G20 liderlerinin fotoğrafı bu yıl farklıydı

Sanatçı Nabila Abuljadayel’in G20 liderlerini bir araya getirdiği tablosu.
Sanatçı Nabila Abuljadayel’in G20 liderlerini bir araya getirdiği tablosu.
TT

G20 liderlerinin fotoğrafı bu yıl farklıydı

Sanatçı Nabila Abuljadayel’in G20 liderlerini bir araya getirdiği tablosu.
Sanatçı Nabila Abuljadayel’in G20 liderlerini bir araya getirdiği tablosu.

Bu yılki G20 zirvesi koronavirüs salgını nedeniyle her açıdan öncekilerden farklıydı. Olağan protokole göre liderlerin toplu fotoğrafı çekilirken bu dönemde ise teknoloji, söz konusu toplanmayı tarihi Tureyf bölgesindeki bir duvara taşıdı.
Sanatçı Nabila Abuljadayel “G20 liderleri evimizde” adlı eserinde liderlerin tarihi buluşmasını resmetti. Tabloda liderlerin ortasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz yer aldı.
Abuljadayel, Şarku’l Avsat’a ipek tabloda Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerindeki kent stili ile liderlerin birleştirildiğini söyledi.
Sanatçı, zirvenin başkent Riyad’da yapılacağını ancak her Suudi vatandaşını derinden etkilenmesi nedeniyle eserde her bölgenin ünlü olduğu noktanın birleştirilmesinin önemine dikkat çekti. Tablonun boyutunun üç metrenin üzerinde olduğunu kaydetti.
Suudi Arabistan’ın başkanlığında düzenlenen G20’nin bu yılki logosunda sanatçı Muhammet Al Havas da ülkenin tüm şehirlerinin kültürel simgesi olan ve Sadu ismiyle bilinen geleneksel bedevi dokumasının renklerini kullandı.



Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü
TT

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

 

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, Husilerin bugün sabaha karşı Mekke bölgesine gönderdiği bir insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından engellenerek imha edildiğini açıkladı.

Açıklama, Husilerin fırlattığı seyir füzesinin Suudi Arabistan’ın batı bölgesini hedef almasının ardından hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmesinden yalnızca birkaç saat sonra yapıldı.

Öte yandan Yemen Silahlı Kuvvetleri, Taiz cephelerinden gelen saha raporlarını son derece ciddiyetle ele aldıklarını duyurdu. Açıklamada, Husilerin zehirli maddeler içerdiğinden şüphelenilen mühimmat kullandığı, bunun sonucunda sivillerin ve Halk Direnişi mensuplarının boğulma ve bayılma vakaları yaşadığı yönündeki bildirimler üzerine harekete geçildiği belirtildi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, kullanılan maddelerin niteliğinin belirlenmesi, etkilerinin belgelenmesi, kaynaklarının tespit edilmesi ve bu maddelerin temininde rol oynayan tarafların ortaya çıkarılması için acil soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan Yemen hükümetine bağlı Ulaştırma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki Aden Uluslararası Havalimanı’nda faaliyetlerin yeniden normale döndüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre havalimanı, çarşamba akşamı düzenlenen ve Husilerin üstlendiği saldırının ardından geçici olarak hizmet dışı kalmıştı.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Romanya Cumhurbaşkanı, bölgedeki gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Romanya Cumhurbaşkanı, bölgedeki gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Romanya Cumhurbaşkanı Nicuşor Dan ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri, bölgesel ve uluslararası gündemdeki konuları ele aldı.

Dün gerçekleşen görüşmede Suudi Arabistan ile Romanya arasındaki mevcut iş birliği de değerlendirildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik imkanlar görüşüldü.

Muhammed bin Selman, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de ikili ilişkileri ve farklı alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi yollarını ele aldı.

Görüşmede Güney Kore Cumhurbaşkanı, ülkesinin Husilerin Suudi Arabistan’daki sivil tesislere yönelik saldırılarını kınadığını ifade etti.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’i telefonla arayarak iki trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

Sánchez, Muhammed bin Selman’a nazik mesajı ve taziyeleri dolayısıyla teşekkür etti. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler ve çeşitli alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

İspanya Başbakanı, Husilerin Suudi Arabistan topraklarına yönelik saldırılarını kınayarak, ülkesinin Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde olduğunu vurguladı.


Suudi Arabistan ile NATO askerî ve savunma alanlarında iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan ile NATO askerî ve savunma alanlarında iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile askerî ve savunma alanlarındaki iş birliği konularını görüştü.

Telefon görüşmesinde iki taraf, bölgedeki güncel gelişmeler karşısında ortak koordinasyonun sağlanmasını ve bunun bölgesel ve uluslararası güvenlik ile istikrara katkısını ele aldı. Prens Halid bin Selman ve Rutte ayrıca karşılıklı ilgi alanına giren çeşitli konuları değerlendirdi.

Diğer yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Kanadalı mevkidaşı David McGuinty, Alman mevkidaşı Boris Pistorius ve İspanyol mevkidaşı Margarita Robles ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik kınanan saldırıları çerçevesinde bölgedeki gelişmeleri ele aldı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmelerde Suudi Arabistan ile söz konusu üç ülke arasındaki bölgesel gelişmelere yönelik koordinasyon ve bölgenin güvenlik ve istikrarını desteklemek amacıyla ortak çalışmaların güçlendirilmesi yolları değerlendirildi.

Prens Halid bin Selman ayrıca McGuinty, Pistorius ve Robles ile Suudi Arabistan'ın ülkeleriyle askerî ve savunma alanlarındaki ikili ilişkilerini ve bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fırsatları görüştü.

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Kanada'nın Alberta eyaletindeki bir askerî üste çıkan yangında hayatını kaybeden askerî personel nedeniyle Kanadalı mevkidaşına taziyelerini iletti. Halid bin Selman, yaralılara da acil şifalar diledi.