Libya, ‘ateşkesi’ desteklemek için BMGK kararını bekliyor

Türk subaylar, Libya’nın batı kampındaki UMH unsurlarını eğitiyor (UMH güçleri)
Türk subaylar, Libya’nın batı kampındaki UMH unsurlarını eğitiyor (UMH güçleri)
TT

Libya, ‘ateşkesi’ desteklemek için BMGK kararını bekliyor

Türk subaylar, Libya’nın batı kampındaki UMH unsurlarını eğitiyor (UMH güçleri)
Türk subaylar, Libya’nın batı kampındaki UMH unsurlarını eğitiyor (UMH güçleri)

Libya’da Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ile Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri arasında kalıcı bir ateşkesin uygulanması prosedürlerinin başladığı bir zamanda, bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de (BMGK) bir kararı çıkarmasını bekliyor. Diğer yandan, Türkiye ise Serrac hükümeti ile askeri ilişkilerini yeniden teyit ediyor. Gözlemciler, bunu eğitim programları dahil olmak üzere askeri işbirliğinin sona ermesini öngören Cenevre Anlaşması'na yönelik en son meydan okuma olarak görüyor.
UMH ve ona bağlı güçler tarafından başlatılan Öfke Volkanı Operasyonu yeniden başladı. Türk Savunma Bakanlığı, Türk subaylarının iki taraf arasındaki karşılıklı askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması çerçevesinde UMH güçlerini Libya topraklarında eğitmeye devam edeceğini doğrulayan fotoğraflar yayınladı.
Fotoğraflarda, Türk askerlerinin batı bölgesindeki kamplarından birinde UMH unsurlarını eğittiği görülüyor. Bununla birlikte, Hava trafiği kontrolünde uzman siteler, iki askeri kargo uçağının Türkiye'den Misrata şehrindeki Hava Harp Okulu'na ve Vatiyye’deki Ukbe bin Nafi Hava Üssü’ne geldiğini bildirdi.
UMH’ye bağlı Sirte-Cufra Operasyon Odası Sözcüsü Tuğgeneral el-Hadi Dera, dün yaptığı basın açıklamasında, LUO’ya bağlı 9. Tugay unsurlarının Sirte’deki Ouagadougou konferans salonlarını tahrip ederek buralardan çıktığını bildirdi. Aynı zamanda şehirdeki bir grup Rus Wagner paralı askerin varlığına da işaret etti.
Anayasa taslağı oluşturma yönündeki kurucu heyet, ülkedeki bölünmüşlük durumunu anayasal yola saygı göstererek sona erdirme girişimini memnuniyetle karşıladığı Tunus diyaloğuna katılım talebinde bulundu. Heyet tarafından dün yapılan açıklamada, mevcut anayasa taslağının komisyon tarafından onaylanmasının ardından halkın kabul veya reddetme hakkına sahip olacağı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric ise ateşkesi destekleyen bir karar çıkarılmasının Libya'da barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını öne sürdü. Dün New York'ta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Dujarric, “BMGK’nın tek ağızdan çıkan hızlı sesi, hem Libyalı taraflara, hem de barış ve istikrarı sağlama çabalarına her zaman katkı sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.
Libya Ortak Askeri (5+5) 10’lar Komitesi, Gadames şehrindeki son toplantısı sona erdiği sırada BM Güvenlik Konseyi'ne, ülkede kalıcı bir ateşkesin uygulamasıyla ilgili Cenevre Anlaşması'nda varılanları uygulamak için hızlıca bağlayıcı bir karar çıkarılması çağrısında bulunmuştu.
Anadolu Ajansı’nın Fas Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliden aktardığına göre, Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Temsilciler Meclisi heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun Buznika şehrinde yapılması kararlaştırıldı.
Kayıp Şahısları İzleme Genel Komitesi Sözcüsü, Tarhuna şehrindeki bağlantı bölgesinde üç yeni mezar keşfedildiğini duyurdu. Böylece burada bulunan mezar sayısı beşe yükseldi. Diğer mezarlıklardaki çalışmalar devam ederken, ilk yerden dört ceset kalıntısının çıkarıldığını belirtti.



Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı, terörle mücadele ekiplerinin kalan görevlerinin sona erdirilmesi yönündeki kararın uygulanması kapsamında, BAE Silahlı Kuvvetlerinin tüm unsurlarının Yemen'den dönüşünün tamamlandığını duyurdu.

Bakanlık, geri dönüş operasyonunun, kalan saha görevlerini sonlandırma düzenlemeleri çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak personelin güvenliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu duyuru, terörle mücadele ekiplerinin görevlerini sonlandırma kararının uygulanmasına yönelik adımların bir parçası olarak, onaylanan prosedürler ve gerekli koordinasyon doğrultusunda tüm personelin Yemen'den geri dönüşünün tamamlandığını teyit etmek amacıyla yapıldı.

Bakanlık, “son gelişmeler” çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak Yemen'deki terörle mücadele ekiplerinin kalan üyelerinin geri çekildiğini duyurmuştu.


Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)

Yemen'in doğusundaki Hadramut Valiliği, Güney Geçiş Konseyi'nin kontrolündeki askeri kampları ve bölgeleri geri almak için başlatılan operasyonla kritik bir aşamaya girdi. Hadramut Valisi Salim el-Hanbaşi liderliğindeki "Vatan Kalkanı" güçleri, Suudi liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklenerek konuşlanmaya başladı. Bu arada, Aydarus el-Zubeydi son kozunu oynayarak ayrılık ilan etmekle tehdit etti.

Bu gelişmeler "Geçiş Konseyi"nin tek taraflı askeri eylemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olsa da Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed El Cebir, bu gerilimden Aydarus el-Zubeydi'yi sorumlu tutarak, bunun güney davasını kişisel çıkarlar için kullanmanın tehlikelerini yansıttığını ve güney vilayetlerinin istikrarını ve siyasi kazanımlarını tehdit ettiğini söyledi.

Aynı bağlamda, Birleşik Arap Emirlikleri dün, Yemen'deki askeri varlığına son verdiğini açıkladı ve tüm tarafları gerilimi azaltmaya ve uluslararası toplumun desteklediği siyasi yollara başvurmaya çağırdı. Bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin salı günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 saat içinde ülkeden ayrılması yönündeki talebinin ardından geldi.

Saha kaynakları Şarku’l Avsat’a, "Vatan Kalkanı" operasyonunun ilerleyişinin devam ettiğini, el-Haşa bölgesindeki "37. Zırhlı Tugay karargahının" ele geçirildiğini ve Seyun şehrine doğru hareket edildiğini doğruladı. Operasyon, sivil güvenliğin sağlanması ve bölge sakinleri arasında can kayıplarının önlenmesi çağrıları eşliğinde, Vadi Hadramut'un geri kalan şehirleri üzerindeki kontrolün sağlanması hazırlığı kapsamında gerçekleştiriliyor.

Hadramut valisi, dün akşam, operasyonların başlamasından bu yana diğer kampların kontrolünü ele geçirdikten sonra, eyaletin kabilelerinin Birinci Askeri Bölge'nin de güvence altına alındığını duyurdu.

Güney Geçiş Konseyi, kampların geri alınması sürecinin devam etmesi halinde, ayrılık ilan etme tehdidinde bulunarak karşılık verdi. Kendi kaderini tayin hakkıyla sona erecek iki yıllık bir geçiş dönemi ilan etti ve ayrıca iki yıl sonra yürürlüğe girecek anayasal bir bildiri de duyurdu; ancak diyaloga yanıt gelmemesi veya kendisine bağlı güçlere karşı bir saldırı olması durumunda her an yürürlüğe girebileceği tehdidinde bulundu.


İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
TT

İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)

İsrail Kanal 12, İsrail güvenlik birimlerinin önümüzdeki günlerde Refah sınır kapısının her iki yönde de yeniden açılması için siyasi düzeyden talimat almaya hazırlandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Kanal 12’den aktardığına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu yarın güvenlik istişareleri yapacak ve bu istişarelerde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede vardığı tavizleri sunması bekleniyor; gündemin en önemli maddesi ise sınır geçişlerinin yeniden açılması konusu olacak.

İsrail'in güvenlik endişelerine karşılık olarak, Gazze Şeridi'ne giriş çıkışları izlemek amacıyla Refah sınır kapısının Filistin tarafında bir kontrol noktası kurmayı planladığı, bir İsrail haber kanalı tarafından bildirildi.

Kanal, kontrol noktasının kara kuvvetleri tarafından mı yoksa elektronik olarak mı işletileceği konusunda bilgi vermedi.