İsrail, Uluslararası Çocuk Günü’nde Filistinli bir çocuğu vurdu

İsrail askerleri dün Batı Şeria’nın Kafr Malik kasabasında çıkan çatışmalarda bir Filistinliyi tutukladı. (AFP)
İsrail askerleri dün Batı Şeria’nın Kafr Malik kasabasında çıkan çatışmalarda bir Filistinliyi tutukladı. (AFP)
TT

İsrail, Uluslararası Çocuk Günü’nde Filistinli bir çocuğu vurdu

İsrail askerleri dün Batı Şeria’nın Kafr Malik kasabasında çıkan çatışmalarda bir Filistinliyi tutukladı. (AFP)
İsrail askerleri dün Batı Şeria’nın Kafr Malik kasabasında çıkan çatışmalarda bir Filistinliyi tutukladı. (AFP)

Filistinliler dün, İsrail’den Uluslararası Çocuk Günü vesilesiyle 170 çocuk tutuklunun salıverilmesini talep etti. İsrail güçlerinin el-Halil’de gerçekleştirdiği operasyon sırasında, sabah saatlerinde bir çocuk plastik mermi ile vuruldu.
Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed Mecdelani, Uluslararası Çocuk Günü’nde işgal altındaki Filistin’in çocuklarının acılarına tanık olduğunu, dünyanın içinde bulunduğu duruma rağmen halen yaklaşık 170 çocuğun İsrail cezaevlerinde olduğunu söyledi. Mecdelani, yeni tip koronavirüsün yayılmaya devam ederken çocukların hayatından işgal yetkililerini sorumlu tuttu ve tüm insan hakları kurumlarına çocuk tutukluların serbest bırakılması için acilen müdahale etme çağrısında bulundu.
Mecdelani sözlerine şöyle devam etti:
“Uluslararası Çocuk Günü bize, uluslararası toplumun ve uluslararası örgütlerin Filistinli çocukları ve haklarını koruma, işgalci İsrail hükümetine çocuk haklarına saygı çağrısında bulunan uluslararası sözleşmelere uyması için etkili ve gerçek bir baskı oluşturma, cezaevlerinde tutulan çocukların acilen serbest bırakılması için Filistin topraklarında ırkçı uygulamalara ve çocuk haklarının tekrar tekrar ihlal edilmesine son verilmesi sorumluluğunu hatırlatıyor.”
Mecdelani uluslararası topluma ister İsrail güçlerinin isterse yerleşimcilerin işlediği ihlallere son verilmesi için Kudüs çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.
Dün Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde, özellikle el-Halil şehrinde işgal güçleri tarafından taciz ve baskı operasyonları gerçekleştirildi. İşgal güçlerinin el-Şüheda Caddesi’ne girdiği sırada 15 yaşında bir çocuk plastik mermi ile vuruldu.
El-Halil şehrinin kuzeyindeki Halhul’un Ernebe bölgesine işgal askeri korumasındaki onlarca yerleşimci geldi. Talmud ritüellerini yerine getiren yerleşimciler dualarını ettikten son Filistinlilerin evlerin arasında gezinmeye başladılar. Buranın işgal edilmiş bir Yahudi bölgesi olduğunu iddia ettiler. Ernebe, Batı Şeria'da Yahudi mirasına dahil olduğu iddia edilen yaklaşık 800 bölgeden biri.
Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleri İle Mücadele Heyeti Sözcüsü Abdullah Ebu Rahme Ramallah’ın doğusundaki Kafr Malik ilçesinde gaz bombası ile omzundan vuruldu. Bölge halkı Ras el-Tin’in yeni bir yerleşim bölgesi haline gelmesi sebebiyle yapılan bir yürüyüşte işgal güçleri ve yerleşimcilerin baskısı sırasında oksijensiz kalarak boğulma tehlikesi atlattı.
Askerler, yaralıları müdahale edildiği sırada 26 yaşındaki sağlık görevlisi Muhammed Hüseyin Hamid’ tutukladı.
Batı Şeria'nın Kafr Kaddum bölgesinde 17 yılı aşkın süredir kapalı olan köyün sokağının açılması talebiyle düzenlenen haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşte işgal güçlerinin müdahalesi sırasında 20 yaşında bir genç mermi ile başından vuruldu. Oksijensiz kalan onlarca kişi boğulma tehlikesi atlattı
Nablus’un güneyi, Givat Harel ve Givat Haruiye yerleşim yerlerinin genişletilmesi için işgalci güçler tarafından buldozerlerle çevrildi ve toprak sahiplerinin geçişi engellendi.
İşgalci güçler, Beytüllahim'in güneyinde, Gush Etzion yerleşim yerinin yakınındaki askeri kontrol noktasında bir Filistinliyi tutukladı.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.