Kral Selman’a biatin yıldönümünde liderliğin kalkınma ve refah yolundaki yolculuğu kutlandı

 Kral Selman’a biatin yıldönümünde liderliğin kalkınma ve refah yolundaki yolculuğu kutlandı
TT

Kral Selman’a biatin yıldönümünde liderliğin kalkınma ve refah yolundaki yolculuğu kutlandı

 Kral Selman’a biatin yıldönümünde liderliğin kalkınma ve refah yolundaki yolculuğu kutlandı

Suudi Arabistan, bugün ‘biatin’ yani Kral Selman bin Abdulaziz’ın tahta geçişinin altıncı yıldönümünü kutluyor. Suudiler, bugün ülkenin hayatın her alanında kaplayan muazzam gelişme, refah ve kalkınmaya ulaşmasını ayrıca Krallığın dünya çapında bir lider olmak için attığı adımları kutluyor. Suudi Arabistan’ın şu anda en büyük küresel etkinlik olan G20 Zirvesi’ne başkanlık ediyor olması bu duruma katkı sağlıyor.
Hicri takvime göre Kral Selman bin Abdulaziz 6 yıl önce bugün Suudi Arabistan’da tahta geçti. Halktan da biat aldı. Kral Selman miladi olarak 24 Ocak 2015 tarihine tekabül eden hicri 3 Rebiulahir 1436 tarihinde tahta geçti. Bu arada biat yıldönümünün miladi takvime göre değil, hicri takvime göre hesaplandığını söylemek gerek.

Biat nedir?
Biat, oy verme ve hükümdarı seçme konusunda İslami bir sistemdir. Suudi Arabistan’ın mevcut yönetiminde bu sistemi kullanır. Seçim, biat olmaksızın geçerli sayılmaz. Bu kural Kurucu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Suud, oğulları ve torunları tarafından da uygulanmaya devam etti. Halk, içlerinden en uygun kişiyi seçerek Allah’ın kitabı ve Resulü’nün sünnetine uygun olarak yönetmek üzere ona biat eder. Temel Yönetişim Kanununda belirtilenlere göre Biat Konseyi aracılığıyla Kral’a biat ve veliaht seçimi için davette bulunulur.  

Yönetimdeki hikayesi
Kurucu Kralın 25. oğlu olan Kral Selman bin Abdulaziz, 31 Aralık 1935 tarihinde dünyaya geldi.
Kral Selman, 16 Mart 1954 tarihinde Riyad Valisi olarak atandı. Bu şehir tarihinde önemli bir gelişme kabul edildi. 19 yaşında Riyad Vali vekili olarak atanan Selman bin Abdulaziz, 20 yaşında söz konusu bölgede vali olarak görevlendirildi. 18 Nisan 1955 tarihinde ise bakan düzeyinde bölge prensi olarak atandı.
Elli yıldan fazla bir süre Riyad Bölgesi Emiri olarak görev yapmaya devam etti. Bu süre zarfında bölgeyi yaklaşık 200 bin kişilik orta ölçekli bir kasabadan, Arap dünyasının en hızlı büyüyen başkentlerinden birine dönüştürme operasyonuna öncülük etti. Riyad’ın bugünkü nüfusu yaklaşık 7 milyon kişiye ulaşmış durumda. Riyad, Kral Selman’ın emirliği süresince modern otoyollar, okullar, hastaneler, üniversiteler, stadyumlar ve eğlence parkları gibi birçok büyük altyapı projesinin tamamlanmasına tanık oldu.
2011 yılının Kasım ayında ise kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, donanma ve hava savunmasını da kapsayan Suudi Arabistan Savunma Bakanı olarak atandı. Bakanlık, Selman bin Abdulaziz’in görevi sırasında tüm sektörlerinde eğitim ve silahlanma konusunda kapsamlı bir gelişmeye tanık oldu.
Suudi Arabistan Kralı, geçtiğimiz onlarca yılı kapsayan kariyeri boyunca ülkede birçok önemli pozisyonlar ve yüksek mevkilerde bulundu.

Yönetimde 6 yıl
Bu altı yıl boyunca dünya ve özellikle Suudi Arabistan, çeşitli düzeylerde ve alanlarda, ekonomik, politik veya güvenlik ve diğerleri olsun, çeşitli zorluklarla karşılaştı. Ancak Kral Selman liderliğindeki Suudi hükümeti, bunların üstesinden gelmeyi başardı. Ülkede güven tesis ederek çeşitli bölgelerde kalkınma atılımlarında bulundu. Sadece bununla da kalmadı. G20 ile uluslararası çabalara öncülük ederek, bölgenin ve dünyanın istikrarını sağlamak için sınırları aşan çabalar sarf etti. Özellikle de koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde küresel ekonomiyi güçlendirme faaliyetlerine katkıda bulundu. Cidde kentinde imzalanan son barış anlaşmaları, Mekke zirveleri ve daha birçok şey Kral Selman’ın öncülük ettiği çalışmalar arasında yer alıyor.
Ancak bundan önce özellikle de Kral Selman tahta geçtiğinde yaptığı ilk konuşmada, Kral Abdullah bin Abdulaziz’in halefi olarak iktidara geçtiğinde ‘büyük bir emanet’ devraldığını söylemişti. Ayrıca bu devletin kurulduğu günden bu yana kurucu Kral Abdulaziz ve oğullarının izlediği doğru yaklaşıma bağlı kalacağını vurgulamıştı.

2020, Koronavirüs ve G20
Koronavirüs veya Kovid-19 bu yıla damgasını vuran başlık oldu. Büyük bir zorluk olmasına rağmen Suudi Arabistan’ın kendi halkı ve diğer milletlere sunduğu başarılar göz ardı edilemeyecek bir düzeye ulaştı. Kral Selman liderliğindeki Suudi Arabistan, salgına erken müdahalede bulunmayı ve halkının tüm ihtiyaçlarını karşılayarak sonuçları ile başa çıkmayı başardı. Kral Selman’ın geçtiğimiz hafta Şura Konseyi’nde yaptığı konuşmada Suudi Arabistan’ın salgın konusunda sunduğu hizmetler kendi vatandaşları ile sınırlı kalmadı.
Kral Selman söz konusu konuşmasında ayrıca “Ülkemizin salgının etkilerini sınırlamak için erken müdahale çabaları meyvesini verdi. Enfeksiyonun yayılım hızının düşmesine ve kritik vaka sayısının azalmasına katkıda bulunan şey de budur. Allah’a hamd olsun” ifadelerini kullanmıştı.
Kral Selman, ekonomik salgının sonuçları hakkında, “Yeni tip koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için ülkeniz, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere özel sektöre hükümet inisiyatiflerini sunmaya koştu. Sağlık sektörünü 47 milyar riyal (12.5 milyar dolar) desteklemenin yanı sıra 218 milyardan riyalden (58.1 milyar dolar) fazla bir bütçe sağladı. Pandeminin yönetimi yoluyla, işimizi sürdürmeye ve ekonomik, sağlık ve sosyal etkileri dengelemeye çalıştık. Allah’ın izniyle pandeminin sonuna kadar sürekli olarak dengelemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs (Kovid-19) salgının dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemde Suudi Arabistan, dünyanın küresel koşulların ele alınmasını sağlama konusunda önemli gördüğü G20 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Suudi Arabistan liderliğinde gerçekleştirilen bu yılki zirvede koronavirüs salgının yansımalarıyla yüzleşme konusunda plan ve tavsiyeler sunuldu.
Önceki yıllara dönecek olursak, Kral Selman liderliğindeki Suudi Arabistan, ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere çeşitli yönlerden birçok reform gerçekleştirdi. Diğerlerinin yanısıra insan hakları ve kadınların güçlendirilmesi alanında küresel yankı uyandıran kararlar verdi.
Suudi Arabistan, bölgede önemli bir oyuncu ve küresel ekonominin istikrar kazanmasında önemli bir rol oynuyor.
Kral Selman, ülkesi G20 zirvesine ev sahipliğini devraldığında, “G20 grubunun çalışmalarına ilk kez ev sahipliği yapan Suudi Arabistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin perspektifinin yanısıra gelişmekte olan ülkelerin görüşlerinin sunulmasında büyük rol oynayacak” ifadelerini kullanmıştı.
Suudi Arabistan Kralı, geçtiğimiz Mart ayında  G20 liderlerine olağanüstü bir zirve gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu. Kral Selman yaptığı açılış konuşmasında, koronavirüs salgınının, dünya çapındaki kalkınmayı yavaşlattığını söyledi. Suudi Arabistan Kralı, “Salgına karşı koyma çabalarında Dünya Sağlık Örgütü'nü desteklemeliyiz. Hepimizin karşılaştığı ve el ele vermemiz gereken krizde dünya ekonomilerini desteklemek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Pandeminin etkisi çeşitli sektörlere uzandı. Dünya, krizin etkilerini hafifletmek için dayanışmamıza güveniyor. Yavaşlayan büyüme oranları ve finansal piyasalardaki çalkantı ışığında G20, bu pandeminin ekonomik etkilerinin ele alınmasında çok önemli bir role sahiptir. Bu nedenle, bununla yüzleşmek ve küresel ekonomiye olan güveni yeniden sağlamak için birleşik bir yanıt koordine etmeliyiz. Krallık, ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için uyguladıkları politikalar ve işleri korumak için alınan tedbirleri memnuniyetle karşılar” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan geçen yıl Aralık ayında başlayıp 30 Kasım 2020 tarihinde sona erecek olan G20 başkanlığı süresince sekiz iletişim grubunda 100'den fazla toplantı ve konferansa ev sahipliği yaptı. Bunların tümünde liderlerin yaklaşan çalışmaları için sonuçlarını paylaştı.
G20 zirvesinin Suudi Arabistan Başkanlığı yılı, halk sağlığını, küresel ekonomiyi ve insanlığı destekleyen ve insanları güçlendirmeyi, gezegeni korumayı ve yeni ufuklar şekillendirmeyi amaçlayan birçok uluslararası programla kutlandı.



Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Başbakan sıfatıyla ABD Senatörü Lindsey Graham ile iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi.

Prens Muhammed bin Selman ile Graham ve beraberindeki heyet arasında dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede bölgesel ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban katıldı.


Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.