Duhok saldırısından sonra KDP-PKK gerginliği devam ediyor

Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’nda bulun iki PKK’lı (AFP)
Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’nda bulun iki PKK’lı (AFP)
TT

Duhok saldırısından sonra KDP-PKK gerginliği devam ediyor

Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’nda bulun iki PKK’lı (AFP)
Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’nda bulun iki PKK’lı (AFP)

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, PKK’nın Duhok kentinde Peşmerge güçlerine art arda düzenlediği saldırıları kınayarak, bu saldırıları tüm kırmızı çizgilerin aşılması olarak niteledi ve misilleme sinyali verdi. PKK ise IKBY hükümetine, gerilimi kontrol altına alma ve iki tarafa da hizmet etmeyen iç savaşı önleme çağrısında bulundu. PKK dün ve önceki gün Duhok’a bağlı Çamanke nahiyesinde ve bağlı köylerde konuşlu Peşmerge güçlerine 3 farklı saldırı gerçekleştirdi. PKK saldırıları sonucu Peşmerge güçlerinden 1 kişi ölürken, 8 kişi de yaralandı.
IKBY hükümeti, yaptığı açıklamada saldırılar için “IKBY halkının ve topraklarının can ve güvenliğini hedef alan tehlikeli ve haksız bir örnek” nitelemesini kullandı. PKK unsurlarının bu yaptıklarıyla tüm kırmızı çizgileri aştıkları vurgulanan açıklamada, “IKBY toprağı ve halkının güvenliğinden Peşmerge güçleri sorumludur. Dolayısıyla, bu türden her türlü saldırı tüm IKBY halkına yapılmış sayılır” denildi.
PKK’nın bu saldırıları, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani’nin pazartesi günkü açıklamasında, IKBY sınırındaki bölgede PKK’lılar ve Türkiye arasında yaşanan çatışmalardan dolayı durumun daha da kötüleşmesine karşı yaptığı uyarının ardından gerçekleşti. Barzani ayrıca KDP’nin ‘Kürtlerin kendi aralarında savaşmasını’ uygun görmediğini belirterek, çatışmadan kaçınmak ve durumun normale dönmesi için PKK’ya söz konusu bölgelerdeki işgaline son verme çağrısı yaptı.
PKK ise perşembe günü IKBY’ye gerilimi kontrol altına alma çağrısında bulundu. PKK’ya bağlı KCK Dış İlişkiler Sorumlusu Zagros Hiwa, yaptığı basın açıklamasında, “Savaş kimseye fayda sağlamaz. Çamanke’de yaşananlar, çatışma tehdidini savuşturmak ve Peşmerge güçlerinin oradaki kamplarımıza doğru ilerlemesini engellemeyi amaçlıyor” dedi.
Irak hükümeti de saldırıları kınayarak, bunu ülke egemenliğinin ihlali olarak niteledi. Irak Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, “Irak hükümeti, Irak topraklarında gerçekleşen saldırıyı şiddetle reddediyor ve ülke egemenliği ve güvenliğinin ihlali sayılan bu saldırılara son vermek için önlemler alacak” ifadeleri kullanıldı.
KDP yöneticilerinden İsmet Receb, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “PKK unsurları çatışmaları Türkiye’den Irak Kürdistanı’na taşıdı. Bunu yaparak, vatandaşların korkmasına, köylerinde ve tarlalarında çalışamaz hale gelmesine sebep oldular. IKBY düşmanlarının dayattığı bölgesel gündemler kapsamında (PKK’nın) yaptıkları bu davranışlar, IKBY hükümetine ve Peşmerge güçlerine olan düşmanlıklarını açıkça gösteriyor” dedi.
Receb, IKBY ve Bağdat hükümetlerinin Sincar’da durumun normalleşmesi için imzaladığı anlaşma ile bu saldırılar arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusuna, “PKK’nın Sincar’daki varlığı yasadışı. Bu nedenle Sincar’daki durumun normalleşmesiyle ilgili diyaloğun bir parçası olmayı talep etme hakları yok. Sincar’ın Kürt ve Irak bölgesi olması hasebiyle, burada durumun normalleşmesi sadece IKBY ve Bağdat arasındaki anlaşma ile olur” diye yanıt verdi.
PKK, 28 Ekim’de IKBY’ye ait petrol boru hattına saldırı düzenlediğini ilan etmişti. Saldırı, IKBY’nin petrol ihracatını sekteye uğratmıştı. IKBY hükümeti saldırıyı kınayarak, bunu ‘terör saldırısı’ olarak nitelemişti.
PKK, Türkiye sınırındaki dağlık bölgeleri kullanıyor ve 1984’ten bu yana Türkiye’ye karşı silahlı çatışma yürütüyor.



Türkiye ve Rusya, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Suriye yönetiminin desteklenmesi çağrısında bulundu

Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye ve Rusya, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Suriye yönetiminin desteklenmesi çağrısında bulundu

Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Ankara: Said Abdurrazık

Türkiye ve Rusya, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, Suriye'nin birliğine olan bağlılıklarını ve istikrarın sağlanması için yeni yönetime desteklerini yineledi. İki ülke ayrıca, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini, zira bunun Suriye hükümetini siyasi ve mali açıdan desteklemenin en etkili ve uygulanabilir yolu olduğunu vurguladı. Yılmaz, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Yılmaz başkanlığındaki Türk tarafı ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlığındaki Rus tarafı, Suriye'deki gelişmeler, Ortadoğu'daki güvenlik durumu, bölgede istikrar ve barışı tesis etmenin yolları ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler konusunda İstanbul'da yeni bir istişare turu gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov'u İstanbul'da kabul etti. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov'u İstanbul'da kabul etti. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dün akşam gerçekleştirilen istişarelerde iki taraf, Suriye'nin istikrara kavuşması için yeni Suriye yönetimine siyasi ve ekonomik desteklerini yinelerken, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Görüşme sırasında Yılmaz, ülkesinin Suriye'deki önceliğinin topraklarının birlik ve bütünlüğünü koruyarak istikrar ve güvenliği sağlamak olduğunu ve ülkesinin ulusal güvenliğini koruma arzusuyla Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

İki taraf terör örgütleriyle mücadelenin ve Suriye yönetiminin bu mücadelede desteklenmesinin önemi konusunda mutabık kaldı.

Türkiye-Rusya görüşmesi, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Türkiye ve Rusya ile Suriye'deki askeri varlıkları konusunda görüşmelerin sürdüğünü söylemesi ve hükümetine askeri destek sağlayabileceklerini ima etmesinden günler sonra gerçekleşti.

Eş-Şera, Rusya'nın on yıllardır Suriye ordusuna silah sağladığını ve Suriye'deki enerji santrallerine teknik destek verdiğini söyleyerek, Suriye'nin gelecekte Rusya'ya ihtiyaç duyabileceğini ima etti.

Türkiye için ise Suriye yönetimiyle İsrail sınırı yakınlarındaki nüfuzunu genişletmeye, ülkenin kuzeyindeki Kürt militanları azaltmaya ve İran'ı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek bir askeri anlaşmadan söz ediliyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Eş-Şera New York Times'a verdiği demeçte, ABD'ye ülkesine uygulanan yaptırımları kalıcı olarak kaldırma çağrısında bulundu.

Eş-Şera'nın göreve gelmesinden bu yana Avrupa ve ABD, Beşşar Esed rejimine 2014 yılından bu yana uygulanan sert yaptırımların bir kısmını geçici olarak hafifletti. Ancak eş-Şera, ülkenin çökmüş ekonomisini yeniden inşa edebilmesi için çok daha büyük bir rahatlamaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Eş-Şera yaptırımların kaldırılması gerektiğini, çünkü bunların ‘Esed rejiminin halka karşı işlediği suçlara karşılık olarak uygulandığını ve bu rejimin artık iktidarda olmadığını ve yaptırımların hükümeti ve ekonomisini yeniden inşa etme kabiliyetini engellediğini’ söyledi.

Geçtiğimiz ay ABD'li yetkililer yaptırımların kaldırılması için kimyasal silah stoklarının imhası ve terörle mücadele çabalarında iş birliği de dahil olmak üzere sekiz talebin ana hatlarını belirledi. Eş-Şera, ABD'nin bazı koşullarının ‘tartışılması ya da değiştirilmesi gerektiğini’ söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız, siyasi geçiş sürecinin başarıya ulaşması için Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve yeniden yapılanma için uluslararası destek çağrısında bulundu.

Dün akşam Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani'nin de katıldığı BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu oturumunda konuşan Yıldız, Suriye hükümetinin Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Yıldız, Suriye'ye uygulanan yaptırımların derhal kaldırılması ve altyapının yeniden inşa edilmesi, kamu hizmetlerinin sağlanması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin ‘ortak öncelik’ olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasına etkin destek sağlanması için uluslararası topluma defalarca çağrıda bulundu.

Yıldız, İsrail'in saldırılarının Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini, bölgesel barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, iç istikrarı baltaladığını ve terör örgütü DEAŞ ile mücadele kabiliyetine zarar verdiğini ifade etti.

Yıldız, Türkiye’nin söz konusu saldırıları kesin bir dille kınadığını, BM Güvenlik Konseyi'ni gerilimin daha da artmasını önlemek üzere derhal ve kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdığını ve bu yeni dönemin zorluklarının üstesinden gelinmesinde Suriye halkına güçlü bir şekilde destek olmaya kararlı olduğunu vurguladı.