ABD’nin Beyrut Büyükelçisi: Basil belirli şartlarla Hizbullah'tan ayrılmaya hazırdı

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea (Reuters)
ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea (Reuters)
TT

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi: Basil belirli şartlarla Hizbullah'tan ayrılmaya hazırdı

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea (Reuters)
ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea (Reuters)

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, Lübnan eski Dışişleri Bakanı ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin (ÖYH) lideri Cibran Basil’in yaptırım listesine alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamalara değinerek, bunların Basil’in ABD politikasını tam anlamadığını gösterdiğini söyledi.
Basil’in ABD’nin kendisine yönelik yaptırımları hakkındaki sözlerini yorumlayan Shea şu ifadeleri kullandı;
“Basil konuşmasında, yolsuzluk nedeniyle yaptırıma maruz kalacağı konusunda kendisini uyarmadığım için şikayet etti. Basil, yaptığımız görüşmeyle alakalı bazı bilgileri bağlamından kopararak kamuoyuna sızdırmanın kendisine yarar sağlayacağını zannedebilir. Ama çoğu zaman çalışma tarzım bu değildir. Sadece bir şeyi açıklayacağım. Bu da, Basil’in belirli koşullar altında Hizbullah’tan ayrılmaya hazır olduğunu açıklamasıdır.”
ABD’nin Basil’i yaptırım listesine almakla Özgür Yurtsever Hareketi’ni yıkmayı ya da cezalandırmayı amaçlamadığını dile getiren Shea, bunların bir partiye değil, bir kişiye yönelik yaptırımlar olduğuna vurgu yaptı.
Shea, Basil’e yaptırım uygulanmasına yol açan konulara ilişkin kanıtlarla ilgili olarak da, yaptırım listesine dahil etmekle ilgili olabildiğince fazla bilgiyi kamuoyuna açıkladıklarını ancak her zaman olduğu gibi bu bilgilerin bir kısmının açıklanamayacağını söyledi.
Ülkesinin bu kararı Lübnan halkı için aldığına dikkati çeken Shea, Basil’in yaptırım listesine alınmasına yasal olarak itiraz etmesini memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.
Basil, geçtiğimiz Pazar günü konuya ilişkin yaptığı açıklamasında “Cumhurbaşkanı Mişel Avn'dan, üst düzey bir ABD'li yetkilinin kendisini arayıp Hizbullah ile ÖYH arasındaki ilişkiyi derhal kesmesini istediğini öğrendim. Hizbullah ile ilişkilerin kesilmesi dahil 4 talebin yerine getirilmemesi halinde 4 gün sonra bana ABD yaptırımlarının uygulanacağı iletildi” ifadelerini kullanmıştı.
ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanı Avn’ın damadı Basil’in yaptırım listesine alındığını açıklamıştı.
Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırımların, yolsuzluk ve Hizbullah ile ilişkileri kapsamında Basil’e uygulandığını bildirmişti.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail bombardımanı sonucu son 24 saat içinde 97 kişinin hayatını kaybettiğini ve 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA bugün erken saatlerde Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve İsrail'in şafak vaktinden bu yana düzenlediği çok sayıda hava saldırısında da yaşamını yitirenler olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde İsrail ordusuna ait tanklar vatandaşların evlerine ateş açtı. İşgalciler ayrıca, Gazze şehrinin kuzeydoğu bölgelerini de bombaladı.

AP, hayatını kaybedenler arasında 8 yaşında bir kız çocuğu olan Miyar Ebu Avde'nin de bulunduğunu bildirdi. Cenazesi Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’ne nakledildi.

Jdjdj
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 8 yaşındaki Miyar Ebu Avde'nin cenazesinin etrafını saran yakınları (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef aldığını duyurdu.

Mfmdk
 İslam el-Batş, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden yeğeni 19 yaşındaki Mahmud el-Batş'ın cenazesini Şifa Hastanesi'nde son yolculuğuna uğurladı... (AP)

Bakanlık tarafından bugün Facebook üzerinden yayınlanan basın açıklamasında, “İşgal, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef alarak sağlık sistemini zayıflatmaya yönelik sistematik politikasını sürdürüyor” denildi.

Kdkjd
Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yardım dağıtımı sırasında öldürülen Rim el-Ahras'ın cenaze töreninden (AP)

Bakanlık, İsrail’i kınayarak, sağlık kurumlarına koruma sağlanması ve sistemin çalışmalarının baltalanmaya ve hedef alınmaya devam edilmesinin suç sayılması yönündeki acil talebi yineledi.

İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 510 Filistinli hayatını kaybetti ve 124 bin 901 kişi yaralandı. Kurbanların bir kısmı ise halen enkaz altında.