Yemen’e uluslararası yardımların Aden’deki Merkez Bankası üzerinden sağlanması çağrısı yapıldı

Aden’deki Merkez Bankası
Aden’deki Merkez Bankası
TT

Yemen’e uluslararası yardımların Aden’deki Merkez Bankası üzerinden sağlanması çağrısı yapıldı

Aden’deki Merkez Bankası
Aden’deki Merkez Bankası

Yemen hükümeti uluslararası toplumu, ulusal para biriminin (riyal) değerini artırmak ve bankanın bankacılık piyasasının hareketlerini kontrol edilmesini sağlamak amacıyla yardım ve projelerin fon transferlerini Aden’deki Merkez Bankası aracılığıyla gerçekleştirmeye çağırdı.
Yemen Planlama ve Uluslararası İş birliği Bakanı Necib el-Avec, Dünya Bankası yetkilileriyle birlikte resmi açıklamalarda bulundu. Bakan, Husilerin meşruiyete yönelik darbe gerçekleştirdiği son beş yıl içerisinde Yemen ekonomisinin yüzde 50 oranında düşüş yaşadığını kaydetti.
Bakan Avec, Dünya Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Ferid Bilhac ile videokonferans yöntemiyle görüştü. İşletme giderlerindeki büyük farkın azaltılmasına katkıda bulunacak, banka projelerinin uygulanmasında kanıtlanmış yetkinliğe sahip ulusal kurumların rolünün güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Necib el-Avec, Dünya Bankası’nın Yemen’de faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları için şeffaf bir değerlendirme ve izleme mekanizması sağlamasının önemini vugruladı.
Yemenli Bakan, bağışçıların ve uluslararası kuruluşların ‘şeffaflık ve kredi kontrol standartlarını dikkate alarak’, yardım transfer kanallarını Yemen Merkez Bankası aracılığıyla birleştirmesi, bankanın parasal yeteneklerini geliştirmek ve ‘para birimini destekleme, döviz istikrarını sürdürme rolünü’ yerine getirmesini sağlamak için Yemen riyaliyle iş yapması gerektiğine dikkat çekti.
Bakan Avec, Yemen’deki savaş ve çatışma koşulları nedeniyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) son beş yıl içerisinde yaklaşık yüzde 50 oranında küçüldüğüne dikkat çekerken, “Ekonomik kayıp 88 milyar doları aştı” dedi. Yemen’deki 3,6 milyon sığınmacının da devlet için ek bir yük haline geldiğini kaydeden Bakan, Yemen riyalinin yüzde 180 değer kaybettiği bilgisini paylaştı.
Dünya Bankası’ndan bir ekip daha önce yaptığı açıklamada, Mart 2021’de 371 milyon dolarlık bir maliyetle eğitim, sosyal koruma ve entegre kentsel hizmetler projelerini kapsayacak şekilde onaylanacak olan Yemen’e tahsis edilmiş bir projeyi yönettiğini duyurmuştu.
Bu çerçevede eğitim projelerinin ‘öğretmenler için 44 milyon dolarlık teşvik ödemesini, 34 milyon dolarlık okul beslenme programını, 16 milyon dolarlık etüt materyali alımı ve dağıtım faaliyetini, 14 milyon dolarlık okulların ve sağlık tesislerinin yeniden inşası ve restorasyonu faaliyetini ve 13 milyon dolarlık eğitim sistemlerinin kapasitelerinin artırılması çalışmalarını ’ içermesi bekleniyor. Sosyal koruma projesine 200 milyon dolar ve Yemen’in 16 ilinde etkin olan ve yaklaşık 2,4 milyon kişiye hizmet veren entegre kentsel hizmetler projelerine de 50 milyon dolar bitçe ayrılması bekleniyor.
Resmi kaynaklar, Planlama ve Uluslararası İş birliği Bakanı Necib el-Avec’in Eğitim Bakanı Abdullah Lemles ile Dünya Bankası Bölge Direktörü Marina Weiss, Yemen Ofisi Müdürü Tania Meyer ve Dünya Bankası’nın Yemen’deki ofisinin teknik ekibi ile görüştüğünü aktardı. Kaynaklar, tarafların Yemen’deki projelerin tam bir değerlendirmesini yaptıklarına dikkat çektiler.
Yemen resmi ajansı SABA’nın haberine göre hükümet ekibi, Dünya Bankası yetkilileriyle ‘her iki taraftan ekiplerin toplantı sonuçlarının ayrıntılarını tartışması, hükümet ekibinin tüm notlarını ele alması için daha fazla toplantı düzenleme’ konusunda uzlaşı sağladı.
Aynı şekilde Bakan Necib el-Avec, geçici başkent Yemen’de Dünya Bankası’nın bir ofisinin açılmasının önemine dikkat- çekti. Yemen’de faaliyet gösteren BM kuruluşlarının değerlendirilmesi ve izlenmesi için bir mekanizma sağlaması ve faaliyetlerin şeffaflık standartlarına uygun olması gerektiğini söyledi.
Bakan Avec, Yemen hükümetinin söz konusu kuruluşların bazılarının, uygulama mekanizmaları uzatılacak projeleri yeniden değerlendirmesi için sabırsızlandığını vurguladı.



Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
TT

Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita

Omdurman ile el-Ubeyd arasında, batıda el-Faşir ve Bara şehirlerinden geçen ve yerel halkın "ölüm yolu" olarak adlandırdığı "ihracat yolu", Sudan ordusu ile "Hızlı Destek Kuvvetleri" arasında önemli bir çatışma ekseni haline geldi. En tehlikeli cephelerden biri olarak tanımlanan bu yol, malların ve ürünlerin ihracat limanlarına taşınması için ekonomik ve stratejik bir arter olmasının yanı sıra hayati bir askeri ikmal hattı olarak da kabul edilmektedir.

Yolda, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı da dahil olmak üzere, şiddetli vur-kaç çatışmaları yaşandı ve bu durum, iki taraf arasında farklı bölümlerde kontrolün el değiştirmesine yol açtı.

Şu anda Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Kuzey Darfur'daki el Faşir'e kadar uzanan Kordofan şehirlerinin birçoğunu da içeren yolun batı kesimini kontrol ederken, ordu Omdurman yakınlarındaki bölgeleri ve el Ubeyd şehri ile çevresini kontrol ediyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu çatışma siviller üzerinde olumsuz sonuçların doğmasına neden oldu; malların hareketi aksadı ve ulaşım maliyetleri arttı. Bu durum ise yetkililerin temas bölgelerinden geçişi kısıtlamasına yol açtı.


Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı bugün, Suriye Arap Ordusu'nun operasyonlarının tüm bölgelerinde ateşkesin 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, ateşkes uzatmasının 24 Ocak 2026 saat 23:00 itibarı ile başlayacağını belirtti.

Bakanlık, uzatmanın "ABD'nin DEAŞ mahkumlarını SDG hapishanelerinden Irak'a transfer etme operasyonuna destek amacıyla" verildiğini belirtti.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı bugün yaptığı açıklamada, SDG’nin, Kandil Dağları'ndan Haseke vilayetine Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinden takviye birlikleri getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın resmi El-İhbariya TV kanalından aktardığına göre Komutanlık açıklamasında, "SDG, kontrolü altındaki bölgelerde, politikalarına karşı çıkan herkesi tutuklayarak, zorla yerinden ederek ve işkence ederek yaygın ihlallere devam ediyor" denildi.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, SDG ve PKK milislerini provokasyonlarına devam etmemeleri ve yalan ve kurgulanmış görüntüler yaymamaları konusunda uyardı. Komutanlık, "Sahadaki durumu inceliyor ve operasyonel koşulları değerlendirerek bir sonraki adımımızı belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde, çatışmalardan etkilenenlere destek ve yardım sağlamak amacıyla önümüzdeki saatlerde insani yardım koridorlarının açılacağını vurguladı.

Ajans, ordunun "tüm Suriye toplumu için koruyucu kalkan olacağını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağını ve sınır ötesi tüm terörist projelere karşı duracağını" belirtti.

Bugün erken saatlerde Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, ateşkes anlaşması kapsamında SDG'ye verilen sürenin dolduğunu ve hükümetin sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise "tüm seçeneklerin masada olduğunu, aynı zamanda hukukun uygulanması ve ülkenin birleştirilmesi için gerilimin azaltılması ve diyalog yolunun izlendiğini" ifade etti.


Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
TT

Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)

Bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’in, Gazze Şeridi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere bugün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek için ülkede bulunduğunu bildirdi. Aynı gün Gazze’de iki yeni şiddet olayı yaşandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

ABD, perşembe günü, sıfırdan inşa edilecek ‘yeni bir Gazze’ planını duyurdu. Planın, konutlar, veri merkezleri ve sahil şeridinde tatil tesislerini kapsadığı belirtildi. Bu girişimin, İsrail ile Hamas arasında, sık sık ihlallerle sekteye uğrayan ateşkes anlaşmasını ilerletme amacı taşıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın çabaları kapsamında gündeme geldiği ifade edildi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, biri kuzeyde olmak üzere iki ayrı olayda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu üç kişinin İsrail ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 654’e ulaştı.

Netanyahu’nun ofisinden bir sözcü, taraflar arasında bir toplantı yapılacağını doğruladı ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail’in yürüttüğü savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü yıkıma uğradı. ABD destekli Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın bu hafta açılacağını söyledi. Kapı, nüfusu iki milyonu aşan Gazze halkı için fiilen bölgeye giriş ve çıkışın tek yolu konumunda bulunuyor.

Reuters’a konuşan üç kaynağa göre İsrail, Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye dönecek Filistinlilerin sayısını sınırlamak istiyor. Bu çerçevede, Gazze Şeridi’nden çıkan Filistinlilerin sayısının, bölgeye girenlerden fazla olması hedefleniyor.

Refah Sınır Kapısı’nın, Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik planının ilk aşamasında açılması öngörülüyordu. ABD, bu ay planın ikinci aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Söz konusu aşamada İsrail’in Gazze’den asker çekmesi ve Hamas’ın bölgenin yönetiminden çekilmesi bekleniyor. İsrail ordusu, 2024 yılından bu yana sınır kapısının Filistin tarafını kontrol ediyor.