Cubeyr: G20 zirvesi sadece siyasi meselelerle ilgilenmiyor

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, bir panelde konuşurken (SPA)
Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, bir panelde konuşurken (SPA)
TT

Cubeyr: G20 zirvesi sadece siyasi meselelerle ilgilenmiyor

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, bir panelde konuşurken (SPA)
Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, bir panelde konuşurken (SPA)

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, G20 zirvesinde yalnızca siyasi meselelerin ele alınmadığını, aynı zamanda gençleri ve kadıları güçlendirmek yoluyla ekonomik konularla da ilgilendiğine vurgu yaptı.
Cubeyr’in bu açıklaması dün akşam G20 zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Dünyayı Yeniden Birbirine Bağlayacak G20’ isimli bir panel sırasında geldi. Devlet Bakanı, Suudi Arabistan'ın ‘küresel ticaretin ana yollarındaki’ konumuna atıfta bulunarak, ‘Krallığın ekonomisinin bölge için istikrar sağlayıcı bir faktör olduğunu’ ifade etti.
Cubeyr, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele etmek için kolektif olarak çalışmanın önemine vurgu yaptı. Birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan virüse karşı aşı bulmak için yapılan uluslararası çabalara işaret etti.
Suudi Bakan, “G20 ülkeleri salgınla yüzleşmede büyük adımlar attı. Aşı için milyarlarca dolar fon sağladı. Her türlü zorlukların üstesinden gelmeye de devam edecek. Gelecekte ortaya çıkabilecek salgınlarla mücadelede ülkeler arasında örgütlenme ve işbirliği için protokoller olacak” ifadelerini kullandı.
Adil el-Cubeyr, ülkesinin pandeminin etkilerini ele alma çabalarından övgüyle söz ederken hükümet düzeyinde çalışma grupları kurarak, vatandaş ve geçici ikamet sahiplerinin sağlığını birinci öncelik haline getirdiğine vurgu yaptı. Suudi Bakan, faaliyetlerin askıya alınması ve enfeksiyon oranlarının düşürülmesine katkıda bulunan bir çok tedbirin uygulanması, ortaya çıkan etkiler ve salgınla mücadelenin değerlendirilmesi konusunda bir şeffaflığın söz konusu olduğuna dikkati çekti.
Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı, “Yapay zeka, inanılmaz gelişen teknolojilerle başa çıkma mekanizması, gelecek nesillere iş sağlama, eğitim alanında teknolojiyi kullanma ve dünyanın her yerinde refah sağlama açısından bunlarla nasıl başa çıkılacağı gibi büyük zorluklar var” dedi. Dünya genelindeki ülkeler ile uluslararası kuruluşlar arasında ortak sorunları tartışmak için iletişimi kolaylaştırmada teknolojinin önemine vurgu yapan Cubeyr, “Bundan çıkarılacak dersin; birlikte her şeyi bağımsız olarak yapabileceğimiz olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Cubeyr, “Krallık, toplumu güçlendirmek ve toplulukla ilgili birçok olumlu sonuç elde etmek için aralıksız çabalar gösterdi. Bunun yanısıra koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için dünya ülkeleri ile temas kurdu. Suudi Arabistan’ın salgını pratik bir şekilde ele aması, toplumun bu zorlukla başa çıkmasını sağladı” ifadelerini kullandı.
Suudi Bakan, G20 zirvesiyle ilgili olumlu bir açıklama yapılacağını, özellikle de önerileri liderlere sunulacak 400'den fazla toplantı olduğunu açıkladı. Zirvenin 2021 yılında İtalya’ya geçişi sırasında, tüm zorluklara başa çıkma becerisine ve deneyimine sahip olunacağına işaret etti.
Cubeyr, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında vatandaşların yaşam standardını iyileştirmek, gençleri ve kadınları güçlendirmek, teknolojiyi, yeniliği ve yaratıcılığı kullanmak, eğlence ve turizme odaklanmak için çalışmalarda bulunduğuna dikkati çekti.

BAE’den övgü
Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Rim el-Haşimi, söz konusu panelde yaptığı konuşmada Suudi Arabistan’ın ‘G20 Zirvesi’ başkanlığındaki çabaları ve özellikle pandeminin dayattığı kritik koşullar ışığında zirveyi yönetme ve hazırlamadaki olumlu rolüne övgüde bulundu.
Haşimi, pandeminin sonuçlarının birbirleriyle iletişimin devamlılığı konusunda dünya ülkelerini etkilemediğini ifade ederek, aksine dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen herhangi bir olayda herkese ulaşan bir bağlantının güçlendirilmesine katkıda bulunduğuna işaret etti.
BAE’li Bakan, “G20 Zirvesi aracılığıyla, gençlerin gelecekte teknolojiye dayalı işlere ve yeni sektörlere uyum sağlamasına yardımcı olacağız. Toplumun tüm sorunlarına cevap verebilmek için çalışacağız” şeklinde konuştu.
Haşimi, “Ülkeler bilimsel araştırma ve laboratuvar testlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesini önceliklerinin en üstüne yerleştirdiklerinden, salgının sonuçlarına hızlı bir tepki verildi" dedi. Ayrıca ülkesinin çabalarını ve virüsle başa çıkma kabiliyetine övgüde bulunan BAE’li Bakan, toplantıların olağanüstü koşullarda devam ettiğini söyledi.



Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
TT

Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)

Pakistan ve Kuveyt, geniş kapsamlı bir savunma anlaşması üzerinde çalışıyor.

Reuters'ın aktardığına göre Pakistan, enerji işbirliği ve yatırım karşılığında Kuveyt'e savaş jeti ve drone vermeyi değerlendiriyor.  

Adlarının paylaşılmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve İran savaşının süreci karmaşıklaştırabileceğini söylüyor.

İki ülke arasındaki görüşmeler, Pakistan'ın geçen yıl Suudi Arabistan'la imzaladığı karşılıklı savunma anlaşmasının ardından geldi.

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a yönelik saldırıları başlatmasıyla İslamabad yönetimi, bu anlaşma yüzünden ülkenin savaşa çekilmesinden endişeleniyor.

İran destekli Husilerin pazartesi günü Suudi Arabistan'a saldırmasının ardından nükleer silaha sahip Pakistan, Tahran'la iletişime geçerek saldırıları durdurmasını istedi. İran'a gönderilen mesajda, Suudi Arabistan'a düzenlenen saldırıların Pakistan'a yapılmış sayılacağı uyarısında bulunuldu.

İslamabad yönetimi, anlaşma kapsamında mayısta Riyad'da 8 bin askeri personel, savaş uçağı filosu ve hava savunma sistemi göndermişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in geçen yıl eylülde imzaladığı anlaşma, herhangi bir saldırıya karşı ortak caydırıcılığı artırmayı hedefliyor.

Pakistan'ın Kuveyt'le savunma anlaşmasıysa sınırlı. 2023'te imzalanan anlaşma kapsamında ortak tatbikat ve eğitim yapılıyor.

Ancak Ortadoğu'da artan tehditler nedeniyle Kuveyt yönetimi, Riyad-İslamabad anlaşmasına benzer şekilde Pakistan'dan daha güçlü güvenlik taahhütleri istiyor.

Pakistanlı bir yetkili, Kuveyt'in "binlerce asker, savaş uçağı, insansız hava aracı ve hava savunma sistemi istediğini" söylüyor. Talebin değerlendirildiğini belirtirken, şimdilik Kuveyt'e asker gönderilmesinin planlanmadığını vurguluyor.

Son dönemde İran'ın misillemelerinin hedefindeki Körfez ülkeleri, ABD'nin güvenlik garantilerine yönelik artan soru işaretleri nedeniyle alternatif savunma ortakları arıyor. Büyük bir orduya sahip olan ve kendi savaş uçaklarını üretebilen Pakistan, bölgedeki ülkeler için giderek daha cazip bir seçeneğe dönüşüyor.

Riyad ve İslamabad arasındaki anlaşma, İsrail'in Katar'a saldırmasının ardından yapılmıştı. Türkiye'nin de bu anlaşmaya katılabileceğine dair haberler çıkmıştı.

Diğer yandan Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır arasında "dörtlü ittifak" çalışmaları da gündemde. Mısır ve Türkiye, haziranda ortak tatbikat düzenlemiş, ardından 13-14 Temmuz'da savunma işbirliği ve savunma sanayi için iki anlaşma imzalamıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Times of Islamabad


İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
TT

İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün’de Hava Saldırıları: İran’ın İHA ve Füze Tehdidine Karşı Savunma Sistemi Devrede

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün, bugün sabah saatlerinde İran’a ait füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını engelledi. Bölgesel gerilimin arttığı bu süreçte, söz konusu ülkelerin hava savunma sistemleri aktif hale getirildi ve sirenler çalındı. Güvenlik önlemleri kapsamında Kuveyt hava sahasını geçici olarak kapatırken, uçuşlarda yeniden düzenlemeye gidildi. Aynı saatlerde Kuveyt’te bir elektrik ve su arıtma tesisinde yangın çıktığı bildirildi; yetkililer durumun kontrol altında olduğunu ve elektrik sisteminin istikrarlı olarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı, hava savunma güçlerinin ülkenin hava sahasına giren düşman füze ve İHA'larını etkisiz hale getirdiğini belirtti. Yetkililer, yerleşim bölgelerinde duyulan patlama seslerinin hava hedeflerini imha operasyonlarından kaynaklandığını belirterek, halkı resmi kaynaklar dışındaki spekülasyonlara itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Elektrik ve su tesisinde saldırı ve müdahale

Kuveyt Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı, (20) numaralı basın açıklamasında, bir elektrik ve su arıtma tesisinin "düşman saldırısı" sonucu hasar gördüğünü ve tesisin bir bölümünde yangın çıktığını duyurdu. Bakanlık, personel ve tesis güvenliğini sağlamak, sistemin istikrarını korumak amacıyla bazı üretim ünitelerinin tedbir amaçlı devre dışı bırakıldığını belirtti.

İtfaiye ekipleri ve ilgili birimlerin yangına müdahale ettiğini vurgulayan Bakanlık, elektrik ve su hizmetlerinde kesintiyi önlemek için acil durum planlarının devreye sokulduğunu kaydetti. Yetkililer, vatandaşlara özellikle yoğun tüketim saatleri olan 11:00 ile 17:00 arasında elektrik tasarrufu yapmaları çağrısında bulundu.

Ulaşım ve hava sahası önlemleri

Hava sahasının geçici olarak kapatılmasının ardından Kuveyt Hava Yolları, çoğu uçuşun yeniden planlandığını açıkladı. Havayolu yönetimi, kararın yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla alındığını ve riskler ortadan kalktığında operasyonların kademeli olarak normale döneceğini belirtti.

Bahreyn ve Ürdün'de savunma hattı

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, birkaç saat içinde üç kez sirenlerin çalındığını duyurarak halka en yakın güvenli yere gitmeleri çağrısında bulundu. Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı, hava savunma sistemlerinin İran kaynaklı birçok hava saldırısını engelleyip imha ettiğini, askeri birliklerin ülkeyi korumak için en üst düzeyde teyakkuzda olduğunu bildirdi. Kraliyet İstihkam Birliği, ele geçirilen mühimmat kalıntılarını temizleme çalışmalarına başlarken, sivillere şüpheli cisimlere yaklaşmamaları uyarısı yapıldı.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri ise ülke hava sahasına giren 10 füzenin engellenerek düşürüldüğünü açıkladı. Operasyon sonucunda herhangi bir can kaybı veya maddi hasar meydana gelmediği belirtilirken, Kraliyet Mühendislik Birliği'nin düşen şarapnelleri güvenli bir şekilde topladığı ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre her üç ülke de kritik altyapı tesislerini korumak ve hava sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla teyakkuz halini sürdürüyor.


Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Sivil Savunması, bugün erken saatlerde olası bir risk nedeniyle, El-Harc ve Yenbu kentleri için iki ayrı erken uyarı yayımladı.

Sivil Savunma, daha sonra yaptığı açıklamada ise herhangi bir ayrıntı vermeden, her iki kent için de tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu. Açıklamada, erken uyarı verilmesine neden olan riskin niteliğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.