Birleşmiş Milletler, 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıyor

UNICEF: 2,3 milyon çocuğa yardım ulaştırabilmek için hava köprüsüne ihtiyaç var.

Birleşmiş Milletler’e göre 31 bin Etiyopyalının sığındığı Sudan'a 200 bin mülteci daha göç edecek. (Reuters)
Birleşmiş Milletler’e göre 31 bin Etiyopyalının sığındığı Sudan'a 200 bin mülteci daha göç edecek. (Reuters)
TT

Birleşmiş Milletler, 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler’e göre 31 bin Etiyopyalının sığındığı Sudan'a 200 bin mülteci daha göç edecek. (Reuters)
Birleşmiş Milletler’e göre 31 bin Etiyopyalının sığındığı Sudan'a 200 bin mülteci daha göç edecek. (Reuters)

Addis Ababa merkezi hükümet ile Tigray bölgesindeki güçler arasındaki iki haftadır süren çatışma şiddetlenerek devam ediyor. Uluslararası kuruluşların tahminlerine göre çatışma nedeniyle yüzlerce, belki de binlerce insan öldü ve on binlerce kişi de Sudan'a kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), insani yardım koridorlarının kurulması için acil geçici ateşkes çağrısında bulundu ve 200 bin Etiyopyalı mültecinin Sudan'a akın etmesine hazırlanıldığını bildirdi.
Çatışmalar sırasında etnik cinayetler işlendiğine dair raporlar var. Örneğin Uluslararası Af Örgütü, 9 ve 10 Kasım’da Tigray güçleri olduğunu söylenen ancak çoğu Amhara gibi görünen sivillerin kitlesel olarak katledildiğini belgeledi.  Sudan'a kaçan mültecilerin Tigray'dan geldikleri için hedef alındıkları kaydedildi. Dün, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmanın patlak vermesiyle yaklaşık 2,3 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyaç duyduğunu ve mülteci kamplarında binlercesinin de risk altında olduğunu vurguladı. UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, "Tigray bölgesinde, bölgeye erişimin kısıtlanması ve sürekli yaşanan iletişim kesintileri, tahmini 2,3 milyon çocuğu insani yardıma muhtaç bıraktı" dedi. UNICEF’ten yapılan açıklamada "ebeveynleri veya akrabaları olmayanlar da dahil yaklaşık 12 bin çocuğun kamplaa ve kayıt merkezlerine sığınanlar arasında ve risk altında oldukları" tahmininde bulunuldu.
Sudan'da kurulan derme çatma kampların çoğu aşırı kalabalık. Mülteciler, suya ve yiyeceğe sınırlı erişimin yanı sıra sağlıksız koşullardan da muzdarip. BMMYK kamplarda "aşırı sert" koşullarda yaşayan çocuklara acil yardım sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Çatışmanın tüm taraflarını insani yardıma derhal izni vermeye ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. Fransız basınında aktarıldığına göre açıklamada şuiadeler kullanıldı:
"Çocukları zarar görmekten uzak tutmak ve çatışmada askere alınma ve sömürüden korunmalarını sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir.”
Sudanlı bir kaynağın Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 bin olarak tahmin edilen mülteci sayısının askında 40 bine yaklaştığı, bu durumun ev sahibi topluluklar üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu ve Etiyopya sınırı yakınlarında büyük bir insani kriz yarattığı kaydedildi. Kaynak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, topraklarına sığınanlara yönelik cömertliği nedeniyle Sudan’ı takdir ettiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Nagy ülkesinin, "Sudan halkının savaşın başlamasından bu yana kaçan Etiyopyalı mültecilere ev sahipliği yaparken gösterdiği cömertliği takdir ettiğini" söyledi. Nagy, Sudan ve komşu ülkelerin sınırlarının insani nedenlerle kaçanlara açık tutulması çağrısında bulunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sivillerin komşu ülkelere akışını yakından takip ediyoruz ve müdahale ile ilgili acil durum planları konusunda BM ve diğer insani yardım görevlileri ile iletişim halindeyiz. Savaştan kaçarak komşu ülkelerde sığınak arayanlara sınırları açık tutmaya çağırıyoruz.”
Dünya Gıda Programı Sudan Direktörü Hamid Nuru, programın mültecilere insani yardım ulaştırmak için müdahale ederek yardım malzemelerini bir hava köprüsü ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden Kassala Devlet Havalimanı'na helikopterlerle mülteci barındırma alanlarına nakletmeyi amaçladığını söyledi.
Tigray bölgesi sınırındaki Kassala’nın Eyaleti Hükümet Yetkilisi ile yaptığı ortak basın toplantısında, programın 60 binden fazla mülteciye yiyecek sağladığını belirten Nuru şu ifadeleri kullandı:
“Yardım programı, sayıları 30 binden fazla mülteciye ulaşan Etiyopyalı mültecilere yardım sağlamak için elinden geleni yapıyor ve 100 binden fazla kişiye bir ay boyunca yemek sağlıyor.”
Hava ikmalini çalıştırmanın amacının insani yardım sağlamak için hızlı şekilde ihtiyaca cevap vermek olduğunu belirten Yetkili, Kassala eyalet yetkililerinden konuyu anlamalarını ve gerekli olanakları sağlamalarını istedi. Nuru, uluslararası toplum kuruluşlarını iş birliği yapmaya, insani duruma derhal cevap vermeye ve yardım sağlanmasını kolaylaştırmak için kampların kurulacağı uygun yerler sağlamaya çağırdı.



ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff'un önümüzdeki günlerde Avrupa'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirme ve İran'la nükleer anlaşma için zemin hazırlama yollarını görüşeceği belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlık, Rubio ve Witkoff'un bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alacaklarını belirtti.

Fransız bir diplomatik kaynak Rubio'nun yarın mevkidaşı Jean-Noel Barro ile Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki durum ve İran nükleer anlaşması üzerine görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD'li bir yetkili Witkoff'un daha sonra Roma'da İranlı yetkililerle bir toplantıya katılacağını söyledi.

Yoğun diplomatik kampanya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'da bir barış anlaşmasına yönelik ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığının arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD Başkanı ve danışmanları Rusya'nın uzlaşmaz tutumunu eleştirirken, Trump da Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalini genişletmesinden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i sorumlu tuttu.

Son toplantılar, yönetimin Washington ve Tahran'ın İran'ın nükleer programı konusunda kalıcı bir anlaşma yapıp yapamayacağını araştırmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği dolaylı görüşmeler gerçekleştirmiş, ancak bir anlaşmanın hala çok uzak olduğunu kabul etmişlerdi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir anlaşmaya varılamaması halinde İran'ın nükleer tesislerini bombalamaya hazır olduğunu söyledi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Salı günü Beyaz Saray'da üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla İran'ın nükleer programına odaklanan bir toplantı yaptı.

ABD Başkanı, ilk döneminde İran ile altı dünya gücü arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektikten ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya başladıktan sonra Şubat ayından bu yana Tahran'a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını sürdürüyor.

İran'ın nükleer programı o tarihten bu yana ilerleme kaydediyor. İki ülke eski Başkan Joe Biden döneminde dolaylı görüşmeler yapmış ancak çok az ilerleme kaydetmişti.