Türkiye, SDG ile temas hattına asker ve silah yığarken Suriye rejim güçleri temas hattından çekiliyor

Suriye’nin kuzeydoğusundaki El-Malikiye (Dırbesiye) yakınlarında duran ABD askeri konvoyu (AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusundaki El-Malikiye (Dırbesiye) yakınlarında duran ABD askeri konvoyu (AFP)
TT

Türkiye, SDG ile temas hattına asker ve silah yığarken Suriye rejim güçleri temas hattından çekiliyor

Suriye’nin kuzeydoğusundaki El-Malikiye (Dırbesiye) yakınlarında duran ABD askeri konvoyu (AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusundaki El-Malikiye (Dırbesiye) yakınlarında duran ABD askeri konvoyu (AFP)

Türk ordusu ve desteklediği Suriyeli muhalif gruplar, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rakka kentinin kuzeyinde bulunan Ayn İsa beldesi ve Haseke kentinin Ebu Raseyn nahiyesindeki temas hattına askeri takviye yapmaya başlarken, buradaki askeri noktalarını tahkim etti. TSK, Tel Tamir’in doğusuna kadar uzanan uluslararası yol (M4) boyunca askeri devriyelerini artırdı.
Ebu Raseyn’e bağlı Zergan bölgesinin sakinleri ve görgü tanıkları, Türk Ordusu ve desteklediği muhalif grupların, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki bölgeyi birbirinden ayıran temas hatlarına asker ve silah yığmaya başladığını belirtti. Türk Ordusu’nun Anik el-Heva, Tel Ahmed, Babu’l Hayr ve Umm Aşbe köylerinde yoğun bir hareketlilik içinde olduğunu ve bu hareketliliğe eşlik eden silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) günlük olarak bölgede uçuşlar gerçekleştirdiğini aktardı.
Haberler ve aktivistlerin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, Ayn İsa’da konuşlu Suriye rejim güçlerinin çekilmesinin devam ettiğini gösteriyor. Buna göre, rejim güçlerine ait askerlerin ve ağır silahların yer aldığı yeni bir konvoy bölgeden çekildi. Daha önce de benzer şekilde 4 konvoy bölgeyi terk etmiş ve Rakka kırsalında Rusya’nın Tel es-Semen Üssü’ne ve Tabka kentine hareket etmişti.

SDG hendek kazmaya başladı
Barış Pınarı bölgelerinin kuzey sınırında, Ayn İsa ve kırsalında konuşlu bulunan SDG stratejik hendekler kazmaya başladı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, cephelerin karşısında uzanan bölgelerde hendek kazma faaliyetlerinin artması, Türkiye’nin bölgede gerginliği tırmandırmasıyla eşzamanlı geldi.
SDG’li bir komutan, Türk güçleri ve desteklediği silahlı grupların, Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerine yönelik askeri çatışmaları artırdığını belirterek, “Uluslararası yola (M4) yakın, özellikle de Ayn İsa’nın batısından Tel Tamir’e uzanan hatta yer alan çok sayıda köy, geçtiğimiz günlerde işgalci Türk ordusunun paralı askerleri tarafından bombardımana uğradı” dedi. Komutan, bombardımana SİHA ve savaş uçaklarının eşlik ettiğini kaydetti. Bu olay, Türk askerlerinin Ayn İsa’da SDG’ye bağlı askeri noktaları top atışlarıyla bombalamasının ardından gerçekleşti.

Sultan Murat Tümeni’nde çatışma: 7 ölü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rasulayn kenti (Serekaniye) ve çevresindeki bölgelerde yaşayan halkın, Sultan Murat Tümeni unsurları arasında meydana gelen ve aralarında çocuk ve kadınların yer aldığı 5 sivilin hayatını kaybettiği silahlı çatışmalardan dolayı tedirgin olduğunu aktardı. Gözlemevi, unsurların birbirleriyle çatışması sırasında rastgele atılan füzeler nedeniyle bölgedeki evlerde maddi hasar oluştuğunu belirtti.
Gözlemevi’nin aktardığına göre, söz konusu çatışmalarda Tümen unsurlarından ölenlerin sayısı 7’ye yükselirken, bazıları ağır olmak üzere 15’ten fazla kişi yaralandı. Yararlılar, Türkiye’deki hastanelere sevk edildi.
Gözlemevi, daha önceki açıklamasında, Sultan Murat Tümeni unsurları arasında çıkan çatışmalarda 5 kişinin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını aktarmıştı. Açıklamada, Rasulayn ile Haseke arasındaki yolda kurulan güvenlik noktasında Tümen unsurları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını, çatışmaların daha sonra kentin içine yayıldığını, unsurların çatışmalar esnasında rastgele ateş açması ve füze fırlatmalarının kentte paniğe yol açtığı aktarılmıştı.
Gözlemevi, söz konusu çatışmaların, Tümen unsurlarının güvenlik noktasından geçişlerde alınan paraların bölüşümünde anlaşamaması ve unsurlardan bazılarının tutuklanmasından kaynaklandığını belirtti.

Koalisyon güçlerinden 100 tırlık lojistik destek
Öte yandan, Gözlemevi’nin aktardığına göre uluslararası koalisyon güçlerine ait 100 tırdan oluşan bir askeri konvoy Deyrizor kırsalındaki üslere giriş yaptı. Askeri araç ve lojistik malzeme taşıyan konvoy, yükünü boşaltmasının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarına döndü.

El-Hol Kampı’ndan 35 aile daha tahliye ediliyor
Gözlemevi’nin açıklamasında ayrıca, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin, Haseke’nin güneydoğusundaki El-Hol Kampı’nda Rakka kentinden gelen 35 aileyi daha tahliye etmeye hazırlandığı bildirildi. Gözlemevi, 12 Ekim’de yaptığı açıklamada, Özerk Yönetim’in, aşiret şeyhlerinin de kefil olmasıyla, 73 ailenin Kamp’tan çıkışına izin verdiğini ve böylece 289 kişinin Deyrizor kırsalında yer alan Susa, Şufa ve Bağuz bölgelerine döndükleri bilgisini paylaşmıştı. SDG’nin DEAŞ’a karşı başlattığı askeri operasyon sırasında gözaltına alınarak Kamp’a götürülen 48 aile de daha önce aşiret şeyhlerinin kefil olmasıyla Deyrizor kırsalındaki Susa, Şufa ve Bağuz’daki evlerine dönmüştü.



İsrail, Lübnan'da “önleyici” saldırılarını yoğunlaştırdı

İsrail’in dün Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ndeki Bednayel Köyü’ne düzenlediği saldırının ardından geride kalan yıkımı inceleyen köy sakinleri (EPA)
İsrail’in dün Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ndeki Bednayel Köyü’ne düzenlediği saldırının ardından geride kalan yıkımı inceleyen köy sakinleri (EPA)
TT

İsrail, Lübnan'da “önleyici” saldırılarını yoğunlaştırdı

İsrail’in dün Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ndeki Bednayel Köyü’ne düzenlediği saldırının ardından geride kalan yıkımı inceleyen köy sakinleri (EPA)
İsrail’in dün Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ndeki Bednayel Köyü’ne düzenlediği saldırının ardından geride kalan yıkımı inceleyen köy sakinleri (EPA)

ABD’nin İran'a yakında saldırı düzenleyeceği yönündeki söylentilerin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte İsrail, Lübnan'daki saldırılarını yoğunlaştırdı. Uzmanlar ve gözlemcilere göre bu saldırılar, Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım'ın İran ile yeni bir savaşın patlak vermesi halinde Hizbullah’ın tarafsız kalmayacağını açıklamasının ardından, Hizbullah'ı askeri ‘destek’ eylemlerinden caydırmak için önleyici bir hamle.

Şarku’l Avsat’a konuşan bakanlık kaynakları, son iki gün içinde iç ve dış temasların yapıldığını, ancak net bir cevap alınamadığını ve Lübnan'ın savaşın tırmanması halinde daha geniş bir çatışmaya sürüklenmeyeceğine dair herhangi bir garanti almadığını bildirdi. Hizbullah'ın tutumu ile ilgili olarak kaynaklar, Meclis Başkanı Nebih Berri'nin verdiği mesajın ‘Hizbullah’ın İran'a saldırı olması durumunda herhangi bir eylemde bulunmayacağı’ yönünde olduğunu belirtti.


Gazze anlaşmasının ikinci aşaması, yaşanan aksaklıkların üstesinden gelmek için ‘kontrollü bir geçiş’ hedefliyor

Gazze şehrinde yıkılan binaların enkazı arasında kurulan çadırların arasından geçen Filistinliler (AFP)
Gazze şehrinde yıkılan binaların enkazı arasında kurulan çadırların arasından geçen Filistinliler (AFP)
TT

Gazze anlaşmasının ikinci aşaması, yaşanan aksaklıkların üstesinden gelmek için ‘kontrollü bir geçiş’ hedefliyor

Gazze şehrinde yıkılan binaların enkazı arasında kurulan çadırların arasından geçen Filistinliler (AFP)
Gazze şehrinde yıkılan binaların enkazı arasında kurulan çadırların arasından geçen Filistinliler (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması, ABD’li yetkililerin teorik olarak başlatıldığını duyurmasından bu yana yaklaşık bir aydır ilerleme kaydedemiyor. Sürecin, istikrarın sağlanması ve çatışmaların yeniden başlamasının önlenmesi için düzenli bir geçişle sürdürülmesi yönünde çağrılar yapılıyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlar, ikinci aşamaya geçişin eş zamanlı ve kademeli şekilde yürütülmesi gerektiğini, Hamas ile İsrail’in yükümlülüklerini paralel biçimde yerine getirmesinin mevcut tıkanıklığı aşabileceğini belirtti. Uzmanlar, savaşın yeniden patlak verme ihtimali ve anlaşmanın uygulanmasındaki gecikmelere ilişkin kaygılara dikkat çekerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Nobel Barış Ödülü hedefi doğrultusunda kişisel bir başarı elde etmek için baskı yapabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Mısır resmi haber ajansı MENA dün yaptığı açıklamada, Mısır Kızılayı’nın 15’inci yaralı, hasta ve engelli Filistinli grubunun karşılanması, uğurlanması ve geçiş işlemlerinin tamamlanmasına refakat edilmesine yönelik insani çabalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Gazze Şeridi’ne dönmeyi bekleyen bu kişilerin umutları, Washington’ın 15 Ocak’ta başladığını duyurduğu ikinci aşamasında aksaklıklar yaşanan ateşkes anlaşmasına bağlanmış durumda. Uluslararası toplum ise anlaşmayı tehdit eden risklere dikkat çekiyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, Ortadoğu’da kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmak için şiddet ve acı döngüsünü kırmaya yönelik önemli bir fırsat bulunduğunu belirtti. Ancak Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin kırılganlığını koruduğunu ve her iki taraftan gelen ihlallerin ABD’nin barış planı sürecini zayıflatabileceğini ifade etti.

Cooper, cuma akşamı yaptığı açıklamada, ikinci aşamaya düzenli bir geçiş çağrısında bulunarak, İsrail ordusunun çekilmesiyle eş zamanlı olarak uluslararası bir istikrar gücünün konuşlandırılması ve insani krizin ele alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Hamas’ın silahsızlandırılması ve gelecekte Gazze Şeridi’nin yönetiminde herhangi bir rol üstlenmemesi şartına dikkat çekti.

dfvgth
Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yıkılmış evler (AFP)

El-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Dr. Amr el-Şobaki, ikinci aşamanın esas olarak eş zamanlı bir geçiş gerektirdiğini belirterek, “Trump planı Hamas’ın silahsızlandırılmasını öngörürken, aynı zamanda İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini de içeriyor. Bu nedenle Gazze’ye tek bir perspektiften bakılmalı ve yükümlülükler bir taraf üzerinde yoğunlaşmadan herkese hatırlatılmalı” dedi.

El-Şobaki, ikinci aşamanın Hamas’ın askeri varlığının sona erdirilmesini kapsadığını ifade ederek, bunun ancak İsrail’in de Gazze Şeridi’nden çekilme, Filistinlileri hedef almama, siyasi bir ufka yönelme, Filistinli bir polis gücüne izin verme ve Gazze’de bir teknokrat komitenin çalışmasına olanak tanıma gibi yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde mümkün olacağını söyledi.

Filistinli siyasi analist Eymen er-Rakab ise ikinci aşamanın yalnızca düzenli değil, aynı zamanda sorunsuz bir geçişe ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Ancak er-Rakab, bu hususların büyük ölçüde şeklî olduğunu, zira anlaşmanın silahsızlanma, İsrail’in çekilmesi, uluslararası istikrar gücünün konuşlandırılması ve diğer maddeler konusunda mutabakat eksikliği nedeniyle uygulama aşamasında çok sayıda engelle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

Bu gelişmelerin gölgesinde AFP, cuma günü Hamas’ın Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunun çekildiği bir bölgenin kontrolünü yeniden sağladığını, yerel bir polis gücü konuşlandırdığını ve kamu kurumlarını yeniden faaliyete geçirmeye çalıştığını bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Gazze’de savaş sonrası koordinasyonu denetlemek üzere görevlendirilen Nikolay Mladenov, Barış Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, başvuruların açılmasının ardından ilk saatlerde yaklaşık 2 bin Filistinlinin polis teşkilatına kaydolduğunu söyledi.

Gazze Şeridi’ndeki çok uluslu barış gücünün komutanı olarak atanan ABD’li Tümgeneral Jasper Jeffers ise aynı toplantıda, uzun vadeli planın bölgede görev yapacak yaklaşık 12 bin polisi eğitmek olduğunu ifade etti.

scdfgh
Gazze şehrindeki Meçhul Asker Meydanı yakınlarında bulunan bir mülteci kampındaki çadırlar ve barınaklar (AFP)

Er-Rakab, 12 bin polisin eğitileceğine ilişkin açıklamaların Gazze Şeridi’nin güvenliğini sağlamaya yeterli olmayacağını belirterek, Hamas’a bağlı polis gücünün sahadan çekilmesinin yerine bir alternatif oluşturulmadan gerçekleşmesi halinde güvenlik boşluğu doğacağını söyledi. Er-Rakab, Hamas’ın böyle bir durumu kabul etmeyeceğini ve aylar sürebilecek bir geçiş döneminde kısmi bir yetki devri önereceğini ifade etti. Bu nedenle düzenli ve sorunsuz bir geçişin mutabakatlarla hızlandırılması gerektiğini vurgulayan er-Rakab, mevcut durgunluk ortamında Washington’ın İsrail’in kontrolü altındaki bölgelerde yeniden imar sürecini başlatabileceği ve Tel Aviv’e harekete karşı askeri operasyonlara izin verebileceği uyarısında bulundu.

Er-Rakab, en uygun geçiş yolunun Hamas ile güvenlik görevlerinin devrinde kademeli bir anlayışa dayalı mutabakatlardan geçtiğini belirterek, “Sahada gördüklerimiz çatışmayı sona erdirecek bir çözüm değil; krizi uzatmaktan başka sonuç doğurmayan geçici pansuman tedbirlerdir” değerlendirmesinde bulundu.

El-Şobaki ise İsrail’in yalnızca Hamas’ın bedel ödemesinde ısrarcı olduğunu savundu. Buna karşın el-Şobaki, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini bir barış adamı olarak konumlandırdığına ve Nobel Barış Ödülü dahil çeşitli uluslararası kazanımlar elde etme arayışında olduğuna dikkat çekerek, planın başarısızlığa uğramaması için hâlâ fırsat bulunduğunu ve Trump’ın karmaşık ayrıntılar ile çok sayıdaki zorluğa rağmen daha fazla baskı uygulayabileceğini ifade etti.


Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı: Prefabrik evler Gazze Şeridi'ne ulaşmadı

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkılmış evlerin arasında iftar için bir araya gelen Filistinliler (EPA)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkılmış evlerin arasında iftar için bir araya gelen Filistinliler (EPA)
TT

Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı: Prefabrik evler Gazze Şeridi'ne ulaşmadı

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkılmış evlerin arasında iftar için bir araya gelen Filistinliler (EPA)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkılmış evlerin arasında iftar için bir araya gelen Filistinliler (EPA)

Filistinli sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı (PNGO) Başkanı Emced eş-Şeva dün yaptığı açıklamada, yerinden edilmiş kişilerin insani ihtiyaçlarının çok büyük olmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir prefabrik evin Gazze Şeridi'ne girmediğini söyledi. Şeva, İsrail ordusunu, ‘Gazze Şeridi'nin geniş alanlarını kontrol etmeye devam etmekle ve sarı hat olarak bilinen alanı yerleşim bölgelerine doğru genişletmekle’ suçladı.

Şeva, Alman Haber Ajansı DPA’nın aktardığı basın açıklamasında, gerçek konut çözümlerinin bulunmaması ve insani yardım anlaşmalarında öngörülen prefabrik evlerin girişine izin verilmemesi nedeniyle binlerce ailenin halen harap haldeki çadırlarda veya açıkta yaşadığını söyledi.

vfvfd
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkıntılar arasında yapılan toplu iftar (EPA)

İsrail ordusunun ‘Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 60'ını fiilen kontrol ettiğini’ belirten Şeva, ‘sarı hattın’ genişletilmesinin, özellikle Gazze Şeridi'nin doğu ve kuzey kesimlerinde, sakinlerin kullanabileceği alanları azalttığını kaydetti.

Bu hamlelerin devam etmesinin yardım çalışmalarını zorlaştırdığını ve yerel ve uluslararası kuruluşların en çok etkilenen gruplara ulaşma kabiliyetini sınırladığını söyleyen Şeva, ‘barınak malzemeleri, yeniden inşa malzemeleri ve insani yardımın girişine izin vermek için sınır geçişlerinin tamamen ve düzenli olarak açılması’ çağrısında bulundu.

Sınır geçişlerinin hareketliliği ile ilgili olarak Şeva, yardımların girişinin ‘ihtiyaç duyulanın altında’ kaldığını açıkladı. PNGO Başkanı, inşaat malzemeleri ve prefabrik evlerin girişine getirilen kısıtlamaların, aylardır kötüleşen konut krizini çözme çabalarını engellediğini belirtti. İsrail tarafı bu açıklamalara ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı.

Bu durum, 7 Ekim 2023'te İsrail ile Hamas arasında patlak veren savaşın ardından Gazze Şeridi'nde yaşanan zorlu insani koşullar ve altyapı ile evlerin yaygın olarak tahrip olmasıyla ortaya çıktı.

dsvds
Binlerce Filistinli aile, Gazze Şeridi'nde yıkık evlerinin enkazı arasında, harap çadırlarda veya açık havada yaşamaya devam ediyor (AFP)

Geçtiğimiz ekim ayında bir ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi, ancak Gazze'deki yerel kuruluşlar, hareket ve geçiş kısıtlamalarının bölgeye giren yardım ve yeniden inşa malzemelerinin hızını etkilemeye devam ettiğini belirtiyor.

“Sarı hat” terimi, İsrail ordusunun konuşlandırıldığı ve Gazze Şeridi sınırı yakınlarında tampon bölge olarak sınıflandırılan, Gazzelilerin erişiminin kısıtlandığı ve konut ve tarım faaliyetleri için kullanılabilir alanın azaldığı bölgeleri ifade etmek için kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve yerel kuruluşlar, yüzbinlerce Filistinlinin halen geçici veya kalıcı barınma çözümlerine ihtiyaç duyduğunu tahmin ederken, uluslararası toplum Gazze Şeridi'ne giden sınır kapılarından insani yardım ve yeniden inşa çalışmalarının kolaylaştırılması için çağrılar yapmaya devam ediyor.