İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsraillilerin yüzde 54'ü Netanyahu'nun istifa etmesini istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve destekçilerine yönelik protestoların arttığı ve başbakanın istifasının istendiği bir dönemde yapılan bir anket, İsraillilerin yüzde 54’ünden fazlasının başbakanın istifasını istediğini gösterdi. Anket sonuçlarına göre İsraillilerin yüzde 36’sı ise Netanyahu’nun görevde kalmasını istiyor.
İsrail merkezli Maariv gazetesinin yayınladığı anketin sonuçları, Netanyahu'nun popülaritesinin İsrail sağı saflarında da ilk kez bu kadar azaldığını gösterdi. Sonuçlara göre bu durum sadece halkın genelinde görülmüyor. Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi seçmenlerinin yüzde 28’i ve Naftali Bennett liderliğindeki aşırı sağ partiler koalisyonunda oy verenlerin yüzde 57'si başbakanın istifa etmesini destekliyor. Halkın yüzde 55'i, Netanyahu'nun korona salgınıyla baş etmekte çok başarısız olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 51’i, Netanyahu’nun yolsuzluk dosyalarıyla ilgilenen başsavcı Avichai Mandelblit'in görevden alınması çağrısına katılmadıklarını söyledi. Ülkede yayın yapan Radio 103 FM tarafından yapılan başka bir ankette katılımcıların yüzde 67'si, Netanyahu'nun korona salgını ile başa çıkmadaki performansının çok kötü olduğunu belirtti.
Katılımcılara, “Şimdi olsa parlamento seçimlerinde kime oy vereceksiniz? Bir sonraki hükümet koalisyonunun nasıl olmasını istiyorsun?” soruları da soruldu. Sonuçlara göre, İsrail halkı Netanyahu'dan kurtulmak isterken yönetimde sağcı partilerin kalmasını tercih ediyor. Ankete katılanlar, oylarının çoğunluğunu sağ ve aşırı sağ partilere verdi. Naftali Bennett'in liderliğindeki Yamina Partisi’nin hükümet kurmak için büyük bir parlamento bloğuna katılma olasılığı sorulduğunda, halkın yüzde 53'ü Likud Partisi ile sağcı bir ittifakı tercih ederken, sadece yüzde 19'u merkez partilerle ittifakı desteklediğini söyledi.
Ankete göre Likud’un düşüşü geçen haftaki anket sonuçlarına göre durmuş görünüyor. Bu da parlamentoda 28 temsilci anlamına geliyor. Likud Partisi’nin şu anda parlamentoda temsilci sayısı ise 36. Anket sonuçlarına göre onu, 6 sandalyeye sahip olan ve oylara göre 21 sandalyeye sahip olacak Bennett liderliğindeki "sağ koalisyon” izleyecek. Üçüncü blok, Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid ve Telem partilerinin koalisyonu tarafından temsil edilecek ve 17 sandalye olacak. Arap partilerinin "Ortak Listesi" 14 sandalyeyle dördüncü blok oldu, yani bir sandalye kaybediyor.  Benny Gantz başkanlığındaki "Mavi Beyaz İttifakı" ise bugün 17 sandalyeden 9'a düşmüş görünüyor. Sol görüşlü Meretz Partisi de 4'ten 6 sandalyeye yükseliyor.
Öte yandan, Netanyahu'ya yönelik gösterilerin dün de ülke genelinde devam ettiği belirtildi. Göstericiler siyah bayraklarla “istifa” yazılı pankartlar taşıdılar. Hareketinin liderleri, aşırı sağcı aktivistlerin yanı sıra polisten gelen şiddetin devam etmesinden şikayet etti. Yafa yakınlarında düzenlenen iki gösteriye yaklaşık 30 sağcı aktivistin biber gazı kapsülleri ile saldırdığı ve onlarca göstericinin yaralandığı bildirildi. Protestolara destek veren bazı kişiler polisi göstericileri korumamakla ve saldırganların yanında durmakla suçladı.
Hareket, polisin protestoculara yönelik intikam dolu eylemlerine karşı cevabını bu akşam başbakanlık konutu önünde düzenlenecek büyük bir yürüyüşle vereceklerini açıkladı. Bu gösteri, korona nedeniyle eylemlere yönelik sınırlamaların kaldırıldığı bir zamanda yapılıyor.



Kudüs'te otobüsün dini tören yapan Yahudilerin arasına dalması sonucu bir genç öldü

Yahudi din adamlarının, topluluklarından erkeklerin İsrail ordusuna askere alınması baskısına karşı düzenledikleri protesto sırasında bir otobüsün bir grup yayaya çarpması sonucu bir kişinin öldüğü kaza yerine ulaşan kurtarma ekipleri, Kudüs, 6 Ocak 2026 (Reuters)
Yahudi din adamlarının, topluluklarından erkeklerin İsrail ordusuna askere alınması baskısına karşı düzenledikleri protesto sırasında bir otobüsün bir grup yayaya çarpması sonucu bir kişinin öldüğü kaza yerine ulaşan kurtarma ekipleri, Kudüs, 6 Ocak 2026 (Reuters)
TT

Kudüs'te otobüsün dini tören yapan Yahudilerin arasına dalması sonucu bir genç öldü

Yahudi din adamlarının, topluluklarından erkeklerin İsrail ordusuna askere alınması baskısına karşı düzenledikleri protesto sırasında bir otobüsün bir grup yayaya çarpması sonucu bir kişinin öldüğü kaza yerine ulaşan kurtarma ekipleri, Kudüs, 6 Ocak 2026 (Reuters)
Yahudi din adamlarının, topluluklarından erkeklerin İsrail ordusuna askere alınması baskısına karşı düzenledikleri protesto sırasında bir otobüsün bir grup yayaya çarpması sonucu bir kişinin öldüğü kaza yerine ulaşan kurtarma ekipleri, Kudüs, 6 Ocak 2026 (Reuters)

Dün Kudüs’te Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlik hizmetine karşı düzenlediği kitlesel yürüyüşte, bir otobüs sürücüsü kalabalığa daldı. Otobüsün çarpması sonucu bir genç öldü.

İsrail polisi, sürücüyü gözaltına aldıklarını ve olayı soruşturduklarını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre olayın videosunda otobüsün binlerce kişinin katıldığı gösteride erkeklerden oluşan kalabalığa doğrudan daldığı görülüyor.

İsrail acil servisleri, otobüsün çarptığı 18 yaşındaki gencin olay yerinde öldüğünü açıkladı.

fvgth
Ultra Ortodoks Yahudiler, topluluklarından erkeklerin İsrail ordusuna askere alınması yönündeki baskıya karşı düzenledikleri protesto sırasında bir otobüsün kalabalığın içine dalması sonucu bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bölgenin güvenliğini sağlayan İsrail güvenlik güçleri, Kudüs, 6 Ocak 2026 (Reuters)

İsrail’de zorunlu askerlik hizmeti ve bu hizmetten muaf olanlar konusunda uzun süredir devam eden tartışma, İsrail'in derin bölünmüş toplumunda gerginliğe neden oldu ve Başbakan Binyamin Netanyahu'yu geçtiğimiz yıl boyunca üzerinde artan siyasi baskıyla karşı karşıya bıraktı.

Ortodoks dini okul öğrencileri uzun süredir zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutuluyor. Birçok İsrailli, askerlik yapan çoğunluk için haksız bir yük olduğunu düşündükleri bu durumu eleştiriyor.

Dini topluluğun orduya katılmaya direnmesi, dini liderlerin askerlik hizmetinin zayıflatabileceğinden korktuklarını söyledikleri güçlü dini kimlik duygusuna dayanıyor.

Askerlik konusu, artan askeri faaliyetler arasında gerginliğin kaynağı olmaya devam ediyor. Son iki yılda İsrail, Gazze Şeridi, Lübnan, Suriye, Yemen ve İran ile bağlantılı savaşlar nedeniyle son on yılların en yüksek askeri kayıplarını yaşadı.


ABD-Suriye-İsrail ortak açıklaması Paris görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını doğruladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

ABD-Suriye-İsrail ortak açıklaması Paris görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını doğruladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

ABD, İsrail ve Suriye hükümetleri, Paris'te üç taraf arasında yapılan görüşmelerin ardından salı günü ortak bir bildiri yayınladı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“İsrail ve Suriye'nin üst düzey yetkilileri, ABD’nin himayesinde, Paris'te bir araya geldi. Başkan Donald Trump'ın Ortadoğu'daki liderliği, Suriye'nin egemenliği ve istikrarı, İsrail'in güvenliği ve her iki ülkenin refahına odaklanan verimli görüşmeler yapıldı.”

Açıklamada, Suriye ve İsrail taraflarının aşağıdaki mutabakatlara vardıkları da eklendi:

“Taraflar, her iki ülke için güvenlik ve istikrarı sağlayacak kalıcı düzenlemeler arayışındaki kararlılıklarını yeniden teyit ederler. Taraflar, istihbarat paylaşımı, askeri gerilimin azaltılması, diplomatik ilişkiler ve ticari fırsatlar konusunda acil ve sürekli koordinasyonu kolaylaştırmak için, ABD'nin himayesinde ortak bir entegrasyon mekanizması – özel bir irtibat hücresi – kurmaya karar verdiler. Bu mekanizma, herhangi bir anlaşmazlığı derhal ele almak ve yanlış anlamaları önlemek için bir platform görevi görecek.”

ABD tarafı, ‘bu olumlu adımları’ överken Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanması için daha geniş çaplı çabalar çerçevesinde bu mutabakatların uygulanmasını desteklemeye kararlı olduğunu vurgulayarak “Egemen devletler saygılı ve yapıcı bir şekilde işbirliği yaptıklarında, refah da peşinden gelir” ifadelerine yer verdi.

Ortak bildiri, bugünkü önemli toplantının ruhunu ve her iki tarafın gelecek nesillerin yararı için ilişkilerinde yeni bir sayfa açma kararlılığını yansıtıyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in ‘bölgenin istikrarı ve güvenliği teşvik etme taahhüdünü yenilediğini’ doğrulayan bir açıklama yayınladı ve Suriye tarafıyla ‘ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde Suriye ile ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi gerekliliğini’ görüştüğünü belirtti.

Öte yandan Suriye, Beşşar Esed rejiminin düşmesinden sonra İsrail’in kontrol ettiği topraklardan askerlerini çekilmesini istiyor ve egemenliğini garanti altına alacak karşılıklı bir güvenlik çerçevesi talep ediyor. Buna karşın İsrail, herhangi bir anlaşmayı, güneybatı Suriye'nin bazı bölgelerinin silahsızlandırılması da dahil olmak üzere güvenlik çıkarlarının korunmasını garanti altına alan koşullara bağladı.


Tel Aviv ve Şam yeni bir güvenlik anlaşmasına doğru ilerliyor

Fotoğraf: SANA
Fotoğraf: SANA
TT

Tel Aviv ve Şam yeni bir güvenlik anlaşmasına doğru ilerliyor

Fotoğraf: SANA
Fotoğraf: SANA

Kaynaklar, ABD'nin himayesinde ve Paris'in ev sahipliğinde düzenlenen İsrail-Suriye görüşmelerinin beşinci turunun, Tel Aviv ve Şam arasında yeni bir güvenlik anlaşması konusunda ön anlaşma ile sonuçlandığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün dağıtılan ortak açıklamada, iki ülkenin istihbarat alışverişi ve askeri gerilimin azaltılması gibi konuları koordine etmek üzere bir iletişim hücresi kurma konusunda anlaştığı belirtildi.

ABD’li bir yetkili, ülkesinin Suriye'nin güneyindeki gerilimi azaltmak amacıyla Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD-İsrail-Suriye görev gücü kurulmasını önerdiğini söyledi. ADB merkezli haber sitesi Axios'a konuşan yetkili, ortak görev gücünün Suriye'nin güneyinde silahsızlanma ve Beşşar Esed rejiminin düşmesinden sonra İsrail ordusunun işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesi konusunda yapılan müzakerelerin temelini oluşturacağını söyledi.

Güvenlik cephesinde ise Suriye Arap Haber Ajansı SANA dün, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep'in Şeyh Maksud Mahallesi yakınlarındaki ordu mevzilerini insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alması sonucu bir askerin öldürüldüğünü bildirdi.

SANA ayrıca, SDG'nin şehrin Eşrefiyye ve Şeyh Maksud mahallelerini çevreleyen yerleşim bölgelerini bombalaması sonucu ikisi kadın üç sivilin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını aktardı.

SDG ise Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlı silahlı grupların Şeyh Maksud Mahallesi’ni hedef aldığını ve mahalle sakinlerinden birinin öldürüldüğünü açıkladı.