Ara tatilde çocuklarla gidilebilecek tatil önerileri

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT
20

Ara tatilde çocuklarla gidilebilecek tatil önerileri

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Otobüs ve uçak bileti satış platformu obilet.com, 13 Kasım’da başlayacak ilk ara tatile sayılı günler kala Türkiye’de çocuklarla birlikte gidilebilecek kısa tatil rotalarını paylaştı.
Okulların 1 haftalık ilk ara tatilinde geri sayım başladı. Pandemi nedeniyle uzak rotalar yerini kısa ve güvenli seyahat rotalarına bıraktı. obilet.com da büyükşehirlere birkaç saat mesafede yer alan doğal güzellikler sunan alternatifleri, kayak sezonunu açan dağ zirvelerini ve eğlence duraklarını tatil önerileri bekleyenler için derledi.
Doğa ve maceraseverler için dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan ‘Ormanya’ çocuklar için ara tatilde keyifli doğal yaşamı keşfetme adreslerinden biri. Kocaeli’de yer alan Ormanya, yaban yaşam alanını tanıma, ailecek kamp kurma, Doğa Okulu’nda keşfederek öğrenme, hayvanları ve bitkileri yakından tanıma için eğlenceli ve öğretici imkanları bir arada sunuyor.
Yolu Kocaeli’ne düşenler için ise bir diğer keyifli adres de Maşukiye. Ahşap evlerde yöresel köy kahvaltısı, huzur dolu doğa yürüyüşü, ATV ile orman keşfi, mangal keyfi ve temiz hava. Kocaeli, özellikle İstanbul’a 1 saat mesafe ile çocuklarla oksijeni, manzarası ve eğlencesi bol bir tatil imkânı sunuyor.

Hem kayak keyfi yaşayın hem de tarihi yerleri keşfedin
Ailecek kayak tatilini tercih edenlerin kasım ayı rotaları ise kar seviyesinin istenen düzeye geldiği Erzurum Palandöken ve Kayseri Erciyes oluyor. Zirvede uzun pistlerde kayak ve snowboard’un tadını çıkartmak, daha küçük çocukların kızak keyfi yaptığı kayak tatilleri için Erzurum ve Kayseri’de çok sayıda otel güvenli ve hijyenik konaklama hizmeti de sunuyor. Kayak yorgunluğunu atmak ve şehri keşfetmek isteyenler için de Erzurum tarihi mekanlarıyla öne çıkıyor. Çifte Minareli Medrese, Nene Hatun Milli Parkı ve Erzurum Atatürk Evi çocuklara kendi tarihlerini görerek öğrenme imkânı veriyor.
İç Anadolu Bölgesi’nin gelişmiş şehri Kayseri ise Selçuklu ve Mimar Sinan dönemine ait çok sayıda tarihi mekanlarıyla seyahat severlere farklı seçenekler sunuyor. Kurşunlu Camii, Kayseri Kalesi, Döner Kümbet, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi gibi tarihi duraklar ara tatilde keşfedilecek adresler arasında yer alıyor.

Sonbaharda güneş arayanlara
Kışa giriş yapmaya az kalmışken, bu ara tatili ailecek yazlıklarında ya da Ege ve Akdeniz’de geçirmek isteyenler için rota İzmir ve Antalya. İzmir, kasım ayında iç ısıtan güneşi, birbirinden ilginç destinasyonlarıyla aileleri ağırlamaya hazır. İzmir’in Selçuk ilçesinde bir dağ köyü olan Şirince, mimarisi, küçük yöresel dükkanları ve çocukların ilgisini çekecek Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi ile kasım ayı için keyifli bir gezi alternatifi oluşturuyor. Ailecek İzmir’in kumrusundan tadıp çocuklarla Şirince’nin dar sokaklarında kaybolabilirsiniz.
Türkiye’nin tatil cenneti Antalya’da ise 5 yıldızlı otel konforunda şehri ve ilçeleri keşfetmek mümkün. Tarihi Osmanlı evlerini görmek için Kaleiçi’nde kısa bir tur atmak, Side Antik Kenti ve Aspendos’u ziyaret etmek, Manavgat Köprülü Kanyon’da serin sularda mola vermek ve Beldibi Mağarası’nda kaya sığınaklarını keşfetmek için şehir ziyaretçilerini bekliyor.



Telefonsuz yaşayan ünlüler... Trend diğer insanlara ne zaman yayılacak?

Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
TT
20

Telefonsuz yaşayan ünlüler... Trend diğer insanlara ne zaman yayılacak?

Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)
Telefonu bırakma trendi ünlülerden Z kuşağına geçiyor. (Reuters)

Christine Habib

Amerikalı şarkıcı Dolly Parton faks makinesi olmadan yapamıyor ve bugün halen başkalarıyla iletişim kurmak için onu kullanıyor. Arkadaşı Miley Cyrus'a göre Parton neredeyse hiç telefon kullanmıyor.

Meslektaşı Elton John ise cep telefonunu bir kenara bırakmış, iki çocuğuyla iletişim kurmak ya da işlerini kolaylaştırmak için gerektiğinde telefon yerine bir iPad kullanıyor. İngiliz sanatçı, Jimmy Kimmel Live'a verdiği bir röportajda, telefonsuz hayatın harika olduğunu söyledi. John, “Cep telefonlarından nefret ediyorum, çünkü mahremiyeti ortadan kaldırıyorlar. İnsanlar beni dakikada iki kez arasın diye bir cep telefonuna sahip olmaya dayanamazdım” ifadelerini kullandı.

 İngiliz şarkıcı Elton John, cep telefonlarından nefret ettiğini söyledi. (Reuters)  Cep telefonlaİngiliz şarkıcı Elton John, cep telefonlarından nefret ettiğini söyledi. (Reuters)

Cep telefonlarını terk etme trendi, 70 yaş üstü ünlülerle sınırlı kalmayıp gençlere de yayılıyor.

İngiliz şarkıcı Ed Sheeran, 2015 yılında yeni yıl kararlarının bir parçası olarak akıllı telefonundan vazgeçti. Bu kararın temel amacı sosyal medyadan uzaklaşmaktı. Sheeran verdiği bir röportajda, telefonuna olan bağlılığının onu yorduğunu ve sonunda depresyona girdiğini açıkladı. “Ondan kurtulduğumda omuzlarımdan bir yük kalkmış gibi hissettim” diyen Sheeran, her hafta yalnızca e-postalarını takip etmek için birkaç saat bilgisayarının başında oturuyor.

Ed Sheeran on yıl önce cep telefonuyla olan bağını kopardı. (Reuters)Ed Sheeran on yıl önce cep telefonuyla olan bağını kopardı. (Reuters)

Şarkıcı Selena Gomez, aktris Sarah Jessica Parker, şarkıcı Justin Bieber ve yönetmen Christopher Nolan, mutluluğu akıllı telefonsuz bir yaşamda bulan ünlüler ve sanatçılar arasında yer alıyor.

İngiliz gazeteci Simon Cowell da telefonundan ilk vazgeçenler arasında yer aldı. Cowell, 2017 yılında telefonundaki tüm mesajların kendisini yorduğunu, işinden ve genel olarak hayatından çok fazla zaman çaldığını fark etti. Bir Amerikan televizyon programına verdiği röportajda, bir sabah uyandığında telefonunun ekranında 52 okunmamış mesaj gördüğünü ve bunlara cevap vermeyip telefonunu kapatmaya karar verdiğini anlattı: “Bir günlüğüne kapattım, sonra bir ay, sonra üç ay, sonra bir yıl, iki yıl, üç... Bundan çok hoşlandım.”

 İngiliz gazeteci Simon Cowell (Instagram)İngiliz gazeteci Simon Cowell (Instagram)

Sosyal medya haberlerinin çoğu onların etrafında dönerken, birçok ünlü sanal gerçeklikten kopmaya karar verdiğinden bu durumun farkında değil.

Telefonlarına ve maillerine cevap veren ve sosyal medya sayfalarını yöneten asistanlar istihdam eden bu ünlüler için bu karar zor bir karar gibi görünmüyor. Peki sıradan insanlar da aynısını yapabilir ve telefonsuz bir hayat yaşayabilir mi?

Akıllı telefonları terk etmek en büyük zorluklardan biri haline geldi. (Reuters) Akıllı telefonları terk etmek en büyük zorluklardan biri haline geldi. (Reuters)

Son üç yılda, unutulmaya yüz tutmuş eski tip cep telefonlarının satışlarında bir artış görüldü. Bunun nedeni Z kuşağının akıllı telefonlardan uzaklaşma eğilimi. Bunun sebebi ünlüler değil; bu kuşak telefonların zararlarına uyanmış gibi görünüyor.

Nokia, çöküşünün ardından eski telefonlarından bazılarını geri getiriyor. Bu, TikTok'ta ‘Eski telefonları geri getirin’ başlıklı bir kampanya başlatan genç neslin isteğiyle oldu.

Nokia, kullanımdan kalkan 3310 modelini yeniden piyasaya sürdü. (Reuters)Nokia, kullanımdan kalkan 3310 modelini yeniden piyasaya sürdü. (Reuters)

İngiliz araştırma şirketi GWI'ye göre, sosyal medya ve dolayısıyla akıllı telefon kullanımının en düşük olduğu yaş grubu 1995-2012 yılları arasında doğanlar. Onları Y kuşağı (1980-1994) takip ediyor.

Bu iki kuşak ya da onların büyük bir kısmı, mahremiyetin, hayatlarının ayrıntılarını sosyal medya aracılığıyla başkalarıyla paylaşmaktan daha önemli olduğunu fark etti. Ayrıca ruhsal ve fiziksel sağlık nedenleriyle akıllı telefonlardan uzak durmayı tercih ettiler.

‘Boring Phone’, genç neslin akıllı olmayan telefonlara olan arzusuna yanıt olarak üretildi. (Üretici firma)‘Boring Phone’, genç neslin akıllı olmayan telefonlara olan arzusuna yanıt olarak üretildi. (Üretici firma)

‘Boring Phone’, piyasadaki en akılsız (ya da yeni neslin deyimiyle aptal) telefonlardan biri. Birkaç yıl önce, gençlerin ekran bağımlılıklarını kırmalarına yardımcı olacak karmaşık olmayan, eski moda bir telefona duydukları arzuya yanıt olarak piyasaya sürüldü.

Eski telefonların bu yeniden canlanışı, akıllı telefonların yerini alacakları anlamına gelmiyor ya da insanları eskiyi yeniyle değiştirmeye ikna etmiyor, ancak bu uyanışta açık bir bilgelik var. Ne kadar eğlenceli, kullanışlı ve pratik olursa olsun, akıllı telefonlarla olan ilişki risklerle dolu. Bunlardan ilki boyun ve sırt ağrısı, uyku bozuklukları, gözler ve sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkiler gibi fiziksel riskler. Bunların yanı sıra anksiyete, stres ve sosyal izolasyon gibi psikolojik riskler de söz konusu.

İnsanlar yavaş yavaş telefonsuz yaşamaya karar veren ünlüleri mi örnek alacaklar, yoksa zamanla telefonsuz yaşamak daha da imkânsız hale mi gelecek?