Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı
TT

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin’deki ofisinin Aralık ayı sonunda salgının başladığını bildirmesinden bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya çapında en az 1 milyon 119 bin 590 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
AFP haber ajansı tarafından dün (Salı) resmi kaynaklara dayandırılarak hazırlanan verilere göre, tüm dünyada 40 milyon 416 bin 800'den fazla vaka kaydedilirken, en az 27 milyon 791 bin kişi koronavirüsten iyileşti.
ABD, 220 bin 134 ölümle dünya çapında koronavirüsten en çok etkilenen ülke olurken onu, Brezilya (154 bin 176), Hindistan (115 bin 197), Meksika (86 bin 338) ve Birleşik Krallık (43 bin 726) izliyor.
AFP haber ajansına göre, Çin’de üst düzey bir hükümet yetkilisi dün (Salı) yaptığı açıklamada, farklı ülkelerden 60 bin kişinin 4 klinik deney kapsamında Kovid-19’a karşı geliştirilen Çin test aşılarını yaptırdığını belirterek, gönüllülerden hiçbirinin yan etki göstermediğini vurguladı.
Geçen yıl Aralık ayının sonunda Kovid-19’un ilk kez ortaya çıktığı Çin, salgını kontrol altına almayı başardı ve en fazla aşı geliştirme araştırması yapan ülkelerden biri oldu.
Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili olan Tian Baogo, gazetecilere yaptığı açıklamada, "4 aşının (Çin) üçüncü aşama klinik deneyleri ilerleme kaydediyor. Bu deneylerin bir parçası olarak yaklaşık 60 bin gönüllüye Kovid-19’a karşı deneysel bir aşı yapıldı ve ciddi bir yan etki bildirilmedi” dedi. Klinik deneylerdeki üçüncü aşama, aşı onayına başvurmadan önceki son aşama olarak kabul ediliyor. Sinovac ve Sinopharm da dahil olmak üzere birçok Çinli şirket Kovid-19’a karşı bir aşı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. İki dev şirket (Sinovac ve Sinopharm), deneysel aşılarının testlerini yurtdışında özellikle Brezilya, Endonezya ve Türkiye'de yapmak için harekete geçti.
Tian açıklamasında, ​​"Çin'de çok az sayıda yeni vakalar kaydedildiği için deneylerin üçüncü aşamasını yürütmek için ülkedeki koşullar artık elverişli değil" ifadelerini kullandı.

Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı 
Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre Arjantin Pazartesi günü Güney Amerika'da bir milyon vaka sınırını aşan ikinci ülke oldu. Arjantin Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü 12 bin 982 koronavirüs vakasının kaydedildiğini duyurdu. Böylece ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 2 bin 662 vakaya yükselirken ülke, dünyada en fazla vaka kaydeden beşinci ülke oldu.
Bununla birlikte, Pazartesi (19 Ekim) günü açıklanan resmi rakamlara göre son 24 saatte ülkede 12 bin 982 kişi virüse yakalanırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 26 bin 700’e yükseldi. Brezilya, Güney Amerika'da geçtiğimiz Haziran ayında bir milyon koronavirüs vaka sınırını aşan beşinci ülke olmuştu. O zamandan beri ülkedeki vaka sayısı, 8,1 milyon vaka kaydeden ABD ve 7,5 milyon vaka kaydeden Hindistan'ın ardından 5,2 milyonun üzerine çıktı.

Kanada'da ve Hindistan'da durum
Reuters haber ajansı, Kanada’da koronavirüs vakalarının Mart ayında görülmesinden bu yana vakaların 200 bini aştığını ve ülkenin ikinci dalganın birincisinden daha şiddetli olmasını beklediğini bildirdi. Hükümet verilerine göre ülkede Kovid-19 kaynaklı 18 yeni ölümün ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bin 778’e yükseldi. Ayrıca, koronavirüs vakaları 3 bin 289 yeni vaka ile toplam 201 bin 437 vakaya ulaştı.
Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkenin yaklaşık son üç aydır en düşük seviyede vaka kaydettiğini belirtirken, vakaların Eylül ayındaki zirve rakamlara göre azalmaya devam ettiğini kaydetti. Son 24 saatte 46 bin 790 vaka kaydeden Hindistan’da toplam vaka sayısı yaklaşık 7,6 milyona yükseldi. Hindistan, ABD’den sonra dünya çapında en fazla vaka kaydeden ikinci ülke oldu. Ülkede Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 587 yeni ölümle 115 bin 197'ye yükseldi.
Uzmanlar, Hinduların geleneksel bayramı ve bu ay ve Kasım ortasındaki tatiller yaklaşırken Hindistan'da vakaların artabileceği konusunda uyarıda bulundu.



İsrail ordusunun Suriye’nin güneyine 22 askeri araçla girmesinin ardından 3 kişi gözaltına alındı

Suriye’de Kuneytra kentinin genel görünümü (Arşiv – Reuters)
Suriye’de Kuneytra kentinin genel görünümü (Arşiv – Reuters)
TT

İsrail ordusunun Suriye’nin güneyine 22 askeri araçla girmesinin ardından 3 kişi gözaltına alındı

Suriye’de Kuneytra kentinin genel görünümü (Arşiv – Reuters)
Suriye’de Kuneytra kentinin genel görünümü (Arşiv – Reuters)

İsrail ordusuna bağlı bir birlik, bugün (perşembe) Suriye’nin güneyinde, Kuneytra’nın güney kırsalındaki Sayda el-Hanût köyüne girdi.

Şarku'l Avsat'ın Suriye televizyonundan aktardığı habere göre 22 askeri araçtan oluşan işgal gücünün köye girerek aralarında iki kardeşin de bulunduğu üç genci gözaltına aldı.

Haberde, bu askeri hareketliliğin Kuneytra kırsalında İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen tekrarlanan ihlaller zincirinin bir parçası olduğu belirtildi.

Öte yandan İsrail ordusu, ultra-Ortodoks (Haredi) askerlerden oluşan “Haşmonaim” Tugayı’na bağlı birliklerin Suriye’nin güneyindeki güvenlik bölgesine konuşlandırıldığını duyurdu. Bu adım, söz konusu tugayın bölgede ilk kez konuşlandırılması olarak değerlendiriliyor.


ABD Grönland'ı ‘Altın Kubbe’ için mi istiyor?

Grönland'ın başkenti Nuuk'un merkezinde bir caddede yürüyen insanlar (AP)
Grönland'ın başkenti Nuuk'un merkezinde bir caddede yürüyen insanlar (AP)
TT

ABD Grönland'ı ‘Altın Kubbe’ için mi istiyor?

Grönland'ın başkenti Nuuk'un merkezinde bir caddede yürüyen insanlar (AP)
Grönland'ın başkenti Nuuk'un merkezinde bir caddede yürüyen insanlar (AP)

Grönland, ABD’nin füze savunması için gerçekten önemli bir yer, ama Washington’ın füze kalkanı ya da diğer adıyla ‘Altın Kubbe’yi kurmak için başka seçenekleri de var. ABD aslında Başkan Donald Trump'ın ülkesinin güvenliği için ‘hayati’ olduğunu söylediği bu kutup adasını ele geçirmek zorunda değil.

ABD füze savunma sistemi hangi özelliklere sahip?

ABD balistik füze savunma sistemi, füzeleri tespit etmek ve izlemek için uydular ve erken uyarı radar ağından oluşur.

Bu sistemler (Pasifik Okyanusu’ndaki) Mariana Adaları, Alaska, Büyük Britanya ve Grönland gibi yerlerde bulunuyor.

ABD ayrıca Aegis Savaş Sistemi ile donatılmış savaş gemilerine güvenebilir ve Romanya'nın Deveselu ile Polonya'nın Redzikowo kentlerinde bulunan radarlarını kullanabilir.

Tüm bunların yanında Washington, Kaliforniya ve Alaska'da konuşlandırılmış 44 Yer Taban Önleyici (GBI) füzesi dahil olmak üzere çeşitli türlerde önleyici füzelere sahip.

Stratejik Araştırmalar Vakfı (Fondation pour la Recherche Stratégique/FRS) araştırmacısı Etienne Marcuz’a göre ABD bu füzeleri konuşlandırarak ‘Asya kıtasından gelebilecek her türlü tehdidi bertaraf etmeyi’ amaçlıyor. Ayrıca, GBI silolarının Rusya'dan gelen herhangi bir tehdidi önlemek için uygun konumda olmadığını da belirten

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı değerlendirmede Markuz, GBI füzelerinin doğudan gelen bir tehdidi önlemesinin olası olmadığını, çünkü bu füzelerin ABD'nin kuzeydoğusunda konuşlandırılabileceğini söyledi.

Trump'ın amacının radarları ve önleyici füzeleri ‘doğru yere’ yerleştirmek olduğunu düşünerek, Grönland'ı ilhak etmenin belirtilen nedeninin ‘bahaneden’ ibaret olduğunu savunan Markuz, “Bu füzelerin bir kısmı Polonya ve Romanya'da da bulunuyor. Dolayısıyla bu argüman ikna edici değil” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, ABD’nin Aegis muhriplerinde SM-3 füzeleri bulunduğuna dikkati çeken Markuz, Polonya ve Romanya'da, füzelerden ayrılır ayrılmaz uzayda nükleer savaş başlıklarını önlemek için tasarlanmış SM-3 füzelerinin olduğunu, ABD'nin THAAD füze savunma sisteminin ise üst atmosferdeki son aşamada savaş başlıklarını önleyebildiğini kaydetti.

Altın Kubbe projesi nedir?

Göreve başladıktan kısa bir süre sonra, Başkan Trump, ABD topraklarını her türlü füze saldırısından korumayı amaçlayan Altın Kubbe projesini duyurdu.

ABD Başkanı, görev süresinin sonuna kadar 175 milyar dolarlık bir bütçe ayırarak operasyonel bir sistem kurmayı planlıyor, ancak birçok uzman bu hedefin bu süre içinde gerçekleştirilmesinin gerçekçi olmadığını düşünüyor.

American Enterprise Institute'tan (AEI) Todd Harrison'ın tahminlerine göre projenin maliyeti 20 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolar olacak ve daha etkili bir kalkan için 3,6 trilyon dolara kadar çıkacak.

Düşük Dünya yörüngesinde, yörüngesinden ayrılıp hedef alınan füzeyle çarpışmak üzere tasarlanmış bir önleme uydusu filosunun konuşlandırılması başlıca yenilik olarak planlanıyor.

Etienne Marcuz, bununla ilgili olarak ‘başarısızlık durumunda başka fırlatma seçenekleri de olması gerektiğini’ söyledi. Marcuz Ayrıca, “ABD de kara ve denizdeki füze ve önleme yeteneklerini geliştirecek” diye ekledi.

Peki, neden Grönland?

ABD’ye fırlatılan kıtalararası balistik füzelerin Kuzey Kutbu üzerinden geçeceğini açıklayan Markuz, radar algılama ve önleme yeteneklerine duyulan ihtiyaca dikkat çekti.

ABD ordusu şu anda Grönland'ın kuzeybatısındaki Pituffik Uzay Üssü’ne radar sistemlerine sahiptir.

Gözetleme operasyonları ile ilgili olarak Markuz, uzaydaki füzeleri izlemek için Grönland'da radarların bulunmasının her zaman yararlı olduğunu, ancak bunların öneminin giderek azalacağını belirtti.

MArkuz, ABD'nin şu anda düşük Dünya yörüngesine Hipersonik ve Balistik Takip Alanı Sensörü (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor/HBTSS) uyduları konuşlandırdığını ve bunun özellikle atmosferin dışında uçan füzeleri izlemek için olduğunu açıkladı.

Ayrıca, ABD, Grönland ve Danimarka arasında mevcut savunma anlaşmaları Washington'ın birçok şeyi yapmasına imkan tanıyor.

AFP’ye konuşan Hidrojen jeopolitiği, küresel pazarlar ve stratejiler konusunda Kıdemli Araştırmacı Mika Blugion Merid, ABD'nin Grönland'da teknik, maddi ve insan kaynaklarını kısıtlama olmaksızın kullanabileceğini, isterse nükleer kaynaklarını bile yeniden konuşlandırabileceğini söyledi.

Ancak Danimarka ve Grönland yetkililerinin bilgilendirilmesi ve danışılması gerekiyor.

Merid, şunları ekledi:

“Danimarkalılar, kendilerine danışıldıktan sonra bir projeyi reddederse ve ABD bunu tek taraflı olarak uygularsa, bu Danimarka'nın egemenliğinin ihlali olarak yorumlanabilir ve diplomatik ve siyasi gerginliğe yol açabilir. Bu yüzden Danimarka yasal anlamda veto hakkına sahip olmasa da gerçekte ABD'nin Grönland'da yaptığı her şey için siyasi bir anlaşmaya varılması gerekiyor.”


Rusya, casusluk suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı etti

Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
TT

Rusya, casusluk suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı etti

Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)

Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova ile Batı arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, “casusluk” suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı ettiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün (Perşembe) yapılan açıklamada, İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği’nde görevli bir diplomatın “Britanya gizli servislerine mensup olduğuna dair bilgiler” alındığı belirtilerek, söz konusu diplomatın akreditasyonunun iptal edildiği bildirildi. Açıklamaya göre, İngiltere’nin maslahatgüzarı Danae Dholakia bakanlığa çağrılarak karar kendisine iletildi ve diplomata Rusya’dan ayrılması için iki haftalık süre tanındı.

Rus devlet televizyonu RT’nin, Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) dayandırdığı haberde ise, söz konusu kişinin “Moskova’daki İngiliz Büyükelçiliği’nin bir biriminde sekreterlik görevi kisvesi altında Rusya’ya gönderilmiş, beyan edilmemiş bir İngiliz istihbarat subayı” olduğu öne sürüldü. FSB, İngiliz subayın akreditasyonunun iptal edildiğini ve iki hafta içinde Rusya’yı terk etmesinin istendiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Londra’nın bu konudaki tutumunu sertleştirmesi halinde Moskova’nın tepkisinin “kararlı ve net” olacağı uyarısında bulunarak, “Rusya, Britanya özel servislerine mensup ve resmen beyan edilmemiş personelin topraklarımızdaki faaliyetlerine müsamaha göstermeyecektir” açıklamasını yaptı.