ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Şarku’l Avsat’a konuştu: Seçimler, İran'a uygulanan yaptırımları etkilemeyecek

Abrams: Tahran, Trump'ın hamlelerinin durması için seçimi kazanamamasını umuyor.

ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams geçen ay ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade verdi. (Reuters)
ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams geçen ay ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade verdi. (Reuters)
TT

ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Şarku’l Avsat’a konuştu: Seçimler, İran'a uygulanan yaptırımları etkilemeyecek

ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams geçen ay ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade verdi. (Reuters)
ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams geçen ay ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade verdi. (Reuters)

ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, başkanlık yarışındaki Demokrat aday Joe Biden’ın seçimleri kazanması halinde ABD’nin ‘İran’ın davranışlarını değiştirmek için’ izlediği stratejinin ve uyguladığı yaptırımların ‘bir anda değişmeyeceğini’ söyledi.
Abrams, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda İran’daki bazı çevrelerin, Başkan Trump’ın başkanlık seçimini kaybetmesi halinde ABD’nin İran’a uyguladığı tüm yaptırımların ve izlediği stratejinin sona ereceğini düşündüklerini ancak bunun yanlış bir düşünce olduğunu belirtti. Böyle bir şeyin mümkün olmayacağını vurguladı. Abrams, “İran rejimine karşı geniş çaplı bir yaptırım ve tedbir yelpazesine sahibiz” ifadelerini kullandığı açıklamasında bir sonraki ABD başkanının kim olacağına bakılmaksızın yaptırımların İran rejiminin davranışı değişene kadar yürürlükte kalmasını ve işe yaramasını umduklarını kaydetti.
ABD’deki başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala, bu ay içinde İran’a daha fazla yaptırım uygulandığına dikkat çeken Abrams, seçimlerin ardından İran’a karşı daha fazla yaptırım uygulanabileceğini ima etti. Yakın bir tarihte gerçekleştirdiği ve İran dosyasının ele alındığı Avrupalı ülkelere yönelik ziyaret turuna işaret eden Abrams, ABD’nin müttefikleri Almanya ve İngiltere'de yapılan görüşmelerin çoğunun ‘duyurusunun yapılmayacağını’ belirterek “Müttefiklerimizle sürekli temas halinde kalacağız” ifadelerini kullandı.
Abrams, ABD başkanlık yarışındaki Demokrat aday Joe Biden'ın nükleer anlaşmaya dönme planı, ABD’nin İran’a uyguladığı ‘azami baskı’ politikasının geleceği ve mevcut yaklaşımdan farklı bir yol seçme olasılığı hakkındaki soruya şu yanıtı verdi:
“İran’ın ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasını beklediğini düşünüyorum. Çünkü seçimlerden sonra (ABD’nin izlediği) azami baskı politikasının sona ereceğine inanıyorlar. Demokrat aday eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kazanması halinde İran rejimine karşı izlenen azami baskı politikasının, onun tüm kötü davranışlarına son verebilecek çok güçlü bir araç olduğunun farkına varmasını umuyoruz. Eğer Başkan Trump yeniden seçilirse bu politikayı izlemeye devam edeceğiz.”
Azami baskı politikasının, ‘İran para biriminin, 1 doların 300 bin İran riyaline denk geldiği seviyelere gerilemesi gibi büyük sonuçları olduğunu’ belirten Abrams, Trump’ın tutumunu sürdürmesi halinde beklenen sonuca ulaşılacağını söyledi. İranlıların bir an önce yeni bir anlaşma yapmak için hareket geçeceklerini çünkü önümüzdeki dört yıl daha bu baskının uygulanmasına dayanamayacaklarını vurguladı.

Abrams sözlerine şöyle devam etti:
“ABD’nin uyguladığı politikanın hedeflerine ulaşmada başarılı olduğunu düşünüyorum. Eğer planımızı sürdürürsek İranlıları yeni ve kapsamlı bir anlaşma yapmaya itebiliriz.”
 Abrams ayrıca Hamas ve Hizbullah’a atıfla “Tahran yanlısı terörist gruplara verilen mali destek de bu politikadan etkilenerek azaldı” dedi.
Bununla birlikte ABD yönetiminin Tahran ile temasa geçtiği iddialarını yalanlayan Abrams konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Ne tartışma ne de görüşme gibi bir istekleri yok. Burada (Fransa) Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çabalarını ve önerilerini hatırlayalım. Ne var ki İran rejimi, ciddi bir diyalog girişiminde bulunmak istemiyor. Kendisine verilen tüm fırsatları, yaptırımların kaldırılacağını umarak zaman kazanmak için kullandı. Şimdi ise elinde son bir umut kaldı. O da ABD başkanlık seçimleri.”
ABD ile Avrupa ülkeleri arasında nükleer anlaşmayla ilgili yaşanan anlaşmazlığa ilişkin de açıklamalarda bulunan Abrams konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:
“Avrupalılar, mevcut nükleer anlaşmayı İran'la yapılmış iyi bir uzlaşma olarak görüyorlar. Fakat Washington aksini düşünüyor. ABD’ye göre anlaşma, İran'ın nükleer silah edinmesine engel olmak yerine bu yolda izleyeceği bir harita haline geldi. Tüm kısıtlamalar önünde sonunda sona erecek. Bu yüzden İran'ın eylemlerinin tehlikeli olduğunu kabul etsek bile anlaşma konusunda aramızda bir anlaşmazlık söz konusu. Bununla birlikte Avrupalılar, İran konusunda bizimle aynı endişeleri paylaşıyorlar. Zira İran rejiminin eylemlerinin çoğu tehlikelidir.”
Avrupalıların nükleer anlaşmanın ‘İran'ı biraz olsun baskı altında tuttuğuna’ inandıklarını belirten Abrams, “Ama bize göre nükleer anlaşma, İran'ın bölgedeki terörist faaliyetlerini ve füze programını kapsamıyor. İyi bir anlaşma değil. Bu yüzden yeni ve kapsamlı bir anlaşmayı masaya yatırmak istiyoruz” dedi.
Abrams, Avrupa’nın ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Washington'ın İran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden etkinleştirilmesi ve silah ambargosunun uzatılmasına ilişkin yasal hakkı ile ilgili tutumuna ilişkin olarak şunları söyledi:
“Washington’ın BM kararları, nükleer anlaşma, BMGK’nın 2231 sayılı kararı ve yaptırımların yeniden etkinleştirilmesi konularında konuşma hakkına sahip olduğuna olan inancı tamdır.”
Avrupa'nın İran'a silah satışını yasaklayan özel yasalara sahip olduğuna işaret eden Abrams, Washington’ın ABD yasaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde İran'a silah satışını önlemek için çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi. Abrams, bu yasaları ihlal etmek, İran’a silah satmak veya İran'dan silah satın almak isteyenlerin, ABD’nin yaptırımları ile karşı karşıya kalacakları’ uyarısında bulundu.
ABD yaptırımlarının herkesin İran ve Venezuela ile çalışmaktan vazgeçmelerini sağladığını söyleyen Abrams sözlerini şöyle sürdürdü:
“Venezuela’dan petrol satın alan kimseyi bulamazsınız. Çinli, Rus veya Yunan gemilerini de göremezsiniz. Tüm ülkeler Venezuela ile çalışmalarını sonlandırdı. Sadece İran gemilerini görürsünüz. Bu gemilerin çoğu da genellikle düşük kapasiteliler. Yaptırımları ihlal eden herkesin peşine düşeceğiz. Venezuela, İran'a petrol veya altın karşılığında petrol veriyor. İranlılar, Venezuela'nın kendilerinden altın karşılığında doğalgaz satın aldığını kabul ediyorlar. Bununla birlikte İranlılar altını paraya çevirmek istiyorlar. Bu iki ülke arasında hali hazırda bir iş birliği söz konusu. Biz bu iş birliğini en düşük seviyeye çekmek istiyoruz.”

ABD’li diplomat, Venezuela'daki İran ve Hizbullah milislerinin varlığıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Hizbullah milislerinin Venezuela’nın yanı sıra Brezilya ve Kolombiya gibi diğer bazı ülkelerdeki varlığını yakından izliyoruz.  Venezuela'da İranlı milisler var. Bu varlığın, terörist faaliyetler için ülkede üsler kurup kuramayacağından emin olmak istiyoruz.  İran rejimine söz konusu varlığı terörist faaliyetlerde bulunmasının veya bu tip faaliyetlerle etkileşim içinde olmasının hoş görülmeyeceğini, Venezuela'nın tüm Latin Amerika’yı etkileyebilecek terörist faaliyetlerin üssü olmasına izin vermeyeceğimizi açıkça ifade ettik.”



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.