Çekya'da OHAL 12 Aralık'a kadar uzatıldı

Çekya'da OHAL 12 Aralık'a kadar uzatıldı
TT

Çekya'da OHAL 12 Aralık'a kadar uzatıldı

Çekya'da OHAL 12 Aralık'a kadar uzatıldı

Çekya parlamentosu, ülkede 1 buçuk aydır yürürlükte olan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını 12 Aralık’a kadar uzattı.
Çekya parlamentosu korona virüsle mücadele kapsamında getirilen OHAL uygulamasının 2. kez uzatılmasını kararlaştırdı. Yarın sona ermesi beklenen OHAL'in uzatılması için parlamento kararına gerek duyulan ülkede, milletvekilleri 8 buçuk saatlik oturumun ardından OHAL'in uzatılması konusunda anlaştı. Toplantı, korona virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı.

"Yılbaşı hediyeleri ile birlikte hastalık da satın alacağız
Çekya Başbakanı Andrej Babis yaptığı konuşmada, korona virüsle mücadelede etkili bir sonuç elde edebilmek için OHAL'in uzatılması gerektiğini söyledi. Babis, elde ettikleri verilere göre, OHAL sayesinde toplumsal yaşama yönelik getirdikleri kısıtlamalar neticesinde pandemiyle mücadelede ilerleme sağladıklarını ifade etti. Çekya Sağlık Bakanı Jan Blatny da yaklaşmakta olan yeni yıl öncesinde kısıtlamaların hızlı bir biçimde kaldırılmasının neden olacağı tehlikelere dikkat çekti. Blatny "Yeni yıl için hepimiz hediye satın alacağız. O hediyelerle birlikte hastalık da satın alacağız ve o hastalığı ailemize taşıyacağız" şeklinde konuştu.
Babis hükümeti, yarın sona erecek OHAL'in 30 gün daha uzatılmasını talep etti ancak muhalefet bu kadar uzun bir sürenin, vatandaşların hak ve özgürlüklerinde önemli ölçüde kısıtlama oluşturacağı gerekçesiyle hükümetin önerisini reddetti. Taraflar, OHAL uygulamasının 30 yerine 22 gün uzatılması üzerinde anlaştı. Buna göre akşamları belli saatler arasında sokağa çıkma yasağı ile birlikte; market, eczane, temizlik maddesi satan dükkanlar dışındaki tüm dükkanların kapatılması, kültür kurumları ile spor salonlarının faaliyetlerine ara verilmesi gibi pek çok kısıtlama getiren OHAL uygulaması 12 Aralık Cumartesi gününe kadar uzatıldı.

Ülkede OHAL 5 Ekim'den bu yana yürürlükte
Çekya'da korona virüs salgınının ikinci dalgası dolayısıyla 5 Ekim'den itibaren geçerli olmak kaydıyla 30 günlüğüne OHAL ilan edilmişti. Parlamentonun onayıyla bu sürede daha sonra 20 Kasım'a uzatılmıştı. Şimdi 2. kez uzatılan OHAL'in 12 Aralık Cumartesi günü sona ermesi planlanıyor.
Öte yandan, ülke genelinde bugüne kadar tespit edilen korona virüs vaka sayısı 482 bin, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 6 bin 874.



Çin, Rusya'ya "soğutma ünitesi" diye drone motoru mu gönderiyor?

Rusya-Ukrayna savaşında iki ülke de sıkça drone kullanıyor (Reuters)
Rusya-Ukrayna savaşında iki ülke de sıkça drone kullanıyor (Reuters)
TT

Çin, Rusya'ya "soğutma ünitesi" diye drone motoru mu gönderiyor?

Rusya-Ukrayna savaşında iki ülke de sıkça drone kullanıyor (Reuters)
Rusya-Ukrayna savaşında iki ülke de sıkça drone kullanıyor (Reuters)

Çin'den "soğutma ünitesi" diye gönderilen motorlar, Rus ordusunun drone'larında kullanılıyor.

Reuters tarafından incelenen gümrük belgeleri, sözleşmeler ve fatura kayıtlarına göre Çin menşeli motorlar, Batı yaptırımlarını delmek amacıyla "endüstriyel soğutma ünitesi" etiketiyle Rusya'ya gizlice sevk ediliyor.

Bu motorların, Rus devletine ait savunma şirketi IEMZ Kupol tarafından Garpiya-A1 saldırı İHA'larının üretiminde kullanıldığı öne sürülüyor.

IEMZ Kupol şirketinin, bu yıl içinde 6 bin Garpiya drone üretimi için Rusya Savunma Bakanlığı'yla anlaşma yaptığı aktarılıyor. Bu sayı, 2024'teki üretim hedefinin üç katına denk geliyor.

Ukrayna askeri istihbaratından kaynaklar, aylık ortalama 500 Garpiya-A1 drone'unun Ukrayna topraklarına saldırılarda kullanıldığını belirtiyor.

Garpiya drone'ları, İran yapımı Şahid'lerin bir türevi ancak Ukrayna istihbaratına göre motor, kontrol ve navigasyon sistemleri Çin menşeli.

Xiamen Limbach Aviation Engine tarafından üretilen L550E motorlarının, yeni kurulan Beijing Xichao International Technology and Trade adlı bir aracı şirket üzerinden Kupol'a ulaştırıldığı belirtiliyor.

Bu sevkıyatların "soğutma ünitesi" diye etiketlenip gümrük kontrollerinden kaçırıldığı öne sürülüyor.

Motorların önce SMP-138 adlı Rus paravan şirkete gönderildiği, ardından da LIBSS adlı başka bir Rus firmasına ulaştırıldığı aktarılıyor. Sevkıyatlar Pekin'den Moskova'ya, oradan da Kupol'un üretim merkezinin yer aldığı İjevsk şehrine naklediliyor.

Belgelerde ayrıca taşıyıcı olarak Sichuan Airlines ve China Southern Airlines gibi Çinli havayolu şirketlerinin adlarının geçtiği de belirtiliyor.

Xiamen Limbach ve Kupol firmaları, ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Garpiya drone'ları için parça ihracatından haberimiz yok" ifadeleri kullanıldı.

Pekin yönetiminin çift kullanımlı ürünlerin ihracatını hem kendi yasalarına hem de uluslararası yükümlülüklere uygun şekilde denetlediğinin savunulduğu açıklamada, "Tek taraflı ve BM onayı olmayan yaptırımlara her zaman karşıyız" dendi.

Independent Türkçe, Reuters, Kyiv Independent