İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve destekçilerine yönelik protestoların arttığı ve başbakanın istifasının istendiği bir dönemde yapılan bir anket, İsraillilerin yüzde 54’ünden fazlasının başbakanın istifasını istediğini gösterdi. Anket sonuçlarına göre İsraillilerin yüzde 36’sı ise Netanyahu’nun görevde kalmasını istiyor.
İsrail merkezli Maariv gazetesinin yayınladığı anketin sonuçları, Netanyahu'nun popülaritesinin İsrail sağı saflarında da ilk kez bu kadar azaldığını gösterdi. Sonuçlara göre bu durum sadece halkın genelinde görülmüyor. Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi seçmenlerinin yüzde 28’i ve Naftali Bennett liderliğindeki aşırı sağ partiler koalisyonunda oy verenlerin yüzde 57'si başbakanın istifa etmesini destekliyor. Halkın yüzde 55'i, Netanyahu'nun korona salgınıyla baş etmekte çok başarısız olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 51’i, Netanyahu’nun yolsuzluk dosyalarıyla ilgilenen başsavcı Avichai Mandelblit'in görevden alınması çağrısına katılmadıklarını söyledi. Ülkede yayın yapan Radio 103 FM tarafından yapılan başka bir ankette katılımcıların yüzde 67'si, Netanyahu'nun korona salgını ile başa çıkmadaki performansının çok kötü olduğunu belirtti.
Katılımcılara, “Şimdi olsa parlamento seçimlerinde kime oy vereceksiniz? Bir sonraki hükümet koalisyonunun nasıl olmasını istiyorsun?” soruları da soruldu. Sonuçlara göre, İsrail halkı Netanyahu'dan kurtulmak isterken yönetimde sağcı partilerin kalmasını tercih ediyor. Ankete katılanlar, oylarının çoğunluğunu sağ ve aşırı sağ partilere verdi. Naftali Bennett'in liderliğindeki Yamina Partisi’nin hükümet kurmak için büyük bir parlamento bloğuna katılma olasılığı sorulduğunda, halkın yüzde 53'ü Likud Partisi ile sağcı bir ittifakı tercih ederken, sadece yüzde 19'u merkez partilerle ittifakı desteklediğini söyledi.
Ankete göre Likud’un düşüşü geçen haftaki anket sonuçlarına göre durmuş görünüyor. Bu da parlamentoda 28 temsilci anlamına geliyor. Likud Partisi’nin şu anda parlamentoda temsilci sayısı ise 36. Anket sonuçlarına göre onu, 6 sandalyeye sahip olan ve oylara göre 21 sandalyeye sahip olacak Bennett liderliğindeki "sağ koalisyon” izleyecek. Üçüncü blok, Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid ve Telem partilerinin koalisyonu tarafından temsil edilecek ve 17 sandalye olacak. Arap partilerinin "Ortak Listesi" 14 sandalyeyle dördüncü blok oldu, yani bir sandalye kaybediyor.  Benny Gantz başkanlığındaki "Mavi Beyaz İttifakı" ise bugün 17 sandalyeden 9'a düşmüş görünüyor. Sol görüşlü Meretz Partisi de 4'ten 6 sandalyeye yükseliyor.
Öte yandan, Netanyahu'ya yönelik gösterilerin dün de ülke genelinde devam ettiği belirtildi. Göstericiler siyah bayraklarla “istifa” yazılı pankartlar taşıdılar. Hareketinin liderleri, aşırı sağcı aktivistlerin yanı sıra polisten gelen şiddetin devam etmesinden şikayet etti. Yafa yakınlarında düzenlenen iki gösteriye yaklaşık 30 sağcı aktivistin biber gazı kapsülleri ile saldırdığı ve onlarca göstericinin yaralandığı bildirildi. Protestolara destek veren bazı kişiler polisi göstericileri korumamakla ve saldırganların yanında durmakla suçladı.
Hareket, polisin protestoculara yönelik intikam dolu eylemlerine karşı cevabını bu akşam başbakanlık konutu önünde düzenlenecek büyük bir yürüyüşle vereceklerini açıkladı. Bu gösteri, korona nedeniyle eylemlere yönelik sınırlamaların kaldırıldığı bir zamanda yapılıyor.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times