Türkiye, İdlib’in güneyindeki güçlerini desteklemeye devam ediyor

İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye yolundaki Urum el-Coz beldesine doğru yol alan Türk askeri konvoyu. (AFP)
İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye yolundaki Urum el-Coz beldesine doğru yol alan Türk askeri konvoyu. (AFP)
TT

Türkiye, İdlib’in güneyindeki güçlerini desteklemeye devam ediyor

İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye yolundaki Urum el-Coz beldesine doğru yol alan Türk askeri konvoyu. (AFP)
İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye yolundaki Urum el-Coz beldesine doğru yol alan Türk askeri konvoyu. (AFP)

TSK, İdlib’in güneyindeki gözlem noktalarına yönelik desteğini sürdürüyor. Türkiye, bölgedeki gözlem noktalarından bazılarını Hama kırsalındaki Mork şehrinden bu bölgeye taşınmıştı. Ayrıca iki gündür Rus hava saldırılarının devam ettiği Cebel ez-Zaviye bölgesindeki Kokfin köyü yakınlarındaki askeri üsse de destek gönderdi.
Diğer yandan Rus güçleri, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) en büyük bileşeni olan YPG’yi Haseke sınırından uzaklaştırdı.
TSK, İdlib'in kuzey kırsalındaki Kefer Lusin geçidinden dün şafak vakti, aralarında lojistik malzeme yüklü kamyonlar, inşaat teçhizatı, yakıt tankları, asker taşıyan otobüsler ve mühimmat yüklü araçlar da dahil 35'ten fazla zırhlı aracın yer aldığı üç askeri konvoyu geçirdi. Yeni takviyeler, İdlib'in güney kırsalının ayrı bölgelerinde konuşlanmış Türk askeri üslerine ve gözlem noktalarına dağıtıldı.
Ayrıca geçtiğimiz salı günü Türk kuvvetlerine ait 50'den fazla askeri araç, kuzey Hama kırsalındaki Morek'teki dokuzuncu gözlem noktasından İdlib'in güney kırsalındaki Kokfin köyü yakınlarındaki yeni askeri üsse geçti. TSK, 15 Ekim'de İdlib'in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye'deki Kokfin köyü yakınlarındaki yüksek stratejik bir tepeye askeri üs kurdu.
Türk kaynaklar, Moskova ile yapılan anlaşmaya göre güçlerin Suriye'nin kuzeybatısındaki gerilimi azaltma bölgesine güçlerini yeniden yerleştirme sürecinde Suriye rejiminin kontrolündeki noktalardan çekilmesinin beklendiğini aktardı. Ayrıca İdlib'in doğu kırsalındaki Sermin şehrinden batı kırsalındaki Atarib şehrine kadar rejim güçleri ile muhalifleri ayıran ileri noktalara konuşlanılması bekleniyor.
Rus savaş uçakları ise ardı ardına iki gündür göç etmek zorunda kalan çok sayıda kişinin Cebel ez-Zaviye’deki er-Rami köyüne saldırılar düzenliyor. Morek kontrol noktasından ve Hama'nın kuzeyindeki Maar Hattat ve Şir Magar noktalarından çekilme hazırlıkları Hama ve güney İdlib'in kuzey ve batı kırsal kesimlerindeki binlerce ailenin evlerine dönme umutlarını yok etti. Türk yetkililer, rejim güçlerini söz konusu noktaların ötesine çekilmeye zorlama sözü verdi.
Muhalif bir aktivist sokakta iki farklı görüş olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:
“Bazıları geri dönme umudunu yitirdi. Diğer taraf ise geri çekilmenin özellikle de Türk kuvvetlerinin Cebel ez-Zaviye'ye geçmesiyle askeri bir harekatın başlangıcı olabileceğine inanıyor.”



Kremlin, Noel ateşkesini Ukrayna ile yapılacak barış anlaşmasına bağlıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (AFP)
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (AFP)
TT

Kremlin, Noel ateşkesini Ukrayna ile yapılacak barış anlaşmasına bağlıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (AFP)
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov (AFP)

Kremlin bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın önerdiği Noel ateşkesinin bir barış anlaşmasına varılıp varılamayacağına bağlı olacağını belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin olarak, “Şu anda soru, ABD Başkanı Donald Trump’ın da söylediği gibi bir anlaşmaya varıp varamayacağımızdır” dedi.

Peskov, Ukrayna’nın ‘kısa vadeli ve sürdürülemez çözümlere’ odaklanması durumunda Rusya’nın bu ateşkese katılmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Peskov, “Biz barış istiyoruz, Ukrayna’ya nefes alma ve savaşa devam hazırlığı yapma fırsatı tanıyan bir ateşkes değil… Bu savaşı sona erdirmek, hedeflerimizi gerçekleştirmek, çıkarlarımızı güvence altına almak ve gelecekte Avrupa’da barışı sağlamak istiyoruz. İşte buna odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, Moskova’nın henüz ABD ve Avrupa yetkililerinin Ukrayna’ya sunduğu NATO benzeri güvenlik garantilerine ilişkin detayları görmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise dün yaptığı açıklamada, özellikle enerji altyapısına yönelik saldırıların Noel döneminde durdurulmasını öngören ateşkes fikrini desteklediklerini bildirdi.

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşıyla ilgili görüşmelerde toprakla ilgili herhangi bir taviz vermeyeceklerini belirtti. Şarku’l Avsat’ın Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’tan aktardığına göre Ryabkov, Donbas, Kırım ve Moskova’nın Novorossiya olarak adlandırdığı bölgelerden söz etti.

Ryabkov ayrıca, Moskova’nın henüz ABD, Ukrayna ve Avrupa Birliği’nin (AB) Berlin’de vardığı anlaşmalardan haberdar olmadığını ifade etti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de dün, 10 Avrupa ülkesinin liderleri ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ve Ukrayna arasındaki görüşmeleri desteklemek amacıyla bir araya geldi.


Sidney saldırısının faillerinden biri Hindistan uyruklu

TT

Sidney saldırısının faillerinden biri Hindistan uyruklu

Adli tıp uzmanları, Sydney'deki Bondi Plajı'nda silahlı saldırganların ateş açtığı köprüde duruyor (EPA)
Adli tıp uzmanları, Sydney'deki Bondi Plajı'nda silahlı saldırganların ateş açtığı köprüde duruyor (EPA)

Hindistan yetkilileri, Sidney'deki Bondi Plajı'nda düzenlenen Yahudi etkinliğinde 15 kişinin ölümüne yol açan toplu katliamın faillerinden biri olan 50 yaşındaki Sajid Akram'ın aslen Haydarabadlı olduğunu doğruladı.

Hindistan'ın güneyindeki Telangana eyalet polisi yaptığı açıklamada, "Sajid Akram aslen Hindistan'ın Haydarabad şehrindendir. 1998 Kasım ayında, yaklaşık 27 yıl önce iş aramak için Avustralya'ya göç etti" denildi.

Hindu gazetesi, yetkililerin Akram'ın Hindistan'ı en son 2022'de ziyaret ettiğini ve ilk soruşturmaların ülke içinde herhangi bir yerel bağlantı tespit edemediğini söylediğini belirtti. Yetkililer ayrıca Akram'ın 1998'de öğrenci vizesiyle Avustralya'ya göç ettiğini ve o zamandan beri Hindistan'a nadiren geldiğini ifade etti.

Sajid Akram ve oğlu Naveed, Yahudi Hanuka kutlamasını hedef alan toplu bir silahlı saldırıda 15 kişiyi öldürdü. Yetkililer saldırıyı Yahudi karşıtı bir terör eylemi olarak nitelendirdi, ancak saldırganın daha derin motivasyonları hakkında şimdiye kadar çok az ayrıntı verdi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Sydney'deki saldırganla yüzleşen kahraman Ahmad el-Ahmed ile görüşmek üzere bugün Sydney'in güneyindeki St. George Hastanesi'ni ziyaret etti; bu arada kahramanın ilk video mesajı internette dolaşmaya başladı.

Ziyaretin ardından gazetecilere konuşan Avustralya Başbakanı, el-Ahmed ile görüşmenin "büyük bir onur" olduğunu söyledi. Sözlerine şöyle devam etti: "O gerçek bir Avustralya kahramanı, büyük bir alçakgönüllülük sahibi insan ve bana, gözlerinin önünde yaşanan vahşetleri izlerken aklından geçenleri anlattı."

Başbakan sözlerine şöyle devam etti: "Harekete geçme kararı aldı ve cesareti, tüm Avustralyalılar için bir ilham kaynağı."

Başbakan ayrıca, Suriye'den Avustralya'yı ziyaret eden dükkan sahibinin anne ve babasıyla görüştüğünü belirterek, "Onlar gururlu anne babalar" dedi.

Bu sabah erken saatlerde, Ahmed el-Ahmed'in hastane yatağından Arapça konuşurken çekilmiş bir videosu sosyal medyada yayılmaya başladı.

Videoda, "herkesin çabalarını takdir ettiğini" söyledi.

Avustralya polisi dün yaptığı açıklamada, Bondi Plajı'ndaki saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen iki silahlı saldırganın (baba ve oğlu) kullandığı araçta iki DEAŞ bayrağı ve bombalar bulunduğunu açıkladı.


Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki stratejik şehir Kupiansk'ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu

(foto altı) Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk şehrinde Rus bayrağıyla poz veren bir asker (Arşiv – Reuters)
(foto altı) Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk şehrinde Rus bayrağıyla poz veren bir asker (Arşiv – Reuters)
TT

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki stratejik şehir Kupiansk'ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu

(foto altı) Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk şehrinde Rus bayrağıyla poz veren bir asker (Arşiv – Reuters)
(foto altı) Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk şehrinde Rus bayrağıyla poz veren bir asker (Arşiv – Reuters)

Rusya bugün yaptığı açıklamada, kuzeydoğu Ukrayna’daki stratejik şehir Kupiansk’ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bu açıklama, Ukrayna güçlerinin son dönemde şehrin bazı mahallelerini geri aldığını açıklamasının ardından geldi.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS, bölgedeki Rus Zapad askeri grubunun sözcüsünün “Kupiansk şehri beşinci Rus ordusunun kontrolü altında” ifadesini aktardı.

Rusya, geçtiğimiz kasım ayında Kupiansk’ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurmuş, ancak AFP’ye göre Ukrayna daha sonra şehrin bazı mahallelerini yeniden kontrol altına aldığını açıklamıştı.

Bu arada Ukrayna ordusu bugün yaptığı açıklamada, 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın başından bu yana öldürülen ve yaralanan Rus askeri personel sayısının, son 24 saatte öldürülen veya yaralanan bin 150 kişi dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 190 bin 620’ye yükseldiğini duyurdu.