 olduğu ve hastalardan 842’sinin sağlık durumlarının kritik olduğu belirtildi.
Bakanlık 509 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 325 bin 839 kişiye yükseldiğini bildirdi.

BAE: Bin 96 yeni vaka kaydedildi
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) koronavirüs vakalarının erken tespit edilmesi, onlarla temas kuran kişilerin belirlenmesi ve izole edilmesi için ülke genelinde gerçekleştirilen testlerin kapsamı genişletildi.
Dün (pazartesi) ülke genelinde 133 bin 935 yeni koronavirüs testinin yapıldığı duyuruldu. Yapılan testler sonucu bin 96 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı 106 bin 229’a yükselirdi. 311 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen hasta sayısı 97 bin 284 kişiye yükseldi. Bae’de vefat edenlerin toplam sayısı 445 kişi oldu.

Rus “Kovid-19” aşısının insanlar üzerindeki denemeleri BAE'de başladı
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El-Nahyan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi hakkında detaylara yer verilen açıklamada, Rus “Kovid-19” aşısının insanlar üzerindeki denemelerinin BAE'de başladığını duyuruldu.
BAE’de yapılacak aşı denemeleri, Sputnik-V aşısının Belarus'taki denemelerinin başlamasından ardından Rusya dışında gerçekleştirilen ikinci deneme olacak. Ayrıca Sputnik-V aşısının denemelerinin yakın bir zamanda Venezuela’da da başlaması bekleniyor.

Umman:
Umman’da iyileşen hasta oranı yüzde 87’ye yükseldi. 106 bin 575 vakadan 93 bin 222’si iyileşti.
Umman Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamaya göre, ülke genelinde Kovid-19’a bağlı olarak hayatını kaybeden kişi sayısı 10 bin 46 kişiye yükseldi.

Kuveyt: 777 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Kuveyt Sağlık Bakanlığı 777 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 111 bin 893’e yükseldi. 6 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısı ise 664 kişi oldu.
Sağlık Bakanlığı, 534 vakanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 103 bin 802 kişiye ulaştığını açıkladı.

Bahreyn: 327 yeni vaka kaydedildi
Bahreyn Sağlık Bakanlığı 327 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. Bakanlık, 5 kişinin virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini böylece toplam ölüm sayısının 278 kişiye yükseldiğini belirtti.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 441 kişinin daha sağlığına kavuşmasının ardından şu ana kadar toplam iyileşen vaka sayısı 71 bin 249 kişiye ulaştı. Mevcut vaka sayısı ise 4 bin 87 kişi olarak açıklandı.

Katar: 206 yeni vaka kaydedildi
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı 206 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedildiğini böylece toplam vaka sayısının 128 bin 191 kişiye yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, 198 kişinin daha sağlığına kavuştuğunu toplam iyileşen hasta sayısının 125 bin 176 kişiye ulaştığını duyurdu.



Yemen’in kültürel mirasının korunmasına destek için Suudi Arabistan–BM ortaklığı

Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
TT

Yemen’in kültürel mirasının korunmasına destek için Suudi Arabistan–BM ortaklığı

Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)

Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı, cumartesi günü Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Yemen’in kültürel mirasının korunmasına yönelik ortak çabaların güçlendirilmesini, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını muhafaza etme ve Dünya Mirası Listesi’ne aday olabilecek tarihî alanların tespitine yönelik çalışmalarının desteklenmesini amaçlıyor.

Mutabakat zaptını, Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı Genel Gözetmen Yardımcısı Mühendis Hasan el-Attas ile UNESCO’nun Körfez Ülkeleri ve Yemen Bölge Ofisi Direktörü Salah Halid imzaladı.

Anlaşma; Yemen’in kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi, miras, eğitim, bilim, kültür ve kalkınma alanlarında teknik destek ve faaliyetlerin sunulmasını öngörüyor. Mutabakat, program ile UNESCO arasında eğitim, kültür ve mirası destekleyen iş birliğinin devamı niteliğinde olup, Seyun Sarayı’nın restorasyonu, Yemen’de temel eğitimin desteklenmesi ve ortak ilgi alanlarında önemli etki yaratan çeşitli kültürel girişimleri kapsıyor.

Bu adım, Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı aracılığıyla Yemen’de kültür dâhil sekiz temel ve hayati sektöre verdiği desteğin bir uzantısı olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Hadramut vilayetindeki tarihî Seyun Sarayı’nın, bir kültürel simge ve merkez olarak korunması amacıyla restorasyonu gerçekleştirildi. Proje, Suudi programının finansmanı, UNESCO’nun uygulaması; Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı, Yemen Eski Eserler ve Müzeler Genel Kurumu iş birliği ve Yemen Sosyal Kalkınma Fonu’nun lojistik ve teknik desteğiyle hayata geçirildi.

vfevf
Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı ile UNESCO arasında mutabakat zaptının imzalanmasından bir kesit (SPA)

“Suudi Program”, mirasın yeniden canlandırılması ve korunması, tarihî yapıların restorasyonu, kültür alanında çalışan insan kaynağının kapasitesinin artırılması ve kalkınma sürecini güçlendiren nitelikli girişimlerin uygulanması için çalışmalar yürütüyor. Program, Yemen’de ekonomik faydaları artırarak olumlu sonuçlar üretmeyi de hedefliyor.

Program ayrıca, Yemen Kültür Bakanlığı ve Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşivler Vakfı (Darah) iş birliğiyle, Hadramut’un Tirim kentindeki tarihî Ahkaf Kütüphanesi’nde bulunan belge ve el yazmalarının dijitalleştirilmesi, onarımı ve restorasyonu yoluyla Yemen mirasının korunmasına katkı sağlıyor; Yemenli uzmanların bu alandaki kapasitelerini geliştiriyor.

Somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak da çeşitli kalkınma projeleri yürütülüyor. Bunlar arasında, Sokotra Takımadaları’nda hayata geçirilen “Zanaat Atölyesi” projesi yer alıyor. El sanatları ve dikiş alanında 114 doğrudan, 570 dolaylı yararlanıcıyı destekleyen proje; Yemenli kadınların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, becerilerini geliştirmeyi ve iş gücü piyasasına katılımlarını artırmayı hedefliyor. Proje, programın kadınların ekonomik güçlendirilmesine verdiği desteğin bir parçası olarak uygulanıyor.

drfg5
Mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı ile UNESCO arasında eğitim, miras ve kültürü destekleyen iş birliğinin devamı niteliğini taşıyor (SPA)

Programın kültür alanındaki girişimleri arasında, UNESCO iş birliğiyle Mehri Dili Günü’nün kutlanması da bulunuyor. El-Mahra vilayetinde program tarafından kurulan örnek okullarda gerçekleştirilen etkinlikler, Yemen kültürel mirasına yönelik farkındalığı artırmayı ve yok olma riski altındaki mirası korumayı amaçlıyor. Mehri dili; Sokotri, Şehri ve diğerleri gibi Sami kökenli, Arap dilleri ailesine mensup bir dil olarak biliniyor.

Ayrıca program, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı tarafından 8–20 Eylül 2023 tarihleri arasında Riyad’da düzenlenen ve Suudi ile Yemen kültürlerini tanıtan “İki Kültür Arasında” adlı serginin ilk edisyonuna katıldı. Sergide; giyim, görsel sanatlar, mimari, tasarım ve mutfak sanatları gibi alanlarda iki ülke arasındaki benzerlikler vurgulanarak kültürel değişim ve iş birliği teşvik edildi.

2024’te ise program, Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle Riyad’daki Kral Fahd Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yemen Orkestrası etkinliğine katıldı. Etkinlikte Yemenli sanatçılar, geleneksel mirastan esinlenen çeşitli müzik ve şarkı türlerini icra ederken, Suudi müzisyenler de iki ülkenin ortak mirasını yansıtan eserlerle sahne aldı. Program ayrıca, Yemen’in farklı bölgelerinde sekiz temel sektörde hayata geçirilen 268’i aşkın proje ve girişimi tanıtan bir stantla yer aldı.


ABD, Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot füze satışını onayladı

Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
TT

ABD, Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot füze satışını onayladı

Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan'a tahmini dokuz milyar dolarlık bir maliyetle gelişmiş Patriot füzeleri ve ilgili ekipmanların potansiyel satışını onayladığını duyurdu.

Açıklamada, bu anlaşmada ana yüklenicinin Lockheed Martin olduğu belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da Riyad'ın Amerika Birleşik Devletleri'nden bu türden 730 füze satın almayı planladığını duyurdu.


Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün, Washington D.C.'deki Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Marco Rubio, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD'nin Ortadoğu Özel Elçisi Steve Witkoff ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki dost ülke arasındaki stratejik ilişkiler gözden geçirildi; Suudi-Amerikan ortaklığının geleceği, güçlendirilmesi ve geliştirilmesi yolları ele alındı. Ayrıca bölgede ve dünyada barışın sağlanmasına yönelik çabalar da görüşüldü.

0peft