Çin Bilim Akademisi'nden araştırmacılar, koronavirüsün Çin'in Vuhan bölgesinden değil, 2019 yazında Hindistan'dan ortaya çıktığını öne sürdü.
Henüz nihai bağımsız denetlemeden geçmeyen araştırmada SARS-CoV-2 virüsünün maymunlardan insanlara nasıl bulaştığı incelendi.
Çinli bilim insanlarına göre Hindistan'da 2019'da mayıstan hazirana kadar süren sıcak dalgası, su kıtlığına yol açtı. Bundan ötürü de insanlar maymun gibi vahşi hayvanlarla ortak su kaynaklarını kullanmak durumunda kaldı.
Ayrıca araştırmacılar, Hindistan'daki zayıf hijyen koşulları, "görece daha az verimli" kamu sağlığı sistemi, "tropikal iklim" ve "genç nüfusun çoğunluğu" gibi unsurların salgının yayılmasında önemli rol oynadığını savundu.
Çalışmaya göre Hindistan'daki "insandan insana ilk bulaşma" vakası 2019 Temmuz ya da Ağustos'ta yaşandı.
Araştırma bazı bilim insanları tarafından yanlı olmakla eleştirildi.
Glasgow Üniversitesi'nden Profesör David Robertson, Çinli bilim insanlarının yaklaşımını "taraflı" olarak değerlendirdi.
Profesör, araştırmaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
Araştırmanın yazarları, salgının Çin'de ortaya çıktığı ve buradan yayılmaya başladığına işaret eden geniş çaplı epidemiyolojik verileri göz ardı ediyor. Bu çalışma SARS-CoV-2’'e yönelik yeni bir bilgi sunmuyor.
Çinli yetkililer mart ayında virüsün Vuhan bölgesine gelen ABD askerlerinden bulaştığını iddia etmişti.
Independent Türkçe, RT, Daily Mail
Çinli bilim insanları, koronavirüsün 2019 yazında Hindistan'dan yayıldığını iddia etti
https://turkish.aawsat.com/home/article/2651876/%C3%A7inli-bilim-insanlar%C4%B1-koronavir%C3%BCs%C3%BCn-2019-yaz%C4%B1nda-hindistandan-yay%C4%B1ld%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1-iddia
Çinli bilim insanları, koronavirüsün 2019 yazında Hindistan'dan yayıldığını iddia etti
Çalışmada virüsün yayılma nedeninin su kıtlığı olduğu savunuldu (Reuters)
Çinli bilim insanları, koronavirüsün 2019 yazında Hindistan'dan yayıldığını iddia etti
Çalışmada virüsün yayılma nedeninin su kıtlığı olduğu savunuldu (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlenen Rus hava saldırısının ardından çıkan yangınla mücadele eden bir itfaiyeci (AFP)
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Komisyonu'na ev sahipliği yapan Berlaymont binası (AFP)
Fransa'nın kuzeydoğusundaki Soissons kasabası yakınlarındaki açık alanda, Fransa ve Belçika'nın ortak askeri tatbikatına katılan piyadeler (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve aralarında Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in de bulunduğu Avrupalı liderler, 18 Ağustos 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 14 Ekim 2025'te başkent Washington'daki Beyaz Saray'da (AFP)