Pfizer ve BioNtech geliştirdikleri aşının “acil kullanımı” için başvuruda bulundu

Pfizer ve BioNtech geliştirdikleri aşının “acil kullanımı” için başvuruda bulundu
TT

Pfizer ve BioNtech geliştirdikleri aşının “acil kullanımı” için başvuruda bulundu

Pfizer ve BioNtech geliştirdikleri aşının “acil kullanımı” için başvuruda bulundu

Amerikan ilaç firması Pfizer ve Alman kurucu ortağı BioNtech firmaları dün yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının acil kullanımı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aralık ayı ortasına kadar onay vermesini beklediklerini bildirdi. İki şirket, Kovid-19 virüsünden koruma sağlamaya yönelik türünün ilk örneği olarak talep edilen aşının acil kullanımının onaylanması için ABD’deki ilgili sağlık otoritelerine talepte bulunmaya karar verdikten sonra dozları da hemen göndermeye başlamayı planladıklarını bildirdiler. Pfizer firması, bu yıl 25 milyon kişiyi korumaya yetecek 50 milyon dozun hazır olmasını planladıklarını açıkladı.
FDA’ya yapılan başvuru, Pfizer ve BioNtech'in  aşının 3'üncü aşama denemelerinin sonuçlanmasının ardından aşının güvenlik kriterlerini karşıladığı ve Kovid-19’a karşı korumada yüzde 95 etkili etkili olduğunu açıklamasından günler sonra geldi. Pfizer hisseleri aşının yakın zamanda sağlanabileceği haberinin ardından yüzde 1,6, Biontech’in hisseleri de yüzde 6 oranında arttı. Son gelişmeler, ABD’de 250 bin, dünya çapında da 1,3 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan salgının sona ermesine dair umutları yeniden canlandırdı.
Başvuru talebi ayrıca 12 ile 15 yaş arasındaki 100 çocuğun güvenlik verilerini de içeriyor. Şirket, ABD’deki deneylere katılanların yüzde 45'inin 56 ila 85 yaşları arasında olduğunu bildirdi. ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, CBS kanalına yaptığı açıklamada “Eğer veriler güçlüyse etkili aşı lisansı almak için haftalarımız olabilir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün yaptığı açıklamada, Amerikan Gilead ilaç şirketinin ürettiği "remdesivir" adlı antiviral ilacın, gelişmekte olan ülkelerde tedavide standart olarak kullanılan tüm resmi ilaçların yer aldığı ön yeterlilik listesinden çıkarılarak askıya alınanlar bölümüne alındığını duyurdu. WHO açıklamasında, remdesivir ilacının hastanede yatan Kovid-19 hastaları için tavsiye edilmediği konusunda uyarıda bulundu.
WHO Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, İngiltere’de yapılan bir araştırmada Kovid-19’a yakalanan kişilerin en az 6 ay boyunca tekrar enfekte olma ihtimalinin bulunmadığı sonucuna varıldığını söyledi. Bu sonucu Kovid-19’a karşı geliştirilen olası aşılar için daha fazla umut veren iyi bir haber olarak nitelendirdi. Ryan, basın toplantısında şunları söyledi:
"Bu gerçekten iyi bir haber. İnsanlarda şu ana kadar istikrarlı bağışıklık seviyeleri görmek aşılar konusunda bize umut veriyor."
WHO’nun Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise, "Bağışıklığın ne kadar sürdüğünü öğrenmek için bu kişileri daha uzun süre takip etmemiz gerekiyor" dedi.
Fransa Pasteur Enstitüsü Bilim Başkanı dün yaptığı açıklamada, Moderna ve Pfizer ile BioNtech şirketleri tarafından geliştirdikleri aşıların yüksek etkinlik oranlarına dair sunulan son raporlara rağmen Enstitü’nün Kovid-19’a karşı geliştirdiği 3 aşı projesi üzerinde çalışmaya devam edeceğini duyurdu. 133 yıl önce kurulan ve adını Mikrobiyolog Louis Pasteur'den alan enstitü, ocak ayında aşı geliştirme planını ilk açıklayanlar arasındaydı. Söz konusu zamandan bu yana birçok taraf yarışa katıldı. Ancak şu ana kadar Kovid-19’a karşı geliştirilen hiçbir aşı uluslararası çapta onay almadı.



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.