Hindistan'da kast gerginliği artarak sürüyor: "3 Dalit kızın üstüne asit döküldü"

Hindistan'da kast gerginliği artarak sürüyor: "3 Dalit kızın üstüne asit döküldü"
TT

Hindistan'da kast gerginliği artarak sürüyor: "3 Dalit kızın üstüne asit döküldü"

Hindistan'da kast gerginliği artarak sürüyor: "3 Dalit kızın üstüne asit döküldü"

Polis, Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde Dalit topluluğuna (önceki ismiyle 'Dokunulmazlar') mensup üç kızın uykularında muhtemelen asitli saldırıya uğradıklarını bildirdi.
Kardeş olan üç kız gece 1.30 sıralarında gerçekleşen saldırı esnasında Paraspur köyündeki evlerinin üst katında uyuyordu.
8 ve 12 yaşlarında olan daha ufak kızlar hafif yaralanırken 17 yaşındaki en büyükleri, yüzünü bozan yaralar aldı. Üçü de tedavi için yerel hastaneye sevk edildi.
The Independent'a açıklama yapan polis, saldırganın ailenin tanıdığı biri olma ihtimalini araştırdıklarını belirtti. Gonda bölgesi polisinin kıdemli başkomiseri Mahendra Kumar vaka üzerinde çalışan dört ekiplerinin bulunduğunu ve soruşturmaya devam etmek için kızların ifadelerini beklediklerini söyledi.
Aile asitli saldırı olduğunu öne sürerken Kumar, henüz saldırıda hangi kimyasal maddenin kullanıldığını belirleyemeyen polisin adli incelemeyi sürdürdüğünü ifade etti.
Kızların babası Ram Avatar polise ve yerel medyaya yaptığı açıklamada, pazartesi gecesi kendisinin verandada, kızlarınsa evin çatısında uyuduğunu söyledi.
Yerel bir televizyon haber kanalına, "Kızlarım çığlık atınca anında kapıyı açtım ve birini tuttum. Yeleğimin yandığını görünce birinin onlara asit attığını anladım" diye konuştu.
Baba ailenin köydeki herhangi biriyle husumeti bulunmadığını ve kızlarına neden saldırıldığını anlayamadığını söyledi.
Uttar Pradeş eyaleti halihazırda 19 yaşındaki bir Dalit kadının Hathras'ta tecavüze uğrayıp öldürülmesi üzerine oluşan ulusal çaptaki gerilimin merkezindeydi. Bu olay, polisin kötü idaresine ve protestocuları gözaltına almayı hedeflediğine dair iddialarla manşetlere taşınmıştı.
Hindu kast sistemini oluşturan 4 ana katmanın en altında yer alan Dalit topluluğu, Tanım Dışı Kastlar (Scheduled Castes) adıyla bilinen bir gruba dahil edilerek ülkedeki yasalardan ek koruma alıyor. Dalitler, 2011 tarihli nüfus sayımına göre Hindistan nüfusunun tamamının yüzde 16'sını oluşturuyorlar. Hala çeşitli biçimlerde ayrımcılıkla mücadele eden topluluk, uzun süredir Hindistan'da kasta dayanan şiddete maruz kalıyor.

Independent Türkçe



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.