İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve destekçilerine yönelik protestoların arttığı ve başbakanın istifasının istendiği bir dönemde yapılan bir anket, İsraillilerin yüzde 54’ünden fazlasının başbakanın istifasını istediğini gösterdi. Anket sonuçlarına göre İsraillilerin yüzde 36’sı ise Netanyahu’nun görevde kalmasını istiyor.
İsrail merkezli Maariv gazetesinin yayınladığı anketin sonuçları, Netanyahu'nun popülaritesinin İsrail sağı saflarında da ilk kez bu kadar azaldığını gösterdi. Sonuçlara göre bu durum sadece halkın genelinde görülmüyor. Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi seçmenlerinin yüzde 28’i ve Naftali Bennett liderliğindeki aşırı sağ partiler koalisyonunda oy verenlerin yüzde 57'si başbakanın istifa etmesini destekliyor. Halkın yüzde 55'i, Netanyahu'nun korona salgınıyla baş etmekte çok başarısız olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 51’i, Netanyahu’nun yolsuzluk dosyalarıyla ilgilenen başsavcı Avichai Mandelblit'in görevden alınması çağrısına katılmadıklarını söyledi. Ülkede yayın yapan Radio 103 FM tarafından yapılan başka bir ankette katılımcıların yüzde 67'si, Netanyahu'nun korona salgını ile başa çıkmadaki performansının çok kötü olduğunu belirtti.
Katılımcılara, “Şimdi olsa parlamento seçimlerinde kime oy vereceksiniz? Bir sonraki hükümet koalisyonunun nasıl olmasını istiyorsun?” soruları da soruldu. Sonuçlara göre, İsrail halkı Netanyahu'dan kurtulmak isterken yönetimde sağcı partilerin kalmasını tercih ediyor. Ankete katılanlar, oylarının çoğunluğunu sağ ve aşırı sağ partilere verdi. Naftali Bennett'in liderliğindeki Yamina Partisi’nin hükümet kurmak için büyük bir parlamento bloğuna katılma olasılığı sorulduğunda, halkın yüzde 53'ü Likud Partisi ile sağcı bir ittifakı tercih ederken, sadece yüzde 19'u merkez partilerle ittifakı desteklediğini söyledi.
Ankete göre Likud’un düşüşü geçen haftaki anket sonuçlarına göre durmuş görünüyor. Bu da parlamentoda 28 temsilci anlamına geliyor. Likud Partisi’nin şu anda parlamentoda temsilci sayısı ise 36. Anket sonuçlarına göre onu, 6 sandalyeye sahip olan ve oylara göre 21 sandalyeye sahip olacak Bennett liderliğindeki "sağ koalisyon” izleyecek. Üçüncü blok, Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid ve Telem partilerinin koalisyonu tarafından temsil edilecek ve 17 sandalye olacak. Arap partilerinin "Ortak Listesi" 14 sandalyeyle dördüncü blok oldu, yani bir sandalye kaybediyor.  Benny Gantz başkanlığındaki "Mavi Beyaz İttifakı" ise bugün 17 sandalyeden 9'a düşmüş görünüyor. Sol görüşlü Meretz Partisi de 4'ten 6 sandalyeye yükseliyor.
Öte yandan, Netanyahu'ya yönelik gösterilerin dün de ülke genelinde devam ettiği belirtildi. Göstericiler siyah bayraklarla “istifa” yazılı pankartlar taşıdılar. Hareketinin liderleri, aşırı sağcı aktivistlerin yanı sıra polisten gelen şiddetin devam etmesinden şikayet etti. Yafa yakınlarında düzenlenen iki gösteriye yaklaşık 30 sağcı aktivistin biber gazı kapsülleri ile saldırdığı ve onlarca göstericinin yaralandığı bildirildi. Protestolara destek veren bazı kişiler polisi göstericileri korumamakla ve saldırganların yanında durmakla suçladı.
Hareket, polisin protestoculara yönelik intikam dolu eylemlerine karşı cevabını bu akşam başbakanlık konutu önünde düzenlenecek büyük bir yürüyüşle vereceklerini açıkladı. Bu gösteri, korona nedeniyle eylemlere yönelik sınırlamaların kaldırıldığı bir zamanda yapılıyor.



Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.


ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
TT

ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)

Yetkililerin açıklamasına göre, dün Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, sekiz kişi de ağır yaralandı; saldırgan henüz yakalanmadı.

Providence Belediye Başkanı Brett Smiley basın toplantısında, "Bugün öğleden sonra iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de ağır yaralandığını doğrulayabilirim. Şu anda saldırganı gözaltına almadık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıyla ilgili bir rapor aldığını söyledi.

Trump, FBI ajanlarının olay yerinde olduğunu ve şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu belirtti.

dfrgt
Providence'daki Brown Üniversitesi'nde Waterman Caddesi'nde ambulanslar ve kurtarma ekipleri (AP)

Brown Üniversitesi, "Barrows ve Holly bölgelerinin yakınında aktif bir silahlı saldırgan var" şeklinde bir açıklama yayınladı. Brown ve Providence polis memurlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin de olay yerinde olduğunu belirtti. Öğrenciler ve personel güvenli bir yere sığınmaya çağrıldı.

Yaklaşık 11 bin öğrencisi bulunan üniversite, "Bir şüpheli yakalandı. Kapılarınızı kilitleyin, telefonlarınızı kapatın ve bir sonraki duyuruya kadar saklanın" uyarısında bulundu.