Suudi Arabistan’da Umre ziyaretçilerine izolasyon tedbirleri uygulanıyor

Umre sezonunun başlamasıyla birlikte Mescid-i Haram’da sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. (SPA)
Umre sezonunun başlamasıyla birlikte Mescid-i Haram’da sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da Umre ziyaretçilerine izolasyon tedbirleri uygulanıyor

Umre sezonunun başlamasıyla birlikte Mescid-i Haram’da sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. (SPA)
Umre sezonunun başlamasıyla birlikte Mescid-i Haram’da sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. (SPA)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Yardımcısı Dr. Abdülfettah Meşat, Umre ziyaretçilerinin ülkeye kabulünün geldikleri bölgelerde salgının kapsamını ölçmek ve risk durumunu genel çerçevede belirlemek için baz alınacak dört seviyeye bağlı olduğunu bildirdi. Ülkeye farklı yollardan gelen Umre ziyaretçileri, Suudi Arabistan’a vardıkları an itibariyle 3 gün süreyle izolasyona tâbi tutulacak. Şarku’l Avsat’a röportaj veren Meşat, Umre ziyaretçilerinin kaldığı otellerdeki kapasitenin yüzde 10’unun izolasyona ve koronavirüse yakalandığından şüphelenilenlere ayrılacağını, Suudi Arabistan’ın kapsamlı sigorta hizmeti aracılığıyla herkese tedavi sağlayacağını belirtti.
Umre ibadeti için 3 bin 300 kişilik grupların kabul edileceğini söyleyen Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Meşat, prosedürlerin uygulanmasını sağlamak amacıyla Mescid-i Haram içerisinde yaklaşık 3 saat kalmaya izin verileceği bilgisini paylaştı. Aynı zamanda Mescid-i Haram’a giriş öncesinde Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı ile içişleri ve sağlık bakanlıkları koordinasyonunda Hac ve Umre Bakanlığı tarafından kurulan özel merkezlerden geçilmesi gerektiğini kaydetti. 

Standartların uygulanması
Suudi Arabistan’ın dünyanın dört bir yanından Umre ziyaretçilerini ağırladığın dikkat çeken Meşat; koronavirüsün neden olduğu istisnai durum ışığında Hac ve Umre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin ziyaretçilerin geldikleri ülkelerdeki salgının kapsamını ölçmek ve risk durumunu genel çerçevede belirlemek için baz alınacak dört farklı seviye belirlediğini söyledi. Umrecilere ve ziyaretçilere, söz konusu ülkelerdeki ilgili makamların salgın durumunun ciddiyetini yansıtan bildirilerine göre izin verileceğini, Suudi Arabistan topraklarına vardıkları andan itibaren sağlık şartları ve önleyici tedbirlerin uygulanacağını vurguladı.

PCR testi
Hac ve Umre Bakanlığı’nın ilgili makamlarla koordineli bir şekilde belirlediği bir dizi prosedür ve kural olduğunu ifade eden Meşat bunlar arasında 18-50 yaş arası umrecilerin kabulü, ziyaretçilerin herhangi bir kronik rahatsızlığa sahip olmaması ve vize için alınması gereken PCR testi sonuçları (varış tarihinden 72 saat öncesi için) gibi şartların olduğunu bildirdi.

Dağılım
Meşat, Hac ve Umre Bakanlığı’nın hem ülke içi hem de dışından Umre ibadetlerini eda etmeleri ve ziyaretlerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyan adil dağılım ve şeffaflık sağlamak için genel bir politika belirlediğini söyledi. Kademeli dönüşün üçüncü aşamasındaki Umre ziyaretçilerinin sayısının ülke dahilinde ve haricinden günde toplamda 20 bin kişi belirten Meşat, bazı ülkelerin hava sahası ve limanları açma, vatandaşlarından Umrecileri Suudi Arabistan’a gönderip alma konusunda hazırlık ve yeteneklerine dair yürüttükleri iç siyasetlerinin önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti. Çeşitli dünya ülkelerindeki vaka oranlarını ve artışını tahmin etmenin zorluğu gibi bir faktör daha olduğunu belirten Meşat, söz konusu ülkelerdeki vaka sayısının, salgın hızı eğrisinin ve genel durumun değerlendirileceğini, daha sonra Umreci sayısına izin verme olasılığını ölçmek için belirtilen dört seviye sınıflandırılmasına dönüleceğini aktardı.

Umre izni
Umre izni almak için iki farklı yol olduğuna değinen Meşat farklı ülkelerde Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yetkilendirilen acentelerden birine gidecek olanlara çeşitli hizmetler, kapsamlı sigorta paketleri, gidiş geliş tarihi, ulaşım ve barınma seçenekleri hususunda kendi ihtiyaçlarına uygun olanını seçmesi için birkaç farklı paketin sunulacağını bildirdi. Sürecin takibinin Suudi Umre Şirketi tarafından yapılacağı bilgisini verdi.
İkinci olarak Umrecilerin acente tarafından sağlanan paketlerden birini seçmek yerine istediği hizmetleri talep etmek için kendilerine göre bir yol izleyebileceğini belirten Meşat, paketin Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Umre veya seyahat acentelerinden birinin belirlenirken hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan hizmetlere dayalı olacağını kaydetti.
 
Umre ziyaretçilerinin tedavisi
Ziyaretçilerden herhangi birinin koronavirüse yakalandığının belirlenmesi durumunda başvurulacak birkaç farklı plan olduğuna ve bunların ilgili makamlarla koordinasyon içinde Hac ve Umre Bakanlığı tarafından belirlendiğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Meşat, söz konusu kimselerin Suudi Arabistan’dan ayrılmadan önce kontrol altına alarak tedavisinin sağlanması için üst düzey ihtiyati tedbirlerin yürütüldüğünü bildirdi. Suudi Arabistan’ın takındığı politikaya göre sağlık sigortası, seyahat gecikme sigortası ve benzerlerini içerecek olan kapsamlı sigorta hizmeti aracılığıyla herkese tedavi sağlanacağını  bildirdi.

Umrecilerin karşılanması
Hac ve Umre Bakanlığı’nın dakik prosedür ve mekanizmalar oluşturduğuna dikkat çeken Meşat, amacın Umrecilerin a’dan z’ye güvenli ve kolay bir yolculuk yapması olduğunu vurguladı. Söz konusu mekanizmaların ziyaretçilerin ülkeye girişi öncesinde başlayan ve gerekli tüm verileri girmek için sorumluluğunu Umrecinin kendi ülkesindeki acentenin üstleneceği ön ödeme programını kapsadığını ifade eden Meşat, ardından Suudi Arabistan’daki hizmet sağlayıcılardan ilgili makamların Umrecileri karşılamak için hazırlığa geçeceğini bildirdi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın ülkeye tüm girişlerde görsel denetim ve muayeneler yürüttüğü bilgisini verdi.
Umrecilerin karşılanması, otobüslere bindirilmesi, kalacakları yerlere intikali ve “Eatmarna” mobil uygulaması aracılıyla önceden belirlenen saat ve tarihe göre yapılacak Umre ibadetlerine ilişkin de çıklamalarda bulunan Meşat, söz konusu uygulamanın Umrecinin Suudi Arabistan’a gelmeden önce seçtiği paketin temel bileşenlerinden olacağını bildirdi. Aynı zamanda her hacı ve ziyaretçi grubu için Umre ibadetleri yerine getirildiği sırada saha hizmetlerini denetleyecek bir rehberin atanacağını söyledi.

Gruplara bölme
Umrecileri birinci ve ikinci olmak üzere gruplara ayırma uygulamasından başarı ve kazanım elde edildiğine dikkat çeken Meşat, ülke içinden ve dışından ziyaretçilerin üçüncü aşamada 3 bin 300 kişilik gruplar şeklinde kabul edileceğini, böylece giriş merkezinden itibaren prosedürlerin uygulanacağını bildirdi. Gruplandırmanın “Eatmarna” mobil uygulaması aracılığıyla önceden belirlenen vakitlere göre yapılacağını söyledi.



Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
TT

Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman bin Abdulaziz, dün Mescid-i Nebevi’yi ziyaret ederek Ravza-i Şerif'te namaz kıldı. Ayrıca Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve sellem) ve iki sahabesini (Allah onlardan razı olsun) selamlama şerefine nail oldu.


Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman dün, bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nı başlattı. Kampanya kapsamında iki lider, toplam 70 milyon Suudi riyali (yaklaşık 18,66 milyon ABD doları) bağışlayarak hayır çalışmalarına verdikleri desteği sürdürdü.

Kral Selman 40 milyon riyal, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise 30 milyon riyal bağışta bulundu. Bu bağışlar, 2021’den bu yana yürütülen kampanya kapsamında Suudi Arabistan’daki hayır çalışmalarına sürekli destek ve teşvikin bir devamı niteliği taşıyor. Kampanya, yüksek güvenilirlik ve şeffaflık standartlarıyla bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor; ileri teknolojik yöntemlerle kolay ve hızlı bağış imkânı sağlıyor. Bu uygulamalar özellikle Ramazan Ayı’nda toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi ve hayırseverlerin katkılarını artırmayı hedefliyor.

İhsan platformunun Denetleme Kurulu Başkanı Macid el-Kasabi yaptığı açıklamada, Kral ve Veliaht Prens’in cömert bağışlarına teşekkür ederek, liderlerin sürekli desteklerinin toplumsal dayanışma, hayır ve yardımlaşmanın en yüksek değerlerini yansıttığını belirtti.

Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nın altıncı edisyonu, ulusal hayır platformu İhsan üzerinden dün akşam İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz’in onayıyla başlatıldı. Kampanya, Kral Selman’ın hayır çalışmalarına verdiği desteği sürdürme ve Ramazan boyunca toplumsal faydayı artırma amacı taşıyor. Bağışlar, Ramazan Ayı boyunca platformun resmi kanalları üzerinden iletebilecek.

İhsan Platformu Genel Müdürü Mühendis İbrahim el-Huseyni, platformun Kral ve Veliaht Prens’in sürekli desteği sayesinde Suudi Arabistan’daki hayır faaliyetlerini etkin biçimde yürüttüğünü belirtti. Huseyni, platformun yüksek düzeyde yönetişimle bağışları topladığını ve ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaştırdığını vurguladı.

Huseyni, kampanyanın ileri düzey dijital yönetişimle çalıştığını, toplumun resmi ve güvenli kanallar aracılığıyla yıl boyunca farklı hayır ve kalkınma projelerine bağış yapmasına imkân sağladığını aktardı. Ayrıca, İhsan Vakfı aracılığıyla bağışçıların sürdürülebilir vakıf fırsatlarından yararlanabileceğini, yatırımların gelirlerinin Suudi Arabistan genelinde hayır işlerinde kullanılacağını ifade etti.

Platform, gelen cömert bağışlar ve toplumsal katkılar sayesinde, faydalanıcıların yaşamlarında olumlu etkiler yaratmayı başardı.

Huseyni, kampanyanın Vizyon 2030 hedefleriyle uyumlu olarak, kâr amacı gütmeyen sektörün topluma katkısını artırdığını ve hayır faaliyetlerinin devamını sağladığını belirtti.

İhsan platformu, Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zekâ Kurumu (SDAIA) desteğiyle faaliyet gösteriyor ve platformun güvenli bağış toplama ve dağıtım süreçlerini yüksek düzeyde yönetişimle sürdürmesi için liderlik tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Platform faaliyetlerinin İslam hukukuna uygunluğunu ise özel bir komite denetliyor.

İhsan platformunun, çeşitli hayır ve kalkınma alanlarında bağış kabul ettiği; katkıların platformun mobil uygulaması, internet sitesi (Ehsan.sa) ve 8001247000 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yapılabildiği kaydedildi.


Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Başbakan sıfatıyla ABD Senatörü Lindsey Graham ile iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi.

Prens Muhammed bin Selman ile Graham ve beraberindeki heyet arasında dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede bölgesel ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban katıldı.