Küba, ABD ablukası nedeniyle yılda 5,6 milyar dolar kaybetti

Havana Körfezi'nde bir kargo gemisi (AP)
Havana Körfezi'nde bir kargo gemisi (AP)
TT

Küba, ABD ablukası nedeniyle yılda 5,6 milyar dolar kaybetti

Havana Körfezi'nde bir kargo gemisi (AP)
Havana Körfezi'nde bir kargo gemisi (AP)

ABD'nin Küba'ya yönelik finansal ve ekonomik yaptırımlarının bir yılda yol açtığı hasarın 5,6 milyar dolara (yaklaşık 44,6 milyar TL) ulaştığı belirtiliyor.
TeleSUR'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Washington'ın neden olduğu zararı rakamlarıyla ortaya koydu.
Kübalı bakan, yaptırımlar nedeniyle Nisan 2019-Mart 2020 döneminde 5,6 milyar dolar kayıp yaşandığını, bu rakamın bir önceki yıl 4,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Rodriguez, son veriler de dikkate alındığında ABD'nin Latin Amerika ülkesine 60 yılda verdiği zararın günümüz parasıyla 144,4 milyar doları (yaklaşık 1,15 trilyon TL) bulduğunu belirtirken, bu hasarın Küba gibi küçük bir ülkenin omzunda çok ağır bir yük olduğunu vurguladı.
Donald Trump'ın yönetimini "ülkesine yönelik keyfi yaptırımları artırdığı" gerekçesiyle kınayan Kübalı bakan, böyle bir politikanın bir tür "soykırım ve ekonomik savaş" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
"Bir pandeminin ortasındayken bu abluka zulmünün eşi benzeri görülmemiştir" ifadesini kullanan Rodriguez, kasım ayında yapılacak seçimle Beyaz Saray'a geçecek yeni ABD başkanının, "ablukanın Küba halkına zarar verdiği ve insan haklarını ihlal ettiği gerçeğiyle yüzleşmek zoruna kalacağını" söyledi.
Haberde, BM Genel Sekreterliğine yapılan bilgilendirmenin, ABD ablukasının sona ermesi için Küba'nın çağrıda bulunduğu taslak kararın temelini oluşturduğu aktarılırken, 1992'den bu yana Küba yönetiminden BM'ye sunulan önerilerin ABD ve İsrail dışında dünyanın çoğu ülkesinden destek gördüğü belirtiliyor.
ABD'nin salgın sırasında Küba'ya yönelik ablukasının yol açtığı yeni sorunlar arasında ilaç, tıbbi ekipman ve koruyucu malzemelerin tedarik edilmesinin zorlaşması da yer alıyor.
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleyi sadece kendi ülkesinde değil, dünyanın farklı yerlerine gönderdiği sağlık çalışanlarıyla da yürüten Küba, salgının başlarında halkı için hayati öneme sahip solunum cihazı tedarikinde ABD engeline takılmıştı. Bu konuda Küba'yla iş yapmayı kabul eden İsviçreli iki firmayı satın alan Amerikan şirketi, Havana'yla ticareti askıya almıştı.



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post