Johnson, zorluklara rağmen G20’ye başkanlık ettiği için Kral Selman'a teşekkür etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AFP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AFP)
TT

Johnson, zorluklara rağmen G20’ye başkanlık ettiği için Kral Selman'a teşekkür etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AFP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AFP)

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünyanın içinden geçtiği bu çalkantılı zamanlarda Suudi Arabistan'ın G20 zirvesine başkanlık ettiği için Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e teşekkür etti.
Johnson Al-Arabiya kanalına bugün yaptığı açıklamada, “Kaderimiz birbirimizin elinde ve dünya genelinde koronavirüs (Kovid-19) aşısıyla ilgili olumlu gelişmelere tanık olduk. Bu konuda ilerleme kaydedildi. Grup ülkelerinin aşı bulmaya yönelik bu önlemleri desteklediğini görmek isterim” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı, ülkesinin Birleşik Krallık'ta bir sanayi devrimi meydana getirmek için 10 maddelik bir planı onaylamasına ek olarak, İngiltere'deki aşı prosedürlerinde kaydedilen ilerlemeye atıfta bulundu. İngiltere'nin pandeminin yankılarıyla yüzleşmek için bir mali ve ekonomik önlemler paketini onayladığını da sözlerine ekledi.
Johnson, mevcut koşullar olmasaydı Suudi Arabistan'daki NEOM şehrini ziyaret etmek istediğini açıkladı. Başbakan NEOM’u, fosil yakıtlar üzerine inşa edilmiş bir şehir, ancak enerjisini temiz enerjilerden ve güneş enerjisinden alıyor ifadeleriyle niteledi. Johnson ayrıca NEOM'u ‘geleceğin en çevre dostu şehri’ olarak tanımladı.
Johnson, G20 ülkelerinin iklim değişikliği ve bununla mücadele hedeflerine odaklandıklarını, ayrıca pandeminin dünya ekonomilerine etkileriyle yüzleşmek için daha iddialı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Johnson, grup ülkelerini çeşitli zorlukları aşmak, pandemi ve etkilerini ortadan kaldırmak ayrıca iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için cesur sözler vermeye çağırdı.
Riyad, bugün ve yarın, Arap dünyasında türünün ilk örneği olan G20 liderlerinin zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, gündemdeki ekonomik konularda uluslararası bir fikir birliği sağlamaya çalışıyor.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz G20 liderlerinin yapacağı toplantılara başkanlık edecek. Suudi Arabistan yönetimi tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgınından dolayı ihtiyati gerekçelerle söz konusu toplantıların sanal ortamda yapılmasına karar vermişti. Böylece sanal toplantılar bugün başlayacak ve yarına kadar sürecek.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters