Libya'daki ateşkes anlaşmasına Fas’tan destek

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita (Şarku’l Avsat)
Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita (Şarku’l Avsat)
TT

Libya'daki ateşkes anlaşmasına Fas’tan destek

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita (Şarku’l Avsat)
Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita (Şarku’l Avsat)

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesinin, Libyalı taraflar arasında cuma günü Cenevre'de imzalanan ateşkes anlaşmasını desteklediğini açıkladı. Burita, ateşkes anlaşmasını ‘çok olumlu bir gelişme’ olarak niteledi. Öte yandan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Rabat'ın Libya diyalogu çerçevesinde siyasi çözümü desteklemek için gösterdiği ‘büyük çabalara’ övgüde bulundu.
Burita, Cumartesi akşamı Salih ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Libyalı tarafları, ateşkes anlaşmasını imzaladıkları için tebrik ederken Birleşmiş Milletleri (BM) de ‘bu yeni kazançtan’ ​​ötürü kutladı. Burita, herkesi, siyasi bir çözüme doğru ilerleme kaydedilecek bir atmosfer yaratacak olan ateşkes anlaşmasının yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırdı.
Sahada olup bitenler ile mevcut siyasi görüşmelerde kaydedilen ilerleme arasında bir bağlantı olduğunu söyleyen Burita, “Gerek siyasi diyalog düzeyinde gerek Suheyrat Anlaşması'nın 15. Maddesi’nin uygulanması veya ateşkes çerçevesinde olsun, her düzeyde olumlu bir dinamik var ki bu çok cesaret verici” ifadelerini kullandı.
Burita, Rabat'ın güneyindeki Bouznika kentinde yapılan Libya diyalogunun ‘felsefesi, yaklaşımı ve biçimi ile Libyalılar arasında herhangi bir dış müdahale olmaksızın gerçekleşmesi’ nedeniyle nitel bir gelişme olduğunu ve Libyalı taraflar arasındaki görüşmelerin ‘gündemine, kurallarına, çıktılarına ve usullerine hükmettiğini’ söyledi.
Burita, Fas Kralı 6. Muhammed’in Libya diyalogunun sonuçlarının, Libyalıların sorunlarını kendi başlarına çözebileceklerini, tüm engellerin üstesinden geleceklerini gösterdiğini ve Libya krizini çözmelerine yardımcı olan milli bir ruha ve sorumluluğa sahip olduklarını ortaya koyduğuna inandığını belirtti.
Fas’ın Libya'da yıllardır yaşanan krizin çözümü için ülkede bir tür pozitif dinamizm yaratan TM Başkanı Salih’in tutumlarını ve girişimlerini takdir ettiğini dile getiren Burita, Libya Devlet Yüksek Konseyi ile TM arasında Bouznika'da yapılan ilk toplantından itibaren olumlu alındığını belirtti.
Öte yandan TM Başkanı Salih, Suheyrat Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana Fas’ın, Libyalılara krizin çözümüne ulaşmaları için elinden gelen tüm fırsatları sunmaya çalıştığını söyledi. Bouznika şehrinin geçtiğimiz günlerde ev sahipliği yaptığı Libya diyalogunun, Suheyrat Anlaşması’nın 15. Maddesi’nde yer alan üst düzey kurumların oluşturulması konusunda fikir birliğine varılması ve tüm tarafların memnun olduğu bir sonuca varılması ile sonuçlandığını söyledi.
 Libyalıların, Fas'ın desteğiyle başka toplantılar yapması ve siyasi bir çözüme ulaşmalarını istediklerini dile getiren Burita, Libya’nın doğusu ile batısı arasında kara ve hava güzergahlarının açılmasıyla ve Libya para biriminin son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler sonucu toparlanmaya başlamasıyla Libyalıların siyasi diyalogun sonuçlarından memnun kaldığına dikkati çekti.
Bu arada Burita, Salih ile görüşmesi öncesinde, geçtiğimiz perşembe günü, Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile bir araya gelmişti. Burita-Mişri görümesinde, Bouznika yapılan Libya diyalogunun sonuçları ele alındı.



Yeni Zelanda yeni helikopterler satın almak için 1,2 milyar dolarlık bütçe ayırdı

Yeni Zelanda Donanması’na ait bir helikopter (Arşiv - Reuters)
Yeni Zelanda Donanması’na ait bir helikopter (Arşiv - Reuters)
TT

Yeni Zelanda yeni helikopterler satın almak için 1,2 milyar dolarlık bütçe ayırdı

Yeni Zelanda Donanması’na ait bir helikopter (Arşiv - Reuters)
Yeni Zelanda Donanması’na ait bir helikopter (Arşiv - Reuters)

Yeni Zelanda hükümeti, perşembe günü yaptığı açıklamada, artan küresel gerilimlerin ortasında donanmanın envanterinde bulunan eski helikopterlerin yerine yeni helikopterler almak üzere bir sonraki bütçesinde 2 milyar Yeni Zelenda doları (NZD) (1,19 milyar dolar) bütçe ayırdığını duyurdu.

Hükümet, helikopterler için ayrılan bütçenin yanında, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'nin (Yeni Zelanda ordusu) üs harcamalarını önümüzdeki dört yıl boyunca yılda 239 milyon NZD arttıracağını da açıkladı. Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'nın dünyada artan gerilimlerden muaf olmadığının ‘çok açık’ olduğunu söyledi. Collins yaptığı açıklamada, “Bu bizi 2032 ve 2033'e kadar savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde ikisine çıkarma yolunda ilerletiyor” dedi.

Yeni Zelenda hükümeti nisan ayında savunma harcamalarını önümüzdeki dört yıl içinde 9 milyar NZD'lik yeni bir bütçeyle arttıracağını açıkladı.

Collins, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ulusal güvenlik olmadan ekonomik güvenlik olmaz. Küresel gerilimler hızla artıyor ve savunma personelinin işlerini yapabilmeleri için doğru ekipman ve koşullara ihtiyaçları var. Denizci bir ulus olarak denizcilik alanındaki kabiliyetlerimizi geliştirmeye öncelik veriyoruz.”