Mısır’da dini kurumlar İslam’a hakaret olaylarının tekrarlanmaması için ‘yasal önlemler’ alınmasını istedi

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)
TT

Mısır’da dini kurumlar İslam’a hakaret olaylarının tekrarlanmaması için ‘yasal önlemler’ alınmasını istedi

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)

Mısır’da dini kurumlar, ‘Peygamber Efendimize ve İslam’ın sembollerine hakaretin tekrarlanmasını önlemek için yasal önlemler alınması’ çağrısında bulundu. Söz konusu kurumlar, Fransa’da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i hedef alan saldırgan karikatürlere atıfta bulunarak , ‘bu önlemlerin, ‘nefret söylemine’ karşı ‘barışçıl yollarla’ direnmek için alınması gerektiğini vurguladılar. Mısır Müftüsü Şevki Allam, dünyadaki tüm Müslüman topluluklara, Peygamber Efendimize nispet edilen karikatüre karşı duydukları öfkeyi, onun ahlakını, hoşgörülü öğretilerini ve aydınlık yüzünü dünyaya aktararak meşru bir şekilde ifade etmeye çağırdı. Allam dün yaptığı açıklamada, ‘Peygamber Efendimize karşı yapılan bu hakaretlerin bir daha tekrarlanmaması için her türlü yasal önlemin alınması gerektiğini’ söyledi. Bu gelişme, Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib başkanlığındaki Müslüman Hukema Konseyi’nin Peygamber Efendimize edilen hakaretlere karşı ‘yargı yoluyla ve yasal yollarla’ mücadele etme çağrısında bulunmasından bir gün sonra yaşandı. Müslüman Hukema Konseyi ayrıca, ‘nefreti, ayrımcılığı ve İslam karşıtlığını kışkırtmayı suç sayan bir uluslararası yasa çıkarılmasının yanı sıra bir arada yaşama ve insan kardeşliği için sağlıklı bir ortam yaratılması’ çağrısında bulundu.
Ezher Şehyi Dr. Tayyib konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şuan Peygamber Efendimize hakaret edilerek başlatılan ve İslam'ı, siyasi savaşlar ve kaos ortamı yaratmaya alet etmek için yapılan sistematik bir karalama kampanyasına tanık oluyoruz.  Sembollerimizin ve kutsallarımızın, siyasete ve seçim yarışlarına malzeme edilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ezher Üniversitesi’nden daha önce yapılan bir açıklamada ise Fransa’da yayınlanan ‘Charlie Hebdo’ dergisinin başlattığı karikatür krizine işaret edilerek ‘Peygamber Efendimize hakaret eden karikatürlerin yeniden yayınlanmasının, dinler arası diyaloğun önünde bir engel olduğu ve nefret duygularını körüklediği’ belirtilmişti.
Bu arada İslami kurumlar, Fransız yetkililerin İslam’a karşı ‘saldırgan’ olarak nitelendirilen açıklamalarını yoğun bir şekilde eleştirirken Fransız mallarını boykot çağrıları yaptılar.
Bununla birlikte Mısır’daki el-Eşraf Derneği, ‘dini sembollere ve kutsallara hakareti suç sayan bir yasa çıkarılmasını talep etti. Dernek Başkanı Mahmud eş-Şerif, derneğin Peygamber Efendimizin güzel ahlakı ve güzel davranışlarını anlatmanın yanı sıra O’nun Müslüman olmayanlara dahi sergilediği güzel tutum konusunda farkındalık yaratmak için ‘Rahmet Peygamberi’ adlı dijital bir kampanya başlattığını söyledi.
Öte yandan Mısır Müftüsü Allam, “Yaşadığımız olaylara bakıldığında Peygamberimizin hayatının modern bir okumasını yapmamız ve doğru bir şekilde pratiğini hayatımızda uygulamamız, O’nun ahlakına bağlı kalmamız ve İslam'ın hoşgörülü hedeflerine ulaşmamız gerektiği, acil bir zorunluluk haline geldiği görülüyor. Din ile hiç bir ilgisi olmayan, dinin hoşgörülü ilkeleri ve değerleri hakkında hiçbir şey bilmeyen radikal ve terörist akımların ve grupların yayılması, günümüzde İslam ümmetinin rahmet Peygamberinin ahlakına ne kadar muhtaç olduğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Müslüman Hukema Konseyi ise, ‘ifade özgürlüğünün, başkalarının haklarını koruyan ve din tüccarlığına izin vermeyen bir sosyal sorumluluk çerçevesi içinde olması gerektiğini’ vurgulayarak ‘ifade özgürlüğü ilkesinin, İslam Peygamberine ve İslam dininin kutsallarına hakaret etmek için kullanılmasına’ şiddetle karşı olduğunu ifade etti. Konsey, Batı’da yaşayan Müslümanlara, ‘dini ve kültürel sabitelerini ve değerlerini korurken inşa ve kalkınmaya olan katkılarını artırmak için yaşadıkları ülkelerindeki tüm sosyal bileşenlerle birlikte yaşama, barış ve vatandaşlık ilkelerine bağlı kalmaları ve bu toplumlara pozitif bir şekilde entegre olmalarının yanı sıra İslam’ı çarpıtan, onu terör ve aşırılıkla ilişkilendirme fikrini sağlamlaştıran, Müslümanlara karşı düşmanlığı teşvik eden provokatif davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.