Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı
TT

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya çapında koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor: Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin’deki ofisinin Aralık ayı sonunda salgının başladığını bildirmesinden bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya çapında en az 1 milyon 119 bin 590 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
AFP haber ajansı tarafından dün (Salı) resmi kaynaklara dayandırılarak hazırlanan verilere göre, tüm dünyada 40 milyon 416 bin 800'den fazla vaka kaydedilirken, en az 27 milyon 791 bin kişi koronavirüsten iyileşti.
ABD, 220 bin 134 ölümle dünya çapında koronavirüsten en çok etkilenen ülke olurken onu, Brezilya (154 bin 176), Hindistan (115 bin 197), Meksika (86 bin 338) ve Birleşik Krallık (43 bin 726) izliyor.
AFP haber ajansına göre, Çin’de üst düzey bir hükümet yetkilisi dün (Salı) yaptığı açıklamada, farklı ülkelerden 60 bin kişinin 4 klinik deney kapsamında Kovid-19’a karşı geliştirilen Çin test aşılarını yaptırdığını belirterek, gönüllülerden hiçbirinin yan etki göstermediğini vurguladı.
Geçen yıl Aralık ayının sonunda Kovid-19’un ilk kez ortaya çıktığı Çin, salgını kontrol altına almayı başardı ve en fazla aşı geliştirme araştırması yapan ülkelerden biri oldu.
Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili olan Tian Baogo, gazetecilere yaptığı açıklamada, "4 aşının (Çin) üçüncü aşama klinik deneyleri ilerleme kaydediyor. Bu deneylerin bir parçası olarak yaklaşık 60 bin gönüllüye Kovid-19’a karşı deneysel bir aşı yapıldı ve ciddi bir yan etki bildirilmedi” dedi. Klinik deneylerdeki üçüncü aşama, aşı onayına başvurmadan önceki son aşama olarak kabul ediliyor. Sinovac ve Sinopharm da dahil olmak üzere birçok Çinli şirket Kovid-19’a karşı bir aşı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. İki dev şirket (Sinovac ve Sinopharm), deneysel aşılarının testlerini yurtdışında özellikle Brezilya, Endonezya ve Türkiye'de yapmak için harekete geçti.
Tian açıklamasında, ​​"Çin'de çok az sayıda yeni vakalar kaydedildiği için deneylerin üçüncü aşamasını yürütmek için ülkedeki koşullar artık elverişli değil" ifadelerini kullandı.

Arjantin bir milyon vaka sınırını aştı 
Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre Arjantin Pazartesi günü Güney Amerika'da bir milyon vaka sınırını aşan ikinci ülke oldu. Arjantin Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü 12 bin 982 koronavirüs vakasının kaydedildiğini duyurdu. Böylece ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 2 bin 662 vakaya yükselirken ülke, dünyada en fazla vaka kaydeden beşinci ülke oldu.
Bununla birlikte, Pazartesi (19 Ekim) günü açıklanan resmi rakamlara göre son 24 saatte ülkede 12 bin 982 kişi virüse yakalanırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 26 bin 700’e yükseldi. Brezilya, Güney Amerika'da geçtiğimiz Haziran ayında bir milyon koronavirüs vaka sınırını aşan beşinci ülke olmuştu. O zamandan beri ülkedeki vaka sayısı, 8,1 milyon vaka kaydeden ABD ve 7,5 milyon vaka kaydeden Hindistan'ın ardından 5,2 milyonun üzerine çıktı.

Kanada'da ve Hindistan'da durum
Reuters haber ajansı, Kanada’da koronavirüs vakalarının Mart ayında görülmesinden bu yana vakaların 200 bini aştığını ve ülkenin ikinci dalganın birincisinden daha şiddetli olmasını beklediğini bildirdi. Hükümet verilerine göre ülkede Kovid-19 kaynaklı 18 yeni ölümün ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bin 778’e yükseldi. Ayrıca, koronavirüs vakaları 3 bin 289 yeni vaka ile toplam 201 bin 437 vakaya ulaştı.
Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkenin yaklaşık son üç aydır en düşük seviyede vaka kaydettiğini belirtirken, vakaların Eylül ayındaki zirve rakamlara göre azalmaya devam ettiğini kaydetti. Son 24 saatte 46 bin 790 vaka kaydeden Hindistan’da toplam vaka sayısı yaklaşık 7,6 milyona yükseldi. Hindistan, ABD’den sonra dünya çapında en fazla vaka kaydeden ikinci ülke oldu. Ülkede Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 587 yeni ölümle 115 bin 197'ye yükseldi.
Uzmanlar, Hinduların geleneksel bayramı ve bu ay ve Kasım ortasındaki tatiller yaklaşırken Hindistan'da vakaların artabileceği konusunda uyarıda bulundu.



ABD istihbaratı: “İran, İslam Devrimi sonrası en zayıf döneminde”

İran ekonomisi ABD ambargosunun da etkisiyle güçlük çekerken, Washington yönetimi askeri operasyon tehditlerini sürdürüyor (AFP)
İran ekonomisi ABD ambargosunun da etkisiyle güçlük çekerken, Washington yönetimi askeri operasyon tehditlerini sürdürüyor (AFP)
TT

ABD istihbaratı: “İran, İslam Devrimi sonrası en zayıf döneminde”

İran ekonomisi ABD ambargosunun da etkisiyle güçlük çekerken, Washington yönetimi askeri operasyon tehditlerini sürdürüyor (AFP)
İran ekonomisi ABD ambargosunun da etkisiyle güçlük çekerken, Washington yönetimi askeri operasyon tehditlerini sürdürüyor (AFP)

Amerikan istihbaratı, son protestolarla birlikte Tahran yönetiminin gittikçe zayıfladığını öne sürüyor.

New York Times'ın (NYT) aktardığına göre ABD istihbaratı, İran yönetiminin 1979 İslam Devrimi sonrasındaki en zayıf döneminde olduğunu savunuyor. 

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla gazeteye konuşan yetkililer, Tahran yönetiminin zayıfladığına dair istihbarat raporlarının ABD Başkanı Donald Trump'a sunulduğunu söylüyor. 

Raporlarda, protestolarla sarsılan ülkenin ekonomisinin "tarihindeki en zayıf dönemden" geçtiği belirtiliyor. 

Trump, İran riyalinin döviz karşısında çakılmasıyla 28 Aralık'ta patlak veren eylemlerde, göstericilerin vurulması veya idam edilmesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmuş, daha sonra operasyonu askıya almıştı.

Tahran yönetimiyse her türlü saldırıya "geniş kapsamlı" karşılık verileceği uyarısında bulunmuştu. 

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, "Trump'ın İran'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini" belirtiyor. 

NYT'nin analizinde, İran'ın birçok bölgesine yayılan protestoların hız kaybettiği ancak Tahran yönetiminin içine düştüğü zor durumdan çıkmakta güçlük yaşadığı yorumu paylaşılıyor. 

Devletin protestoları bastırmak için sert önlemlere başvurmasının "geniş kitleleri yönetime karşı daha da mesafeli hale getirdiği" ifade ediliyor.

İran devleti eylemlerdeki can kaybına dair ilk açıklamayı 21 Ocak'ta yapmıştı. Güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu. 

Ancak ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), gösterilerde çıkan olaylarda 5 bin 848 kişinin hayatını kaybettiğini, 41 bin 283 kişinin gözaltına alındığını savunmuştu.

Amerikan Time dergisiyse İran Sağlık Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde can kaybının 30 bini bulduğunu iddia etmişti. 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Tahran'da dün valilerle yaptığı toplantıda, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, önceliğinin halkın temel ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Pezeşkiyan, eylemlerin başından beri göstericilere diyalog çağrısı yapmış ancak uzun süre protestoların dindirilmesini sağlayamamıştı. 

Aynı toplantıda İran İçişleri Bakanı İskender Mumini de halkın sesinin her zaman duyulduğunu ve bu nedenle protestolara sağduyuyla yaklaşıldığını savunmuş, "Gösteriler doğal bir şekilde sürerken, düşmanlar tarafından şiddet eylemlerine dönüştürüldü" demişti.

Diğer yandan Trump askeri operasyon da dahil tüm seçenekleri açık tutarak Ortadoğu'ya askeri yığınağı artırıyor.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi 25 Ocak'taki haberinde, son haftalarda Birleşik Krallık ve ABD'deki hava üslerinden Ürdün'e çok sayıda F-15'in bölgeye gönderildiğini aktarmıştı. 

Ayrıca Amerikan donanmasına ait uçak gemisi USS Abraham Lincoln ve ona eşlik eden üç muhrip, geçen hafta başında Güney Çin Denizi'nden ayrılıp Basra Körfezi'ne doğru yola çıkmıştı.

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Times of Israel'e (ToI) konuşan bir askeri yetkili, Lincoln saldırı grubunun 23 Ocak itibarıyla Hint Okyanusu'na ulaştığını söylemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Iran International, Haaretz


Rus mahkemesi itiraf etti: “Karadeniz’deki amiral gemisini Ukrayna vurdu”

Moskva'da 16 adet Vulkan gemisavar füzesi ve bir adet S-300 hava savunma sistemi yer alıyordu (@Osinttechnical/X)
Moskva'da 16 adet Vulkan gemisavar füzesi ve bir adet S-300 hava savunma sistemi yer alıyordu (@Osinttechnical/X)
TT

Rus mahkemesi itiraf etti: “Karadeniz’deki amiral gemisini Ukrayna vurdu”

Moskva'da 16 adet Vulkan gemisavar füzesi ve bir adet S-300 hava savunma sistemi yer alıyordu (@Osinttechnical/X)
Moskva'da 16 adet Vulkan gemisavar füzesi ve bir adet S-300 hava savunma sistemi yer alıyordu (@Osinttechnical/X)

Rusya, Karadeniz'deki sancak gemisinin Ukrayna tarafından batırıldığını ilk kez itiraf etti.

Bağımsız Rus medya kuruluşu Mediazona'ya göre Moskova'daki bir askeri mahkeme, Ukrayna Donanması'nın 406. Topçu Tugayı'nın komutanı Albay Andrey Şubin hakkında, Rusya'ya ait Moskva kruvazörünü batırdığı ve Amiral Essen adlı fırkateyne saldırıda rol oynadığı iddiasıyla gıyaben müebbet hapis cezası verdi.

Mahkemenin 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki amiral gemisi Moskva'nın füze saldırısıyla batırıldığı bildirildi. 

Açıklamada, saldırı sonucu gemideki 20 mürettebatın hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı ve 8 kişinin de kaybolduğu ifade edildi. Kruvazörün, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı düzenlediği operasyonun bir parçası olmadığı da savunuldu. 

Mediazona ve CNN, askeri mahkemenin verdiği bilgilerin Kremlin'in resmi açıklamasıyla çeliştiğine dikkat çekerek metnin kısa süre içinde resmi siteden kaldırıldığını yazıyor. 

CNN'in irtibata geçtiği askeri mahkemenin sözcüsü İrina Zirnova, durumla ilgili yorum yapmayı reddetti. Rus ordusu da Amerikan medya kuruluşunun yorum taleplerine yanıt vermedi. 

Ukraynalı yetkililer, Karadeniz'deki Rus kruvazörü Moskva'yı 13 Nisan 2022'de Neptün füzeleriyle vurduklarını ve gemide yangın çıktığını iddia etmişti.

Kremlin ise aynı gün gemide yangın çıktığını doğrulamış fakat kruvazörün yüzer durumda olduğunu iddia etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, ertesi gün yapılan açıklamada alevlerin güvertedeki mühimmatları patlattığını, mürettebatın gemiyi terk etmek zorunda kaldığını ve kruvazörün fırtınalı deniz koşulları nedeniyle kıyıya çekilirken battığını öne sürmüştü.

Öte yandan Moskva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşın ilk gününde, Rus ordusunun Yılan Adası'ndaki Ukraynalı askerlere düzenlediği saldırıda da yer almıştı.

Saldırıda Ukraynalı askerlerden biri Rusların teslim olma çağrısına "Rus savaş gemisi, s***ir git!" diyerek karşı çıkmış, daha sonra kruvazör adayı bombalamış ve Ukraynalı askerler esir alınmıştı. İki taraf arasındaki esir değişimiyle serbest bırakılan ve telsizdeki konuşmayı yapan Roman Hribov adlı askereyse madalya verilmişti.

CNN'in analizinde, Kremlin yönetiminin "özel askeri operasyon" diye adlandırdığı Ukrayna işgaliyle ilgili Rusya'da yapılan haber ve kamuoyu açıklamalarına sansür uyguladığına dikkat çekiliyor. 

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi'nin 21 Ocak'taki raporunda, Rusya'da savaşın başından bu yana en az 27 gazetecinin Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili yaptığı haberler nedeniyle hapis cezası aldığı bildirilmişti. Bu kişilerden dördünün serbest bırakıldığı, ikisinin sınır dışı edildiği birininse yaşamını yitirdiği aktarılmıştı. 

Independent Türkçe, CNN, Mediazona


İtalyan köyü turistleri bariyerlerle durduracak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

İtalyan köyü turistleri bariyerlerle durduracak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

İtalya'nın Alpler'deki köyü, yamaçlarını dolduran özçekim yapan turist akınını engellemek için bariyerler kuruyor.

Güney Tirol'de Avusturya sınırına yakın bir kasaba olan Funes, yemyeşil çayırları ve dağ zirvesi manzaraları sosyal medyada viral hale geldiğinden beri binlerce yabancı turisti kendine çekiyor.

Bir zamanlar doğa yürüyüşçülerinin uğrak noktası olan bu İtalyan köyü artık Santa Maddalena kilisesinin önünde gün batımı fotoğrafı çekmeye gelen günübirlik ziyaretçileri ağırlıyor.

15. yüzyıldan kalma kilise, Odles sıradağlarının önündeki dar bir yolda.

Sadece 2 bin 500 kişinin yaşadığı kasabanın sakinleri, ziyaretçi sayısındaki ani artışın ardından trafik sıkışıklığı, izinsiz giriş ve çöp atma vakaları yaşandığını bildiriyor.

Şimdiyse yeni bariyerler, mayıstan kasıma kadar olan yaz sezonunda yola yalnızca sakinlerin erişmesini sağlayacak.

Günübirlikçiler bunun yerine başka bir yere park etmek ve dağ manzarasına ulaşmak için patikadan 15 dakika yukarı yürümek zorunda kalacak.

Belediye meclisinin sosyal refah şefi Roswitha Moret Niederwolfsgruber şunları söyledi:

Ne pahasına olursa olsun o fotoğrafı istiyorlar.

Hiç saygıları yok, insanların bahçelerine giriyorlar ve arabalarını istedikleri yere bırakıyorlar... Artık bunu yaşamıyoruz.

Yeni bariyerler, Santa Maddalena manzara noktasına ziyaretçi akışını daha etkin bir şekilde kontrol etmek için üç yıl önceki denemeye kıyasla yolun daha yukarısına yerleştirilecek.

Funes'in özellikle Çin'deki sosyal medya kanallarındaki popülaritesinin, 2005'te Çinli bir operatörün sim kartlarına kilisenin görüntüsünü basmasından kaynaklandığına inanılıyor.

Bazı sosyal medya fenomenleri, Funes'in yamaçlarının cep telefonlarındaki dağ emojisine ilham verdiğini iddia ediyor.

Belediye meclisi ayrıca park ücretlerini 4 euro'dan bilinmeyen bir miktara çıkaracak.

Funes, viral olduktan sonra turistlere karşı harekete geçen ilk Alp köyü değil.

2023'te Avusturya'nın Hallstatt kasabası, bölgenin göl kenarındaki manzarasını engelleyen ahşap çitler inşa ederek aşırı turizme karşı mücadelesini artırmıştı.

Salzkammergut Dağları'nın eteklerindeki kasabaya yerleştirilen iki çit, Hallstatt'ın ünlü özçekim fonunun manzarasını kısmen engellemişti.

Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Hallstatt, çarpıcı manzarasının Disney'in popüler filmi Karlar Ülkesi'ndeki (Frozen) Arendelle Krallığı'na ilham verdiği söylentisi yayıldığından beri yılda bir milyondan fazla turisti ağırlıyor.

Independent Türkçe