Ukrayna heyeti düşürülen uçakla ilgili İran'da görüşmelere başladı

Ukrayna’ya ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı (İHA)
Ukrayna’ya ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı (İHA)
TT

Ukrayna heyeti düşürülen uçakla ilgili İran'da görüşmelere başladı

Ukrayna’ya ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı (İHA)
Ukrayna’ya ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı (İHA)

İran’da düşürülen ve 176 kişinin öldüğü ile ilgili Ukrayna ve İran heyetleri Tahran’da görüşmelere başladı.
İran’ın başkenti Tahran’da düşürülen Ukrayna’ya ait Boeing 737 tipi yolcu uçağındaki 176 yolcu yaşamını yitirmişti. Bölgede büyük gerilime neden olan olayla ilgili Ukrayna tarafı İran tarafından tazminat talep etmişti. Polemiklerle geçen 7 ayın sonunda İran ve Ukrayna heyetleri Temmuz ayının sonlarına doğru bir araya gelerek olayla ilgili ilk tur görüşmelerini gerçekleştirdi. Bu istişarelerde İran, Uluslararası Havacılık Kuralları gereği tazminat ödemeyi kabul edip tüm yükümlülükleri karşılamayı kabul etmişti. Ukrayna ve İran heyeti bu kez Tahran’da bir araya geldi. Taraflar ilk turda prensip anlaşmasına varırken ikinci tur görüşmelerinde kazada yaşamını yitiren kişilerin ailelerine ödenecek tazminat tutarları ve hukuki konular üzerinde müzakereler yapılmaya başlandı.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, Tahran’dan yaptığı açıklamada İran heyeti ile istişarelere başladıklarını duyurarak, “Ukrayna heyeti Tahran’a geldi ve 8 Ocak’ta düşen uçak ile ilgili müzakerelere başlıyoruz. İran tarafı uçağın kendi toprakları üzerinde düşürüldüğü gerçeğini kabul etti. Bu bir insan hatası mı yoksa yanlış hesaplamaların sonucu mu? Şimdi görevimiz bu trajedi ile ilgili tüm detayları ortaya çıkarmak. Durum ile ilgili ilerleyen müzakerelerde soruşturmanın ilerlemesi ve teknik konular, havacılık ve askeri cezai işbirlikleri ve uluslararası anlaşmaların uygulanması konuları ele alınacak” dedi.

Ne olmuştu
Ukrayna Hava Yollarına ait "Boeing 737" tipi yolcu uçağı, 8 Ocak sabahı Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalandıktan kısa süre düşmüş ve uçaktaki 176 kişi olay yerinde ölmüştü. İran Devrim Muhafızları’nın ABD’nin, Irak’taki üslerine saldırı düzenlemesinden birkaç saat sonra Ukrayna yolcu uçağı vurulmuştu. İran Savunma Bakanlığı tarafından uçağın düşmesiyle ilgili ilk açıklamada uçağın "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemince fırlatılan 2 füzeyle yanlışlıkla vurulduğunu savunmuştu. İran yaşanan olayın ardından sorumluluğu üstlenerek ölen yolcuların ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmişti.



Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik herhangi bir olası saldırının Ortadoğu'da “ciddi” istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulundu.

RT televizyonunda yayınlanan açıklamaya göre Peskov, Moskova'nın “tüm tarafların itidalini korumalarını ve barışçıl bir çözüme odaklanmalarını beklediğini” söyledi.

Ukrayna ile savaşla ilgili olarak Peskov, Başkan Vladimir Putin'in gündeminde Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile herhangi bir görüşme bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin “çok hızlı” olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Trump geçen perşembe günü, “büyük bir güç”ün şu anda İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin oradaki durumu yakından izlediğini söyledi.


Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
TT

Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Maine'deki bir havalimanından kalkan ve içinde sekiz kişi bulunan özel bir uçağın düştüğünü ve alev aldığını, ancak yolcuların durumlarının ve kimliklerinin henüz bilinmediğini açıkladı.

FAA, yaptığı açıklamada, çift motorlu Bombardier Challenger 600 uçak kazasının dün saat 19:45 civarında Bangor Uluslararası Havaalanında meydana geldiğini belirtti.

Ayrıntılar resmi olarak açıklanmadı, ancak konuyla ilgili bir hükümet yetkilisi Reuters'e, kazadan sonra büyük bir yangın çıktığını söyledi. Hükümet yetkilisi, uçağın Teksas'tan Maine'e uçtuğunu belirtti.

Federal Havacılık İdaresi kayıtlarına göre, uçak Nisan 2020'de hizmete girmişti.

FAA, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ile iş birliği içinde kazayı soruşturacağını duyurdu.


Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
TT

Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)

Minneapolis sokaklarında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlileri tarafından ikinci bir Amerikan vatandaşının öldürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal gerilimleri daha da artırdı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer önderliğindeki Demokrat milletvekilleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) teşkilatının sistematik suistimallerini gerekçe göstererek, 2026 bütçe tasarısında bu kurumlara ayrılan fonları kesme tehdidinde bulundular. Milletvekilleri ayrıca, yargı denetimini güçlendirmek ve ICE'nin yetkilerini kısıtlamak da dahil olmak üzere önemli reformlar yaparak, 1,2 trilyon dolarlık hükümet fonlama tasarısının oylanması ve kısmi hükümet kapanmasının önlenmesi için ön koşullar oluşturdular.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, şiddetli bir kış fırtınasının ülkeyi yoğun kar yağışıyla felç etme tehdidi oluşturmasından saatler önce, birçok eyalette olağanüstü hal ilan etti.